התייעצות

omerpwnz

New member
התייעצות

שלום,
מתלבט בין 2 אפשרויות השקעה בבאר שבע:

1. נכס בעלות 700 אלף שקלים, שכירות 2000. 42 מטר, קומת קרקע. תשואה 3.42%. בעל סיכויים גבוהים לתמ"א במהלך השנים הקרובות (שד' יצחק רגר).
2. נכס בעלות 600 אלף שקלים, שכירות 2400. 70 מטר, קומה 2/3. תשואה 4.8%.

כלומר, ההתלבטות היא- האם לוותר על 1.4% תשואה עבור הסיכויים שאפגוש תמ"א במהלך 10 השנים הקרובות שבכוונתי להחזיק בהן את הנכס?
תודה!

תגיד, אתה רציני עם השאלה שלך?

מה עדיף? ציפור ביד אחת או שתי ציפורים על העץ?
על כל 1000 מוכרי נכסים מתפוררים שמבטיחים את התמ"א, יקום אולי פרוייקט אחד.
השיטה לא עובדת. לא בגלל שלא צריך, אלה בגלל שהדיירים הופכים את התמ"א להזדמנות עסקית, במקום לפתרון לבעיה בטיחותית של הנכס.
כל מי שאי פעם מתווך דפק לו בדלת על מנת לבדוק את הנכונות לתמ"א, כבר הפך פתאום את ביתו לנכס "ארקטיבי" עם פוטנציאל.
כיום, יש יותר מדי נכסים שכבר מגלמים במחיר שלהם את השיפור של התמ"א, למרות שהסיכוי האמיתי לתמ"א הוא ממש אפסי.
התמ"א היא אחת הסיבות לבועת הנדל"ן. בוודאי במחירי הנכסים המתפוררים.
זה לא יאמן איך אנשים נופלים שוב ושוב בחלום התמ"א.
אני ממליץ לכל מי שמוכר לכם את חלום התמ"א, לשאול אותו בעברית פשוטה -
"חביבי... למה אתה מוכר אם יש תמ"א בדרך?"...

gevayu

New member
גם אני מסכים

למרות שאת הדיעה הנחרצת והמנומקת הזאת אני שומע לראשונה.
כמי שדירתו במהלך פינוי בינוי, אני יכול להגיד שהעניין מורכב וארוך מאוד.
קודם ההחלטה של הדיירים, אח"כ בחירת יזם, החוזה הראשוני, התכנון, החתימה על החוזה, ההיתר והאישורים, הפינוי וכו' וכו'
גם במהלך הבנייה כלום לא ודאי. אצלנו הקבלן המבצע פשט את הרגל והבניה נעצרה לכמעט חצי שנה. שמעתי על פרויקט אחר שהעירייה אישרה חלקית את ההיתר תוך צמצום אחוזי הבנייה משמעותית והוביל את ההסכם לביטולו (אחרי שהדיירים כבר פינו את הדירות). וכל זה ברמת גן, שם פינוי בינוי משתלם לכל הצדדים. לא יודע עד כמה הדבר יהיה רלבנטי לב"ש.
בקיצור, עסק מורכב ובמחיר שציינת, חלק גדול מההשבחה של הדירה כבר מהוונת.
מצד שני, שמעתי בגדול על דירות קבלן בב"ש שהולכות להימכר במחירי "מרכז" - דירות 4 חדרים חדשות ב-1.4 מליון. אולי עוד יש לאן לשאוף.

omerpwnz

New member
אוקיי, תודה אבל..

אבל אני חושב שאי אפשר לזלזל בנושא. הוא אמנם אכן לוקח הרבה מאוד זמן במקרה הטוב, אבל כבר עכשיו אפשר לראות בבאר שבע שהחל מדרום רחוב רגר מתחילות בניות חדשות של בניינים חדשים, רחבים וגבוהים. חושב שבטווח ה-10 שנים הסיכוי לפינוי בינוי/תמ"א הוא מאוד גבוה. העיר בתנופה מאסיבית ורק הולכת ומפתחת.
השאלה היא, האם 1.4% אחוז שווים לי את הסיכוי הזה?

עכשיו אני מתחיל להבין את עומק הבעיה של הבועה

פשוט האינטרסנטים מצליחים למכור חלומות....
תפסיק להאמין לאינטרסנטים!!

4.8% תשואה היא תשואה מצויינת כיום.
ושאלה פשוטה - גם אם יהיה תמ"א..
כמה אתה חושב שתצליח לקבל כל חודש על הדירה? יש לך מושג בכלל?
אתה מוציא עוד 100 אלף מהכיס על נכס שהוא גם יותר קטן וגם מכניס פחות כסף.
ואולי בכלל אחרי התמ"א, תצליח לקבל על הנכס ה"מחודש" רק 2,400 ש"ח? מה שאתה תקבל כבר היום הנכס הזול יותר.
אז מה היה כל כך בוער להשקיע בנכס עם "פוטנציאל"
וכמה מילים בנוגע להשבחת הון..
אולי בגלל ירידת מחירים, גם יירד מחיר הנכס ה"משובח" מתחת לעלות של הנכס היותר זול שיש לך עכשיו ביד?

