השונה בראי החברה (חפירה על כתבה שקראתי)

השונה בראי החברה (חפירה על כתבה שקראתי)

נתקלתם במקרה בכתבה הזאת?
מדובר במקרה של מישהי שרצתה משהו, המשפחה שלה תמכה בה בעניין, ועם נחישות ועבודה קשה היא הצליחה.
למה צריך לעשות עניין מהשונות שלה? כן, אפשר להזכיר, זה חלק ממי שהיא כמו שהאהבה שלה למוזיקה היא חלק ממי שהיא, אבל למה זה צריך להיות החלק העיקרי בסיפור?


"למדנו להכין את עצמנו לא לצפות ולא להתאכזב"
המשפחה שלה - ואני לא שופטת, באמת לא, זה מה שהחברה מלמדת את כולנו לעשות - נעצבת על כל הדברים שפזית לכאורה מפסידה. הכיתה הרגילה שהיא לא הלכה אליה (אני חושבת שבכלל כל העניין הזה של "חינוך רגיל" לעומת "חינוך מיוחד" מגיע מנקודת מבט צרה שמנציחה את השיטה החינוכית העתיקה של התקופה התעשייתית ולא מתאים בכלל לתקופה המודרנית), הצבא שהיא לא שירתה בו (וכי לא יכלה להתנדב לו רצתה?), הטיול מסביב לעולם (אני בטוחה שיש טיולים מאורגנים עבור אנשים עם תסמונת דאון)... כל הדברים האלה הם דברים שאנשים "רגילים" עושים. כלומר המשפחה שלה מאוכזבת מהשונות של פזית, ולאו דווקא ממה שהיא כן או לא "מפסידה".

"כולנו מבינים שזו היא שלימדה אותנו את השיעור הכי חשוב בחיים: להיות אמיצים, לא לפחד להיות מי שאנחנו, להגשים חלומות ולהיות אנשים טובים יותר, רגישים יותר וסבלנים יותר"
אני חושבת שזה ה"סוף הטוב" בסיפור. הם מבינים שעם או בלי השונות שלה, פזית עושה מה שהיא רוצה. היא מתעקשת, היא נחושה, והיא פשוט עושה. הם מבינים שהם יכולים להיות מי שהם, ושלהיות שונה זה לא כל כך נורא. הם בהחלט עזרו לעצמם ללמוד את השיעור הזה: הם עמדו לצדה לכל אורך הדרך. החליטו ללמד אותה בכל תחום כי היא יכולה. זה נהדר



ובנושא אחר באותו הקשר...
אני רואה בהרבה מקומות שיש כאלה שמייחסים לשונים למיניהם (דווקא לילדים, משום מה), תכונות כמו "מלאכיות"... האוטיסטים יש להם תקשורת עם בורא עולם, ילדים עם תסמונת דאון הם "מלאכים", ילדים עם ADD הם "ילדי אינדיגו" והם יובילו את... מהפכה אנרגטית כלשהי?...
הגישה הזאת מפחידה אותי, משתי סיבות עיקריות.
האחת - גישה זו מנציחה את השונות כמשהו שיש לילדים. כן, אפילו עם פזית. מדברים ומתייחסים אליה כאל ילדה עם תסמונת דאון, כשבעצם היא אישה עם תסמונת דאון. החברה נוטה לשכוח שילדים אוטיסטים גדלים להיות מבוגרים אוטיסטים; ילדים נכים, שבילדותם ניתן (גם אם קשה) למצוא מסגרות נגישות עבורן ("מיוחדות", או לחילופין - ועדיף לדעתי - "רגילות" מונגשות), גדלים להיות נערים נכים (קשה יותר למצוא מסגרות על-יסודיות נגישות) ולאחר מכן מבוגרים נכים. (מקומות עבודה מונגשים? מוסדות לימוד על-תיכוניות מונגשים? וזה עוד בלי לדבר על מותרות כמו מסעדות או בתי קולנוע...). אם אנחנו מדברים עליהם רק כעל ילדים, אנחנו נטפל רק בילדים. Yikes.
הסיבה השניה שזה מפחיד אותי, היא שזה הופך את האנשים האלה, בעיקר אלה עם שונות נוירולוגית או שכלית, ל... פחות אנושיים. אם אנחנו מלאכים, אנחנו לא ממש בני אדם. האחרות שלנו מודגשת כל כך שהיחס אלינו לא יכול להיות כאל בני אדם.
שתי הסיבות האלה הן גם הסיבות להפתעה הציבורית כאשר אחרים עושים דברים "נורמליים" ו/או של "מבוגרים". בעצם, כשהם בוחרים לעשות מה שהם רוצים בלי להתחשב בדעת הציבור המגבילה. ילד אוטיסט עושה מה שהוא רוצה לעשות ומגיע לתואר דוקטור ב(הכנס נושא כלשהו)??? אישה בעלת שונות שכלית מגיעה להשגים אתלטיים??? שני אנשים עם תסמונת דאון מחליטים להתחתן???
הכותרות היו תמיד בסגנון "לא נתנו ל(הכנס שונות כלשהי) לנצח". אני מאמינה שבעצם הכותרת צריכה להיות "לא נתנו לדעת הציבור להגביל אותם ועשו מה שהם רצו לעשות כי הם יכולים וזה מה שהם החליטו לעשות".
 

schlomitsmile

Member
מנהל

חושבת שהרבה פעמים זה אפילו בכלל לא למרות קושי כלשהו (שונות או נכות כלשהי, או אטימות הסביבה)
אלא בזכות הקושי.
איימי מולינס מסבירה את הרעיון הזה היטב:
[URL]http://www.ted.com/talks/aimee_mullins_the_opportunity_of_adversity?language=en[/URL]
(מי שצריך: אפשר ללחוץ על SUBTITLES ולבחור שפה לכתוביות תרגום, יש גם עברית).
 
