התלבטות על מחיר למשתכן

oriomesi

New member
התלבטות על מחיר למשתכן

התלבטות על מחיר למשתכן
שלום לכולם, זכיתי במחיר למשתכן בקריית מוצקין (אני חיפאי) ואני מתלבט אם ללכת על זה, יש לי שבוע להחליט, אשמח לחוות דעתכם:

למה כן:
1. הנחה של כ300K, (דירת ארבעה - חמישה חדרים במיליון, בערך, לעומת 1.300-1.400 כיום).
2. שכונה חדשה שעושה רושם טוב, עם פארק גדול צמוד.
3. חינוך טוב.
4. לא רחוק מחיפה.
5. יש ערבות מדינה על הפרוייקט.
6. בניגוד לפרוייקטים דומים במרכז, כאן המחיר הוא סביר (יחסית), שאנחנו יכולים להרשות לעצמנו. יש לנו, בערך 70 אחוז.
7. בעיקר, חבל לפספס את ההטבה.

למה לא:
1. זו לא המקום שתכננו לחיות בו.
2. יש לפחות שנתיים עד קבלת המפתח, אם לא יהיו בעיות מיוחדות.
3. יש בשכונה עוד 3000 יח"ד מתוכן 1000 מחיר למשתכן, כך שלא בטוח שאצליח להשכיר אותה במידה וארצה (למרות, שבד"כ שכונות חדשות הן יותר גדולות).
4. הכסף יהיה נעול ל7 שנים לפחות (שנתיים בנייה במקרה הטוב + 5 שנים שאסור למכור).
5. בסוף התקופה, אף אחד לא מבטיח לי מה יהיו מחירי הנדל"ן.
6. זיהום אוויר.
7. מבחינת עלות, יש לפחות שנה של שכירות עם משכנתא + עלות המשכנתא תהיה 50K (הערכה גסה למשכתנתא של 300K). ז"א עוד 100K בערך.
8. הבניין שקיבלתי הוא של 6 קומות, אבל בצד השני של הכביש יש מגדלים של עשרים קומות.
9. סיכוי סביר שגם אחרי קבלת המפתח האיזור יהיה אתר בנייה לכמה שנים.

נקודות נוספות:
* אני מהנדס צעיר ואישתי סטודנטית לרפואה, ואני חושב שעדיף לחכות עם קניית דירה עד שנדע מה קורה איתנו מבחינה כלכלית ואיפה היא תעבוד. אם זה יתאפשר, אני חושב שהאידיאל הוא לגור בסביבות הבי"ח שהיא תעשה בו התמחות (לא חייבים לקנות שם), כך גם יהיה לה יותר נוח עם משמרות וגם לא נצטרך שני רכבים (שזה עוד לא מעט כסף).
* אולי זה ניתוח בגרוש אבל בפגישה עם הקבלן היו עוד 2-3 זוגות, אני שמחתי על ההזדמנות להיות עם עוד אנשים בתקווה שישאלו אותו שאלות שלא חשבתי עליהן ונעשה סוג של סיעור מוחין. לתדהמתי הפגישה הסתיימה תוך 10 דקות בלי שאף אחד לא שאל שום דבר משמעותי. לדעתי זה מעיד הרבה על השבריריות של שוק הנדל"ן, שרוכשי משכנתאות לא מספיק נותנים את הדעת בעסקה הכי החשובה של החיים שלהם.
בהתחלה הייתי ממש סגור על זה שכדאי לקנות וחבל לפספס, אבל עכשיו אני נוטה ללוותר על זה ולהשקיע במשהו יותר סולידי, אג"ח ממשלתי לדוגמה, ולחכות לזמן המתאים, או לקנות דירה יד 2 במקום שהוא יותר ריאלי מבחינתנו.

