חלק II
מיכאל שוב הנהן בראשו ושתק דקה ארוכה. "אני מודע לעובדה שהייתי פעם פוץ." הוא אמר לבסוף מבלי להסתכל אליי, " אני כבר מודע לזה, אני לא אותו בן אדם שהכרת." "שמונה שנים זה באמת הרבה זמן." עניתי. "כן, אבל אני חושב שבאמת עשיתי עוול לחלק מהאנשים." הוא הפסיק לרגע," כולל אותך." הוסיף לבסוף. שוב שתקנו למשך כמה שניות, לשם שינוי, לא הרגשתי צורך להיות מנומס ולבטל את המבוכה. הרגשתי שההתנצלות מגיעה לי, נתתי לעצמי להתקרר, לכעס להיעלם. אך כמה אופייני לי, בו זמנית החלו לנבוט בי רגשות רחמים לנוכח העובדה שמיכאל היה כל כך בודד, שהיה צריך חבר נשכח מהעבר שיוציא אותו ממעצר. "אבל עכשיו אני צריך אותך דני."הוא הוסיף," אתה היחיד שאני יכול לפנות אליו. לא השתגעתי, פשוט עליתי על משהו קשה לתפיסה." "אז תסביר לי." אמרתי, נכנע לבסוף לרגשות הרחמים. הוא הביט בי לרגע ואמר, " אני אסביר, רק בוא נצא מכאן." וקם על רגליו. "לאן הולכים?" שאלתי והצבעתי על רגלי הימנית, " קצת קשה לי ללכת." "בערך מאה מטר מכאן, אתה יכול?" הנהנתי וניגשנו למלאכה, הפעם הוא ניסה להאט את הקצב והחל לדבר תוך כדי הליכה, הוא דיבר ואני הקשבתי, מגייס לצורך העניין את כל ההשכלה המדעית שלי. "אנחנו הולכים לשכור רכב במקום ההוא. הולכים לשכור רכב ולנסוע מכאן." הוא אמר כשחצינו את הרחוב מנסים להתרחק מהכביש עד כמה שאפשר, במודע או שלא. "אין לי בעיה." אמרתי, זה לא כאילו מישהו מחכה לי בבית ולא הייתי מסוג האנשים שעובדים בסוף השבוע. הוא הביט בי בכדי לבדוק אם אני מקשיב ואז החל, "זה התחיל בעבודה שלי. חקרתי מערכות מורכבות, אתה יודע, מערכות שקשה לצפות אותן. בעיקר כאלה המורכבות מבני אדם. שווקים פיננסיים מכל מיני סוגים, רשתות אנושיות, אוכלוסיות ערים. הרבה אנשים היו תוהים מה עושה פיזיקאי במחקר של קבוצות של בני אדם אך לצערי זה משום שהרבה אנשים לא יודעים שהתחום הזה הולך וצובר תאוצה." "מה באמת פיזיקאי יכול לעשות עם קבוצה של בני אדם? למדוד את המהירות שלהם? למדוד את הטמפרטורה שלהם?" ניסיתי להתחכם. "זה נכון שבני אדם הם יצורים מורכבים מאין כמוהם ובלתי צפויים אבל בכל זאת מתברר שאם מסתכלים על קבוצות גדולות מספיק של בני אדם, יש להן תכונות יציבות ובלתי משתנות." "כמו מה?" שאלתי את המתבקש. "כמו חוק זיפּף לדוגמא." הוא אמר ועצר לרגע, הביט ברחובות מסביבו והמשיך ללכת. אני שתקתי ורק המשכתי לצלוע אחריו, מתעלם מהכאב, מנסה לדמיין לי קבוצות של בני אדם רצות בתוך אקווריום גדול ואת מיכאל מביט ורושם לעצמו בפנקסו דברים חשובים. "חוק זיפּף, שהתגלה לפני מאה שנה בערך ע"י זיפּף שהיה סוציולוג , מבלי להיכנס לפרטים מתמטיים" אמר והביט בי בחטף," אומר שההתפלגות של כל מיני תכונות של קבוצות אנושיות היא מאוד ספציפית ובכלל לא צפויה מראש. ההתפלגות היא בצורת חוק חזקה." "אתה יכול לדבר עברית?" שאלתי, מבלי להרגיש נחות, בפעם הראשונה. הוא צמצם את עיניו בשפתיים קפוצות, לרווחתי, מבלי להראות אף אונקיה של זלזול, " החוק אומר, במילים מאוד פשוטות, שישנו מבנה לקבוצות אנושיות, מבנה שמצביע על סדר בקבוצות הללו, למרות כל התהפוכות שבני אדם חווים." "למה זה צריך להפתיע אותי?" שאלתי בביטחון של שותף שווה ערך לשיחה. "משום שהמבנה הזה שומר על צורתו כבר מאה שנה ולאורכן ורוחבן של תרבויות שונות בתכלית השינוי זו מזו. האפריקאים האירופאים והאמריקאים כולם מצייתים לחוק, מבלי לדעת אפילו. אתה מבין, כבר מאה שנה והמבנה לא משתנה, האנשים מתחלפים ומשתנים, יש אי סדר עצום והמבנה נשאר