השכלה גבוהה? לעשירים בלבד!

DANA123411

New member
השכלה גבוהה? לעשירים בלבד!

שלום לכולם,
קוראים לי דנה ואני בת 22. רציתי לשתף אותם בסיפור הקטן שלי...
איך נאמר...אני באה ממשפחה די פרמיטיבית. אמא עקרת בית, אבא עובד קשה בעבודה מאומצת מבוקר עד ערב כדי לפרנס את המשפחה, 2 אחיות ואח 1 (כולם גדולים ממני), לאף אחד מהם אין תעודת בגרות (למרות שכביכול הם גדלו כמוני- ב"חברה המודרנית", הם החליטו שעבודה בשכר מינימום מספיקה לחיים שלהם).
לא מאשימה את ההורים שלי בזה ככה חינכו אותם ההורים שלהם וכך הם דאגו להעביר לנו את החינוך הזה מתוך מחשבה שהצלחה בחיים כרוכה בגידול ילדים וטיפוח חיי המשפחה בלבד. אני יכולה להגיד לכם שלהיאמר לזכותם של הוריי, מ-ע-ו-ל-ם הם לא החסירו ממני ומאחיי דבר. אף פעם לא באתי עליהם בטענות. להפך, הערכתי אותם על כך שהם מתאמצים לתת לנו הכל.

ובכל זאת... כשגדלתי והבנתי שלימודים גבוהים זה משהו שהוא די הכרחי במצב של היום, החלטתי שאני רוצה ללכת ללמוד בניגוד למשפחתיי שחשבו שזה הוא בזבוז כסף ובזבוז זמן מוחלט (בוא נאמר שאני מהבחינה הזאת די "הכבשה השחורה" בבית, אני היחידה שיש לה תעודת בגרות)
כשהשתחררתי מהצבא והעליתי את נושא הלימודים, כל אחד מבני משפחתי דאג להסביר לי כי "זה הוא הרי בזבוז זמן וכסף וכי זה מתאים רק לאנשים שנולדו להורים עשירים שיש להם גב כלכלי או איזה עסק שהילדים תופסים את מקומם". שלא נדבר על כך שכולי רק השתחררתי מהצבא, ילדה בת 20 שאין לה מושג מה היא רוצה ללמוד! כשניסיתי להתייעץ עם הוריי, אלה שאמורים ל"הדריך אותי" בזה.. הם לא ממש היו בעד העניין וגם.. לא ממש הבינו בזה. בקיצור, הבנתי שאין לי לא תמיכה כלכלית ולא תמיכה נפשית מהמשפחה.

החלטתי לקחת את העניינים לידיים, אחרי שהשתחררתי עבדתי בעבודה מועדפת, עשיתי פסיכומטרי (למזלי זה הספיק לתחום שרציתי ללמוד ללא השלמת בגרויות כמו רבים מחבריי), אחרי כמעט שנתיים של מעבר מעבודה לעבודה, חסכתי סכום של 35,000 ש"ח. היום, שנה לפני התכנון להתחיל ללמוד, אני עומדת במצב של ייאוש ותסכול על כך שבמשך שנתיים ראיתי את חבריי טסים עושים חיים נהנים, עובדים בעבודה חצי משרה סתם כי "אין להם כוח". ועכשיו לחדשות המפתיעות... מתחילים ללמוד לפניי!! כן כן, רוב חבריי התחילו ללמוד השנה בזמן שאני עוברת מעבודה לעבודה. ואיך? מתחקור קצר עלה העניין כי הוריהם פתחו להם תוכניות חיסכון מאז שהיו קטנים וכי הם מקבלים מימון מלא מהם לתקופת הלימודים.

