מאור פז.
Member
השפל הגדול השני בארצות הברית יתחיל כאשר הבורסות ירדו במינימום של 70 אחוז בעקבות שורה ארוכה של סיבות וגורמים שלא יצוינו כעת מכיוון שעל רובם ככולם דיברתי כבר לפני הרבה זמן.
השפל ישלח גלי הלם כבדים לכל העולם הראשון ויחמיר משמעותית את המיתון הנצחי באירופה.
השפל הגדול השני יסמן את נפילתן של האסכולות הכלכליות המודרניות השולטות כיום, המוניטריזם השולט אידיאולוגית והקיינסיאניזם השולט בפועל (ארצות הברית ואירופה מאמינות אידיאולוגית במונוטריזם, אך בפועל מתפתות לכדי קיינסיאניזם) ויסלול את הדרך לייסודן של אסכולות כלכליות חדשות שיהיו מתקדמות יותר, מקיפות יותר, הוליסטיות יותר ואקלקטיות יותר מאי-פעם בעבר.
מיד עם תחילת השפל הגדול השני אחוזי האבטלה בארצות הברית יעלו באופן מיידי בבין מינימום משוער של 18 אחוז למקסימום משוער של 28 אחוז (מתוך המאה אחוז עובדים במשק האמריקאי, לא בהשוואה לאחוז האבטלה הנוכחי), מה שיעמיד את אחוז האבטלה בארצות הברית על בין מינימום משוער של 21 אחוז למקסימום משוער של 31 אחוז (כי אחוז האבטלה הנוכחי בארצות הברית כבר עומד על 3 אחוז).
עסקים, חברות ותאגידים קטנים ובינוניים רבים יפשטו את הרגל ואחרים יבצעו פיטורים נרחבים. גם העסקים, החברות והתאגידים הגדולים יחטפו מכה, אך לבסוף יהיו בסדר בגלל שלתהליך כזה קוראים "מחזור צמצום-ריכוז" של ההון, שבמהלכו ההון מצטמצם, אבל אז מתרכז לכדי הימצאות בידיים מעטות יותר של אנשים מעטים יותר ועסקים, חברות ותאגידים מעטים יותר, אבל כאלו שכבר היו גדולים וחזקים מלפני המשבר, כך שלבסוף ובדרך כלל מה שקורה זה שהעסקים, החברות והתאגידים שהיו חזקים יותר מאחרים מלפני המשבר לא רק שורדים, אלא יוצאים חזקים יותר בסוף הדרך מכיוון שההון לא מצטמצם באותה המידה כמו כמות העסקים שמצטמצמת עוד יותר, כך שלבסוף, אפילו שבסוף יש פחות הון, יש אפילו עוד פחות איפה להוציא אותו כך שעסקים וחברות שרק מצליחים לשרוד בסוף יוצאים אפילו חזקים יותר ממה שהיו טרם המשבר.
וזה מה שקורה בדרך כלל.
הפעם זה לא יקרה כי השפל הגדול השני יהיה שונה מכל משבר כלכלי אחר בהיסטוריה האנושית ואפילו מהשפל הראשון בצורה הזאת ובמובן הזה שאפילו עוד יותר הון מבדרך כלל ובמשברים כלכליים אחרים (ואפילו בהשוואה לשפל הגדול הראשון) פשוט "יתנדף" כלא היה ברמה שעלולה להשתוות ואף לעלות על כמות העסקים, החברות והתאגידים.
על פניו, אפילו זה עוד אמור להיות בסדר, כי בדרך כלל, לאחר שמשבר כלכלי נגמר, הצמיחה הכלכלית חוזרת להיות אותו הדבר ואף גבוהה יותר ממה שהייתה קודם כך שנוצרת אותה כמות ואף כמות גדולה יותר של הון שאמור להתחלק עכשיו בין כל העסקים, החברות והתאגידים שהצליחו לשרוד את תחילת השפל הגדול השני כמו גם כל אלו החדשים שרק נפתחים בגלל ההתאוששות מהמשבר הכלכלי, במקרה הזה-השפל הגדול השני.
וזה מה שקורה בדרך כלל.
