השואה היא השמדת תרבות שלמה ולא רק

השואה היא השמדת תרבות שלמה ולא רק

השמדת עם. התרבות היהודית המפוארת, שהתפתחה אלפי שנים והיתה לצנינים בעיני הגויים, - הושמדה. הושמדה שפת היידיש, הושמד ההווי היהודי בגולה, הושמדה הלמדנות המופלגת והאמונה הלוהטת, בזכותן היינו אור לגויים. די לקרוא את ניטשה, שלא לדבר על אחרים, כדי להבין את מה העריכו ומה חרה להם. האם ניתן להסביר לצעירים זאת? מסופקני. רק אנשים תרבותיים, המסוגלים ללמוד את התרבות שנכחדה, יוכלו להבין זאת. וכאן הנוער אינו בן תרבות. גדלים כאן, לצערי, בורים ועמי ארצות ואלה יעולם לא יבינו. ספק אם אפשר לבקש מבורים אלה להבין. הנה כמה מלים שכתב אבירן להלן: "אני אישית לא מחבב את ההיסטוריה הישראלית, ואת ההווי שהיה פעם ואת כל התרבות הישראלית ה"פרמיטיבית"(שגם היה ככה) שהייתה". היש צורך להוסיף?

schlomitsmile

Member
מנהל
מסכימה עם החלק' הראשון של דבריך אכן, מעבר לבני האדם, אבדה גם תרבות עתיקה, עשירה עמוקה ומגוונת. לא כולה אגב, דיברה יידיש או למדה תורה. אבל בני תרבות ובורים יש בכל הגילאים. גם אנשים סקרנים ותאבי ידע, ואנשים יהירים "שיודעים הכל" יש בכל הגילאים. נראה לי, שככל שנמעט בשיפוטיות, נוכל לקדם את השיח והלמידה. ולכולנו יש מה ללמוד- "מכל מלמדיי השכלתי".

deebeebee

New member
אני בין זקני השבט של הפורום

כבר מעל חמישים, ואני רוצה לספר לכם שכאשר הייתי בגילאי העשרה והעשרים הייתי בטוחה שאני מה זה חכמה, מה זה נבונה, ומה זה יודעת את כל התורה. כעת, ממרום גילי, ככל שאני למדה יותר אני מתחילה להבין שאני עדיין לא יודעת מספיק.......... אולי לזה התכוון מי שאמר שהחכמה באה עם הגיל- אנחנו פשוט מבינים סופסוף שהדרך עוד ארוכה.

אני משתדלת

לשכנע סטודנטים במסגרת עבודתי ללמוד יידיש, והמרצים שעובדים איתי משתדלים ללמד את הסטודנטים על תרבות יידיש, כולנו עושים כמיטב יכולתנו.

ענת

עם שמוותר על תרבותו - מוותר על מורשתו. מיטב הספרות היהודית כתובה ביידיש, וקשה לתרגמה. דודי ע"ה היה מכותבי המערכונים לדג'גאן ושומאכר הנצחיים. המערכון הידוע על הפיאט של קלאראשו (של הגשש החיוור) הוא תרגום של סקץ' שהוא כתב, ובמרכזו המשפט " אריין גלייגט צוואי נייע שפקלינגומעלאך"

איציק

קשה לתרגמה? אם אפשר היה לתרגם את שלום עליכם לעברית ואת עגנון ללועזית, כי אז ניתן לתרגם הכל. אין ספק: פנינים רבות הולכות לאיבוד. אך חובה לתרגם. ומתרגם טוב הוא גם יוצר. אגב, פעם נפל לידי ספר מוזר באנגלית. לא הבנתי בהתחלה מה אני קורא. לפתע תפסתי: זה התנ"ך, באנגלית. בינו לבין שלנו, - יום ולילה. ובכל זאת תורגם כמעט לכל שפה.

תרגום

צריך להשתדל ולתרגם לא רק את היידיש אלא גם את הנשמה שלה, אני אוהבת את התרגומים של בני מר לשפה עכשווית, וגם אני תרגמתי והבאתי לכאן קישור לתרגום שפורסם ב"הארץ". אפשר וחשוב, וכל מי שמסוגל, חשוב שיעשה זאת, אדרבא להמשיך את פועלו של דודך ולהעביר את התרבות לנוער שלנו.

גרשון לב,

אני חושבת שלפני שמאשימים את בני הנוער, ראוי לשים לב לדברים הבאים: בני הנוער משתוקקים לתקווה. יש ביניהם סקרנים, יש ביניהם אנשים שמשתוקקים שמישהו ישים אליהם לב. יש בני נוער שכ"כ זקוקים לאמון בהם, לעידוד, לתשומת לב, ואם תיתן להם כל זאת הם יעשו הכל בשבילך, ילכו אחריך, ובוודאי שיקשיבו לך - ואפילו ברצון. אני חושבת שבמקום להאשים אותם, ראוי שהחבר'ה המבוגרים יותר יתחילו בעשייה של חינוך, של הדרכה, יעבירו הרצאות ויחשפו ע"י כך את הנוער להסטוריה שהתרחשה. כי יש בני נוער שמשתעממים מספרים, ולכן כדאי שיראו לנגד עיניהם משהו יותר מוחשי, כמו סרט למשל, או את האדם המיוחד שעומד לפניהם ושמקדיש להם מזמנו, ומספר להם את המורשת של עמנו. וזה נכון גם לשאר הנושאים הקשורים לעם ולמדינה, ולא רק בנושא השואה...

חלילה לי להאשים

הנוער אינו אחראי: זה דור אחר - וזמירות אחרות. דור נבוב וריק מתוכן. לא פלא שבראש מעיינים סקס, כתובות קעקע, עגילים, עישון של ...וסכינים. ודאי שאני מפריז: ישנו הנוער הדתי, המתחנך על ערכים אחרים [ןאני אינני דתי]; ישנו נוער מצויין, שאינו מקבל את המגיע לו. אבל התמונה הכללית...האם י.ל.פרץ היה קרוב של ח"כ פרץ, שאלו - כפי שסופר לנו לעיל - על קברו של י.ל. פרץ בפולין. זו, לצערי התמונה. אין ספק: יש לעשות ככל האפשר, גם אם באווירה הכללית זה קשה.

מאוד אהבתי את מה שכתבת !!

לא כל הנוער כל כל שטחי , נכון שהנוער הבולט לעין הוא הציבעוני והשטחי אבל יש קבוצה לא קטנה , שקטה יותר שהיא אחרת . בני (תומר שהודעתו בדף זה) עושה מתוך בחירה בימים אלו עבודה על השואה.אני רואה את הסקרנות שלו ואת השאלות שהוא מעלה בצורה בוגרת כל כך קורא ומחפש ושואל וזה נכון גם לגבי החברים שלו. אני חושבת שכהורים ומחנכים צריך לדאוג לכך שהיה להם הגישה למידע ולתכנים צריך לגוון ולרענן את החומר שהם נחשפים אליו. אני רוצה לציין שלנו באופן אישי אין קירבה לשואה אבל היא אסון של כל העם כך העברנו לילדינו את המסר וללא ספק יש תמורה . אל לנו לוותר על הנוער הזה יש במה להתגאות !

למעלה