זה אף פעם לא "למרות" מה ששונה באותו אדם...

אלא למרות ההגבלות שהחברה שמה לו.
*הולכת לצפות בוידאו שקישרת*
 

schlomitsmile

Member
מנהל
מה שאיימי אומרת (ואני הקטנה מסכימה איתה) הוא שלא רק
שזה לא למרות השונות/ההתמודדות המיוחדת,
אלא זה בזכותה.
 
בנושא אחר ובאותו הקשר

&nbsp
אני לגמרי מסכימה עם מה שאת אומרת בנוגע לשונות אצל ילדים.
&nbsp
אני מניחה שאצא בהודעה הזאת הומופובית ואני יודעת שלהתכחש לכך יהיה לא אמין ובכל זאת אבטיח לכם שאין בי שמץ הומופוביות..
&nbsp
מצעד הגאווה ההומו-לסבי למעשה בה כמטרה להצהיר על השוני שבחברה ולהפגין על חוסר השיוויון שאותו שוני מקבל. המסר של המצעד בעיניי הוא - אנחנו כמו כולם ומגיע לנו יחס שווה וכבוד הראוי לנו. ואני לחלוטין מסכימה עם זה.
ומצד שני, עצם קיום המצעד מנציח את אותו שוני.
האם אני כסטרייטית יוצאת להצהיר את משיכתי לגברים? לא. כי זה כביכול נורמלי, זה כמו כולם, זאת ההנחה הרווחת. ברירת המחדל היא שאני אהיה סטרייטית ולהיות גאה זו חריגה. ולכן יש צורך במצעד הזה כדי להבדיל משאר האוכלוסיה.
אבל האם אז הם לא רק מחזקים את השוני בינם לבין הסטרייטים? והאם השוני הזה בכלל רצוי (האם הוא קיים בכלל?) או מועיל למישהו מהצדדים?
&nbsp
&nbsp
 
לא יצאת הומופובית...

אבל הנה כמה דברים שאני יכולה לספר לך כביסקסואלית ומישהי שמכירה את הקהילה.
הקהילה הלהט"בית מופלית במספר תחומים, וכידוע הדרך היחידה לגרום לשינוי היא לעורר רעש. זה דבר אחד.
&nbsp
דבר שני - האם יש רע בהנצחת השוני? האם יש רע במגוון אנושי? כולנו שונים אחד מהשני במגוון תחומים, ויש תחומים בהם את יכולה להתגאות בשוני, כי המגוון מקובל. את אוהבת מתמטיקה והיא אוהבת צרפתית? יופי! את רוצה להיות רופאה והיא רוצה להיות אדריכלית? היא רוקדת נהדר אבל את כותבת סיפורים קורעי לב?...
&nbsp
אבל יש תחומים, באמת, שבהם המגוון לא מקובל. ואז המצב שאת מקבלת הוא כזה:
את לא יוצאת להצהיר את משיכתך לגברים כי זו ברירת המחדל. אנשים לא יופתעו אם תגידי שאת סטרייטית. מצד שני, אם תגידי שאת לסבית, ביסקסואלית או א-מינית, תקבלי תגובות סקרניות, מופתעות וגם לפעמים, תלוי במזל ובסביבה שלך... שליליות.
אם את נולדת נקבה ומזדהה כאישה, אין לך סיבה להצהיר את זה כי זאת ברירת המחדל. מצד שני, אם תנסי להסביר למישהו שאת דווקא מזדהה במגדר שלא "תואם" את המין הביולוגי שלך, גם אז תקבלי תגובות שונות ומשונות, וגם תגובות מלאות בבורות ובשנאה.
&nbsp
המצעדים האלה נועדו כדי להראות את השוני (אנחנו קיימים!), כי רק ככה מנצחים בורות. בנוסף הם נועדו לזעוק ולמחות על האפליה - שימי לב, שוני לא נובע מאפליה... אפליה נובעת משוני; שוני יכול להיות קיים ולא להשפיע באופן שלילי, ואפילו להיות חיובי (עוד חוויות של העולם! עוד דרך לגוון את החברה שלנו!).
&nbsp
אז כן. יש שבוע הגאווה כי אין מודעות ואין קבלה לאנשים מהקהילה הגאה (שימי לב, לא "הומו-לסבית", כי אז איפה הביסקסואלים? הא-מיניים? הפוליאמורים? אנשים ונשים טרנס*?), ויש שבוע המודעות לאוטיזם כי אין מספיק קבלה ומודעות לאנשים על הספקטרום (למרות שלא מעט ארגוני הורים למיניהם שלא ממש אכפת להם מהאינטרסים של האוטיסטים עצמם נוטים לגנוב את היום הזה עבור האג'נדות שלהם). יש בארצות הברית עדיין יום מודעות לחירות האנשים השחורים, כי עדיין יש אפליה על רקע צבע עור והיא עדיין ברובה המוחלט נגד אנשים בעלי עור כהה יותר.
 

