שמו תמונה יפה שלה ../images/Emo7.gif
אני חושבת שזה שיר שמאלני, ואסביר:
"הוּא חָשַׁב שֶׁהוּא נִלְחָם בַּצַּד שֶׁל הַטּוֹבִים. הוּא חָשַׁב - עַד שֶׁהִתְחִיל הַקְּרָב." זה בעצם על חייל שנשלח לקרב והתפכח- או לפחות עבר עליו תהליך כלשהו- הוא חשב, אולי כמו כולם בהתחלה- שתמיד מלווה במוטיבציה קבועה וב-rally around the flag- שהמערכה היא מוצדקת ומוסרית, אבל בשטח, כשהוא ראה מה נעשה, עלו בו תהיות, כלומר, "משהו נורא קרה ליואל", אולי הוא רצה לסרב פקודה, והדילמה מוצגת כאן:
"יוֹאֵל, מָה תַּעֲשֶׂה עַכְשָׁו? אֵיךְ תַּחֲזֹר שְׁנָתְךָ לְעֵינֶיךָ הַיָּפוֹת?" כיצד יתמודד יואל עם הדיסוננס?! האם יסרב פקודה על מנת להגן על ערכיו המוסריים-ויפי הנפש, ואז יצטרך להתמודד עם היחס של החברה כלפיו כבוגד-עוכר-ישראל, או שלחילופין ימשיך להילחם כי הוא בכל זאת אוהב את ארצו גם אם לא מאמין במה שהיא עושה כרגע, או סתם מפחד לסרב פקודה וללכת לכלא 6?
"יוֹאֵל, מָה נַעֲשֶׂה עַכְשָׁו? אֵיךְ תַּחֲזֹר שְׁנָתֵנוּ לְעֵינֵינוּ הַכְּבֵדוֹת?" זאת כבר הכללה לכל החברה- שיואל הוא רק מייצג שלה- בתור חברה מוסרית לכאורה, או לפחות אחת שאמורה להיות כזאת, מה נעשה עכשיו- האם זה יפריע את שנתנו? האם נעשה דה-הומניזציה של הצד השני כדי להיתפס בעינינו כמוסריים יותר? מוצדקים? או שעד כמה שזה לא נעים, נודה שטעינו ושלא היינו בסדר ב-100%? ניקח אחריות כלפי הצד השני? אולי זאת גם אחריות של החברה כלפי חייליה, חברה ששולחת אותם למות בקרב במקרה הרע או לעשות בו, בשם המדינה, דברים שנוגדים את הערכים שחינכו אותם עליהם במקרה הטוב.
"מַשֶּׁהוּ נוֹרָא קָרָה לוֹ לְיוֹאֵל וְזֶה יָעִיר אוֹתוֹ בַּלַּיְלָה, בְּכָל לַיְלָה, מֵעַכְשָׁו וְעַד עוֹלָם". (הלם קרב, בין היתר
). ואל תסקלו אותי בבקשה, אבל זאת הפרשנות שקפצה לי לראש
כאילו, אני יודעת שזה דברים שלא נעים לשמוע וגם אני לא אוהבת להגיד אותם כ"כ, אבל לצערי אני באמת מאמינה בזה עכשיו. ואני באמת לא חושבת שהשיר הזה הוא בהקשר של המלחמה בעזה או משהו כזה, אלא בהקשר רחב יותר, ולאו דווקא לחברה שלנו. ושכן מותר להעביר ביקורת כזאת בשירה, ואפילו צריך. ואולי גם יש דברים שקשורים ישירות לביוגרפיה של אבא שלה, אבל אני לא ממש בקיאה בזה, אז אשתוק
.