התחלת הנקה

מצב
הנושא נעול.

michal@gal

Active member
מנהל
60 שניות על ייצור חלב לאחר לידה
מאת: 27חומד

הקולוסטרום נוצר בשד בהריון בין שבוע 16 ל-20.
הגוף שלנו מאד חכם ולכן גם אם נולד פג, הקולוסטרום כבר מחכה לו.
למרות שיש חלב בשד כבר אז, לא תמיד הוא מטפטף החוצה ואין בזה להעיד על טיב או כמות החלב.

לאחר הלידה, עם יציאת השלייה, רמת הפרוגסטרון בגוף צונחת ומאפשרת לרמת הפרולקטין שאחראי על ייצור החלב (האוקסיטוצין אחראי על שיחרור החלב) לעלות.
פרוגסטרון ופרולקטין מתחרים זה בזה בגוף ולכן כשאחד גבוה השני יהיה נמוך. לכן הרבה פעמים נשים עם רמת פרולקטין גבוהה לא יצליחו להכנס להריון כי הפרגסטרון נמוך מדי.

אם ככה, לאחר הלידה השלייה יוצאת, הפרולקטין עולה והחלב משתחרר ומתחיל להיות מיוצר.
הקולוסטרום כבר שם עבור הימים הראשונים האלה עד שכל המערכת מתניעה (זה מעבר ליתרונות האדירים האחרים של הקולוסטרום).
עם עליית הפרולקטין והגירוי בשד שנוצר ע"י התינוק, רמת ייצור החלב עולה, AKA היום השלישי שבו הרבה נשים מרגישות את החלב נכנס, ולאט לאט הקולוסטרום מתחיל להיות מעורב עם חלב בוגר עד להעלמותו בדר"כ תוך 10 ימים.

עד כאן 60 שניות על ייצור חלב לאחר לידה
 
נערך לאחרונה ב:

michal@gal

Active member
מנהל
איך תדעי שהתינוק יונק נכון

מאמר מפורט ומאד מועיל, כולל הסברים ותמונות, מאת אסתר גרוניס IBCLC
 

קבצים מצורפים

  • איך תדעי שהתינוק יונק נכון.pdf
    KB 767.8 · צפיות: 0

michal@gal

Active member
מנהל
כיצד אדא שההנקה מספיקה ליונק/ת
מתוך חוברת עלמ``ה

עליה במשקל
העלייה במשקל הינה אחד המדדים לתקינות ההנקה, והיא מצביעה על כך שהיונק מקבל מספיק חלב.
בשלושת הימים הראשונים התינוק מפחית בד"כ כ7%- ממשקלו בעת הלידה. ירידה של מעל 7% מצביעה בד"כ על בעיה בהנקה, שיש צורך לזהותה ולתקנה.
ביום הרביעי לחייו מתחיל התינוק לעלות במשקל, ועד גיל שבועיים עליו לחזור למשקל הלידה. אם לא חזר – יש לבדוק האם ההנקה תקינה ויעילה.
בתקופה הראשונה, על תינוק יונק להעלות במשקלו לכל הפחות כ-130 גרם בשבוע. עלייה קטנה יותר מצריכה בדיקה ומעקב.
תוך חצי שנה על התינוק להכפיל את משקל הלידה שלו.
שקילות בטיפת חלב יכולות להיות מאוד מלחיצות, אך שימי לב לנקודות הבאות:
• עקומות המשקל בטיפות חלב נבנו על פי נתונים שנאספו מתינוקות שניזונים מתמ"ל, ולא מתינוקות יונקים. מטבע הדברים, העלייה במשקל של תינוקות יונקים מתונה יותר מאשר אצל תינוקות שאינם יונקים, ולכך יתרונות רבים:
- תינוקות יונקים אוכלים בדיוק את הכמות לה הם זקוקים, ולא יותר מכך – אצל יונקים אין האכלת-יתר.
- אצל תינוקות יונקים (בניגוד לתינוקות הניזונים מתמ"ל) לא נוצרים תאי שומן חדשים, ועל כן, סטטיסטית, תינוקות יונקים סובלים הרבה פחות מהשמנת-יתר בבגרותם.
תוכלי לעיין בעקומות הגדילה של תינוקות יונקים, שנמצאות באתר הזה:
http://www.who.int/childgrowth/standards/en/
• לרוב, העלייה במשקל אצל תינוקות יונקים אינה ליניארית כמו העקומות, אלא מתנהלת בצורת מדרגות. לכן, אם בעת שקילה בטיפת חלב מסתבר כי תינוקך לא עלה במשקל במידה מספקת, או שירד באחוזונים, תוכלי לנסות לשקול אותו שוב כמה ימים לאחר מכן.
• מהם אותם "אחוזונים"? עקומות הגדילה מורכבות ממספר גרפים, המייצגים אחוזונים שונים של משקל, החל מהגרף העליון, שמתאר גדילה של תינוקות שנולדו במשקל גבוה, וכלה בגרף התחתון, שמתאר גדילה של תינוקות שנולדו במשקל נמוך. בעת השקילה נהוג לבדוק האם התינוק נשאר על אותו גרף בו התחיל. ירידה מגרף אחד לגרף אחר נחשבת כאינדיקציה לכך שהעלייה במשקל אינה תקינה.
אולם, במקרים לא מעטים תינוקות יונקים שנולדו גדולים יורדים באחוזון בשלב זה או אחר, ו"מתקבעים" על אחוזון חדש, נמוך יותר. זו אינה בהכרח בעיה, כיוון שמשקל התינוק והעלייה במשקל מושפעים מגורמים נוספים, כגון גנטיקה וכיו"ב. לכן, לא כל ירידה באחוזון מעידה על בעיה בהנקה, ובכל מקרה של ספק ניתן להתייעץ עם הרופא/ה (מומלץ לפנות לרופא/ת ילדים תומכ/ת הנקה, כדי שלא ינסו לפתור את הבעיה ב"תני לו תמ"ל". רשימת רופאים תומכי הנקה ניתן למצוא בקישורי הפורום).
לכן, זכרי שהמשקל אינו המדד היחידי להנקה תקינה. אם, בעת שקילה בטיפת חלב, גילית שהעלייה במשקל אינה מספקת, אך יתר הסימנים (שיפורטו להלן) נותרו תקינים, אין סיבה להילחץ ואם תרצי – תוכלי לחזור לשקילה נוספת מספר ימים מאוחר יותר.