schlomitsmile

Member
מנהל
מי שהוא חלק מהרוב, אין לו צורך להאבק על זכויות האדם שלו
לכן סטרייט לא צריך מצעד.
המיעוט המופלה לרעה, מרגיש צורך לזעוק, צורך לדרוש זכויות אדם,
צורך לחגוג את חייו ושונותו שאחרים מציגים כאסון.
&nbsp
אגב, לגבי אוטיסטים- את צודקת, לכן יש חג האוטיסטים ב 18 ביוני
http://www.acisrael.org/?p=607
 
6 ימים לפני יום ההולדת שלי!

נחמד שיש סיבות לחגוג גם כמה ימים לפני שאנשים חוגגים את העובדה שאני בחיים
 
אני מבינה מה את אומרת

&nbsp
ומצד שני, עם כל הכבוד, האם יש באמת שוני?
למה זה שונה? יש אנשים עם עיניים חומות ויש אנשים עם עיניים כחולות ויש מיעוט עם עיניים ירוקות, ובכל זאת, עיניים ירוקות זה נורמלי לגמרי. לא תיהיי חריגה עם עיניים ירוקות כי אנשים למדו להתרגל לתופעה ולראות אותה כרגילה.
&nbsp
בעיניי, גם נטייה מינית עשויה להיות על אותו משקל. מי אמר שלאהוב אישה זה השוני? מי אמר שלאהוב רק גברים ולא גם נשים וגם גברים, זה נורמלי? פשוט כי החברה עדיין לא התרגלה לכך שיש אנשים כאלה. שזה בסדר ונורמלי ולמרות שהם מיעוט, הם רגילים.
&nbsp
בעיניי מצעד הגאווה בה להצהיר *אנחנו שונים* כשבעיניי המטרה צריכה להיות הפוכה.
היא צריכה להיות- אני לסבית אבל אני כמו כולם ואין בחיי שום פאן שהוא מיוחד או שונה מהאחרים. בתור סטרייטית אני לא מפגינה לכן גם בתור לסבית אני לא אפגין. *כי אנחנו בדיוק אותו דבר*
&nbsp
**ועכשיו עולה לי ציטוט מהסוף של מלך האריות 2 "הם זה אנחנו".
 
את מדברת מנקודת המבט הנוחה של מישהי שנמצאת ברוב

כשאת במיעוט ונרדפת בגלל השוני את חייבת להקים זעקה. לומר "כן, אני שונה. נכון. אבל תראו אותי! עד כמה שאני שונה, גם אני בת אדם!".
כן, אנחנו צריכים להצהיר שאנחנו שונים. אנחנו צריכים לצאת קבל עם ועדה ולומר לאנשים שיש ביניהם גם אנשים כמונו, ועד כמה שאנחנו אולי שונים אנחנו עדיין אנשים ואנחנו עדיין כאן.
 

schlomitsmile

Member
מנהל
מי אמר? החברה אמרה...
כשבן מתקשר לאביו אחרי הפיגוע בבר-נוער להודיע שנשאר בחיים, ואביו עונה לו: "חבל",
כשאנשים רוצים להנשא ולא יכולים כי הם בני/בנות אותו מין,
כשנערים סובלים מהצקות והתעללויות בגלל נטייתם המינית-
הייתי אומרת שזה שונה מאד ממנת-חלקנו הסטרייטים...

את מדברת על הרצוי,
הם חיים ומגיבים למצוי
 
את צודקת.

&nbsp
אני פשוט חושבת שימשיכו להתייחס לכך כמשהו לא תקין (ולכן ההצקות וההתעללויות) כל עוד לא יהפכו את זה למשהו שבשגרה. ופסטיבל שלם פעם בשנה, לא הופך את זה למשהו שבשגרה.
&nbsp
ומצד שני, אני יודעת שקטנית צודקת לגמרי. שמנקודת מבט של סטרייטית שנמצאת בצד "החזק" והרוב, קל לדבר אבל בפועל, קשה לבצע. אני יודעת שהתחושות והצריכים אחרים. אני לגמרי מבינה את הצורך של הקהילה הלהט"ב לחגוג את נטייתם המינים שהופכת אותם לייחודיים. אבל בכך, גם לשונים.
 
למה את מפרידה בין "ייחודיים" לבין "שונים"?

אני חושבת שאתה לא יכול להיות אחד בלי להיות השני. כן, הם חוגגים את הייחודיות וגם את השוני - אבל לא את האפליה.
האפליה נפרדת מהשוני. השוני הוא שלהם, האפליה היא של הסביבה.
 
למעלה