התייעצות בנוגע לתכנון בית

noam9400

New member
התייעצות בנוגע לתכנון בית

אשמח להערות והארות על תכנון שעשתה אדריכלית.
אני אצרף כמה נק’ שחשובות לנו בבית:
* בכיוון צפון יש שטח שצ"פ וכן הצדדים מערב ודרום הם ללא שכנים אלא כביש כלומר שטח פינתי, השכנים הם רק מכיוון מזרח.
* זהו בית שנועד לזוג הורים מבוגרים כלומר שהילדים ברובם מחוץ לבית ובעיקר בסופי שבוע מתגוררים עוד שלושה ילדים בגילאי 20+.
*פינת האוכל אמורה להיות דינאמית, כלומר להגיע לאירוח מרווח של כ20 אנשים. אך לא בכל זמן אלא מדי פעם.
* יש צורך בחללים מרווחים אך שיוצרים אינטימיות ולא בית ריק.
אני ממש מודה לפורום מראש ולאנשים שמוכנים לתת מזמנם ולהשקיע בתשובות מושקעות ומועילות!

נועם

LCX

New member
תכנון

על פניו, התכנון נראה מצויין, מאוד יעיל, אך מעט "דירה בבניין".
נקודות חשובות:
1. הזכרת אירוח של 20 אנשים- זה יתאפשר רק אם מזיזים ממש את הסלון ומסובבים את השולחן. אם זה הגיוני מבחינתכם- אז מצויין. אם זה קורה לעיתים קרובות ולא פעם בשנה בליל הסדר, אז הייתי שוקל: להרחיב מעט את הסלון כדי לאפשר מקום לספות לזוז כשרוצים להרחיב את השולחן. או לחלופין, להגדיל את האזור הציבורי אם זה אפשרי ותואם לרצונכם.
אם כבר הזכרת אירוח כזה, הורים+3, אך אין חדר נוסף לנכדים? או שמא קיימת קומה נוספת?
2. מאוד מפריע בעין וגם במציאות שאני מכיר/חווה- הפרדה כלשהי בין אזור הסלון (אזור הרעש,מהומה, אורחים) לבין אזור חדרי השינה והרחצה. דוגמה? ערב שבת, ההורים הצעירים (הילדים) רוצים להרדים את התינוק (הנכד) בשעה מוקדמת כשכולם עדיין ערים/אוכלים/מדברים, וכל תעבורת הרעש עוברת ישירות מהסלון לחדרי השינה ולא מאפשרים לקטנים להירדם. כדאי לשקול ליצור קיר מפריד וכניסה לאזור החדרים מהצד- משהו שישבור את מעבר הרעש, ועל הדרך יתן פרטיות לאזור החדרים.
3. לא מכיר את צורת חיי המשפחה המדוברת, אך כאשר הילדים גדולים וכבר בעלי משפחות, הייתי שוקל ליצור חדרי מקלחת קטנים ונפרדים, המחוברים ישירות לחדרים או לפחות מקלחת נוספת ע"י הקטנת חדר המקלחת, ושינוי המיקום של המקלחת לבין החדרים. שוב, ייתכן וישנה קומת אירוח נוספת עם מקלחת נוספת, אך אירוח של 20 אנשים זה קצת בעייתי במקלחת אחת. אני כמובן יוצא מנקודת מבט מחיי הפרטיים בה כשמגיעים אז מגיעים לכל השבת למשל ולא רק לארוחה.

גלמיש1

New member
הי נעם.