רק שתי בעיות ממש-ממש קטנות-השפל לא ייגמר כי הוא יימשך כחמישים עד תשעים שנה, והכלכלה לא רק שלא תחזור לצמוח וההון לא יחזור לגדול אלא לאורכן של חמישים עד תשעים שנות השפל, ובמיוחד בעשר השנים הראשונות, הכלכלה וההון ימשיכו לקטון ולהצטמק.
"בלתי-אפשרי!" אתם בטח צועקים עכשיו על מסך המחשב בעצבים, קמים מן הכיסא מרוב העוצמה של ההלם ומניפים בזרועותיכם גבוה באוויר בתדהמה ובזעם לנוכח תחזית האימים המפחידה והמכעיסה שאתם לא רוצים לשמוע.
אני רק מבקש מכם לזכור בליבכם את העובדה שאני חכם מכולכם, ועל כן אני ממליץ לכם לקחת נשימה עמוקה, לחזור לשבת ולהמשיך לקרוא על-מנת להבין כיצד יקרום עור וגידים לא פחות מאשר מה שכרגע נשמע כמו הבלתי-אפשרי.
השפל הגדול השני יכלול שלושה מחזורים גדולים ועיקריים של צמצום-ריכוז של ההון. השניים הראשונים יתחילו ויתרחשו בעשר השנים הראשונות לשפל מתוך חמישים עד תשעים שנותיו והשלישי יתחיל בסוף אותן עשר שנים ויימשך עד לסוף השפל.
מחזור הצמצום-ריכוז הראשון של ההון במהלך השפל הגדול השני יהיה תחילת השפל הגדול השני עצמו כאשר כל הבורסות הגדולות והחשובות של ארצות הברית ימחקו כשבעים עד תשעים אחוז מהערך שלהן.
באשר למחזור הצמצום-ריכוז השני של ההון במהלך השפל הגדול השני, בעוד שמחזור הצמצום-ריכוז הראשון התרחש בבת-אחת וכתוצאה מקריסת ענק פתאומית של הבורסות, מחזור הצמצום-ריכוז השני של ההון יתרחש לאורכם של כל הימים, החודשים והשנים שבין מחזור הצמצום-ריכוז הראשון של ההון למחזור הצמצום-ריכוז השלישי של ההון בצורה ארוכה, רציפה ובלתי-פוסקת.
לטעמי, ניתן להסתכל על סופו הכמעט מיידי של מחזור הצמצום-ריכוז הראשון של ההון מרגע תחילתו כעל ממש נקודת ההתחלה של מחזור הצמצום-ריכוז השני של ההון.
בעוד שמחזור הצמצום-ריכוז הראשון של ההון היה עצם קריסת הבורסות ועצם ההתחלה עצמה של השפל הגדול השני, מחזור הצמצום-ריכוז השני של ההון יהיה הרבה יותר ארוך, מורכב ומסובך מזה. הוא יתרחש כתוצאה מלא פחות משלוש גורמים שונים ומתמשכים. הראשון והחמור מביניהם-שינויי האקלים. השני בחשיבותו-המהפכה התעשייתית הרביעית. השלישי בחשיבותו-מלחמת העולם השלישית.
בואו נתחיל משינויי האקלים, או שמא עליי להגיד, השואה האקלימית?
במדינה ענקית כמו ארה"ב, אסון טבע בדרך כלל יהיה מקומי ולא יוכל לגרום לנזק גדול מידי. לא כך יהיה בעתיד. אמנם אסונות טבע מקומיים ואזוריים ימשיכו להתרחש, אך החמרת שינויי האקלים עד לכדי רמה של שואה אקלימית יהפכו את מזג האוויר עצמו ואת האקלים עצמו לכדי אסון טבע. החום עצמו יהיה אסון הטבע. השמש הזורחת בשמיים תהיה אסון הטבע. כך, אפילו במדינות גדולות, ואפילו בארצות הברית הענקית, אסונות הטבע ילכו וחמירו ויכו במדינות גדולות בשלמותן. כמו כשב-2022 החום הרג את כל החיטה בהודו לפני שהודו הספיקה לייצא אותה, מה שחיסל את כל ייצוא החיטה מהודו, יצואנית החיטה השנייה בגודלה בעולם, באותו הזמן שיצואניות החיטה הראשונה והשלישית בגודלן בעולם הפסיקו גם כן לייצא חיטה בגלל המלחמה ביניהן, ומחיר החיטה הגיע לשיא כל הזמנים.