טיטולים רטובים ויציאות

טיטולים רטובים

מה נחשב לחיתול רטוב? קחי טיטול יבש ושפכי לתוכו 3 כפות מים (כ45- מ"ל) - כך שוקל טיטול ספוג בשתן. כעת נסי לעקוב אחר מספר הטיטולים הרטובים ולוודא שהם מגיעים ל5-6- ביום. שימי לב, גם מתן שתן בעת החלפת חיתול נספר כ"חיתול רטוב".
יציאות
• מהיום השלישי ועד גיל 6 שבועות בערך - קקי צהבהב ונוזלי במרקם קוטג´, לפחות 3-4 פעמים בכל 24 שעות.
• לאחר גיל 6 שבועות המרווח בין יציאה אחת לשניה יכול להגיע גם למספר ימים ועדיין להיחשב תקין, או במילים אחרות: כל מה שבין 14 פעמים ביום לבין פעם ב14- יום הוא תקין, כל עוד הקקי שומר על מרקם משחתי וצבע צהבהב-חרדל.
• לפעמים תיתקלי בתופעה של קקי בצבע ירוק, השונה מהקקי הרגיל.
סיבה נפוצה להופעת קקי ירוק יכולה להיות התחמצנות הקקי: אם החיתול לא הוחלף מיד לאחר היציאה (ובאמת שזה לא נורא!) הקקי מספיק להתחמצן ולשנות את צבעו. במקרה כזה אין שום סיבה לדאגה.
אם בנוסף לקקי הירוק ישנם סימנים מדאיגים אחרים, כגון: אי עליה נאותה במשקל, חוסר מנוחה, פליטות רבות, הנקות תכופות, כדאי להתייעץ עם יועצת הנקה או עם רופא/ת ילדים.

תינוק ערני ומגיב
אם תינוקך נראה שבע ומרוצה לאחר ההנקה, ובשעות הערות שלו הוא ערני, מגיב ואינו אפאתי – זה סימן מצוין לכך שההנקה תקינה.
אם תינוקך עצבני לפעמים (בעיקר בשעות הערב), זה אינו מעיד בהכרח על בעיה בהנקה, אלא יכול להעיד גם על גזים. לכן, אם את נתקלת בתופעה זו אבל שאר המדדים תקינים, רוב הסיכויים שההנקה עצמה תקינה.

מספר הנקות ביום
בתקופה הראשונה על התינוק לינוק לפחות 8-12 פעמים ביום, כלומר כל שלוש שעות או אף כל שעתיים, כשלפעמים קורה שהוא יונק מספר הנקות מדי 15 דקות (מקבץ הנקות), ואח"כ נרדם לפרק זמן ממושך יותר.
האם להעיר את התינוק או לא? ישנן דעות רבות בהקשר לשאלה זו. יש הסוברים כי בתקופה הראשונה צריך להיניק לפחות כל שלוש שעות, ואם התינוק ישן מעבר לשלוש שעות יש להעירו להנקה. יש הסוברים כי הצורך בהערת התינוק מתעורר רק כאשר משקלו של התינוק נמוך מ-3 קילוגרם.
מכל מקום, אם החלטת שלא להעיר את התינוק, שימי לב שהוא יפצה על הפער הזה במשך שאר שעות היום או הלילה, ושבסה"כ הוא יונק בין 8 ל-12 פעמים ביום.

משך כל הנקה
כשהאמהות שלנו היניקו, הורו להן להגביל כל הנקה בזמן: להיניק מקסימום 10 דקות מכל צד, ואז להפסיק, גם אם התינוק מוחה.
מחקרים מצביעים על כך ששיטה זו מוטעית! הנקה תקינה צריכה להימשך בין 20 ל-40 דקות, וכל הנקה צריכה להיפסק ביוזמת התינוק ולא ביוזמת האם.
היניקי את תינוקך מצד אחד עד שהוא מרפה, הרימי אותו לשם הוצאת אוויר ("גרעפס") (במידת הצורך תוכלי להחליף לו חיתול), ולאחר מכן – הציעי לו את הצד השני. שימי לב שבסה"כ ההנקה נמשכת לא פחות מ-20 דקות.
בשלב מסוים (בגיל מספר שבועות, כל תינוק לפי הקצב שלו), ההנקות הופכות ליעילות וקצרות. התינוק יכול לינוק ארוחה שלמה בדקות מועטות, ועל אף משך הזמן הקצר של היניקה, היא עדיין יעילה וטובה. לכן, אם ההנקות החלו להתקצר, לאחר שבעבר נמשכו כמתואר כאן, ויתר המדדים ממשיכים להיות תקינים – כנראה שהגעתם ל"שלב היעיל" ואין צורך לדאוג.
והעצה הטובה ביותר? שימי את השעון בצד ואל תסתכלי עליו... נכון שעצה זו מנוגדת כביכול למה שנכתב כאן, אך מהר מאוד תראי שאת יודעת לזהות אם ההנקה קצרה או ארוכה מידי, תקינה או אינה תקינה. הנקה שאינה צמודה לשעון הינה רגועה ושלווה יותר.

תפיסה נכונה של השד
רצוי להקפיד כבר מההתחלה על תפיסה נכונה של התינוק את השד. הסימן הבולט להנקה תקינה היא שבזמן היניקה התינוק מכניס לפיו חלק גדול ככל האפשר מההילה שמתחת לפטמה, השפתיים שלו מופשלות כלפי חוץ, והפה שלו פתוח לרווחה כמו בזמן פיהוק ענק. אם התינוק תופס רק את הפטמה – היניקה שלו לא תהיה יעילה, הוא לא יקבל מספיק חלב ובמהרה ייווצרו פצעים וסדקים. יש לזכור, שפעולת היניקה אינה מתבצעת מהפטמה, אלא מצינוריות החלב שמאחוריה, ולכן בתפיסה נכונה הפטמה נמצאת עמוק בפי התינוק, ולשונו מעסה את השד וסוחטת ממנו את החלב.
במידה והתינוק החל לינוק ותפיסתו אינה טובה, אל תנסי לתקן אותה תוך כדי יניקתו, אלא נתקי אותו (באמצעות הכנסה עדינה של הזרת שלך לקצה הפה שלו) ונסי לחבר אותו מחדש, עד שיתפוס את השד נכון.
מומלץ מאוד לבקש מגורם מקצועי לראות את ההנקה על מנת לוודא שהיא תקינה.
במאמר המצורף למעלה "איך תדעי שהתינוק יונק נכון" תוכלי לראות תמונות טובות וברורות – מהי תפיסה נכונה


לסיכום
בניגוד לבקבוק, השד שלנו אינו שקוף ואין עליו קווים ומספרים. אם מיניקה אינה יכולה לדעת בדיוק מהי כמות החלב אותה קיבל תינוקה. אישה חכמה אמרה פעם שעל השד אין שנתות ומספרים כי אי אפשר למדוד אהבה. זכרי שבסופו של דבר הגוף שלך ותינוקך יודעים היטב מה צריך לעשות, וכפי שאת רואה, ישנם סימנים רבים שיעזרו לך לזהות האם ההנקה תקינה או לא.
בהודעה המקושרת תוכלי למצוא טופס מעקב, שיעזור לך לבדוק את תקינות ההנקה:


ומה לעשות אם ההנקה אינה תקינה?
הפתרון הנכון ביותר: לתקן אותה בעזרת ייעוץ מקצועי.
הפתרון הקל והמוטעה הוא להציע לאם לתת תוספות/תחליף בבקבוק – מוטעה, משום שכפי שתוכלי לקרוא בהמשך החוברת, מתן בקבוק בשבועות הראשונים של ההנקה עלול להוביל לסיומה. גם אם עד לתיקון ההנקה יש צורך מיידי לתת תוספות (תמ"ל או חלב שאוב), כדאי להקפיד להאכיל בבקבוק עם פטמה נוקשה ורחבה ועם זרימה איטית (כמו פטמה מספר 1 של אוונט). הפטמה הרחבה מאלצת את התינוק לפתוח פה גדול כמו בהנקה, ומאחר שהיא נוקשה ולא מתקפלת, השפתיים שלו נפערות סביב הבסיס הרחב כמו בתפיסת שד נכונה. את התינוק אוחזים במאונך כמעט, כשהבקבוק במקביל לרצפה (במאוזן) ורק הפטמה מלאה בחלב או תמ"ל. תוחבים את הפטמה עמוק לפה, כך שהשפתיים של התינוק מגיעות ממש לבסיס הרחב של הפטמה. בהחזקה כזו מונעים בלבול פטמות.
שימי לב: כשתינוק יונק, הוא עושה הפסקות כל כמה שניות. אצל יונק זו אינה בעיה – אבל בהאכלה מבקבוק התמ"ל או החלב השאוב ממשיכים לזרום החוצה, והתינוק שולח את הלשון שלו קדימה כדי לשלוט בזרימה, בתנועה מנוגדת לגמרי לתנועת הלשון ביניקה. כדי למנוע את זה, כשמרגישים שהתינוק הפסיק למצוץ מהבקבוק מוציאים את הפטמה מהפה, נותנים לו לנוח כמה שניות ומחזירים שוב עמוק לתוך הפה.
בכל מקרה, מומלץ להתייעץ עם יועצת/מדריכת הנקה לגבי אופן מתן התוספות.
 
נערך לאחרונה ב:

michal@gal

Active member
מנהל
טופס סקירה למעקב מוקדם אחר תינוק יונק
מאת: אסתר גרוניס IBCLC


שם התינוק: _______________ תאריך:________ גיל התינוק: ____ ימים

|@| השאלות הבאות נועדו לסייע לנו לקבוע אם ההנקה מתנהלת כראוי.
|@| אנא מלאי את השאלון כאשר תינוקך בגיל 4 עד 6 ימים.
|@| אם סימנת תשובות בטור השמאלי, מומלץ לפנות ליועצת הנקה.
|@| ככל שבעיות בהנקה מזוהות בשלב מוקדם יותר קל יותר לפותרן.


1. האם את חשה שההנקה מתנהלת היטב עד עכשיו?................. כן לא
2. האם שדייך התמלאו כבר בחלב? (כלומר, האם שדייך הפכו מלאים ומוצקים בימים השני עד חמישי לאחר הלידה?)........................ כן לא
3. האם תינוקך מסוגל לתפוס את השד בפיו ללא קושי?............ כן לא
4. האם תינוקך יונק באופן קיצבי ובולע חלב בעת ההנקה?........ כן לא
5. האם תינוקך בדרך כלל דורש שתאכילי אותו? (עני לא אם תינוקך ישנוני וזקוק שיעירו אותו לרוב הארוחות.)......................... כן לא
6. האם תינוקך יונק מצד אחד עד שהוא מסיים, ולאחר מכן את מציעה לו לינוק גם מצד שני?............................................... כן לא
7. האם תינוקך יונק לפחות 8 – 12 פעמים ביממה?............... כן לא
8. האם את חשה ששדייך מלאים לפני הארוחות?................... כן לא
9. האם את חשה ששדייך רכים יותר לאחר הארוחות?............... כן לא
10. האם יש לך כאבים משמעותיים או פצעים בפטמות?.............. לא כן
11. האם לתינוקך צואה צהובה (הנראית כמו גבינת קוטג´ בצבע חרדל)? כן לא
12. האם לתינוקך לפחות ארבע יציאות גדולות כל יום (יותר מאשר כתם על החיתול)?........................................................ כן לא
13. האם תינוקך מרטיב את החיתול עם שתן בהיר לפחות שש פעמים ביממה? כן לא
14. האם תינוקך נראה רעב לאחר רוב הארוחות (לדוגמא מוצץ את ידיו, בוכה, זקוק למוצץ לעיתים קרובות)?................................ לא כן
15. האם את נעזרת בפטמות סיליקון?............................ לא כן


Neifert M, Early assessment of the breastfeeding infant. Contemporary Pediatrics, לפי:
1996,vol.13, p142-166
 
נערך לאחרונה ב:

michal@gal

Active member
מנהל
הנקה - יתרונות וחסרונות
מאת: שרון ברנע, יועצת הנקה

יתרונות:

