השתלמות רותם 22.1 גליל תחתון. ההשתלמות

קרקל1

New member
השתלמות רותם 22.1 גליל תחתון. ההשתלמות

בהדרכת הגר לשנר, מימי רון, ואמוץ דפני. תודות למדריכים ולמארגנים.
בהשתלמות נחגגה יומולודת 80 לעוזי פז, הרבה מזל טוב ושפע של עשיה בהמשך.
 
מנחת מגידו- צבעי הכלניות

במנחת מגידו שיא פריחת הכלניות. בעיקר בגוונים סגולים. יש גם בכל צבעי הכלניות האחרים- לבן, אדום, ורוד. הצפיפות נמוכה מהזכור בשנים קודמות.
שמענו דיון מעמיק ומרתק בעשר דקות מפי אמוץ דפני. אנסה להביאו כאן בקצרה: בכלניות יש פולימורפיזם. ברוב המינים יש עד שני טיפוסי צבע. נדיר שיש כל כך הרבה וריאציות במין אחד שנמצאות ביחד. בדרום יש אוכלוסיות עם צבע אחד בלבד- אדום. שלוש תיאוריות מנסות להסביר את התופעה. ראשונה: פולימורפיזם פונה לקשת רחבה של מאביקים. מקובל היה שאדומות מואבקות רק ע"י חיפושיות, לבנות ע"י זבובי רחף... בפועל נמצא שדבורי דבש באות גם לכלניות אדומות ועוברות בין הצבעים השונים. גם זבובי רחף עוברים בין הצבעים. תאוריה אחרת ניסתה לבדוק שוני בריחות אך הם זהים. תאוריה שלישית מתיחסת לעמידות ליובש. מתיחסת לעמידות ליובש. בדרום הכלניות האדומות הן בעלות עלים צרים ושעירים יותר אך בצפון האדומות ללא שעירות ועם עלים רחבים כך שאין קשר בין הצבע לבין העמידות ליובש. גם הכלל של התאמה לקרקע גירנית לא תופס. עובדה היא שהצבעוניות מתחילות לפרוח כשבועיים לפני האדומות. נמצא שכל אוכלוסיות הכלניות בארץ שייכות למאגר גנטי אחד. זה הגיוני אם החרקים המבקרים אינם ספציפיים ובעיקר אם ההאבקה היא האבקת רוח ואכן התברר דבר מדהים- האבקת רוח מאד נפוצה בכלניות! מעל 90%! שנים אנחנו לומדים ומלמדים שכותרת גדולה וצבעונית "נועדה" כדי למשוך מאביקים והנה הפתעה.





 
הכלניות- פרחי שמש

מי שמטייל בשדה בו פורחות כלניות רבות שם לב שכולן פונות אל השמש.
בימי גשם הן סוגרות כותרת אך כשהשמש זורחת הן מפנות אליה כולן "צלחות לווין"גדולות וצבעוניות.
נמדד על ידי מדי טמפרטורה זעירים ונמצא כי בימים בהירים וקרים טמפרטורת הצלקות גבוהה בעד 12 מעלות מזו של הסביבה.
כבר הזכרנו קודם שעיקר ההאבקה בכלניות היא האבקת רוח ותדירות ביקורי החרקים נמוכה ביותר. אם כך מה התועלת בחימום זה?
כפי הנראה הסיבה היא זרוז נביטת הנחשון בגרגרי האבקה. במעבדה נמצא כי הטמפ' האופטימלית לנביטת גרגרי האבקה היא 25 מעלות. בעונת הפריחה של הכלניות הטמפרטורה לרוב נמוכה בהרבה. אם כך, כאשר הצלקת מתחממת, הנחשון ינבוט עליה ויגדל אל תוך השחלה מהר יותר וכלך תפחת סכנת השטיפה של גרגרי האבקה על ידי גשם. פטנט נפלא!







 

נחשון77

New member
יקינתון מזרחי

במעלה ההר ,בין מעלות למעיליה(ליד שכונת הזיתים)-כל שנה צמחי יקינתון רבים
 
מנחת מגידו והתמעטות הכלניות

בהשתלמות דובר על כך שצפיפות הפריחה יורדת. ניסינו להסביר זאת.
אחד ההסברים היה גידור השטח ומניעת רעייה. בעלי החיים נמנעים מלאכול את הכלניות ו"מנקים" את השטח סביבן. כאשר מגדרים עולים צמחים אחרים והתחרות גורמת להתמעטות.
הסבר אחר- אכילת הפקעות ע"י בעלי חיים. חולדים, דורבנים.
מצורפים צילומים מ 2012 אז צפיפות הפריחה היתה גדולה יותר מהשנה.