ההתחממות הגלובלית גם תמשיך להמיס את הקרחונים עוד ועוד ובכך תגרום למשבר ההומניטרי הגדול בהיסטוריה.
זיהום האוויר ימשיך בכל הכוח.
הרי געש יתעוררו, יתפרצו ויהרגו מיליוני אנשים מסביב לעולם, וזה אפילו לא החלק הכי גרוע. החלק הכי גרוע הוא כשהאפר הוולקני יכסה את השמיים של מדינות ועשרות מדינות בשמיכה של אפר וולקני שיחסום את אור השמש, מה שיהרוג את היבולים.
עד 2025 לכל המאוחר תכה בקליפורניה רעידת אדמה גדולה שתטיל הרס וחורבן בקנה מידה נרחב.
כל אלו מהווים חלק מהשואה האקלימית שמחבלת ותמשיך לחבל בסקטור החקלאי, מה שיפגע בכל הכלכלה האמריקאית בגלל גלי ההדף מהפגיעה בסקטור החקלאי, גלי הדף שבמסגרתם הפגיעה בסקטור החקלאי תגרור התייקרות של המזון שתאלץ את האנשים להוציא יותר כסף על מזון, וכך פחות כסף על כל השאר, וכל סוגי האסונות האקלימיים המצוינים לעיל, תחת המטרייה המאגדת של השואה האקלימית יהיו הגורם התורם ביותר, הגורם מספר אחת, למחזור הצמצום-ריכוז השני של ההון, שיימשך לאורך כל הרווח שבין סוף מחזור הצמצום-ריכוז של ההון הראשון בעת תחילת השפל לתחילת מחזור הצמצום-ריכוז של ההון השלישי כעשר שנים לאחר תחילת השפל.
הגורם השני בחשיבותו ובתרומתו למחזור הצמצום-ריכוז השני של ההון שיתרחש במהלך השפל הגדול השני יהיה המהפכה התעשייתית הרביעית, שעליה נדבר קצת יותר בהשוואה למה שדיברנו על השואה האקלימית, כי כאן פשוט כבר יש יותר מה להגיד ולהסביר.
מהפכה תעשייתית, בקיצור, זה כשחלה מהפכה בסקטור התעשייתי של הכלכלה, המהווה את הסקטור השלישי הגדול ביותר והחשוב ביותר של הכלכלה מתוך תשע סקטורים בסך הכול ולפי האסכולה הכלכלית הפזית, אסכולה כלכלית פרי עטי שכתבתי בגיל 17, כך שמדובר באירוע גדול ורב חשיבות המתרחש בחברה ובמשק.
מהפכה תעשייתית יוצרת בתוך הסקטור התעשייתי ואף בסקטורים אחרים מצב של ייתור (מהמילה "מיותר") של עבודות מסוימות (כמות מסוימת ממשית של עבודות [לדוגמה בואו נגיד יש מהפכה תעשייתית ופתאום צריך ארבע מיליון עובדים פחות אז עכשיו ארבע מיליון עובדים מפוטרים והולכים הביתה] לצד כמות מסוימת של סוגים של עבודות [לדוגמה בואו נגיד יש מהפכה תעשייתית אז פתאום בום טראח יש 700 סוגי עבודות שלא צריך אותן יותר, הן חודלות מלהתקיים וכל מי שעבד בזה מפוטר והולך הביתה]), לצידו של מצב של יצירת צורך והמצאת עבודות חדשות (הבנתם את הקטע-כמות מסוימת ממשית של עבודות כמו לדוגמה פתאום יש מהפכה תעשייתית וצריך עוד ככה וככה מיליוני עובדים וכמות מסוימת של סוגים של עבודות חדשות מומצאות ככה שפתאום יש עוד ככה וככה מאות סוגי עבודות חדשות שלא התקיימו בעבר).