1. ההנקה מקדמת את יצירת הקשר בין האם לתינוק – הורמון האוקסיטוצין, המשתחרר בגוף האם עקב ההנקה, כמו צירי הלידה ושחרור החלב, מפתח התנהגות אימהית וקשר בין האם לתינוק. קשר העין הנוצר בזכות תנוחת ההנקה משמעותי מאוד לאם ולתינוק.
2. חלב האם, בהרכבו הייחודי, מספק תזונה מושלמת לתינוק, לפחות עד גיל חצי שנה.
3. ילדים שינקו כתינוקות הגיעו להישגים גבוהים יותר בבדיקות אינטיליגנציה ובתחום האקדמאי מאשר ילדים שהואכלו תחליף חלב.
4. במחקרים נמצאו פחות לקויות למידה ומנת משכל גבוהה יותר אצל ילדים שינקו.
5. חלב אם מתעכל בקלות רבה יותר מאשר תחליפי חלב.
6. חלב האם מכיל נוגדנים למחלות ועוזר בהתפתחות המערכת החיסונית של התינוק.
7. האם המניקה מעבירה לתינוקה את הנוגדנים למרבית מחלות הילדים שעברה.
8. חלב האם הראשוני (הקולסטרום) מהווה גורם משלשל, ומסייע בכך לתינוק להיפטר מהמקוניום שבתוך גופו.
9. חלב האם הראשוני (הקולסטרום) מהווה גורם משלשל, ומסייע בכך לתינוק להיפטר מעודפי הבילירובין המופרשים בצואה, ובכך מסייע במניעת צהבת היילוד, או בהחלמה ממנה.
10. ספיגת הברזל מחלב האם (למרות כמותו הנמוכה) יעילה ביותר, בגלל חלבון הלקטופארין הנמצא רק בחלב אם. תינוק יונק יזדקק לפחות תוספות מלאכותיות של ברזל.
11. תינוקות יונקים הם תינוקות בריאים יותר מתינוקות הניזונים מתחליפי חלב.
12. תינוקות יונקים לוקים פחות בדלקות אוזניים, קיבה, שלשולים וכן דלקות וירליות.
13. היניקה מחזקת את שרירי הלסת, ומסייעת בכך להתפתחות דיבור טובה יותר.
14. הנקה יכולה להחליש או למנוע אלרגיה של תינוקות הבאים ממשפחות בעלות היסטוריה של אלרגיה (אסטמה, מחלות עור, מזונות).
15. ילדים שינקו יסבלו בבגרותם פחות מעששת ומבעיות אורטודנטיות.
16. ילדים שקיבלו תחליף חלב על בסיס חלב פרה לפני גיל חודשיים בעלי סיכון כפול ללקות בסוכרת.
17. ילדים שינקו סובלים פחות בבגרותם ממחלות לב.
18. הנקה מקטינה (וכמעט מונעת לחלוטין) את הסיכון של התינוק ללקות בשלשול. תינוקות יונקים הסובלים משלשול מחלימים מהר יותר מתינוקות שאינם יונקים.
19. תינוקות יונקים נדבקים פחות בשפעת מפני שהם מקבלים את הנוגדנים למחלה בחלב אמם. במקרה של חולי בשפעת – התינוק היונק יקבל את המחלה בצורה קלה מיתר בני המשפחה.
20. ההנקה מסייעת לתינוק להתמודד עם כאבים – הן בשל ההרגעות שבקרבה לאם ובמציצה המונוטונית, והן בשל מרכיביו הייחודיים של החלב.
21. טפטוף חלב האם לעין טוב לטיפול בדלקות עיניים.
22. טפטוף חלב אם לאף לפני יציאה מהבית למקום סואן, מסייע למניעת חדירה של חיידקים (באמצעות הנשימה) לגוף התינוק.
23. הרכב חלב האם משתנה בהתאם לצרכי התינוק וגילו – החל מחלבן של נשים שילדו פגים ועד לחלב נשים המניקות תינוקות בני שנה ומעלה.
24. לתינוקות שינקו בלבד עד גיל חצי שנה יש סיכון פחות ב-50% ללקות בסרטן לפני גיל 15, מאשר לתינוקות אשר לא ינקו.
25. ההנקה מקטינה כמעט פי 3 את הסיכון למוות בעריסה של התינוק היונק, לעומת תינוקות שאינם יונקים, בעיקר אצל תינוקות יונקים הישנים בחדר אחד עם אמם.
26. ראייתם של תינוקות (בין אם נולדו בזמן ובין אם נולדו כפגים) שינקו טובה יותר בגילאי 4 חודשים ובגילאי 36 חודשים, מאשר ראייתם של תינוקות שלא ינקו.
27. ההנקה גורמת להתכווצויות של הרחם, ומזרזת את חזרתו לגודלו המקורי.
28. חלב האם אינו עולה כסף.
29. ההנקה חוסכת כסף למשפחה: הוצאות על בקבוקים ותחליפי חלב, תחבושות היגייניות או טמפונים, ימי חופשה מהעבודה כאשר התינוק חולה, ביקורים אצל הרופא ותרופות.
30. ההנקה חוסכת כסף למעביד של האם המניקה – ככל שהתינוק חולה פחות כך האם נעדרת פחות מהעבודה.
31. הורמון האוקסיטוצין המשתחרר עקב ההנקה גורם להפסקת זרימת הדם שהזין את התינוק, ובכך מונע דימום לאחר הלידה.
32. ההנקה שורפת כ- 500 קלוריות ביום, ולכן מסייעת לאם להיפטר ממרבית עודפי המשקל שצברה בהריון.
33. הנקה לתקופה של בין 4 חודשים לשנה מקטינה את הסיכון של האם לחלות בסרטן השד. הנקה למשך שנתיים מקטינה את הסיכוי הזה אפילו יותר. כמו כן, ככל שגיל האישה המניקה צעיר יותר – כך פוחת הסיכון לחלות בסרטן השד.
34. הנקה מקטינה את הסיכון של האם לחלות בסרטן השחלות.
35. הנקה מקטינה את הסיכון של האם לחלות בסרטן הרחם.
36. ההנקה מובילה ליותר שינה – לתינוק (מיד עם התעוררותו האם מגיעה להניקו, הוא לא נאלץ להמתין בבכי עד להכנת הבקבוק וחימומו, הוא מקבל את צרכיו מהר ולאחר מכן יכול לחזור לישון), לאם (הנקה לוקחת פחות זמן מאשר הכנת בקבוק, חימומו וההאכלה ממנו) וכמובן לאב (שיכול לישון לילה שלם או לכל היותר קם רק על מנת להחליף טיטול או להחזיק את התינוק ולא על מנת להאכילו).
37. חלב האם תמיד מוכן וטרי, בטמפרטורה ובהרכב המתאימים.
38. הנקה מלאה (ללא מתן מים, תחליפי חלב ומוצץ, ובתנאי שהתינוק אינו פותח מרווח של יותר מ 4 שעות בין יניקה ליניקה) מהווה אמצעי מניעה טבעי, בביטחון של למעלה מ- 98%.

חסרונות:

1. ההנקה גוזלת מהאב בתקופה הראשונה את האפשרות להאכיל את התינוק.
2. ההנקה לא מאפשרת חלוקה בין האם לאב בהאכלה.
3. ההנקה יוצרת תלות הדדית בין האם והתינוק.
4. הגמילה מההנקה קשה לאם ולתינוק.
5. מצבים שעלולים להלחיץ מאוד את האם (מצב בטחוני, כלכלי, בריאותי, משפחתי) משפיעים על ייצור החלב ומפחיתים את כמותו.
6. התינוק עלול להיות תלוי בשד כדי להירגע (בעיקר כאשר מעודדים אימהות המעונינות להניק שלא לתת מוצץ ע"מ שלא לפגוע בהנקה). תינוק כזה לא יידע להרגיע את עצמו בעזרת מציצת מוצץ או אצבע.
7. אם רגוזה ועצבנית מתקשה להניק. כמו כן הרוגז והעצבנות מועברים לתינוק וגורמים גם לחוסר מנוחה ועצבנות.
8. ההנקה, בתקופה הראשונה, מנטרלת את האם מתפקוד במשפחה מול יתר הילדים (שלעתים קטנים בעצמם).
9. ישנן אימהות שעלולות להילחץ מ"איבוד הגוף והעצמאות" בשל ההנקה.
10. כדי לשמור על ייצור חלב ייאות, על האם להקפיד לנוח במהלך היום. לא תמיד זה אפשרי, בעיקר לאם עם ילדים נוספים ולאם שחזרה לעבודה.
11. ישנם מיתוסים רבים בנוגע להשוואה בין הנקה לבין מתן תחליפי חלב. מיתוסים אלו גורמים לאימהות רבות להפסיק להניק ולעבור למתן תחליפי חלב (למשל: "תינוק המקבל תחליף חלב / דייסה יישן לילה שלם", "האם המניקה חייבת להימנע מאכילת מאכלים מסוימים ושתיית משקאות מוגזים" ועוד..).
 
