השוד הגדול של יהדות אירופה

השוד הגדול של יהדות אירופה

אני חוזר לנושא ידוע זה, לאחר שסיימתי לקרוא עתה את ספרו של חיים עמנואל לופטמן: "בתופת הנאצית ובגיהנום הסטליניסטי": ילד, מלודז', שעבד עם משפחתו בעבודות כפיה סמוך לגבול הרוסי בפולין, ברח לאיזור שבשליטת הרוסים ושם טעם את טעמו של הגולאג. הספר מומלץ בכל פה. בעמ' 10 לספרו הוא כותב: "עשרות רכבות עמוסות ברכוש יהודי נשלחו כמעט מדי יום לגרמניה" [בסוף שנת 1939!]. אנו כואבים את כאב היהדות שהושמדה והתרבות שהיתה ואיננה. מטבע הדברים הרכוש הוא לגבי דידנו זניח. לא כן לגבי הנאצים: בשבילם הגזל היה חלק נכבד מהשואה והוא בוצע - כדרכם - ביסודיות רבה. רכוש של דורות שלמים נגזל. וכמעט כל בית גרמני נהנה ממנו. "בכל בית גרמני יש מגירה סודית", - אמר מישהו. וניצול אושוויץ - שעסק שם במיון בגדי הקורבנות - אמר לי: "אין פלא שמפעם בפעם צץ מיליונר חדש בגרמניה". לפני כשנה קראתי במוסף לספרים ב- "הארץ" שבגרמניה יצא לאור ספר, שבו מנסה המחבר לשחזר, במספרים, את היקפו של השוד הגדול. לרכוש השדוד שנמכר בגרמניה היה כינוי, היו נקודות מכירה והכל בוצע בשיטתיות מופתית. היה ראוי שספר זה יתורגם לעברית. כך נבין יותר טוב את הפאן "הזניח" של השואה.

מסכימה איתך

ויכולה להבין למה לא תרגמו את הספר לעברית, יש הרבה אנשים שמעדיפים שלא יתרגמו.....

schlomitsmile

Member
מנהל
נכון נראה לי, שלא ניתן כלל לאמוד את היקפו של השוד הזה. הוא כולל לא רק את הגזל הברוטאלי מקורבנות, ואת הרכוש שעבר "אריזציה"- מבנים, בתי עסק, וכו'. נכללים בו גם המוני פריטים, שיהודי גרמניה נאלצו למכור בפרוטות, אחרי שנושלו ממקורות פרנסתם, שלא לדבר על רכוש שנזנח "ואומץ" ע"י שכנים וכד', כשהאנשים נאלצו לקנות בכסף מלא כרטיס רכבת להשמדה. יש לנו בבית שלוש צלחות, שאני שומרת ככלי-קודש, שסבתא של בעלי (הוא גרמני) קנתה משכניה היהודים באותן שנים אפלות. אין לנו מושג, מה עלה בגורלם של אותם שכנים.

אין ספק - המשימה בלתי אפשרית

אך נראה לי שאין זה צריך למנוע נסיונות שחזור: כוונתי לא רק לסכומים, אלא גם לדרכים בהם בוצע השוד. אחת הבעיות היא, כמובן, קשר השתיקה של הנהנים ויורשיהם. וכיוון שנעשה נסיון כזה בגרמניה, ראוי לתרגמו, גם על מנת להעלות את תוכן הספר לדיון. ויתקן וירחיב מי שיש לו מה לתקן ולהרחיב.

למעלה