כך שאתם מבינים, למעשה, בכל מהפכה תעשייתית עובדים הולכים הביתה וסוגים שלמים של עבודות פשוט חדלים מלהתקיים, ועובדים חדשים מגויסים וסוגים חדשים לחלוטין של עבודדות שלא היו קיימות בעבר מומצאות יש מאין, כך שלמעשה, לכל מהפכה תעשייתית יש מאזן מסוים של כמה עובדים הולכים הביתה ועבודות מפסיקות להתקיים וכמה עובדים חדשים נכנסים וסוגי עבודות חדשות מומצאות.
המהפכה התעשייתית הראשונה התרחשה בין 1760 ל-1830, ויצרה הרבה יותר מקומות עבודה וסוגים של עבודה מאשר אלו שהיא הרסה ושמה קץ לקיומם, כך שהמאזן של כמויות מקומות העבודה וכמויות סוגי העבודה "הנכנסות" בהשוואה לכמויות מקומות העבודה וכמויות סוגי העבודה "היוצאות" היה מאזן חיובי ברור, שלא לדבר על איך שרמת החיים של כולם עלתה, עניים, מעמד ביניים ועשירים כאחד, ועל כן המהפכה התעשייתית הראשונה הייתה מצוינת.
המהפכה התעשייתית השנייה התרחשה בין 1870 ל-1914 וגם כן יצרה יותר מקומות עבודה וסוגים של עבודה על חשבון אלו שהרסה, כך שהמאזן עדיין היה חיובי אך קטן יותר בהשוואה למאזן העבודות וסוגי העבודות הנכנסות לעומת אלו היוצאות במהפכה הקודמות. בנוסף, רמת החיים של כל שלושת המעמדות הכלכליים המשיכה לעלות. על כן, המהפכה התעשייתית השנייה הייתה מהפכה תעשייתית טובה.
המהפכה התעשייתית השלישית התחילה ב-1977 ונמשכה עד ל-2015. המהפכה התעשייתית השלישית הייתה המהפכה התעשייתית הראשונה בהיסטוריה שבה המאזן הפך לשלילי, ויותר מקומות עבודה וסוגי עבודה נהרסו בהשוואה לכמויות מקומות העבודה וכמויות סוגי העבודה החדשים שנוצרו. מה שכן-הפער לא היה משמעותי והמאזן השלילי היה קרוב אל האפס. נקודת השוויון. המהפכה התעשייתית השלישית הייתה גם המהפכה התעשייתית הראשונה שבה אנחנו ראינו פערים בין עד כמה לטובה ואיך היא השפיעה על המעמדות הכלכליים השונים. מעמד העושר יצא מורווח, מעמד הביניים יצא מורווח, ומעמד העוני יצא מורווח בדרכים מסוימות, אבל בדרכים אחרות, פחות. המהפכה התעשייתית השלישית היא גם המהפכה התעשייתית הראשונה שאף-פעם לא הספיקה "להסתיים" מכיוון שהיא נקטעה בפתאומיות על-ידי תחילתה של מהפכה תעשייתית אחרת, המהפכה התעשייתית הרביעית, מה שמוסיף להעיד ולהצביע על אותה התופעה שאנחנו רואים כבר חמישים שנה-האצה הולכת וגוברת של ההתפתחויות המדעיות, הטכנולוגיות והתעשייתיות.
המהפכה התעשייתית הרביעית התחילה ב-2015 והיא נמשכת עד ימינו. היא בקושי הספיקה להתחיל ואנחנו נמצאים רק שמונה שנים אל תוכה, כאשר היא צפויה להימשך עשרות שנים, ועל כן עוד יש זמן בשביל לדבר עליה עוד מלפני עיקר התרחשותה ולשער את אופייה והשלכותיה.
המהפכה התעשייתית הראשונה הייתה מצוינת. השנייה הייתה טובה. השלישית הייתה בסדר. הרביעית היא אסון, כמו גם הסיבה השנייה בחשיבותה למחזור הצמצום-ריכוז השני של ההון במהלך השפל הגדול השני.
המהפכה התעשייתית הרביעית, הנקראת גם "מהפכת האוטומציה", היא המהפכה התעשייתית הראשונה בהיסטוריה שבה ההתפתחות המדעית, הטכנולוגית והתעשייתית הגיעה למקום כל-כך מתקדם עד כדי כך שביכולתה של הטכנולוגיה והתעשייה הן-הן עצמן ליצור את עצמן ולקיים את עצמן בצורה כזאת ובממדים כאלו שהן יגרמו לאובדן עבודות של אנשים בקנה מידה המוני ממש.