החלטתי שאני לא מתחילה ללמוד עם הרגשת הקיפוח הזה! לקחתי 15,000 ש"ח מהחסכון שלי, קניתי כרטיסים והחלטתי שעם הכסף הזה אני עושה משהו בשבילי ועושה את הטיול של אחרי צבא. גם לי מגיע!!! לפני שאני מתחילה 3 שנים של "הרמת הראש מעל המים" וכניסה לחיים של תיזוז בין לימודים, עבודה ומינוס בבנק, מגיע לי איזה חודש בפאנן (ועוד אחרי שלא הייתי בחו"ל אף פעם).
הטיול יהיה עוד 3 חודשיים. מהחישוב שלי אחרי שאני יחזור וימשיך לחסוך...יהיה לי סכום של בערך 55000 ש"ח. עם קיזוז של השכר לימוד+ מלגות- 29000 ש"ח למחיה ל-3 שנים הבאות (לצערי אין לי את היכולת להישאר בבית של ההורים בתקופה מאחר והמכללה היחידה שקרובה לביתי היא מכללה יקרה מאוד).
בקיצור, אני נכנסת למרתון לימודים של 3 שנים, 5 פעמים בשבוע. אין לי מושג איך אני הולכת לממן את כל ההוצאות הכרוכות בכך עם 30000 ש"ח- שכר לימוד, נסיעות, אוכל, מעונות, פלאפון וכולי.
עבודה אני יהיה חייבת אבל איך עושים את זה עם לימודים של 5 פעמים בשבוע?
לא פעם עברה בי מחשבה שאולי כדאי לוותר על כל הרעיון הזה של הלימודים .אני מתחילה לחשוב שיש משהו במה שמשפחתי אמרה וכי השכלה גבוהה עם כל הצער שבדבר, מתאימה רק לאנשים שנולדו להורים מבוססים!!!
מה שאני עושה עכשיו זה סוג של מרמור רק עם עובדות מוכחות בשטח שהן, ללא עזרה של ההורים- זה נראה כמעט משהו שהוא בלתי אפשרי!
אני יודעת שתגידו....מלגות, עבודות סטודנטים, מעונות. מסתדרים.אני מחשיבה את עצמי כבן אדם מאוד שקול שיודע לחסוך ועדיין החישוב שעשיתי זה עם כל זה, עדיין לא מספיק!!
עכשיו עומדות בפניי שתי אופציות:
האחת, להירשם שנה הבאה ללימודים (בגיל 23) ולהכין את עצמי למצב "אין חיים" של לימודים, עבודה ומינוסים בבנק והכי גרוע...אי וודאות גדול שאני בכלל אמצא עבודה בתחום עם שכר נורמלי!
השנייה, להמשיך לחיות בבית הוריי ולחיות עם הכנסה של מינימום תוך כדי ניסיון להתקדם "ללא תואר" גם אם זה אומר לוותר על התחום שאני הכי מתחברת אליו (פרסום ושיווק).
מיום ליום ההרגשה רק מתגברת, תסכול ייאוש ובעיקר התחושה ש...
השכלה גבוהה? לעשירים בלבד.
 

h a j b i

New member
שכר לימוד אוניברסיטאי הוא כ- 10,000 ש"ח

כחיילת משוחררת יש לך פיקדון שניתן להשתמש בו עבור לימודים ולכסות שנה אחת לפחות (במקרים מסויימים אף את כל שלושת השנים).

אז חברים שלך התחילו ללמוד לפנייך... אז מה? זו תחרות? מה הקשר בין זה לטיול? אם את רוצה טיול כזה אז תהני אבל בשביל עצמך ולא בשביל להוכיח משהו למישהו.

בנוגע לאפשרויות, יש לך אפשרות שלישית שזה גם וגם. להתחיל לעבוד ולהתקדם ובמקביל לעשות תואר באוניברסיטה הפתוחה. זה מסלול שמתאים במיוחד לאנשים שחייבים לעבוד במשרה מלאה בזמן התואר, בעיקר מסיבות כלכליות.

למעשה זו האופציה שאני בחרתי בזמנו כשהייתי פחות או יותר בגילך. את התואר עוד לא סיימתי וחלק מחבריי סיימו לפניי אבל זו לא תחרות ובואי נגיד שאני ממש לא מרגיש מקופח לעומתם.

המסקנה שלך שגוייה, כל אחד יכול להגיע ללימודים גבוהים גם אם הגיע ממשפחה ענייה. זה כמובן לא אומר שלכל אחד בכלל כדאי ללכת ללימודים גבוהים אבל האופציה קיימת. בניגוד לארה"ב למשל, שם מי שלא מתחיל לחסוך עבור ילדיו מרגע שנולדו לקולג', סיכוייהם להצליח לממן לימודים ללא מלגת הצטיינות הם מאוד קטנים, פה הלימודים נגישים ושכר הלימוד אינו גבוה במיוחד.