יציב." "מה זה החוק הזה בדיוק?" "אתה מכריח אותי להיכנס לפרטים," הוא אמר והחל להסביר בהתלהבות כשידיו מתנופפות באוויר הקר ומציירות פונקציות דמיוניות ומשוואות שלא היה לי סיכוי להבין. החלטתי ללחוץ על כפתור "הבא" שלו, "אז איך זה קשור לתגלית שלך?" "יפה. אם כן ככל שהעמקתי לחקור את הקבוצות האנושיות גיליתי עוד ועוד רמזים." "רמזים למה?" הוא שוב שתק ועצר לפתע באמצע הרחוב, שפשף ידו בסנטרו והביט אל נעליו. ניסיתי להתגבר על חיוך קטן ומרדני לנוכח זיכרונות הילדות המשותפים שלנו, מעולם לא הפריע לו לעשות דברים מוזרים כאלה בפומבי. "תאר לך לרגע תא בגוף." הוא אמר והמשיך ללכת בלי אזהרה, עקבתי אחריו כשהסקרנות שלי גוברת על הכאב, " אחד מטריליון תאים. נניח לרגע שיש לו מודעות, שמישהו נותן לו מוח קטן ויכולת להבין מה קורה סביבו." חצינו עוד כביש ומיכאל היה כל כך מרוכז בדיבור שהתחלתי לחשוש שכבר מזמן עברנו את הסניף להשכרת רכב ההוא. "התא הזה, מביט סביב ולא מבין שהוא חלק מגוף חי, נכון?" "נכון." עניתי לעצמי. "אבל בוא נניח לרגע שהוא כן יודע." הוא אמר ואני ניסיתי לשקול את האפשרות המוזרה הזאת. "אז.." אמרתי. "ונניח שהגוף הכללי מגלה שהתא היחיד הזה יודע." הוא אמר והביט בי, נוסך בי את ההרגשה כאילו הוא מורה שמחכה שאני אשלים את המשפט שלו, התחשק לי להגיד לו שלא עשיתי שיעורי בית להיום. "סביר להניח שהגוף היה מנסה להשמיד את התא הזה." הוא הוסיף ביתר חשיבות ואני שוב ניסיתי להבין על מה הוא מדבר. "למה?" "כי התא הזה מסוכן לכלל. תאר לך שכל תא בגוף היה עצמאי ובעל מודעות לגוף כולו. סכנה ברורה לגוף, לקולקטיב ולכן הגוף רוצה להשמידו. הרי הגוף האנושי אינו סובלני במיוחד לתאים שסוטים מן הנורמאליות." הוא שוב עצר, נותן לי רגע להדביק צעדיי לצעדיו, להדביק מחשבותיי למחשבותיו. "אז מה הטענה שלך?" שאלתי והבטתי בו. "תסתכל על האינטרנט, רשת אנושית מופלאה, רשת לסנכרון בין מוחות, איחודם. כמו מיליארד תאים המחוברים ביניהם והיא רק משתכללת ומשתפרת עם הזמן." הוא חייך. "אתה טוען שהאנושות היא גוף חי?" שאלתי בתדהמה. "תקרא לזה איך שאתה רוצה, אבל אני טוען שלאנושות בכללה, יש משהו שדומה ל-תודעה." "אבל.." פלטתי ספק לעצמי וניסיתי שוב להבין את המשמעות של דבריו. "תחשוב על זה מבחינה אבולוציונית. בדיוק כמו כל יצור חי אחר, הקבוצה האנושית בפני עצמה עברה תהליכים של ברירה טבעית. רק הקבוצות המתאימות שרדו את אתגרי ההיסטוריה. ובדיוק כמו כל תכונה אחרת המועילה לקבוצה, ה"תודעה הקבוצתית" התפתחה עם הזמן." המשכנו לפסוע בשתיקה, נראה היה כאילו הזמן עצר מסביב, אנשים נראו לי כמו תפאורה, כמו פנסי רחוב, חלונות ראווה. ניסיתי לאחד את כל המחשבות שהוא זרע במוחי לרעיון אחד, מובן. זה היה קשה במצב שהייתי בו, גופי דאב ומאורעות הבוקר עדיין ריצדו מול עיניי. לפתע הרגשתי את ליבי פועם בחוזקה, "אתה הוא התא, התא שיודע!" צעקתי. פניו חזרו להיות נפולות, מודאגות, כמו שהיו קודם. הוא לא דיבר ורק הנהן. "איך ה.. איך התודעה גילתה שאתה יודע ?" "כמו כל מדען שמגלה משהו חדש, ניסיתי לפרסם את הממצאים." הוא ענה והעווה פרצופו. "אבל לא חשבת שזה מה שיכול לקרות? שהתודעה הזאת תרצה בהשמדתך?" "כמו הרבה פעמים במדע ידידי, הבנתי את זה בדיעבד." "ומה עם הפרסומים?" שאלתי. "מעולם לא הגיעו ליעדם, נעלמו בדואר ובכל מקום אחר שניסיתי לפרסם בו." צביטה קטנה החלה להתגנב לליבי, כעת שההסבר הגיע לתומו, היא לחשה לי שיש סיכוי שזה אמיתי, הכאב ברגל ימין יכול היה להעיד על כך.