השפל ישלח גלי הלם כבדים לכל העולם הראשון ויחמיר משמעותית את המיתון הנצחי באירופה.
השפל הגדול השני יסמן את נפילתן של האסכולות הכלכליות המודרניות השולטות כיום, המוניטריזם השולט אידיאולוגית והקיינסיאניזם השולט בפועל (ארצות הברית ואירופה מאמינות אידיאולוגית במונוטריזם, אך בפועל מתפתות לכדי קיינסיאניזם) ויסלול את הדרך לייסודן של אסכולות כלכליות חדשות שיהיו מתקדמות יותר, מקיפות יותר, הוליסטיות יותר ואקלקטיות יותר מאי-פעם בעבר.
מיד עם תחילת השפל הגדול השני אחוזי האבטלה בארצות הברית יעלו באופן מיידי בבין מינימום משוער של 18 אחוז למקסימום משוער של 28 אחוז (מתוך המאה אחוז עובדים במשק האמריקאי, לא בהשוואה לאחוז האבטלה הנוכחי), מה שיעמיד את אחוז האבטלה בארצות הברית על בין מינימום משוער של 21 אחוז למקסימום משוער של 31 אחוז (כי אחוז האבטלה הנוכחי בארצות הברית כבר עומד על 3 אחוז).
עסקים, חברות ותאגידים קטנים ובינוניים רבים יפשטו את הרגל ואחרים יבצעו פיטורים נרחבים. גם העסקים, החברות והתאגידים הגדולים יחטפו מכה, אך לבסוף יהיו בסדר בגלל שלתהליך כזה קוראים "מחזור צמצום-ריכוז" של ההון, שבמהלכו ההון מצטמצם, אבל אז מתרכז לכדי הימצאות בידיים מעטות יותר של אנשים מעטים יותר ועסקים, חברות ותאגידים מעטים יותר, אבל כאלו שכבר היו גדולים וחזקים מלפני המשבר, כך שלבסוף ובדרך כלל מה שקורה זה שהעסקים, החברות והתאגידים שהיו חזקים יותר מאחרים מלפני המשבר לא רק שורדים, אלא יוצאים חזקים יותר בסוף הדרך מכיוון שההון לא מצטמצם באותה המידה כמו כמות העסקים שמצטמצמת עוד יותר, כך שלבסוף, אפילו שבסוף יש פחות הון, יש אפילו עוד פחות איפה להוציא אותו כך שעסקים וחברות שרק מצליחים לשרוד בסוף יוצאים אפילו חזקים יותר ממה שהיו טרם המשבר.
וזה מה שקורה בדרך כלל.
הפעם זה לא יקרה כי השפל הגדול השני יהיה שונה מכל משבר כלכלי אחר בהיסטוריה האנושית ואפילו מהשפל הראשון בצורה הזאת ובמובן הזה שאפילו עוד יותר הון מבדרך כלל ובמשברים כלכליים אחרים (ואפילו בהשוואה לשפל הגדול הראשון) פשוט "יתנדף" כלא היה ברמה שעלולה להשתוות ואף לעלות על כמות העסקים, החברות והתאגידים.
על פניו, אפילו זה עוד אמור להיות בסדר, כי בדרך כלל, לאחר שמשבר כלכלי נגמר, הצמיחה הכלכלית חוזרת להיות אותו הדבר ואף גבוהה יותר ממה שהייתה קודם כך שנוצרת אותה כמות ואף כמות גדולה יותר של הון שאמור להתחלק עכשיו בין כל העסקים, החברות והתאגידים שהצליחו לשרוד את תחילת השפל הגדול השני כמו גם כל אלו החדשים שרק נפתחים בגלל ההתאוששות מהמשבר הכלכלי, במקרה הזה-השפל הגדול השני.
וזה מה שקורה בדרך כלל.
רק שתי בעיות ממש-ממש קטנות-השפל לא ייגמר כי הוא יימשך כחמישים עד תשעים שנה, והכלכלה לא רק שלא תחזור לצמוח וההון לא יחזור לגדול אלא לאורכן של חמישים עד תשעים שנות השפל, ובמיוחד בעשר השנים הראשונות, הכלכלה וההון ימשיכו לקטון ולהצטמק.