בכל מקרה, עבדת וחסכת סכום יפה. אני מסיק מזה שיש לך את היכולת ויש לך משמעת ובגרות ואין סיבה שלא תצליחי
 

Voodo Doll

New member
תסתכלי על ההורים שלך

ותשאלי את עצמך אם אלו החיים שאת רוצה לעצמך. אם כן, תשכחי מלימודים. לימודים זה לא לכולם. אני אישית באה ממשפחה ממעמד בינוני ושני ההורים שלי משכילים, חשבתי תקופה מסוימת לא לעשות תואר והתנסיתי בעבודות ללא השכלה, עד שהבנתי שזה לא בשבילי ועכשיו אני נרשמת ללימודים של 5 שנים. כן, יש סיכוי שלא תמצאי עבודה אבל זה סיכון שכולם לוקחים. אגב, הייתי במקומך עושה סקר ומדברת עם בוגרים של מה שאת רוצה ללמוד, יש הרבה תארים בארץ שלא יתנו לך כלום.
 

h a j b i

New member


די מגעיל אבל אני למשל בתקופות קשות יותר הייתי עושה סיבוב בלילה ועובר ליד שתי תחנות דלק בהם עושים בקביעות שני אנשים מבוגרים משמרות לילה, רק כדי להזכיר לעצמי איפה אני לא רוצה להיות
 

DANA123411

New member
ומה זה תואר טוב?

לא מתחברת לתחום הריאלי לצערי, זה לא שאני לא רוצה...אני פשוט יודעת שאני לא יסיים תואר של 3 שנים בתחום הריאלי גם כי "אין לי את זה" מבחינה של חשיבה מתמטית וגם כי זה לא מעניין אותי בשיט!
מנגד, כל המקצועות שכן אני מתחברת אליהם- תקשורת, פרסום, שיווק מוצר, קופרייטינג, אלה מקצועות שקשה מאוד להשתלב בהם בתחום העבודה.
התואר הכי קרוב שחשבתי עליו שיכול להתקרב קצת לריאלי וקצת למה שאני רוצה זה.....מנהל עסקים בהתמחות בשיווק ופרסום.
מישהו ממליץ? לא ממליץ? מה הדעה על התואר הזה?
תודה מראש.
 

Voodo Doll

New member
אני רציתי תקשורת חזותית

אבל אחרי שקראתי על זה קצת הבנתי שזה סוג של עיצוב גרפי, שוק שאני ממש לא רוצה להכנס אליו מכל מיני סיבות.

מנהל עסקים כל בנאדם שני שיצא לי להכיר עושה את זה, קשה לי להביע דעה על זה כי אף פעם לא התעניינתי, ממליצה לך לדבר\לקרוא הודעות של אנשים אחרים שכבר בפנים.
שקלת פסיכולוגיה\משאבי אנוש?
אגב הנה הודעה של מישהו, אולי תעניין אותך
http://www.tapuz.co.il/forums2008/viewmsg.aspx?forumid=72&messageid=165294882
 
אני לומדת את זה... (תקשורת חזותית)

וזה מעניין ולא כמו כל מקצוע אחר. ולא- תקשורת חזותית לא מסתכם רק בעיצוב גרפי... יש בתוך תקשורת חזותית המון תת- תחומים שהם מאוד מעניינים כל אחד בפני עצמו.
 
אני לא ממש עובדת בתחום

כך שעדיף שאנשים מקצוע יענו לך על זה...
אבל ממה שאני יודעת ושמעתי, לא קל למצוא עבודה כי יש המון ביקוש ומעט היצע, כך שמעצב מתחיל יכול להתחיל בתור ביצועיסט- שזה בעצם מי שמוציא לפועל את כל הקריזות של מעצבים אחרים- עבודה עם תוכנות בעיקר, או שיכול להיות לך מזל ואתה יכול להגיע לאיזה חברה או משרד פרסום שבו דווקא יתנו לך להתנהל באופן עצמאי. יש תמיד אופציה של פתיחת עסק עצמאי או עבודה בתור פרילאנסר... אבל צריך לדעת איך להתנהל באופן עצמאי כדי להחזיק מעמד, וזה לא כזה פשוט.
אבל זה אחד המקצועות הפחות שיגרתיים והיותר אתגרים וכייפיים שיש.
 

הילי70

New member
כמה דברים:

קודם כל אני חושבת שאת יכולה להגדיל את החסכון שלך, אני חושבת שאת חוסכת סכום יחסית קטן ביחס לכך שאת מתגוררת אצל ההורים, ואין לך הרבה הוצאות, אולי שווה לחפש עבודה עם שכר טוב יותר? או לחפש עוד עבודה? במצבך את יכולה לעבוד בעבודה של 5 6 7 8 אלף ויותר...

