התייעצות בעניין אלה ואלו

סבאדן

New member
התייעצות בעניין אלה ואלו

שלום לכולכם,
אני עורך לשון ותיק אך מתלבט בשאלה: כידוע אין הבדל בין "אלה" לבין "אלו" אלא מבחינת הרובד הלשוני; מצד שני יש חשיבות בעקיבות בספר אחד; האם רצוי להקפיד בספר מסוים להשתמש תמיד ב"אלו" (או "כאלו" וכד') או תמיד ב"אלה", או לקבוע בכל מקום לפי המשפט ולוותר על העקיבות בעניין זה?
תודה! סבאדן

בעיני אין חובה לשמור על עקביות

אולי במשפטים סמוכים או כשדנים באותו עניין ממש חילופים ביניהם יצרמו (קשה לומר ללא דוגמא), אבל כקוראת אני לא חושבת שאם בהפרש של עמוד נניח יהיה חילוף ביניהם. לפעמים ה"מוזיקה" של המשפט מבקשת אלו, ולפעמים אלה מתאים יותר...
&nbsp

tomerrose

Member
לי זה דווקא מפריע, הערבוב ביניהם.

אני אישית מעדיפה את "אלה" ו"כאלה". אני יודעת שזה לא נחשב לירידת משלב, אבל להרגשתי רבת השנים בנושאי עברית, אלה מרגיש משלב גבוה יותר. בנוסף, הוא לא מתערבב ומתבלבל כל כך בקלות עם "אילו" על שתי משמעויותיו (בחיריק וכשאלה).
הרגשתי זו מושפעת אולי בין השאר מכך, שבהגהות ועריכות ליטוש של לא מעט ספרים בשנים האחרונות, אני נתקלת בשימוש נרחב והעדפה ל"אלו" בטקסטים שגם מבחינות אחרות לא מבטאים בהכרח ידיעה גבוהה של השפה.
שוב, זה לא נסיון להיכנס לויכוח אקדמי, זו הרגשתי וזה טעמי.
לפיכך לשאלתך, הערבוב בין שתי הצורות מציק לי גם בגלל עצם היותו לא עקבי, וגם בגלל הסיבות הנ"ל.
אם לא מבקשים במיוחד להשאיר את הטקסט כמות שהוא, אזי אישית אעדיף לשנות את כל המופעים ל "אלה" ו"כאלה", ולהחליף פה ושם ל"הללו" שגם הוא יפה ומרגיש "גבוה" לטעמי.
לאור הנ"ל אפשר גם להבין את העדפתי להשאיר דווקא "אלו", כשהוא משתלב יפה עם טקסט כולל ברמה דיבורית יותר.
שוב, שאלת לגישתנו האישית - וזו שלי, לא בגדר ויכוח אקדמי כלשהו...

מעניין. בעיני דווקא 'אלו' גבוהה יותר...

נדמה לי שבדיבור כמעט לא אשתמש ב'אלו', רק בכתיבה.
גם זה כמובן - לא כויכוח

trilliane

Well-known member
מנהל
דווקא מבחינת הרובד הלשוני יש הבדל (לשון המקרא מול חז"ל)

ראה הסבר באתר האקדמיה ללשון:
http://hebrew-academy.org.il/2010/03/25/זאת-וזו-אלה-ואלו/

התכוונת אולי למשלב? (בו אכן אין הבדל).

אחידות ועקביות חשובות במונחים, בפיסוק וכו'. באופן אישי אני לא חושבת שיש חשיבות לעקביות במיליות, להפך, אפשר ולא פעם עדיף לגוון.

tomerrose

Member
תודה רבה על ההסבר Trilliane -

אני ידעתי על ההבדל של חכמים/מקרא בין שתי הצורות - עניין הבדלי המשלב הוא יותר הרגשה שלי מידיעה, אז טוב לדעת שזו כנראה רק הרגשה שלי...
גם שמחה לשמוע דעה אחרת, למשל בעניין האחידות/גיוון בעניין זה - תמיד יתכן שהתקבעתי על משהו שבעצם לא חיוני להתקבע עליו...

למעלה