"בלתי-אפשרי!" אתם בטח צועקים עכשיו על מסך המחשב בעצבים, קמים מן הכיסא מרוב העוצמה של ההלם ומניפים בזרועותיכם גבוה באוויר בתדהמה ובזעם לנוכח תחזית האימים המפחידה והמכעיסה שאתם לא רוצים לשמוע.
אני רק מבקש מכם לזכור בליבכם את העובדה שאני חכם מכולכם, ועל כן אני ממליץ לכם לקחת נשימה עמוקה, לחזור לשבת ולהמשיך לקרוא על-מנת להבין כיצד יקרום עור וגידים לא פחות מאשר מה שכרגע נשמע כמו הבלתי-אפשרי.
השפל הגדול השני יכלול שלושה מחזורים גדולים ועיקריים של צמצום-ריכוז של ההון. השניים הראשונים יתחילו ויתרחשו בעשר השנים הראשונות לשפל מתוך חמישים עד תשעים שנותיו והשלישי יתחיל בסוף אותן עשר שנים ויימשך עד לסוף השפל.
מחזור הצמצום-ריכוז הראשון של ההון במהלך השפל הגדול השני יהיה תחילת השפל הגדול השני עצמו כאשר כל הבורסות הגדולות והחשובות של ארצות הברית ימחקו כשבעים עד תשעים אחוז מהערך שלהן.
באשר למחזור הצמצום-ריכוז השני של ההון במהלך השפל הגדול השני, בעוד שמחזור הצמצום-ריכוז הראשון התרחש בבת-אחת וכתוצאה מקריסת ענק פתאומית של הבורסות, מחזור הצמצום-ריכוז השני של ההון יתרחש לאורכם של כל הימים, החודשים והשנים שבין מחזור הצמצום-ריכוז הראשון של ההון למחזור הצמצום-ריכוז השלישי של ההון בצורה ארוכה, רציפה ובלתי-פוסקת.
לטעמי, ניתן להסתכל על סופו הכמעט מיידי של מחזור הצמצום-ריכוז הראשון של ההון מרגע תחילתו כעל ממש נקודת ההתחלה של מחזור הצמצום-ריכוז השני של ההון.
בעוד שמחזור הצמצום-ריכוז הראשון של ההון היה עצם קריסת הבורסות ועצם ההתחלה עצמה של השפל הגדול השני, מחזור הצמצום-ריכוז השני של ההון יהיה הרבה יותר ארוך, מורכב ומסובך מזה. הוא יתרחש כתוצאה מלא פחות משלוש גורמים שונים ומתמשכים. הראשון והחמור מביניהם-שינויי האקלים. השני בחשיבותו-המהפכה התעשייתית הרביעית. השלישי בחשיבותו-מלחמת העולם השלישית.
בואו נתחיל משינויי האקלים, או שמא עליי להגיד, השואה האקלימית?
במדינה ענקית כמו ארה"ב, אסון טבע בדרך כלל יהיה מקומי ולא יוכל לגרום לנזק גדול מידי. לא כך יהיה בעתיד. אמנם אסונות טבע מקומיים ואזוריים ימשיכו להתרחש, אך החמרת שינויי האקלים עד לכדי רמה של שואה אקלימית יהפכו את מזג האוויר עצמו ואת האקלים עצמו לכדי אסון טבע. החום עצמו יהיה אסון הטבע. השמש הזורחת בשמיים תהיה אסון הטבע. כך, אפילו במדינות גדולות, ואפילו בארצות הברית הענקית, אסונות הטבע ילכו וחמירו ויכו במדינות גדולות בשלמותן. כמו כשב-2022 החום הרג את כל החיטה בהודו לפני שהודו הספיקה לייצא אותה, מה שחיסל את כל ייצוא החיטה מהודו, יצואנית החיטה השנייה בגודלה בעולם, באותו הזמן שיצואניות החיטה הראשונה והשלישית בגודלן בעולם הפסיקו גם כן לייצא חיטה בגלל המלחמה ביניהן, ומחיר החיטה הגיע לשיא כל הזמנים.
