השקעות והקמת עסק במדינות יוגוסלביה

הזדמנות עסקית ועכשיו באקס יוגוסלביה

תראו מה אומר נשיא הבורסה הפולנית, לודביק סובלסקי: "ההיסטוריה כבר לא מעיבה... אם הייתי משקיע ישראלי הייתי הולך בדרך השנייה. כיום לא קשה להקים חברה בפולין. השוק הפולני כה תוסס, שחברה חדשה תוכל לגייס כסף בקלות רבה יותר מחברה קיימת". צפו בוידאו מתוך הכתבה ב-Ynet ותראו שלפי דבריו פולין עדיין אטרקטיבית אבל עברה את השיא של האטרקטיביות. מדינות יוגוסלביה לשעבר מאוד אטרקטיביות לעסקים ישראלים, יחד עם בעייתיות מסויימת הקיימת במיוחד בבוסניה ועדיין גם בסרביה.

beti123

New member
האם כדאית השקעה בעסק קטן בסרביה?

זה בנושא הייטקי, האם עו"ד קפוני יכול לענות? תודה בתי

השקעות בסרביה

היי בתי, ראשית, אני מברך על התעניינותך בהשקעות בסרביה. סרביה היום היא מדינת חוק. אחרי תקופה ארוכה בה המדינה הייתה תחת אימברגו כלכלי כבד שגרם להתמוטטות כלכלית כמעט מוחלטת, המדינה מצויה בהליך שיקום מתמשך שהחל ב-2001 עם סיום משטרו של סלובודן מילושביץ'. משקיעים זרים רבים הכניסו כספים לסרביה לאחר שמדינות המערב הזרימו כספי סיוע לשיקום המדינה. ישראל נחשבת למדינה שהשקעותיה בסרביה מכובדות מאוד וחברות ציבוריות ופרטיות גדולות ומוכרות כבר גילו את הפוטניצאל הרב הטמון במדינה זאת. שגרירות ישראל משתפת פעולה באופן ראוי לציון עם הקהילה היהודית במקום ומקיימת ארועים מרשימים מאוד. לשאלתך, וכפי שניתן להסיק מדברי, השקעה בסרביה הינה אפשרות חיובית. יחד עם זאת וכפי ששושקלים השקעה בכל מקום אחר יש כמובן לבדוק את הסיכונים הספציפיים של כל עסקה ועסקה ולשם כך הייתי ממליץ להיפגש עם עו"ד מקומי ורצוי מישהו שמתמחה בתחום ההייטק ושההכרות איתו נוצרה ממקור עצמאי ולאו דווקא משותפייך המקומיים. בהצלחה. מיקי קפוני, עו"ד

גוראן

New member
מעניין מאוד

עו"ד מיקי, תודה לך על הייעוץ כי אני לא עתיר ממון ולא אייל הון אבל חשבתי לפתוח דוכנים למיצים כמו שקיימים כאן בישראל עם הפירות המקומיים של סרביה. האם נראה לך שהכיוון נכון או שהקרקע חפצה רק בהשקעות לבניית קניונים והקמת בתי דירות כלומר נדל"ן? תודה על תשובתך מגוראן

תשובה

היי גוראן. איני מתמצא בתחום אך הרעיון לכשעצמו נראה מעניין כי דוכנים שכאלה לא קיימים בבלגרד. יש לבדוק את פרוצדורת הוצאת הרישיון לפתיחת עסק המשווק מוצרי מזון.

עו"ד קפוני האם אתה יכול לפרט?

תודה לך עו"ד מיקי קפוני, האם אתה יכול לפרט לשיטתך, מה גרם לחברות הציבוריות והפרטיות הגדולות להכיר בפוטניצאל הרב הטמון בסרביה? רובי סרבי

