השכחה באוסטריה

drorshli

New member
השכחה באוסטריה

להלן מכתב שכתבתי ליד ושם ולאירגון הקהילות היהודיות .בעקבות ביקור באוסטריה אשמח לתגובות הערות והצעות, אשתדל להוסיף בקרוב תמונות שצילמתי תודה דרורי ג'/אב/תשס"ז 18/07/2007 אל יד ושם הר הרצל ירושלים הנדון: השכחה באוסטריה שלום רב ! 1. אני חוזר מטיול באוסטריה ,בין השאר ביקרתי בכפר פראונקירכן מזרחית לוינה באזור הבורגנלנד . 2. סבי גדל בעיירה זו ואבי סבי שימש שם כש"צ מ"ץ (שליח ציבור מורה צדק) 3. למרות שעיירה זו היתה שוקקת יהודים עד השואה, אף אחד בכפר איננו יודע על כך דבר ולא נשאר זכר . 4. לאחר מאמצים מרובים מצאתי 2 קשישות שהראו לי את שרידי בית הכנסת –ריצוף בלבד שמוקף בגדר . אין שום עמוד זיכרון או אפילו שלט שיעיד ששם היה בית כנסת יהודי. 5. השריד היהודי האחרון בעיירה זה בית חרושת שהיה שייך לפאול רוזנפלד ששמו כתוב באותיות גדולות על גבי הבניין . עד כמה שהבנתי הוא נפטר לפני 3 שנים והבית ובית החרושת מוצעים למכירה דבר שימחוק את השריד היהודי האחרון בעיירה (חוץ מבית הקברות היהודי). 6. חשוב לדעתי לדרוש מעיירת פראונקירכן להקים איזה שהוא גלעד או לפחות שלט קטן ליד שרידי בית הכנסת ,גם כדי שהדור הצעיר במקום ידע את ההיסטוריה וגם כדי שיהיה גלעד עבור יהודים כמוני שמשפחתם גרה במקום ונלקחה משם ע"י הנאצים להשמדה. 7. בזלצבורג, בי"כ העתיק בחלק העתיק של העיר ברח' היהודים (יודן שטראסה או משהוא כזה ) משמש כמלון-מלון רדיסון האם אי אפשר לדרוש להשיב את הרכוש לעם היהודי ואם לא אז לפחות להציב שלט בנוגע לעניין? 8. בקלגנפורט ניגשתי ל"טוריסט אינפורמיישן" ושאלתי על מיקום בית הכנסת לא היה להם מושג שבכלל היה דבר כזה . לאחר שהתעקשתי היא בדקה באינטרנט וראתה כי אכן היה בית כנסת עד ליל הבדולח שאז הוא נהרס (מעניין מי הרס....) היא לא ידעה להגיד לי שום פרטים נוספים כולל לא היכן מיקומו . 9. לא יכול להיות שבמשרד מידע לתיירים שיש בו מידע ופרוספקטים כמעט על כל נושא שרק תרצה , לא יהיה מידע על הנקודה היהודית ,ציון על מפת העיר, ואיזה פרוספקט בנושא. (בדיוק שהייתי שם הייתה בעיר קבוצה מאורגנת של ישראלים) לאחר והתעקשתי ושאלתי קשישים רבים ברחוב ,לבסוף אחד מהם ידע והיפנה אותי לאזור –הוא הקיף שלושה רחובות בעיגול ,הוא אמר ששם יש שריד בדמות של ריצפת בית הכנסת ,ולא זכר אם יש שלט זיכרון או לא . (לא הצלחתי למצוא את המקום מקוצר זמן-היתה לי רכבת לתפוס) . 10. אני חושב שראוי לדרוש מעיריית קלגנפורט לציין את המיקום(אם איננו מצויין) ולדאוג לספק מידע על כך ב"טוריסט אינפורמיישן" כולל איזה פרוספקט קטן ואיזה מגן דוד קטן על המפה במקום בית הכנסת. 11.האם אתם יכולים לעשות משהוא בעניין זה ? אם לא, אשמח אם תפנו את מכתבי למי שיכול או שתפנו אותי לגורמים המתאימים . 12. כמו כן האם אפשר לבדוק לי אם יש רישום בספרי הקהילה בפראונקירכן או במקום אחר על משפחת אבי סבי ר' דוד ריינהרץ שעברו לשם בשנת 24-25 וגרו שם עד שנלקחו להשמדה (חוץ מסבי ושתי אחיותיו ששרדו ). האם אני יכול לדעת אם היה להם רכוש שם? 13. אני מצרף את סיפורו של סבי כפי שסיפר לי. כתבתי אותו לאחר שנפטר לפני שהספקתי להקליט אותו ולפני שהספיק למלא דף עד של יד ושם הרשומה היא מתוך הבלוג שלי כך שאם תרצו להכניס סיפור זה לאיזה שהוא מאגר אפשר להקיש בגוגל "מדרורי על הגבעה" ולבחור את הרשומה ""סבא שלי" 14. אחותו של סבי ברטה עדיין חיה ואולי אפשר לפנות אליה כדי שתמלא דף עד אשמח להפנות אתכם אליה. בכבוד רב, ותודה מראש דרורי בר לבב מעלה רחבעם ד.נ צפון יהודה 90916 קישור לרשומה סבא שלי בבלוג למי שלא קרא: http://www.tapuz.co.il/blog/ViewEntry.asp?EntryId=958356