ההתחממות הגלובלית גם תמשיך להמיס את הקרחונים עוד ועוד ובכך תגרום למשבר ההומניטרי הגדול בהיסטוריה.
זיהום האוויר ימשיך בכל הכוח.
הרי געש יתעוררו, יתפרצו ויהרגו מיליוני אנשים מסביב לעולם, וזה אפילו לא החלק הכי גרוע. החלק הכי גרוע הוא כשהאפר הוולקני יכסה את השמיים של מדינות ועשרות מדינות בשמיכה של אפר וולקני שיחסום את אור השמש, מה שיהרוג את היבולים.
עד 2025 לכל המאוחר תכה בקליפורניה רעידת אדמה גדולה שתטיל הרס וחורבן בקנה מידה נרחב.
כל אלו מהווים חלק מהשואה האקלימית שמחבלת ותמשיך לחבל בסקטור החקלאי, מה שיפגע בכל הכלכלה האמריקאית בגלל גלי ההדף מהפגיעה בסקטור החקלאי, גלי הדף שבמסגרתם הפגיעה בסקטור החקלאי תגרור התייקרות של המזון שתאלץ את האנשים להוציא יותר כסף על מזון, וכך פחות כסף על כל השאר, וכל סוגי האסונות האקלימיים המצוינים לעיל, תחת המטרייה המאגדת של השואה האקלימית יהיו הגורם התורם ביותר, הגורם מספר אחת, למחזור הצמצום-ריכוז השני של ההון, שיימשך לאורך כל הרווח שבין סוף מחזור הצמצום-ריכוז של ההון הראשון בעת תחילת השפל לתחילת מחזור הצמצום-ריכוז של ההון השלישי כעשר שנים לאחר תחילת השפל.
הגורם השני בחשיבותו ובתרומתו למחזור הצמצום-ריכוז השני של ההון שיתרחש במהלך השפל הגדול השני יהיה המהפכה התעשייתית הרביעית, שעליה נדבר קצת יותר בהשוואה למה שדיברנו על השואה האקלימית, כי כאן פשוט כבר יש יותר מה להגיד ולהסביר.
מהפכה תעשייתית, בקיצור, זה כשחלה מהפכה בסקטור התעשייתי של הכלכלה, המהווה את הסקטור השלישי הגדול ביותר והחשוב ביותר של הכלכלה מתוך תשע סקטורים בסך הכול ולפי האסכולה הכלכלית הפזית, אסכולה כלכלית פרי עטי שכתבתי בגיל 17, כך שמדובר באירוע גדול ורב חשיבות המתרחש בחברה ובמשק.
מהפכה תעשייתית יוצרת בתוך הסקטור התעשייתי ואף בסקטורים אחרים מצב של ייתור (מהמילה "מיותר") של עבודות מסוימות (כמות מסוימת ממשית של עבודות [לדוגמה בואו נגיד יש מהפכה תעשייתית ופתאום צריך ארבע מיליון עובדים פחות אז עכשיו ארבע מיליון עובדים מפוטרים והולכים הביתה] לצד כמות מסוימת של סוגים של עבודות [לדוגמה בואו נגיד יש מהפכה תעשייתית אז פתאום בום טראח יש 700 סוגי עבודות שלא צריך אותן יותר, הן חודלות מלהתקיים וכל מי שעבד בזה מפוטר והולך הביתה]), לצידו של מצב של יצירת צורך והמצאת עבודות חדשות (הבנתם את הקטע-כמות מסוימת ממשית של עבודות כמו לדוגמה פתאום יש מהפכה תעשייתית וצריך עוד ככה וככה מיליוני עובדים וכמות מסוימת של סוגים של עבודות חדשות מומצאות ככה שפתאום יש עוד ככה וככה מאות סוגי עבודות חדשות שלא התקיימו בעבר).
כך שאתם מבינים, למעשה, בכל מהפכה תעשייתית עובדים הולכים הביתה וסוגים שלמים של עבודות פשוט חדלים מלהתקיים, ועובדים חדשים מגויסים וסוגים חדשים לחלוטין של עבודדות שלא היו קיימות בעבר מומצאות יש מאין, כך שלמעשה, לכל מהפכה תעשייתית יש מאזן מסוים של כמה עובדים הולכים הביתה ועבודות מפסיקות להתקיים וכמה עובדים חדשים נכנסים וסוגי עבודות חדשות מומצאות.
