התייעצות לגבי שינוי בחיי לכיוון לימודי דוקטור

התייעצות לגבי שינוי בחיי לכיוון לימודי דוקטור

שלום לכולם, הנני מצטרפת חדשה. אני מבקשת עזרה בלבטים שעלו אצלי מסופ"ש האחרון עם קבלתי את תעודת המוסמך באונ ת"א. אני סיימתי לימודי מוסמך ללא תזה בציון 85. ורק כשקיבלתי את התעודה , היתה לי מעין הארה שאולי כדאי לשקול לימודי המשך לדוקטורט. השאלות שלי הן:מה נדרש ממני בשלב זה? מה נדרש מלימודי דוקטורט ואני ללא תזה? האם אפשרי להחליט על לימודי המשך לדוקטורט כאשר סיימתי ללא תזה? האם אפשר לקבל מלגה שתאפשר לי להתמקד בכתיבת התזה והדוקטורט? האם זה יאפשר לי לגדל את שני ילדי הקטנים(גילאים שנתיים וארבע שעוד שנה וחצי נכנס לגן חובה עד השעה 13:00)? כרגע אני עובדת במשרה מלאה ומאוד לא מסופקת מכל הבחינות בעיקר כי אני מרגישה שאני לא מקדישה מספיק זמן לילדים , לבעל, לסידורים שונים הקשורים לניהול הבית כרגע אלו השאלות שעולות בראשי ואשמח לקבל תשובות. תודה ויום טוב, צופית

מעיןבר

New member
בקצרה

ראשית בדקי האם בכלל ניתן להתקבל לדוקטורט אחרי מסלול למוסמך ללא תזה. ייתכן שתהיי חייבת קודם להשלים את לימודי המוסמך. לגבי משפחה - זה תמיד קשה לשלב משפלחה ועבודה, גם במסלולים גמישים יחסית כגון לימודי דוקטורט - קריירה היא עניין מחייב ולימודים מתקדמים הם בהחלט עניין של קריירה. האם זה יהיה לך קשה או קל יותר רק את תדעי בנסיבות הפרטיות שלך. אם הלימודים המתקדמים יהיו מספקים יותר ייתכן שיהיה לך קל יותר לעשות את שיקולי הויתור בגזרת המשפחה. ולגבי גן חובה - תמיד אפשר לבדוק אופציה של צהרון בזמן הזה. היךדה שלי הולכת לצהרון וזה בסדר גמור.

תודה על התגובה המהירה

ותודה על ההתייחסות. אני צריכה לעשות עוד כמה בירורים לאור המלצותיכן הנהדרות.

קודם כל, מזל טוב לקבלת התואר.

כל הכבדו לך שמיד אחרי הסיום אזרת מספיק כוח לחשוב על המשך לימודים. בדרך כלל נדרך תואר שני מחקרי כתנאי ללימודים לתואר שלישי. אפשר להרשם למסלול אחר - ישיר, משולב וכו' - כאילו היה לך תואר ראשון בלבד וכך לא משנה שאין לך תזה. הכי טוב יהיה להתייעץ עם מנחה פוטנציאלי ולברר לגבי התנאים במחלקה המסויימת אליה את רוצה להצטרף. ברמה אישית אפשר להתגמש ויש פתרונות יצירתיים. לגבי הילדים - קחי בחשבון שתואר שלישי אינו נופל ממשרה מלאה מבחינת שעות העבודה, ההשקעה וכו'. אם את רוצה יותר זמן לילדים, לבעל ולבית - אני לא בטוחה שתואר שלישי הוא הדרך הנכונה לחפש את זה. אולי עבודה במשרה חלקית. שאלת על מלגה. יש מלגות שמאפשרות לא לעבוד ומפרנסות אותך במשך ארבע השנים בהן את לומדת לתואר. לא כתבת באיזה תחום, אבל זמינות המלגות וגובהן משתנה מאוד מפקולטה לפקולטה. ציון 85 בMA הוא הנמוך ביותר שעדיין מתקבל לדוקטורט, ועם ציון כזה לא תוכלי לקבל מלגות הצטיינות ולא כל כך סביר שתעמדי בתחרות עם מועמדים אחרים למלגה. יש לך פרסומים? נסיון בתחום מחוץ לאוניברסיטה? המלצות טובות? כל אלו יכולים לעזור לקבלת מלגה. ממה שאני מכירה סביבי, יש דוקטורנטים שמקבלים מלגה בסיסית למדי (1500 - 2000 ש"ח לחודש) ונאלצים, מטבע הדברים, להשלים אותה בעבודה. את כל נושא המימון את יכולה לברר מראש, במקביל לבירור נושא המחקר. בהצלחה.