לפני שאגש לביקורת על תכנון הבית - אתחיל בהתחלה, בסוגיה הבסיסית ביותר בתכנון בית, שנראה לי שקצת דילגו עליה כאן. סוגית העמדת הבית על המגרש!
אם הבנתי נכון , יש לכם מגרש שיש לו שני צדדים ללא שכנים, ודופן אחת שייבנה בה בית צמוד אליכם. והפניתם את כל המבטים מהבית וכן את החצר העיקרית שלכם דוקא לשם. למה? האם תרצו לשבת בין הבית לשכנים? או לחומה איתם? למה לא להקצות את הדופן המערבית, או הפינה הצפ.מערבית, לטובת חצר עיקרית ואיזור ישיבה מול שטח פתוח?
ואם יש סיבה (שאותה אני לא רואה מכאן) לעשות את חצר הישיבה/ארוח בצפון - למה ביטנתם ככה את כל החצר הזו? ככה שתשבו בתוך חלקת בטון.
ומה יראו מהויטרינות בסלון ? בטון. ומה מחדר ההורים? בטון.
וזה מה שקופץ לעין מיד כשראיתי את התכנית -יש פה משטח בטון עצום ובתוכו מושקע בית. ביטנתם למגרש את הצורה!
אז ככה לא מתכננים בית!!!
כאן לקחתם (כלומר לא אתם, אלא האדריכל) את קווי הבנין - והנחתתם בית באמצע שלהם. ככה שבשום צד לא נשארה חלקת חצר או חלקת גינה בחתיכה אחת. המקום היחיד שיש מלבן מגונן זה בחזית הבית אותה לא רואים כלל מהחללים הציבוריים שלכם.
כלומר רכשתם מגרש ובאתם לבנות בית פרטי - וקיבלתם דירה בבנין.
לפיכך הנה 2 הנקודות המרכזיות :
1. צריך לעשות תכנון מחדש של כל הבית, שמתחיל ונובע מתוך התיחסות למגרש ולסביבה. איפה רוצים שתהיה חצר בה ישבו ויארחו. איפה רוצים גינון, כמה עצי נוי ופרי, חלקת דשא קטנה שהילדים (הנכדים בבוא היום) ישחקו חיי-שרה, איפה גינת תבלינים... ואיך תשבו ברחבת הישיבה ותהנו מצל עצים, ומראה גן פורח...
2. למה ממלאים את החצר בבטון! אין שום צורך בשבילי בטון סביב הבית. יתרה מזאת - רצוי שלא תזמין אנשים ללכת צמוד לחלונות החדרים, מה שמהווה פגיעה בפרטיות. צריך לדאוג לאיטומים טובים, וניקוז החצר, ולא לכסת"ח עם חצאית בטון. צריך להרים את הבית לפחות 30 סמ. מעל פני המגרש (2 מדרגות) כדי למנוע הצפות. לתכנן שיפועים טובים לחצרות (לא פלטה מפולסת) ובורות חלחול (אם מדובר באיזור מישורי). וכו.
ואם האדריכל שלך אומר שזאת רק תכנית הפנים, לבינתיים, ואת החוץ יתכננו בהמשך, אז לא! החוץ והפנים, הבית והחצר, הם שני חלקים של אותו שלם. אחד מעשיר את השני והם צריכים הליות מתוכננים יחד, לפחות רעיונית.

ועכשיו אגש לתכנון הבית עצמו :
1. כניסה דרך מרפסת זה דבר שאני אישית מאד מחבבת. אלא שכן זה לא עובד. השביל סופר רחב, מגיע למרפסת סופר צרה, והכניסה לבית בכלל בצד. חוצמזה הכניסה למגרש בשביל היא בול מול חלון המטבח - ככה שאם אתה במטבח אתה חשוף לכל מי שמגיע הביתה , אפילו בלי שהשארת למבקר שום ברירה אלא להכינס לך ויזואלית למטבח.
2. הכניסה לבית היא דרך המטבח! לא משנה מה היתה כוונת המשורר, אבל בפועל זאת בעצם דלת בתוך מטבח. כמו בקיבוץ של פעם...
3. הסלון - נתתם לו ויטרינה גדולה אל החוץ , אבל ריהוט הישיבה סודר כך שמרובו לא רואים שום חוץ. הספה הועמדה דוקא ליד הקיר החיצוני (לא ליד הויטרינה) וממילא פניה אל הקיר שממול. 2 כורסאות עם הגב לחוץ וגם חוסמות חלקית את הפתח. למה? ואיך יוצאים החוצה אל איזור הישיבה? סביב שולחן האוכל, או בסלאלום דרך הסלון? אין כל סיבה להעמדת הריהוט באופן הזה.
4. בגלל המבנה המלבני של הבית נוצר פה מסדרון שחוצה את הבית מקצה לקצה, כלומר לגמרי פתוח ויזואלית לכל באי הבית ויושבי המטבח+סלון.כשהמסדרון הזה הוא בעתם עורק החיים של האיזור הפרטי. כילד הולך לשרותים או יוצא מהמקלחת הוא חשוף לגמרי לכל מי שבבית. אין סיבה שזה יהיה המצב בבית פרטי מרווח כזה. (כמו כן אין צורך באמת במסדרון רחב כל כך. 120-130 מספיק לגמרי).
5. חדר המדרגות - מהדלת החיצונית אני מבינה שזו אמורה להיות כניסה נפרדת שמובילה אל יחידה נפרדת (עכשיווית או עתידית , זה לא משנה). קודם כל - איך מגיעים אליה? משתחלים בין המכוניות בחניה? ועוברים בתוך חצר הכביסה?
בעיה שניה, מיקום - המדרגות צמודות לחדר ההורים! אפילו לא עשיתם קיר עבה/חיצוני ביניהן. הדיירים יעלו וירדו במדרגות וירעישו לכם ללא הרף. לא מתוך כוונה רעה, אלא משום שחדר מדרגות אטום כזה הוא קופסת רעש! מגבר.
חוץ מזה מי שירצה לרדת לשם מתוך הבית גם הוא מובל סמוך לדלת החדר שלכם.
המדרגות עצמן מתוננות לא סתם גרוע - אלא באופן 'פושע' . מדרגות משולשות בסיבוב הן לא תיקניות, וגרוע מדה - הן מסוכנות ממש כי אין בסיבוב מרחב מדרך לרגל ואפשר ליפול שם גובה של 4 מדרגות.
בקיצור - למחוק את כל חדר המדרגות הזה עם שלל מסדרונותיו , ולמקם אותו במקום נגיש והגיוני יותר.
6. יחידת הורים - חדר ההורים ענק, אבל אם בכיף שלכם - אז סבבה. לא מבינה מה הן הנישות האלו עם העציץ - אבל שיהיה...רק שימו לב שחלון פינתי הוא בעייתי מבחינת הצללה (תריס גלילה רגיל לא אפשרי שם) ויש לכם כיוון מערב פה שמחייב הצללה חיצונית טובה. באמבטיה שלכם - החלון היחיד נמצא מעבר לג'קוזי. איך תגיעו לתפעל אותו? לפתוח, לסגור, לנקות ?
7. בחדר הכביסה - אם תמקמו ארון כמו בתכנית יהיה מאד צפוף ולא ישאר די מרחב לעמוד מול המכונות , לפתוח דלת, לתפעל, וכו.
8.חדרי הילדים - אני מבינה שהילדים גדולים ולא גרים בבית. כלומר בעתיד הקרוב, יותר או פחות, הם יבואו להתארח לא בגפם אלא עם בני/בנות זוג, ואחר כך עם משפחות. לכן לדעתי הקונספט צריך להיות אחר: רצוי שחדרי הילדים יהיו יותר מופרדים מחדר ההורים. שהם יקבלו יותר פרטיות, חדר/י רחצה צמוד ומוסתר, ורצוי גם אפשרות כניסה פרטית. במילים אחרות - הייתי מתכננת אגף חדרי ילדים קצת מופרד משאר הבית, לטובת פרטיות, בתכנון שמאפשר צירוף של שני חדרים למשל לטובת לינת הורים ותינוקות/פעוטות. (כמו שעושים בבתי מלון עם דלת בין 2 חדרים צמודים). אגף שאולי גם יוכל לשמש מגורים לזוג/משפחה צעירה במידת הצורך. ההפרדה תועיל גם לכך שהבית לא ירגיש ריק ונטוש במשך רוב הזמן כשהילדים אינם. מקווה שהכוונה שלי מובנת...