 
המטרה- יקינתון מזרחי אבל זכינו בהרבה יותר

בחרנו בתחנה זו במקום בקרני חיטין כדי להגיע ליקינתונים בזריזות ולהספיק את התחנות הבאות. תודה לעמית מנדלסון שדיווח על אתר פריחה זה ובזכותו הגעתי לשם בשבוע שעבר והתאפשר לי להמליץ להגר על המקום.
היקינתון עדיין פורח אבל כבר אחרי השיא.
זכינו בתחנה זו גם באתר ארכיאולוגי מעניין ובמיני סדנא של ליקוט צמחי מאכל ומרפא מפי שימי רף.



 
יקינתון בגליל תחתון מסיים, בגליל עליון מתחיל

דיווח של חברתי ענת: בהר שזור בכניסה לחרשים החלו לפרוח יקינתונים.
 
למדנו להבחין על פי העלים בין גדילן לברקן

העלים של הגדילן גלוניים ושל הברקן (בצילום) שטוחים. לברקן לעתים העורק המרכזי סגול, הצד התחתון של הברקן שעיר ושל הגדילן חלק. הכתמים הלבנים בברקן עם גבולות מטושטים ובגדילן ברורים (אני לא הצלחתי להבחין בהבדל זה).
מבחינה קולינרית- הגדילן איכותי וטעים יותר. מבחינת בית גידול- הגדילן בעיקר בריכוזים גדולים במקום בו "קודם שם פרה עמדה", במרבצי עדרים. הברקן מפוזר יותר לצידי דרכים.

 
שטח מרעה

ולכן נצפו כאן הרבה צמחים חובבי חנקן שרובם אכילים ובעלי סגולות בריאותיות. סרפד הכדורים, כוכבית, חלמית. פגשנו גם חזזית כתומה על סלעי הבזלת ולמדנו מגדי פולק שהיא חובבת חנקן וגדלה מתחת למקומות תצפית של ציפורים הזוכים לתוספת חנקן מהלשלשת.
למדנו משימי שעדיף לאכול את צמחי המאכל כשהם צעירים ומכילים רק את החומרים הראשוניים החיוניים לתהליכי החיים שלהם וטרם פיתחו את החומרים המשניים שמצטברים בשלב מאוחר יותר.



 

galili7

New member
לוענית גדולה, כלנית מצויה, ציפורני חתול, רקפת מצויה

ועירית גדולה









 
חוף הכנרת- ארוחת צהרים, חגיגה מרגשת, צמחי בית גידול לח

כאן, על חוף הכנרת, לא רחוק מארמון רב תפארת (חורבת מינים היפהפיה) ישבנו בצל וושינגטוניות ואקליפטוסים רבי הוד לארוחת צהרים. אחריה חגגנו יום הולדת לעוזי פז. ארוע מרגש לאיש מקסים ורב פעלים. מראשוני אנשי שמירת הטבע, כתב ספרי טבע רבים בנושאים מגוונים, תורם בשמחה ואהבה מידיעותיו בהשתלמויות ושולח מדי פעם מצגות מקסימות. אמוץ דפני כתב לו שיר ברכה נהדר המכיל בשורותיו ששה משמות הספרים שכתב עוזי.
אחרי הארוע יצאנו לסיור חוף ובו פגשנו מיני גומא- חלקלק, הפקעות, ארוך, צפוף, אליעב מדוקרן, פשטה שרועה, אמניה מצרית, לוטוס הביצות, ליפיה זוחלת, לכיד הנחלים, אספסת מצויה, אספסת קטועה, דבשה חרוצה, לוביה מצרית, שחליל שרוע, אלציצית לבנה, ארכובית הכתמים ועוד. בשלב מסוים איבדתי ריכוז ופרשתי למנוחת צהרים על החוף. אשמח להשלמת המידע מתחנה זו על ידי טובים ומרוכזים ממני.




 
למעלה