המהפכה התעשייתית הראשונה התרחשה בין 1760 ל-1830, ויצרה הרבה יותר מקומות עבודה וסוגים של עבודה מאשר אלו שהיא הרסה ושמה קץ לקיומם, כך שהמאזן של כמויות מקומות העבודה וכמויות סוגי העבודה "הנכנסות" בהשוואה לכמויות מקומות העבודה וכמויות סוגי העבודה "היוצאות" היה מאזן חיובי ברור, שלא לדבר על איך שרמת החיים של כולם עלתה, עניים, מעמד ביניים ועשירים כאחד, ועל כן המהפכה התעשייתית הראשונה הייתה מצוינת.
המהפכה התעשייתית השנייה התרחשה בין 1870 ל-1914 וגם כן יצרה יותר מקומות עבודה וסוגים של עבודה על חשבון אלו שהרסה, כך שהמאזן עדיין היה חיובי אך קטן יותר בהשוואה למאזן העבודות וסוגי העבודות הנכנסות לעומת אלו היוצאות במהפכה הקודמות. בנוסף, רמת החיים של כל שלושת המעמדות הכלכליים המשיכה לעלות. על כן, המהפכה התעשייתית השנייה הייתה מהפכה תעשייתית טובה.
המהפכה התעשייתית השלישית התחילה ב-1977 ונמשכה עד ל-2015. המהפכה התעשייתית השלישית הייתה המהפכה התעשייתית הראשונה בהיסטוריה שבה המאזן הפך לשלילי, ויותר מקומות עבודה וסוגי עבודה נהרסו בהשוואה לכמויות מקומות העבודה וכמויות סוגי העבודה החדשים שנוצרו. מה שכן-הפער לא היה משמעותי והמאזן השלילי היה קרוב אל האפס. נקודת השוויון. המהפכה התעשייתית השלישית הייתה גם המהפכה התעשייתית הראשונה שבה אנחנו ראינו פערים בין עד כמה לטובה ואיך היא השפיעה על המעמדות הכלכליים השונים. מעמד העושר יצא מורווח, מעמד הביניים יצא מורווח, ומעמד העוני יצא מורווח בדרכים מסוימות, אבל בדרכים אחרות, פחות. המהפכה התעשייתית השלישית היא גם המהפכה התעשייתית הראשונה שאף-פעם לא הספיקה "להסתיים" מכיוון שהיא נקטעה בפתאומיות על-ידי תחילתה של מהפכה תעשייתית אחרת, המהפכה התעשייתית הרביעית, מה שמוסיף להעיד ולהצביע על אותה התופעה שאנחנו רואים כבר חמישים שנה-האצה הולכת וגוברת של ההתפתחויות המדעיות, הטכנולוגיות והתעשייתיות.
המהפכה התעשייתית הרביעית התחילה ב-2015 והיא נמשכת עד ימינו. היא בקושי הספיקה להתחיל ואנחנו נמצאים רק שמונה שנים אל תוכה, כאשר היא צפויה להימשך עשרות שנים, ועל כן עוד יש זמן בשביל לדבר עליה עוד מלפני עיקר התרחשותה ולשער את אופייה והשלכותיה.
המהפכה התעשייתית הראשונה הייתה מצוינת. השנייה הייתה טובה. השלישית הייתה בסדר. הרביעית היא אסון, כמו גם הסיבה השנייה בחשיבותה למחזור הצמצום-ריכוז השני של ההון במהלך השפל הגדול השני.
המהפכה התעשייתית הרביעית, הנקראת גם "מהפכת האוטומציה", היא המהפכה התעשייתית הראשונה בהיסטוריה שבה ההתפתחות המדעית, הטכנולוגית והתעשייתית הגיעה למקום כל-כך מתקדם עד כדי כך שביכולתה של הטכנולוגיה והתעשייה הן-הן עצמן ליצור את עצמן ולקיים את עצמן בצורה כזאת ובממדים כאלו שהן יגרמו לאובדן עבודות של אנשים בקנה מידה המוני ממש.