המלצותי - תתיחסו לתכנית הזאת כאל ערכת לימוד. עשיתם תרגיל רב ערך בתכנון בית, ועכשיו צריך לפתוח דף חדש ולהתחיל תכנון מושכל ומקצועי. להתחיל מניתוח של המגרש, הנוף, כיווני השמש/אויר, שכנים וכו. להמשיך בהעמדה נכונה שמשאירה חלקת חצר מכובדת במיקום נכון. ולהמשיך משם לתכנון טוב יותר של הבית.
בהצלחה.

noam9400

New member
תודה רבה! החכמתם אותי מאוד

הערות והארות שלכם יועילו לי מאוד בפגישה הבאה שלי עם האדריכלית.

LCX

New member
מגרש

האם גבולות המגרש שלכם הם הפס הצהוב? או שהמגרש נגמר בפינת הישיבה החיצונית?
לפי מה שהבנתי מההסבר שלכם- כל החלק הצפוני שייך לכם (אמרתם שאין שכנים מצפון, רק שצ"פ) ורק הקו הרוחבי שם לא ברור.

noam9400

New member
לLCX

כרגע קו הבניין הוא הפס האדום המקווקו, אך יש הוספת שטח נוסף ששייך לנו אך צריך בשביל כך שינוי תב"ע. בהמשך בבניית הבית הנוסף במגרש שמתוכנן נצטרך לשנות תב"ע. אך אני מעוניין שהבית הנוסף לא יחסום את הנוף מהסלון.

LCX

New member
גבולות מגרש

לא התכוונתי לקווי בניין, הם דווקא ברורים מאוד.
לפי מה שתיארת- אין בית מצפון. עכשיו אתם אומרים שיש לכם תכנון לשינוי תב"ע כדי לאפשר בנייה של בית נוסף על השטח הקיים?
זה משנה לגמרי את כל התמונה, זה לא משהו שאפשר לחשוב עליו לאחר מעשה.
אם אתם מתכננים בניית מבנה נוסף בחלק הצפוני של המגרש, אז כמובן שהפניית החצר לכיוון זה היא טעות. לפי קווי הבניין, זה יצא דו משפחתי (המבנה השני יצמד אליכם), ואז אולי כדאי לשקול מראש לבנות בצורת דו משפחתי?
מעבר לזה, מאיפה יכנסו למבנה השני? יש גישה נוספת למגרש?
לפי כל זה, הסלון צריך להיות מופנה למערב.
ובכלל, לא נתתם את גודל השטח, או מחצית השטח, אך התפרסתם על המגרש כאילו ישנה חצר צפונית ענקית. אולי כדאי לשקול העברת חדרי הילדים לקומה עליונה? זה ייצור שטח חצר גדול יותר, הפרדה מוחלטת של חדרי השינה והאזור הציבורי, ויאפשר לכם תכנון גמיש יותר. את החדר שלכם פלוס ממ"ד תוכלו להשאיר בקומת הקרקע.

גלמיש1

New member

למעלה