ואם אתה שאלת שאלה כלכלית.. ונראה לך ש 1.4% זה מספר קטן, בוא אני אעשה לך סדר.
קח בחשבון שההבדל השנתי בהכנסה שלך בין שתי הדירות הוא 4,800 ש"ח.
ואם כמו שאתה בעצמך כותב - ייקח עשר שנים עד שהפרוייקט של התמ"א יסתיים, אז במהלך התקופה ויתרת על הכנסה נוספת של 48,000 ש"ח !!!
אז ה 1.4% הכביכול שנראים "קטנים", הם כסף מאד מאד גדול.
בכמה שכירות ובמשך כמה שנים אתה חושב שתצליח להחזיר השקעה עודפת של 148,000 ש"ח? (100,000 השקעה + 48,000 חוסר הכנסה)

אז בוא אני אעשה לך את החישוב..
גם אם את הדירה החדשה תצליח להשכיר בעוד 10 שנים במחיר חודשי של 3,000 ש"ח (מה שממש לא בטוח, אבל רק לצורך הדיון נסכים שתצליח), אז מדובר על הפרש 600 ש"ח יותר לחודש (3,000 פחות ה 2,400 שכבר מובטחים), שהם 7,200 ש"ח לשנה.
אז מתמטית, על מנת להשלים השקעה עודפת וחוסר הכנסה כולל של 148,000 ש"ח, תצטרך להמתין יותר מ 20 שנות שכירות!! (148,000 אלף חלקי 7,200)
וכל זאת - רק על מנת להשוות את התזרים בין שתי האפשרויות.

וכאמור, כל זה יתחיל לקרות.... אולי... בעוד 10 שנים...
ככה שאתה מבין שבמקרה הכי טוב, התזרים בין הדירות יתאפס איפה שהוא רק בעוד 30 שנה....
זה נראה לי המון המון זמן...
וכל זה, בהמון תנאים... ובהמון אי וודאות
בתנאי שבכלל יקימו את הפרוייקט של התמ"א,
בתנאי שתצליח לקבל שכירות לא הגיונית על בית כל כך קטן,
בתנאי ובועת הנדל"ן עדיין תמשיך עוד 30 שנה...

זה נראה לך בכלל הגיוני כל התרחיש הזה?
לך על ההשקעה היותר נמוכה עם תשואה יותר גבוהה. ושיפסיקו למכור לך חלומות

ודבר אחרון
כאשר אתה משקיע 100,000 ש"ח פחות, נשאר לך בעצם עוד 100,000 להשקעה. עם מינוף נכון ונכס נכון, אתה יכול לדאוג לעצמך לעוד נכס, שבעוד 20 שנה יסיים לשלם את המשכנתא של עצמו.
ככה שאתה מבין שלא מדובר רק על תזרים שיתאפס בעוד 30 שנה
מדובר על הפוטנציאל של העתיד שלך ושאתה יכול לשלוט בו,
בזמן שאתה מוותר על העתיד הפוטנציאלי שלך, בשביל חלום על פוטנציאל של תמ"א שבכלל לא תלוי בך (לדעתי, בכלל לא קיים, אבל זה כבר דיון אחר)

סתם מסקרנות, מדוע החלטת שבנכס עם התשואה

הגבוהה לא יהיה תמ"א "בטווח של עשר שנים" ?
האם זה רק בגלל שהמוכר שכח לציין את הפליירים
שהיו לו בתיבת הדואר בחודש שעבר?
&nbsp
רימון חייט
מנהל פורום נדל"ן בתפוז
כותב הספר מדריך למשכנתא יעילה - http://www.effectivemortgage.co.il/spnv/
טיפים בחינם להחזרים נמוכים במשכנתא שלכם: http://www.effectivemortgage.co.il/tip
הרצאה שלי בנושא נדל"ן, השקעות ומשכנתאות: https://youtu.be/4x5fnkMmMSw
טלפון: 03-549-6611

or7474

New member
2 הערות

דבר ראשון הסיכוי שיהיה תמא בשנים הקרובות ברגר קלוש. מה שאתה רואה ברגר אחרי סורוקה את הבניינים של אבסרור זה שטחים פנויים שהיו. שנית קח בחשבון שלמרות שהתשואה ברגר יותר נמוכה. יהיה לך הרבה יותר קל להשכיר שם. אם תספר היכן הדירה השנייה הוכל ליעץ לך. בהצלחה

h a j b i

New member
אם אלו האפשרויות היחידות הייתי הולך על 2

קודם כל לא ברור האם באמת הסיכוי של 1 לתמ"א גבוה מהסיכוי של 2.
דבר שני, בהנחה שמדובר בתמ"א רגיל ולא הריסה ובניה מחדש אז פוטנציאל עליית המחיר בדירת הקרקע הוא כנראה הנמוך ביותר (תרוויח הכי פחות מתוספת המעלית, אין הוספת מרפסת) וגם אם תהיה הוספת ממ"ד\חדר הדירה עדיין תישאר קטנה למדיי.

למעלה