זה אפשרי ללמוד ולעבוד במקביל. יש כאלה שלומדים 5 ימים ועובדים בסופי שבוע וקצת בלילות...
את הטיול הגדול את לא חייבת לעשות לפני הלימודים, יש המון שעושים טיול בחופשת סמסטר (היא 3-4 חודשים) ואת בכלל לא חייבת לעשות טיול אם זה בגלל שהחברים עושים ואת לא...
וגם לא לכולם ההורים חסכו ללימודים, יש סטונדטים שאפילו עוזרים כספית להורים שלהם...אז אין לך מה להתלונן ולהרגיש מקופחת...
אני חושבת שהצעד הכי חכם זה להגדיל את המשכורת שלך, ותואר לא מבטיח עבודה...
 

Optimistic Girl

New member
אמונות...

אנחנו לומדים את זה השנה בלימודיי...
שבירת אמונות מגבילות..

האמונה של "הלימודים הם לעשירים בלבד" זאת לא אמונה אמיתית שלך.
אלא של הורייך שהכניסו אותה לראשך מאז שהיית קטנה.


כמה דברים
דבר ראשון אני ישבתי ברכבת עם בחורה שגרה בעיר לי חיפה ולומדת באונ' תל אביב!!!
היא סיפרה שהיא קמה מוקדם נוסעת חצי שעה באוטובוס עד לת.רכבת ואז גם נוסעת ברכבת.

דבר שני תעשי בגוגל קרן אור מלגה
זה בבין תחומי ונועד למשפחה כמו שאת תיארת אותה...

יש גם תארים כמו אחות לתואר ראשון או מורה שיחסית מסובסדים
(ולא אני לא מציעה לך ללמוד את זה אלא פשוט פותחת לך את החשיבה שלימודים הם גם לעניים...
)

גמני באה ממשפחה כמו שלך
ואני מודעת שאחרי תואר ראשון שאני לומדת
המשכורת שלי עדיין תהיה מינימום
ואףחד לא יחכה לי עם שטיח אדום...

אבל אני לומדת בשביל עצמי.
לומדת כי אני אוהבת ללמוד.

תמיד אפשר לגור עם ההורים וללמוד
ולחפש מקום כמו תואר בערב לאנשים עובדים
ויש גם תארים שלומדים 3 ימים בשבוע.

אני למשל לומדת באוניברסיטה פתוחה והיתרון שפה
שאפשר לשם על כל קורס בנפרד
ככה שאם אין כסף אז מקסימום לא לומדים סמסטר..
או לוקחים קורס אחד בסמסטר..
וכן אולי אסיים תואר כשאהיה בפנסיה


אבל אני לא מאלו שחושבים שיש עבודה אחרי תואר ראשון..
אלא מתפתחת בתחום העיסוק שלי עם לימודי התעודה שלי.

נ.ב
ברוכה הבאה לפורום
 

einat162

New member
ממה שקראתי נשמע שיש לך אומץ מטורף ומפליא אותי

שהגעת למסקנה הזאת.
לימודים גבוהים זה לא מירוץ. יש לך פקדון שחרור, ויש לך מספיק מוסר (ככה נראה לי מההודעה שלך) כדי לחסוך ולהרוויח- אז מה אם תתחילי שנה אחרי.

אני מציעה לך 2 אופציות :
1) עבודה זמנית וטיול "בקטנה", לא לפוצץ בחודש הזרקות בהודו (וזריקת 30,000 ש"ח) לא להיות במירוץ אם אחרים (האופציה הזאת יותר בשביל השקט הנפשי שלך אם את רוצה טיול).
2) להתחיל לימודים באופן כזה שתוכלי לעבוד חצי משמרת ערב (למשל מזכירת ערב במשרד עו"ד)- לא שחור או לבן ("או לימודים או עבודה").