schlomitsmile

Member
מנהל
אכן- כואב ומקומם לעניות דעתי, דרישה מהעירייה לא תועיל הרבה. הנסיון במקומות אחרים, מביא אותי למסקנה שיש שתי דרכים (שאינן סותרות זו את זו): א)לארגן את צאצאי הקהילה או כל גורם יהודי אחר, ולקבל אישור מהעירייה להקים גלעד כלשהו. ב)לעניין מישהו מתושבי המקום- מורה/קבוצת נוער/ קבוצת כנסיה או כל אדם אחר, בהיסטוריה ה"נעלמת" של עירם. ברגע שהם "יידלקו" על העניין, הם כבר ירוצו איתו. בהצלחה!

נאיבים, נאיבים

מדוע השואל הופתע? מה חדש כאן? בכל אירופה מוחקים את זכר היהודים ואתם תשנו זאת? תקימו גלעד ומחר ישתמשו באבנים למטרה זו או אחרת. יש לי חבר שהקים גלעד בכפר הולדתו ברוסיה הלבנה. יפה. כל עוד הוא משלם עבור האחזקה, - יקבלו ויתחזקו. ואח"כ? לא יישאר לכך זכר. באין יהודים, - הכל יימחק.

schlomitsmile

Member
מנהל
לכן הצעתי גם את האפשרות השניה אני יודעת על מקומות בארצות שונות (בעיקר פולין וגרמניה), בהם מקומיים שגילו שבעירם הייתה קהילה יהודית, מרגישים מחוייבות לשיקום השרידים (בית קברות, בי"כ וכד') , וחוקרים את עברה של הקהילה שבעיניהם היא חלק ממרקם החיים שהם איבדו.

חוה3

Member
פראונקירכן

התרגשתי כמובן לקרוא שוב את סיפורו של סבך. אודה לך אם תסכים לספר על מצבו של בית העלמין בעיירה או כל פרט אחר על העיירה. פראונקירכן קרובה לליבי כי היא מקור שורשיי ומשפחתו של אבי. מה שאני מנסה כבר מספר שנים הוא למצוא כל בדל מידעעלה גורלם של אחות סבי ובתה. לגבי רישומים מפראונקירכן קיימים בבית העירייה בעיירה וניתן לעיין בהם אך רק משנת 1895 והלאה כמדומני. רישומים קודמים מצויים בארכיון הלאומי בבודפשט וניתן להזמין מיקרופילם עם הרשומות אך הפענוח קשה מאוד בגלל מצב הרשומות. רשימות נספים של בעלי עסקים ועוד לגבי המתגוררים בפראונקירכן תוכל לראות בתחתית הדף של העיירה בוויקיגניה.

drorshli

New member
לחוה

מצבו הוא טוב ואף אשמח לשלוח לך תמונות מה המייל שלך ? חלק גם אפרסם בבלוג אחרי שאצליח להתגבר על קשיי ההכרות שלי עם הטכנולוגיה של המאה ה21 ואצליח להקטין אותם.... ל500 משהואים

חוה3

Member
תודה רבה , שלחתי לך מסר במערכת המסרים

של תפוז. כתובת הדוא"ל שלי dan2003 {AT} bezeqint.net הסבר לכתובת הדוא"ל שלי במקום המילה AT והסוגריים שמקיפים אותה יש לרשום נקודה (.) ללא הסוגרים כמובן. המון המון תודה חוה

אני מבינה לליבך

מה שאנחנו לא נעשה - אף אחד לא יעשה. יש התארגנויות של עיירות לבניית מצבות לבני משפחותיהם. הנה קישור לאתר בחינם (תודה ל- masorti ) שיכול לכווץ את התמונות שלך, נשמח לקישור לבלוג.

למעלה