השמנה בראי האבולוציה

TheKnownUnknown

New member
השמנה בראי האבולוציה

התופעה של הימצאות אנזימים המזרזים הפיכה של סוכרים עודפים לשומנים נראית כמעט כאילו מישהו רצה להתעלל בנו במכוון.למעשה,תופעה זו מבטאת תהליך חשוב מאוד שהתרחש במהלך האבולוציה ותרם תרומה נכבדה ליכולת ההישרדות של בעלי-החיים,לרבות האדם. בשל הרכבם הכימי,השומנים הם חומר אגירה מצוין.הם מהווים מקור זמין לאנרגיה, והם גם יוצרים שכבת בידוד המגינה היטב על הן על הגוף והן על איברים ורקמות שונים בתוכו. כל בעלי-החיים,והאדם בכללם,התפתחו במהלך מיליוני שנים בתנאים של מחסור מתמיד במזון.בטבע,המחסור הוא מצב שכיח ורגיל,ואילו העודף נדיר ביותר.אם נוצר עודף מקרי וזמני בעודפי מזון,יש יתרון גדול לקיומם של מנגנונים אנזימיים,המסוגלים להפוך את החומרים העודפים לחומר אגירה יעיל כמו השומן.כשהעודף הזמני מסתיים,הגוף מצוייד בשומן המאפשר לו לשרוד בתקופות מתמשכות של מחסור מתמשך. כאמור,עודף מתמשך במזון הוא מצב יוצא דופן,המתקיים למעשה רק אצל חלק מאוכלוסיית האדם,ורק במאה השנים האחרונות לקיומו-זמן אפסי שמדובר בתהליכים אבולוציוניים.העודף הוא יציר כפיה של הטכנולוגיה המודרנית,ילידת אמצע המאה ה-18.היא זו המאפשרת לייצר ולצרוך מזון מכל הסוגים,הרבה מעבר לצורכי גופו.הגוף החי-כל גוף חי-מצויד באמצעים לשימור ואגירה של עודף מקרי של מזון;הוא אניו מצויד באמצעים יעילים לסילוק חומרי מזון עודפים בכמויות גדולות. לקוח מהספר:"ביולוגיה של האדם",עמ' 37. אז מה דעתכם?
 

Caligola

New member
אני חושב שהציפיה לכך שכל מערכות

הגוף יהיו בעלי פונקציונליות ספציפית ובעלת יעוד מסוים היא ציפיה מוגזמת. אני בטוח שאם נסתכל על מערכות הגוף אצל האדם ואצל שאר בעלי החיים אנו נגלה שרוב רובם של(אבל לא כל) מערכות הגוף הם אכן בעלי פונקציונליות ומטרה. אבל מנגד אנחנו נגלה גם דברים חסרי שימוש כמו: ג'אנק DNA , פסאדו-גנים, שריר הפלנטריס אצל האדם, התוספתן, שיני הבינה, עצם הזנב, שרירי האוזן וכו'..
 

זכיר

New member
DNA זבל?

ממש לפני שבוע שבועיים, הופיעה כתבה בהארץ (קישור לא מצורף) שתיארה תיאוריה ומחקר שהציג עדות תומכת לתיאוריה, פחות או יותר, הרעיון הוא שDNA זבל הוא לא כל כך זיבלי, הרצפים הקיימים של המקטעים שלו, מעלים את ההיסתברות להיווצרות חלבונים מתפקדים, אולי כמו הגנים שהגדיר דוקינס אבל שיבואו לידי ביטוי ותפוצתם באוכלוסיה תגדל רק בתנאים סביבתיים מסויימים.
 

Charles Darwin

New member
אתה בטוח שאתה לא דניאל בלס?

 

konega

New member
אבל זו שטות גמורה, כי

אנחנו רואים שלאנשים שמנים אין ממש יתרון על אנשים רזים בנוגע לשרידות במצב של רעב, נכון? אם, חלילה, מחר יתחיל חורף גרעיני והעולם כולו יעבור למצב של רעב תמידי, אז ה"צמיג הנוסף" שהעליתי בשבוע אחרון הולך להחזיק אותי בחיים עוד יומיים? לא נראה לי. אם ניקח אדם רזה ואדם שמן מאד, נרעיב את שניהם לחלוטין, האם האדם השמן יחזיק מעמד זמן רב יותר מהרזה? ההבדלים יהו לא משמעותיים, אם בכלל. לא ככה?
 

victorc

New member
לא שטות גמורה

להיות שמן יותר לא נותן ייתרון הישרדותי בזמן רעב, כי בזמן רעב מתים לא מזה ש"נגמרת האנרגיה בגוף", אלא מחמצת מטבולית שנגרמת כתוצר לוואי של פירוק שומנים או מחוסר של חומצות אמינו בגוף בגלל שבזמן רעב הן מנוצלות לייצור אנרגיה וייצור גלוקוז. אנשים בד"כ מתים מרעב עוד לפני שהשומן נגמר. מצד שני, מה שכן ייתרון הוא עצם היכולת לייצר כמות כלשהי של שומן, כי בלעדיו אדם ייכנס לקומה אחרי צום של כמה שעות. לכן, השומן חיוני. מצד שני, האדם נחשף בזמננו לראשונה למצב שבו יש לו יותר אוכל ממה שהוא צריך. מן הסתם, אין לגוף שלנו מנגנונים מטבוליים להתמודד עם מצב של עודף מיותר של חומרי מזון - ואת התוצאות כולנו רואים.. בקיצור - להיות יותר שמן ממישהו זה לא ייתרון. להיות בעל יכולת לאגור אנרגיה כשומן זה ייתרון.
 

konega

New member
אז בעצם...

ל"אגירת שומן" בצורת צמיגים סביב המותניים או הישבן אין שום יתרון אבולוציוני. זה סתם מיותר.
 

Levos

New member
יש הרבה DNA זבל

למשל כ- 50% מהגנום בנוי מטרנספוזונים בלתי מתפקדים. נכון, אומנם, שהמיעוט של טרנספוזונים הפעילים תורמים לאבולוציה ביצירת גנים חדשים(אבל מדובר במוטציות, אשר כידוע גורמות ברוב גדול מהמקרים נזק ורק לעיתים רחוקות לתועלת). כך שהרוב המוחלט של הטרנספוזונים הם אכן זבל, והחלק הפעיל הוא מועיל בערך כמו קרינת UV או חומר מסרטן.
 
למעלה