נערך לאחרונה ב:

michal@gal

Active member
מנהל
כמה זמן עליי להיניק את ילדי?
מאת: Diane Wiessinger

הנקה, אפילו ליום אחד, היא המתנה הטובה ביותר שאת יכולה לתת לתינוק שלך.
כמעט תמיד ההנקה היא הבחירה הטובה ביותר לתינוק שלך. ואם כרגע היא אינה נראית כבחירה הטובה ביותר עבורך, הנה כמה דברים שאולי יעזרו לך:

הנה חומר למחשבה:

אם תיניקי את תינוקך למשך ימים אחדים בלבד: הוא יקבל את הקולוסטרום, שהוא החלב הראשוני שלך. הקולוסטרום מספק לתינוק את המזון והנוגדנים שגופו החדש לגמרי מצפה להם, וכך מעניק לתינוקך את ה"חיסון" הראשון, הטוב והפשוט ביותר ומקל את פעולתה של מערכת העיכול. ההנקה היא האופן שבו תינוקך מצפה להתחיל לאכול והיא מסייעת לגופך להתאושש מהלידה. למה לא לנצל את השהות בבית-החולים להכין את תינוקך לחיים במתת ההנקה?

אם תיניקי את תינוקך למשך ארבעה עד שישה שבועות: תעזרי לו לעבור את התקופה הקריטית ביותר בינקותו. הסיכוי לחלות או להתאשפז קטן יותר אצל יונקים, והם סובלים מהרבה פחות בעיות במערכת העיכול לעומת תינוקות הניזונים מתחליפים מלאכותיים. יש להניח שאחרי 4-6 שבועות, גם את כבר תתגברי על שלב החששות הראשוניים סביב ההנקה. הציבי לך למטרה להיניק חודש, אם יש לך שאלות צרי קשר עם מדריכה של ליגת לה לצ´ה או יועצת הנקה, וכך יהיו לך כלים טובים יותר להחליט אם מתאים לך להמשיך להיניק.

אם תיניקי את תינוקך למשך שלושה או ארבעה חודשים: בפרק זמן זה, מערכת העיכול שלו תבשיל מאוד ותוכל להתמודד הרבה יותר טוב עם החומרים הזרים שבתחליפי-החלב המסחריים. עם זאת, אם במשפחתך או במשפחת בן-זוגך יש היסטוריה של אלרגיות, תפחיתי בהרבה את הסיכון שתינוקך יפתח אלרגיות אם תמתיני עוד מספר חודשים לפני שתוסיפי כל חומר שהוא לתזונה מלאה מחלב-אם. ומתן חלב-אם בלבד בארבעת החודשים הראשונים מעניק הגנה מצוינת מפני זיהומים למשך שנה שלמה.

אם תיניקי את תינוקך למשך שישה חודשים: הסיכוי שלו לפתח תגובה אלרגית לתמ"ל או למזון אחר יפחת מאוד. בשלב זה, סביר שגופו מסוגל להתמודד עם מאכלים אחרים, בין אם גמלת אותו מהשד ואם לאו. הנקה למשך שישה חודשים לפחות מסייעת להבטיח שבריאותו של תינוקך תהיה טובה יותר בשנה הראשונה לחייו, ומפחיתה את הסיכון שלך ללקות בסרטן השד. הנקה מעבר לשישה חודשים עשויה להפחית בהרבה את הסיכון ללקות בדלקות אוזניים ובמיני סרטן של ילדים.

אם תיניקי את תינוקך למשך תשעה חודשים: תראי כיצד מוחו וגופו חווים את ההתפתחות החשובה והמהירה ביותר בחייו, על המזון שנועד במיוחד לכך - החלב שלך. ייתכן אפילו שתבחיני שהוא ערני ופעיל יותר מאשר תינוקות שלא זכו ליתרון של חלב אם. בשלב זה הגמילה עשויה להיות קלה למדי… אבל מצד שני, כך גם ההנקה! אם ברצונך להימנע מגמילה בשלב כה מוקדם, הקפידי להיניק לנחמה, ולא רק לאוכל.
אם תיניקי את תינוקך למשך שנה: תוכלי לחסוך לעצמך את ההוצאה והטרחה הכרוכה בתחליפי חלב. סביר שגופו של תינוקך בן השנה יוכל להתמודד עם רוב המאכלים הרגילים, שמהם נהנים כל בני המשפחה. רבים מן היתרונות הבריאותיים של שנה זו שבה התינוק ינק יישארו איתו למשך כל חייו. כך, למשל, מערכת החיסון שלו תהייה איתנה יותר, הסיכוי שיזדקק לטיפול בליקויי דיבור או בטיפול ליישור שיניים יהיה פחות. האקדמיה האמריקנית לרפואת ילדים ממליצה על הנקה למשך שנה לפחות כדי להבטיח תזונה נאותה ובריאות תקינה לילדך.

אם תיניקי את תינוקך למשך שנה וחצי: תמשיכי להעניק לו את התזונה האיכותית ביותר והגנה מעולה בפני מחלות בתקופה שבה נפוצות מחלות אצל תינוקות אחרים, במיוחד אלה שנמצאים במעון או במשפחתון. יש להניח שתינוקך כבר אוכל עכשיו גם מבחר מאכלים ביתיים. היה לו זמן ליצור קשר אמיץ איתך - נקודת התחלה בריאה לעצמאותו הגדלה. עכשיו הוא מבוגר דיו לאפשר לשניכם לעבוד יחד על תהליך הגמילה, בקצב שהוא יוכל להתמודד איתו.
שר בריאות לשעבר באמריקה אמר, "בר מזל הוא התינוק שיונק עד גיל שנתיים".

