התגלה כוכב לכת סביב אלפא סנטאורי

התגלה כוכב לכת סביב אלפא סנטאורי

חוקרים גילו כוכב לכת שחג סביב אלפא סנטאורי, שנמצא רק 4.3 שנות אור מאיתנו. אלפא סנטאורי היא מערכת של שלוש שמשות, שתיים מהן דומות לשמש שלנו. כוכב הלכת, שדומה לכדור הארץ במסתו, חג סביב אחת מהן. קיומו של כוכב הלכת התגלה מתוך שינויים בהסחת הדופלר של הכוכב. זמן ההקפה שלו ("שנה") מאד קצר - 3.4 ימים מה שמצביע על מסלול מאד קרוב לכוכב.
 
וגם התגלה כוכב לכת במערכת של 4 שמשות

אסטרונומים חובבים גילו כוכב לכת המקיף צמד כוכבים, המקיפים בעצמם צמד כוכבים נוסף:
http://www.hayadan.org.il/citizen-planet-hunters-find-a-planet-in-a-four-star-system-171012/
 

sivan120

New member
למה הוא מתהפך בקברו?

מה מנוגד במה שנמצא להשערה שלו?
 
לא מנוגד, מסובך

פואנקרה ניסה לתאר את התנועה של שלושה גופים שיש בינהם כח משיכה. זו בעיה מסובכת מאד שלא נפתרה באופן מלא (אנליטי). כאן יש בעיה של לפחות ארבעה גופים (אלפא סנטאורי A, אלפא סנטאורי B, אלפא פרוקסימה וכוכב הלכת החדש), מה שהופך את הבעיה לעוד יותר קשה. מסובך להסביר בדיחות של פיזיקאים
 

sivan120

New member
רגע, אבל זה לא קורה גם אם...

כדור הארץ, הירח והשמש- 3 גופים שיש ביניהם כוח משיכה.
זה פשוט עניין של חישוב לחשב איפה ציר המשיכה מתקיים.
 
זה קיים בכל צרוף של יותר משני גופים

וגם במערכת של השמש, כדור הארץ והירח, ואכן, הירח מתרחק מכדור הארץ בשיעור של כ - 3.8 ס"מ בשנה, בהשפעת כוחות משיכה של גרמי שמיים אחרים (בעיקר השמש).

למעשה, בכל מה שקשור ללווינים, הבעיה קיימת ויש לה השפעה מהותית גם בטווחי זמן קצרים - והיא אחת הסיבות (בנוסף על חיכוך באטמוספירה, ועוד) שנדרש לבצע תיקוני מסלול מדי פעם. לדוגמה, לוויני התקשורת שאמורים להימצא במיקום קבוע ביחס לכדור הארץ, נסחפים באופן קבוע אל מחוץ למסלול שהוגדר להם, ונדרש להחזירם אליו.
 
עקרונית, הכל פשוט

זה נכון שזה קורה גם במערכת השמש. לכן, אי אפשר לתת ביטוי אנליטי (זאת אומרת, נוסחה) מדוייק לגמרי לתנועה של מערכת השמש. עם זאת, למערכת השמש יש יתרון - יש בה רק גוף כבד אחד, השמש. במקרה כזה אפשר להתעלם מהשפעת כוכבי הלכת אחד על השני ועדיין לקבל פתרון לא רע בכלל. באלפא סנטאורי יש שלושה כוכבים, ככה שהטריק הזה לא יעבוד.
כל מה שנשאר, אם רוצים פתרון מדוייק, הוא לפתור באמצעות סימולציית מחשב. פתרון כזה הוא מדוייק לזמן הקרוב, אבל ככל שהזמן עובר, ההבדל בין התחזית והמציאות גדל (כמו בתחזית מזג אויר).
 

sivan120

New member
מה שמצחיק שגילו כוכבי לכת רחוקים יותר...

מהר יותר מהכוכב הזה שממש קרוב אלינו- השאלה אם יש מצב שמתקיימים בו חיים או שהוא באיזור ללא חיים.
 
לפי התצפיות, הוא באזור שאינו מאפשר חיים

כוכב הלכת במערכת של אלפא קנטאורי מקיף את הכוכב אלפא קנטאורי B אחת ל - 3.2 ימים (ימי כדור הארץ, כמובן), שזה תואם לרדיוס מסלול של כ - 6 מיליון ק"מ.
הכוכב אלפא קנטאורי B דומה מאוד לשמש, ולכן ההערכה היא שעל פני כוכב הלכת שוררת טמפרטורה גבוהה מאוד - ולמעשה פניו מכוסים במגמה (סלע מותך).

כללית לגבי גילוי כוכבי לכת מחוץ למערכת השמש, יותר קל לגלות כוכבי לכת גדולים (מסדר הגודל של צדק ומעלה) אפילו שהם רחוקים יותר, כיוון שהם משפיעים יותר על השמש אותה הם מקיפים בשני היבטים:
- כאשר הם חולפים בינה לבין כדור הארץ, הם מסתירים חלק קצת יותר גדול מן האור שלה - ולכן מעט קל יותר לזהות אותם ע"פ שינויים בבהירותו של הכוכב אותו הם מקיפים.
- ככל שכוכב הלכת גדול יותר, השמש אותה הוא מקיף נעה יותר גם היא (כי בכל מערכת של שני גופים, הם למעשה מקיפים זה את זה סביב מרכז סיבוב משותף) ולכן נוצרות תנודות גדולות יותר במיקום השמש.

לכן כוכבי הלכת הראשונים שהתגלו מחוץ למערכת השמש הם מטיפוס "צדק חם" - גדולים יחסית, שמקיפים את השמש שלהם במסלול קרוב ומשפיעים עליה יותר בשני הקריטריונים הנ"ל, מאשר כוכבי לכת דמויי כדור הארץ.
אפשר לקרוא עוד בנושא כאן:
http://he.wikipedia.org/wiki/כוכב_לכת_חוץ-שמשי
 
למעלה