אל תשכחי שגם תואר לא מבטיח עבודה, ואפשר "ליפול" על מקום עבודה טוב גם בלי תואר. מישהו כתב לך עבודה של 5-6-7-8 אלף ש"ח.... אני מנחשת שההוצאות דוחקות, אבל אסור לפסול עבודות קבועות ויציבות (יחסית) של 5-6 אלף ש"ח. אסור להרים את האף.
 

doughnuts

New member
השכלה גבוהה זה לא לכולם

אבל השאלה איפה את רוצה להיות - בקבוצה שההשכלה מתאימה להם או בקבוצה שלא?
 

goldy

New member
אני שמח שאת רוצה להתפתח


ואני שמח שאת רוצה לעשות בפועל כדי להיות יותר ממה שאת היום,
ואני שמח מאוד לדעת שאת מרגישה את זה מתוכך.
כל הכבוד לך
 

DANA123411

New member
תודה רבה על התמיכה! :)

אני חושבת שזה מחשבות די לגיטמיות בגילי לא? אחרי הכל אני חושבת שרוב האנשים כן הולכים ללמוד בסביבות הגילאים 22-27 ..
 

goldy

New member
תחילת ה20 הוא זמן ההתנערות מחינוך מעקר

אם האופי שלך הפוך לחלוטין מהחינוך אותו קיבלת; הרי שרק בתחילת ה20, עם ההשתחררות ממע' החינוך והזדקנות ההורים: את סוף-סוף חופשיה לחיות כפי שתמיד רצית.
 

AS00AS

New member
אני בן 24 ושאני אתחיל ללמוד אהיה בן 25

את הלימודיים אני משלם בעצמי, והטיול הגדול שלי הוא היה לירדן על קו הרכס,
עשיתי פעמיים פסיכומטרי, עובד בשתי עבודות,
לכל אחד יש סדרי עדיפיות,
לא כולנו נולדו שווים, ולא ככולנו קיבלנו את אותם הקלפים,
אבל זאת המציאות,
 

מאי 406

New member
פשוט - לא לוותר כל כך בקלות.

את לא היחידה במצבך, סטודנטים רבים לא מקבלים תמיכה וגב כלכלי מההורים ועדיין, הם הולכים ללמוד, עובדים קשה, ובסופו של דבר מסיימים את התואר בהצלחה. אם יש לך מוטיבציה - ונשמע שיש לך - אין סיבה שלא תצליחי.

ברור שיותר קל כשיש הורים שיכולים לממן ולעזור. אבל אם זה לא המצב - אז לוקחים את העניינים לידיים. אם צריך לעבוד עוד ולדחות את הלימודים - אז דוחים את הלימודים. זו לא תחרות.
את גם יכולה לעבוד בזמן הלימודים בעבודות סטודנטיאליות, ובהחלט להסתדר עם מה שחסכת, עם הפיקדון מהצבא, ועם מלגות שאת עשוייה לקבל. אני רואה היום את החברים שלי שהתחילו ללמוד בלי שקל על הנשמה - כולם בסופו של דבר הסתדרו. גם אם זה לא היה קל.

בקשר לטיול - תמיד אפשר לעשות אותו אחרי הלימודים (כמו שאני עשיתי). אחרי התואר סביר להניח שתוכלי לעבוד במשרה מלאה, להתבסס כלכלית ואז לצאת לטייל כאוות נפשך בלי לחץ.

בהצלחה!
 

מוחית

New member
כמה טיפים

אהלן דנה :)

אני לא יודעת איזה תואר בחרת לעשות אבל לדעתי כל הכבוד על היוזמה והשאיפות!

בעקרון, יש לא מעט סטודנטים שנאלצים לעבוד במהלך לימודיהם.

דבר ראשון, את יכולה לברר אפשרויות של פריסת תואר- אם מדובר בתואר של שלוש שנים אפשר לפעמים לפרוס אותו על גביי ארבע שנים
כך שבכל שנה מערכת השעות יותר קלילה ואפשר לעבוד ביותר משמרות. כמובן שה"מחיר" הוא שנה נוספת לתואר.

בנוסף, ישנן מלגות נוספות למלגות של שכר לימוד. לכל מוסד אקדמי מוכר אמור להיות באתר שלו איפושהו את רשימת המלגות שניתן לקבל-
בין אם זה סיוע כלכלי על בסיס מצב משפחתי, מלגה מעמותה כלשהי (לעדות מסויימות יש) או פר"ח שזו מלגת שכר לימוד חלקית. את יכולה גם לברר במזכירות המוסד.

עוד דבר, עם מכללות אפשר לעיתים לבוא במשא ומתן על השכר לימוד. נסי לקבוע פגישה עם היועץ לימודים של המוסד ותסבירי לו את המצב שלך.
תדגישי כמה את מעוניינת ללמוד את התואר שבחרת דווקא במוסד שלהם ואולי הוא יוכל להביא לך הסדר תשלומים אחר או לפחות עצות נוספות.


חיבוק וירטואלי ובהצלחה!
 
למעלה