אם תינוקך נגמל כאשר הוא מוכן: תוכלי להרגיש בטוחה שענית על כל צרכיו הגופניים והרגשיים בדרך טבעית ובריאה. בתרבויות שבהן אין לחץ לגמול את התינוק מהשד, ילדים נוטים לינוק למשך שנתיים לפחות. ארגון הבריאות העולמי ויוניצף מעודדים ביותר הנקה עד לסוף תקופה זו: "חלב אם הוא מקור חשוב של אנרגיה וחלבון, ועוזר להגן על הילד ממחלות בשנה השנייה לחייו." נראה כי מבחינה ביולוגית אנו מותאמים לגמילה בכל גיל שבין שנתיים וחצי לשבע שנים, והגיוני להניח לעצמות ילדך להיבנות מהחלב שנועד לשמש לבנייתן.
החלב שלך מספק לילדך נוגדנים וחומרים מגנים אחרים כל עוד את ממשיכה להיניק, ומשפחות שבהן הפעוטות יונקים מגלות פעמים רבות שבמשך שנים, ההוצאות הרפואיות שלהם קטנות מאלה של שכניהן. אימהות שהיניקו זמן רב מצויות בסיכון מופחת ללקות בסרטן השד. ילדים שינקו לאורך זמן נוטים להיות בטוחים מאוד בעצמם ולהיעזר פחות במוצץ או בחפץ מעבר.
ההנקה יכולה לעזור לשניכם לעבור את הדמעות, התקפי הזעם והתהפוכות הרבות שהם חלק מחיי הפעוט, ועוזרת להבטיח שכל המחלות תהיינה קלות יותר. ההנקה היא "כלי אימהות רב-תכליתי" שישרת אותך רבות. כל הילדים נגמלים בשלב זה או אחר, ללא קשר למעשייך את, ויש יותר פעוטות יונקים ממה שאת חושבת.

בין אם תיניקי למשך יום או למשך שנים אחדות, ההחלטה להיניק את הילד או את הילדה שלך היא החלטה שלעולם לא תתחרטי עליה. ולא משנה באיזה גיל תתרחש הגמילה, זכרי ש\הו צעד גדול לשניכם. אם תבחרי לגמול לפני שילדך מוכן לכך, הקפידי לעשות זאת בהדרגה ובאהבה.
 

michal@gal

Active member
מנהל
לפתוח את הלב
מאת: אילנה קליינר

מזל טוב! ילדת תינוק! את מחבקת אותו בזרועותייך באהבה ורוצה לתת לו את הטוב ביותר. ובאמת, לכל רך נולד יש זכות לקבל את המזון המשובח ביותר.
אם היו אומרים לך שיש מזון מיוחד הנותן לתינוק את כל היתרונות האפשריים להתחלה טובה לחיים, האם לא היית עושה את כל המאמצים לתת לו מזון זה?
הבה נבדוק יחדיו, את ואני מה היניקה נותנת לתינוק, ומדוע כדאי לתת לתינוק חלב אם, לפחות בחודשים הראשונים.
בימים הראשונים לאחר הלידה אין את מייצרת עדיין חלב אלא חומר מובחר ומיוחד במינו הנקרא קולוסטרום. הוא עשיר בחלבונים בכמות הגדולה פי תשע מבחלב אם רגיל, במינרלים וויטמינים. הקולוסטרום מכיל ריכוז גבוה של נוגדנים מפני מחלות, כך שהתינוק מחוסן לתקופה. כמו כן הקולוסטרום מדרבן את קיבת התינוק להפריש מקוניום שהיא הצואה הראשונה ובכך מסייע במניעת צהבת יילודים.
הקולוסטרום הוא חומר נפלא כל כך עד ששום בית חרושת לא מסוגל לחקותו. מגדלי העגלים שומרים היטב על חומר יקר ערך זה ונותנים אותו לעגליהם על מנת שיתחזקו. הם אינם מוכרים אותו בשום אופן. ואת, האם יעלה על דעתך לוותר עליו?
לאחר מספר ימים, ככל שמאפשרים לתינוק לינוק יותר, אט אט מתחיל להיווצר "הדם הלבן"-החלב. במשך שבועיים אחרי הלידה ממשיך התינוק לקבל חלב מעורבב עם קולוסטרום עד שבסיומה של תקופה זו השד מייצר חלב אם בלבד. חלב אם מאופיין בפרופורציה שבין החומרים השונים הנמצאים באיזון מושלם ביניהם. חלב פרה מתאים לגדל עגל. חלב אם מתאים לתינוקות. גם אבקת החלב הנמכרת בבתי המרקחת וברשתות השיווק בתור מוצר לתינוקות, בשמותיהם המסחריים השונים, עשויה מחלב פרה (או מחלב סויה) שעבר תהליכים מסויימים. מפחיתים ממנו חומרים מסויימים וחומרים אחרים, מוסיפים. הכל כדי שבסיומו של התהליך יתקבל מוצר שלפחות לפי הפרסומים ידמה לחלב אם.
האמנם חלב בקופסה דומה לחלב אם? היצרנים של החלב המלאכותי יודעים היטב היטב שמה שבידם הינו חיקוי עלוב לעומת מה שיש לך. הם גם יודעים שהרבה יותר קל לפתוח את החולצה ולהניק, וגם הרבה יותר כיף. הם יודעים שתינוק-יונק בריא יותר, נוח יותר, רגוע יותר ומאושר. לכן הם חייבים לצאת במסעות פרסום מסיביים ביותר כדי שהאמהות הטריות תתפתנה לקנות את החיקוי הזול שבידם.
ראשית, הם קוראים לאבקה שבידם "תחליף חלב" כדי שתחשבי שיש תחליף לחלב יקר המציאות הנמצא בשדייך שלך בלבד. הידעת שהחלב שלך משנה את הרכבו מדי יום, מדי הנקה? פעמים הוא משביע, פעמים הוא רק מרווה את צמאונו של התינוק. פעמים הוא מתוק מאוד (שוב אכלת מתוק?) ופעמים פחות. כאשר את חולה חלילה ומצוננת, החלב מלא בנוגדנים אותם מקבל התינוק, כך שכאשר הוא יונק ממך הוא מחוסן בצורה הטבעית ביותר ואת יכולה להמשיך להניקו ללא חשש. החלב שבקופסה תמיד תמיד באותו טעם ולעולם לא משנה את הרכבו.
לעולם לא משנה את הרכבו? לא מדויק! מדי כמה חודשים יוצאות חברות המזון המלאכותי לתינוקות בפרסומים שהנה הנה החלב שלהם הוא הוא החלב המתאים לתינוקות מכיון שסוף סוף הם הצליחו לבודד במעבדה מרכיב שגילו בחלב אם ולהוסיף אותו למזון המלאכותי שבקופסה. לצערנו המרכיבים הללו, טַאוּרין, אל סי פופה ועוד כיוצא בזה, אכן נמצאים בחלב אם אך אין להם כל ערך לתינוק כאשר הם באים מתוך קופסה באבקה המיוצרת מחלב פרה! רק אם מניקה מסוגלת לתת אותם לתינוקה.
כאשר נעשו מבחנים לילדים בגיל שש, התברר שמנת המשכל של אותם ילדים שינקו מאמם, גבוהה יותר מהילדים שקיבלו מזון מלאכותי מקופסה. עוד התברר שככל שהילדים הללו ינקו יותר זמן, גם מנת המשכל (האי קיו) שלהם היתה גבוהה יותר בהתאם. ילדים יונקים חכמים יותר. אם היה מזון-קופסה המתיימר להפוך תינוקות לחכמים יותר, היית מוותרת עליו? מובן שלא. ויש לך מזון כזה! תני אותו לתינוקך ותוכלי להתגאות ולהנות ממנו בעוד מספר חודשים כשיקרא לך "אמא", וכמובן גם בהמשך.
כאשר את מחבקת את תינוקך באהבה ומצמידה אותו לשדייך, את נותנת לו את המיטב שביכולתך לתת. התינוק מקבל אותך נטו. כך אתם מתחילים להכיר זו את זה בצורה מיוחדת במינה. אי אפשר לחקות צורה זו בשום דרך. הפטמה הרכה שלך מותאמת לפיו של התינוק. בזמן היניקה התינוק שומע את פעימות ליבך המוכרות לו מזמן שהותו ברחם ומרגיעות אותו. כך את עוזרת לו להתאקלם טוב יותר בעולם. ההנקה הינה ערוץ תקשורת בינך ובין תינוקך. ערוץ האהבה.
היניקה מספקת כל מה שהתינוק נזקק לו.
בזמן שהתינוק יונק ונרגע בזרועותייך נפרש מגופך הורמון בשם פרולקטין האחראי לייצור החלב. בעת הפרשתו וזרימת החלב תרגישי רגיעה בכל גופך. זוהי הרגשה מיוחדת שאם המאכילה את ילדה בצורה מלאכותית לא תרגיש לעולם. תני לגופך להתרווח. פתחי את החולצה-וגם את הלב.
 