מאי261

New member
בהצלחה

ורק מוסיפה לגבי הילדים: אני חולקת על הגישה לפיה דוקטורט = עבודה במשרה מלאה, כמי שבעלת ניסיון בשניהם. בדוקטורט בכל זאת יש הרבה יותר גמישות - אפשר לעבוד בלילות (למי שבנויה לזה), אפשר לעבוד כמה ימים אינטנסיביים בשבוע וכמה ימים פחות (נניח להתחלק עם בן הזוג או עזה בתשלום) - בקיצור זה אמנם דורש הרבה שעות עבודה אבל יש הרבה יותר שליטה בזמן. לא נראה לי שזה תקף במדעי הטבע, שם יש דרישה להיות כל היום במעבדה, אבל במדעי החברה והרוח בהחלט כן. אני מאד שמחה שעזבתי את העבודה והתחלתי ללמוד כשילדתי את הראשון - אין ספק שיש לי הרבה יותר זמן עם הילדים משהיה לי לו הייתי ממשיכה לעבוד. יש גם יותר יכולת להתמודד עם בלת"מים. כך למשל כשבאופן לא מתוכנן נאלצתי להוציא את בתי ממסגרת ולהיות איתה בבית מספר חודשים הצלחתי להסתדר (בעבודה זה היה בלתי אפשרי). אמנם ההספק שלי היה מינימלי, אבל הצלחתי לגרד שעות מפה ומשם ולעבוד על הדוקטורט שלי. (לא שזה אופטימלי, ממש לא, ועדיף שלא היה קורה, אבל הנקודה היא שכדוקטורנטית היה לי הרבה יותר קל להתמודד עם המצב שנוצר.)

תודה ויש שאלה נוספת אלייך

אני מגיעה מתחום של מדעי החברה, האם את יודעת אם בתחום זה יש מלגות קיום גם לא למצטיינים ?ואם לא איך מסתדרים ?

מאי261

New member
אני לומדת בחו"ל כך שלא יכולה לעזור

לא יודעת מה קיים בארץ בנושא זה.

ברוכה הבאה ../images/Emo140.gif

שלום לך , ובכן אחרי כולן אין לי הרבה אלא להצטרף לדבקרים החכמים והנכונים שכבר חלקו איתך החארות, ובעיקר אולי להוסיף שני דברים: 1. אכן, אפשר לעשות דוקטורט אחרי סיום של MA בלי תזה. לפחות בת"א זה כך (נדמ הל שגם בבר-אילן) אולם - צריך להשלים מין "עבודת גמר", כך הם מכנים אותה, והיא דומה מעט לתזה, אבל - היא ייחודית בכך שהיא בעיקר תיארטית ולא מחקרית. צריך לעבור אותה בציוןמסוים (כל חוג קובע את שלו), והיא צריכה להיות מונחית על-ידי מישהו מסגל החוג הרלוונטי. 2. כמו שאמרו כאן - דוקטורט זו עבודה לפחות במשרה מלא,ה ובעיקר - הוא צריך לבוא מהלב והנשמה, וצריכה להיות בך סוג של "בעירה" פנימית , כי אחרת - יש כל כך הרבה רגעי משבר וייאוש בדרך, וכל כך הרבה קשיים (או לפחות , עלולים להיות, חו"ח) שאם את לא באמת באה מאהבה ומדחף פנימי - זה יכול להיות הרבה יותר קשה -עד בלתי אפשרי להגיע לנקודת הסיום שלו. 3. לגבי מלגות שאינן של הצטיינות, ובכן - מאוד פשוט -י שהרבה מלגות בת"א, לכל פקולטה יש אתר משלה ויש בו גם סקציה של קרנות ומלגות. היכנסי ו"שייטי" לך באתר של מדעי החברה, ותגלי - מה המלגות, מה התנאים ומה הסכומים והתאריכים שבהם יש להגיש 4. בכל מקרה, מה שבטוח, שבד"כ אין מלגות בשלב הביניים הזה שבין MA לבין תחילת תחילת דוקטורט (כל עוד זה יהיה שלב כתיבת עבודת הגמר ההיא) בהצלחה

bubiky

New member
לדעתי האישית

קשה מאד (אם בכלל אפשרי..) לעשות דוקטורט ושיצא טוב, עם שני ילדים שמגיעם הביתה באחת בצהריים, ללא עזרה נוספת. לי יש שני ילדים והם בצהרונים כי אחרת לא היתי עושה חצי ממה שעשיתי, אבל אולי במדעי החברה זה אחרת, אני לא יודעת. כמו שניצת הגפן אמרה-אם זה לא בדמך אל תתחילי, יש הרבה רגעים קשים/שוברים/מיאשים בדרך שבהם גם מי שזוהי שאיפת חייו שואל את עצמו למה לעזאזל הוא צריך את זה. לעשות דוקטורט זה לא תואר ראשון וגם לא תואר שני, זה אחר לגמרי מבחינת הדרישות ואופי המחקר-לפחות אצלנו.

למעלה