תשובה

אני מבסס את תשובתי לשאלתך על הערכות. יש אמרה שאומרת שעל קרקע שיש דם כדאי להשקיע כסף. ראה דוגמת גרמניה הכבושה לאחר מלחמת העולם השנייה. המדינה השתקמה בקצב מסחרר והפכה להיות שוב מעצמה. מי שהשקיעה בגרמניה לאחר המלחמה הרוויח בגדול. המרכיבים המשפיעים על כך הם כוחות כלכלים שגדולים ממני ניסו להסביר מדוע במקום וזמן נתון פועלים באופן חיובי ובמקום וזמן אחר נכשלים. יש משקיעים נועזים יותר ויש משקיעים סולידים. בדיוק כמו בכל תחום. הנועזים יותר השקיעו בסרביה עוד בתקופה שהמדינה הייתה תחת שלטון קומוניסטי ותחת סנקציות מהמערב. אלה הם גם המשקיעים שקוטפים כיום, בתקופה משגשגת, את הפירות. באם המצב לא היה משתפר היו משקיעים אלו אוחזים בעסקה ספקולטיבית בלבד. עם התמוטטות משטרו של מילושביץ' ותחילתה של הנהגה דמוקרטית שהבטיחה לשתף פעולה עם המערב החלה תפנית חיובית שהכשירה את הקרקע לחדירה של משקיעים מבחוץ. כספי סיוע מהמערב וכן מהגוש המזרחי (רוסיה) וכן חקיקה מסודרת בדבר הפרטת חברות ממשלתיות תרמה רבות לעידוד השקעות במדינה. לכשהגלגל החל לנוע הוא פשוט המשיך להתגלגל. כמובן שיש תנאים נוספים שהשפיעו על כך אך זהו תיאור בסיסי שמנסה לבקשתך להסביר את תחילת התהליך.

מעניין מאוד והדוגמא עם גרמניה

נכונה העובדות מדברות בעד עצמן. אם כי אני בטוח שיש גם הבדל בין המקרים. מעניין לקרוא מחקרים בנוגע להתפתחת הכלכלה הגרמנית מאז סיום מלחמת העולם השניה. אני בטוח שבמקרה כמו השקעה בסרביה אין חכם כבעל הנסיון. טוב שהמצב היום שונה מהחויות שראיתי בעת ביקורי בסרביה לפני מספר שנים. חבורות של צעירים נהוגים במרצדסים שחורות נראו מטיילים בחוצות ערים ועושים בכל בכשלהם. מבוגרים שתלטנים מצויים בעמדות מפתח במפעלים וחברות מובילות, בעוד שהדור הצעיר יותר פוחד לפתוח את פיו ועובד במיוחד בעמדות זמניות בלבד. רובי סרבי

kopfschmerzen

New member
אינני חושב שגרמניה הוא דוגמה טובה

המצב בעולם, היה שונה לחלוטין בתקופת הנס הכלכלי שידעה גרמניה. צריך לזכור שגרמניה לאחר מלחמת העולם השנייה הייתה עדיין מעצמה תעשייתית ובעלת ידע רב עם טובי האנשים בכמעט כל תחום העולם מאז השתנה אסיה התעוררה סין והודו נראות כמדינות שהולכות לשחק את התפקיד הפוליטי והכלכלי החדש באמצעות כח העבודה ההמוני והזול שלהם. לא ניתן לקבוע שהאיחוד האירופי בעתיד ידע הצלחות האוכלוסייה הולכת ומזדקנת, התנגשות התרבויות נראת באופק והאיחוד הכלכלי בעייתי מהסיבה שפולני בתפקופת מיתון עלול להגר לגרמניה אבל גרמניה לא יהגר לפולין בגלל הפערים הכלכלים העצומים ביניהם אני דווקא רואה תמונה הפוכה של אירופה מקרטעת. ומיש שיקבל את המכות החזקות כתוצאה ממיתון שעלול לקרות מתי שהוא הם המדינות הפחות חזקות. אבל זה אני. מה לעשות תמיד חושב אחרת מכולם.

השקעות והקמת עסק במדינות יוגוסלביה

לאחרונה עולה ההתעניינות בהשקעות והקמת עסקים פרטיים במדינות יוגוסלביה. קיימת שונות בין המדינות בהייבטים תרבותיים וכמובן שגם מבחינת הדירוג הכלכלי. גם מעמדן ביחס לאיחוד הארופי שונה, סיכסוכים פנימיים וכוחות חיצוניים הם עדיין בעלי השפעות בעיקר שליליים. לדוגמא רק אתמול פורסם באתר B92, שבסרביה עלה השימוש בתשלום בכרטיסי תשלום אלקטרוניים ב-140% בשנתיים האחרונות, כך מדווח הבנק של סרביה. הכיוון בכל הנוגע להתפתחות כלכלית גם אם נקודת ההתחלה די נמוכה הוא עלייה מתמדת. בפורום שלנו משתתף עורך דין מיכאל קפוני שעוסק בייעוץ ועזרה למשקיעים בסרביה. אנו מודים לו על עזרתו ונכונותו להיות לעזר לציבור המתעניינים/ות. ניתן לשאול אותו שאלות וכמובן שהוא ישמח לענות, אך יש לקחת בחשבון שתשובותיו הינן כלליות ויש להיוועץ עם בעל מקצוע עם נסיון אכותי מקומי שאינו בעל אינטרס נגדי בכל מקרה פרטני. רובי סרבי

למעלה