נערך לאחרונה ב:

michal@gal

Active member
מנהל
צהבת היילוד והנקה
מאת: דיאנה1

צהבת היילוד היא תופעה נפוצה למדי אצל תינוקות קטנים. המושג נשמע מפחיד מאד להורים טריים ויש בלבול רב ומידע סותר בעיקר לגבי האפשרות להניק תינוקות הסובלים מצהבת. מאמר זה סוקר בקצרה את סוגי הצהבת אצל יילודים, הגורמים, הטיפול, וההתייחסות לנושא ההנקה בכל מקרה.

מהי צהבת היילוד?

ראשית נבדיל בין צהבת היילוד לצהבת זיהומית, כגון צהבת זיהומית A ו B. אלו מחלות שונות לחלוטין. אין קשר בין החיסון נגד צהבת זיהומית B הניתן באופן שגרתי לתינוקות לאחר הלידה, לבין סוגי הצהבת המפורטים במאמר זה.
צהבת זיהומית נוצרת כתוצאה מנגיף התוקף את הכבד ומפריע לתפקודו.
צהבת היילוד נוצרת כאשר התינוק אינו מצליח לפנות בצורה יעילה חומר הנקרא בילירובין.
החומר הזה נוצר כתוצאה מפירוק של כדוריות דם אדומות, מפונה מהגוף בתהליך בו משתתף הכבד, ובסופו של דבר יוצא מהגוף בצואה (ומקנה לה את צבעה החום).

מדוע נוצר מצב בו התינוק אינו מצליח לפנות את הבילירובין בצורה יעילה?

יש מספר סיבות הגורמות לסילוק בלתי יעיל של הבילירובין לאחר הלידה:
• כדוריות הדם האדומות בהן משתמש העובר שונות מאלה שמשתמש בהן התינוק מחוץ לרחם, כך שלאחר הלידה יש כמות גדולה במיוחד של כדוריות דם שיש לפרק, ולעתים קשה לתינוק להתמודד עם העומס הזה.
• לעתים הכבד המשתתף בתהליך הפינוי עדיין לא בשל ולא מתפקד במלואו. זהו חלק מתהליך ההסתגלות של התינוק לחיים מחוץ לרחם.
• קיימות סיבות נוספות, שכיחות פחות, של אי התאמת סוג הדם של האם ושל העובר וסיבות אחרות.

כיצד ניתן לעזור לתינוק להפטר מעודף הבילירובין בדמו?

כאמור, הבילירובין מפונה מהגוף דרך הצואה. לכן יש לעודד את התינוקות להפריש צואה.
הקולוסטרום, החלב הראשוני, הוא חומר משלשל המעודד את התינוק להפריש צואה. לכן הנקה תכופה תעזור לתינוק להפריש יותר צואה ולהפטר מהר יותר מעודף הבילירובין ומהצהבת.
תוספת מים רק תפריע לתהליך, משום שהבילירובין כמעט ואינו יוצא דרך השתן, ותוספת המים תמלא את הקיבה, תפריע להנקה משום שהתינוק ירגיש מלא, ועלולה לגרום לבלבול פטמות ולהנקה לא יעילה, ולכן לסילוק לא יעיל של הבילירובין ועיכוב ההחלמה מהצהבת.

סוגי צהבת היילוד

צהבת פיזיולוגית

זוהי צהבת המופיעה בדרך כלל זמן קצר אחרי הלידה. הגורמים לצהבת זו הם אלה שהוזכרו קודם: הצורך לפרק כמות גדולה יחסית של כדוריות דם אדומות לאחר הלידה וחוסר בשלות של הכבד. כדי למנוע צהבת מסוג זה או לזרז את ההחלמה יש להניק זמן קצר לאחר הלידה ולאחר מכן להניק את התינוק לפי דרישה לעתים תכופות ככל האפשר. מאחר וצהבת זו נחשבת חלק מתהליך טבעי של הגוף לעתים קרובות אין מטפלים בה כלל כל עוד רמות הבילירובין לא עוברות את ה 20 מ"ג לדציליטר.
לעתים, כשרמות הבילירובין גבוהות יחסית, משתמשים בפוטותרפיה – טיפול באור – מאחר והאור מפרק את הבילירובין. התינוק מונח מתחת למנורה מיוחדת עם כיסוי על עיניו. הבעיה בטיפול זה שקשה לראות את איתותי הרעב שלו במצב הזה, ובנוסף לכך שהוא עלול להפסיד הנקות החשובות כל כך להחלמתו הוא עלול אף להתייבש ולהזדקק לתוספת מים על כל השלכותיה, כפי שתוארו קודם לכן. אם הרופא מחליט על טיפול באור ניתן לדון איתו על אפשרות לדחות את הטיפול לזמן מה ובינתים להניק לעתים תכופות ולחשוף בזהירות לאור שמש לא ישיר, ולאחר מכן לבצע בדיקת דם נוספת כדי לראות אם המצב השתפר. כמו כן ניתן לעשות הפסקות בפוטותרפיה לצורך הנקה שכן הטיפול לא חייב להיות רציף כדי שיהיה יעיל.

צהבת הנקה Breastfeeding Jaundice

צהבת הנקה מופיעה מספר ימים לאחר הלידה, ולמעשה זוהי צהבת חוסר הנקה. היא נגרמת כתוצאה מכך שהתינוק אינו יונק די הצורך, ולכן אינו מרוקן את מעיו ואינו מפנה את הבילירובין.
הטיפול הוא, כמובן, לטפל בחוסר ההנקה. להניק לעיתים תכופות, ולודא שההנקה יעילה. ייתכן שהתינוק נמצא על שדי האם כמעט כל היום ברציפות, אך ההנקה אינה מתנהלת בצורה תקינה והתינוק אינו מקבל די חלב. במקרה כזה כדאי מאד להיות בקשר עם יועצת הנקה, לוודא שההנקה תקינה וללמוד איך לתקן אותה במקרה שאכן יש בעיה.
לעתים הבעיה היא נהלי בית החולים שאינם מאפשרים ביות וקוראים להנקה בשעות קבועות ולא לפי צרכי התינוק, וכך גורמים למצב בו התינוק אינו יונק די צרכו ומפתח צהבת.
לעתים הרופאים רוצים לוודא שהילד מקבל את הכמות המספקת של חלב שתביא לפעולות מעים וירידה במצב הבילירובין, ולכן מורה על הפסקת הנקה ומתן תמ"ל לזמן מה. במקרה כזה כדאי להתייעץ עם רופא התומך בהנקה או רופאה שהיא גם יועצת הנקה, שכן עדיף בהרבה לוודא שההנקה יעילה ולהניק על פני הפסקת ההנקה ומתן תמ"ל, גם כדי לטפל בצהבת טוב יותר וגם כדי לשפר את סיכויי ההצלחה של ההנקה לאחר מכן.

צהבת חלב אם Breastmilk Jaundice

זהו סוג נדיר הרבה יותר של צהבת, המופיע בדרך כלל כ 3 שבועות לאחר הלידה. צהבת זו נגרמת ככל הנראה מחומר הנמצא בחלב אם. בסוג זה של צהבת הנקה תכופה לא תוריד את רמת הבילירובין.
כל עוד רמת הבילירובין אינה עולה מעל סף המסכן את התינוק, ניתן להמשיך להניק. אם רמת הבילירובין מגיעה לסף כזה, יורה לפעמים הרופא על הפסקת הנקה של 24 שעות, או שילוב של הנקה ותמ"ל (תרכובת מזון לתינוקות) או חלב שאוב של אם אחרת. לאחר שרמת הבילירובין ירדה חזרה ניתן להמשיך להניק. גם בצהבת מסוג זה ניתן לטפל על ידי פוטותרפיה, ולשקול טיפול כזה במקום ההפסקה הזמנית של ההנקה.
שוב, זהו הסוג היחיד של צהבת שבו הפסקה זמנית של ההנקה יכולה להביא לירידה ברמת הבילירובין ולשיפור במצב התינוק. אך בדרך כלל לא מגיעים לרמות כאלה של בילירובין, הצהבת לא מהווה שום בעיה עבור התינוק, והטיפול היחיד הוא אבחנה שאכן מדובר בצהבת חלב אם ולא בצהבת מסוג אחר (זיהומית או חוסר בחלב אם), ומעקב אחרי רמות הבילירובין של התינוק.



מקורות:

1. הספר "הנקה פשוטה וטבעית" מאת גוון גוטש
2. BREASTFEEDING A NEWBORN WITH JAUNDICE מאת ד”ר סירס
3. Breastfeeding and Jaundice By Jack Newman, MD, FRCPC
 
נערך לאחרונה ב:

michal@gal

Active member
מנהל
קפיצות גדילה - מה זה ומה עושים עם זה?
מאת: יעל של תום


מהי קפיצת גדילה?
קפיצת גדילה היא תקופה של יניקה מוגברת של היונק, שמטרתה לאותת לגוף האם לייצר יותר חלב, על מנת להתאים את כמות החלב לצרכיו הגדלים של היונק.
קפיצת גדילה אפיינית נמשכת כ-48 שעות, אם כי יש יונקים ש"קופצים" רק בלילה ועל פני יותר זמן, או שדפוס הקפיצה שלהם שונה.
קפיצות הגדילה ה"סטנדרטיות" הן בגילאים 14-10 ימים, 3 שבועות, 6 שבועות, 3 חודשים ו-6 חודשים, אך גם כאן, יש יונקים שלא קראו את הספר, וקופצים בזמנים קצת שונים.
אימהות מסוימות אינן מרגישות בקפיצות הגדילה, וגם זה בסדר, כל עוד התינוק יונק לפי דרישה, וכל הסימנים המצביעים על הנקה תקינה קיימים.

מה לעשות בזמן קפיצת גדילה?
• במידת האפשר – היכנסי עם תינוקך למיטה למשך ימי הקפיצה. קחי איתך ספר טוב / סרט וידאו שמזמן רצית לראות / טלפון אלחוטי לשיחות עם חברות שמזמן לא דיברת איתן וכו´. חשוב שתנוחי הרבה, כי זה מעייף.
• נסי לישון או לפחות לנוח בשעות בהן תינוקך ישן.
• הניחי למטלות השוטפות שסובלות דיחוי.
• שתי הרבה.
• היניקי לפי דרישת התינוק, מבלי לבדוק מתי ינק לאחרונה. ייתכן שתרגישי שהוא יונק ללא הפסקה 48 שעות, אך זכרי שהקפיצה תיגמר עוד מעט ותוכלו לחזור לשגרה.

מה לא לעשות בזמן קפיצת גדילה
לא לתת בקבוק תמ"ל.
אמנם נדמה שהתינוק רעב ושההנקה לא מספקת את צרכיו, אך אין זה באמת כך. יניקתו מוגברת משום שהוא צריך לאותת לגופך לייצר עוד חלב, ואם תתני לו תוספת במקום לינוק, התוצאה עלולה להיות מחסור בחלב, שעלול להוביל בסופו של דבר לסיום ההנקה. לכן גם אם את מרגישה שאין כלום בשד ושהתינוק יונק "על ריק", המשיכי לתת לו לינוק.

חשוב מאוד - מתי זו אינה קפיצת גדילה?

לעיתים יניקה מוגברת, בעיקר בימים הראשונים, אינה נובעת מקפיצת גדילה, אלא עשויה להעיד על בעיה בתפיסה.

* אם היניקות הן ארוכות ותכופות כבר מהלידה (ולא התחילו פתאום)

* אם במקביל ליניקות הארוכות מופיעים פצעים וסדקים

* אם היניקות המוגברות נמשכות יותר מיומיים-שלושה

כדאי לפנות לעזרה מקצועית (יועצת הנקה מוסמכת או מדריכת הנקה) על מנת לתקן את התפיסה ולהחזיר את ההנקה למסלול.
 
נערך לאחרונה ב:
מצב
הנושא נעול.
למעלה