אשמח לשמוע מה אתם חושבים

ראשית , ברכות על הרצון לבדוק ולברר לפני מהלך כ"כ משמעותי

אני חושב שההודעה שלך מדגימה היטב את העובדה שמחיר
למשתכן לא עושה עבודתו. מצד אחד הוא כביכול מפחית מחיר
אך מצד שני הוא מגביר ביקושים. עושה רושם שזוג כמוכם בכלל
לא היה בשוק אילו לא הייתה תחושת "סוף עונה".
&nbsp
לגביכם, קשה לתת ייעוץ בלי לקבל "תימחור" שלכם לכל יתרון וחיסרון.
מטבע הדברים יש כאלו שיגידו שזיהום אוויר הוא "המצאה של הסינים
כדי לדכא את אמריקה" (טראמפ) ויש כאלו שיאמרו שזו סיבה מספקת
כדי לבטל את הכל.
כל יועץ שתפגשו כאן ייתן משקל שונה לדברים שונים על פי ראיית עולמו
אשר לא תהיה תואמת לשלכם. בגלל זה מוטב לדעתי בהחלטות כ"כ גדולות
לפגוש ביחד יועץ מקצועי אשר יסייע בקבלת החלטה לאחר שישוחח אתכם באריכות
ויתאים את הייעוץ ךראיית העולם שלכם כפי שהוא תופס אותה ולא לראיית העולם שלכם.
&nbsp
אני יכול להעיד על עצמי שמאותו איזור היו לי כבר לקוחות שלאחר הפגישה
החליטו לוותר וכאלו שהתחזקו בדעתם לרכוש.
&nbsp
יתרון נוסף של ייעוץ מקצועי הוא שבמקרה של קשיים עתידיים, אין תחושה
של אחד מבני הזוג דחף למשהו שהשני לא ממש רצה אך לא היה לו נעים וכו'.
כך יש ביטוח מסוים של "גם המומחה המליץ..." וזה טוב אם מתעוררים
מתחים בין בני הזוג בעתיד בעקבות העסקה.
&nbsp
בהצלחה רבה. כבר שמת לב שאתם שונים מבחינת יכולת
החקירה וההתעמקות לעומת אחרים שפגשתם. זה יהיה לטובתכם.
&nbsp
רימון חייט
מנהל פורום נדל"ן בתפוז
כותב הספר משכנתא יעילה - http://bit.ly/EffeBook
טיפים בחינם להחזרים נמוכים במשכנתא שלכם: http://bit.ly/EffTips
הרצאה שלי בנושא נדל"ן, השקעות ומשכנתאות: http://bit.ly/EffeLecture
טלפון: 03-549-6611

oriomesi

New member
מבחינת הזיהום אוויר

עם כל הכבוד למה שאומרים, כשאני מגיע לאיזור, אפילו בשכונה שלי - נו"ש בחיפה, אני הרבה פעמים מריח את הדלק/גז באוויר, אז ברור לי שהתוספת לחמצן היא לא צ'ופר לבריאות.

mulcha

New member
דיסקליימר - הח"מ מאמין שיש בועת נדלן מטורפת

שתתפוצץ בקרוב ותפיל את שוק הדיור ב- 30-60 אחוז ואת המשק יחד איתו.
בהתאם, אני מוטה להמליץ על המתנה לא משנה מאיזו סיבה. מנגד יש פה משקיעי נדלן שמעוניינים בשוק עולה ובקרפיונים נוספים שייכנסו לשוק וייטו להמליץ ההיפך. בסופו של יום ההחלטה והאחריות לה - על כתפיך בלבד.
אבל כמי שנמצא בסיטואציה דומה כמה שנים מעליך מבחינת משלח היד, אני יכול לומר שלמזלך אתה ובעיקר אשתך במסלול השתכרות עולה. עוד 7-8 שנים, בהנחה שעד אז תסיים אשתך התמחות, תהיו במקום שונה בתכלית השינוי מבחינת השתכרות. אין שום מצב שתרצה להתגורר איפה שאתה מתאר.
אתם זוג מאוד צעיר (וכן, אני זוכר שסטודנטית לרפואה יכולה להיות גם בת 30...) אם לא כרונולוגית אזי מבחינת השלב בקריירה. לכו לחסוך את כספיכם והמתינו ליום שבו תוכלו להרשות לעצמכם דירה הראויה למקומכם העתידי בעשירון העליון.

elvinnox

New member
אכן יש פה בועה הבעיה שאף אחד לא יודע מתי תתפוצץ

הרי, אם מהנדס מוכשר ורופאה לא יכולים לקנות דירה נורמלית שמתאימה למעמדם, יש פה בועה מטורפת.
&nbsp
הבעיה שהמצב יכול להמשך עוד שנים ואי אפשר לחזות מתי בדיוק תהיה הירידה.
&nbsp

oriomesi

New member
אני גם חושב שיש פה בעיה

אני כבר אומר את זה כמה שנים, אבל בנתיים כלום לא קורה והמחירים רק עולים...
&nbsp
אבל באמת נראה לי יותר הגיוני להמתין עם הרכישה, במיוחד כשבמחיר למשתכן אין דרך יציאה ל5 שנים, ואני עוד לא יודע מה יהיה המצב שלנו בהמשך. (למרות שיש לי הימור, שמתישהו יבטלו את העניין של ה5 שנים).

שתרצה להשכיר/למכור..יחד איתך יהיו אלפים שירצו לעשות זאת

לא בטוח שתוכל....או שהמחירים ירדו ב 30% עקב הצפה של
דירות להשכרה /למכירה בשכונה ...וזאת המטרה של כחלון למעשה.

תוכנית מחיר למשתכן היא זמנית- אם "תתפוצץ בועה" היא תסתיים

כחלון אמר לא אחת כי תוכנית מחיר למשתכן היא תוכנית זמנית עד להורדת מחירי הדירות (אי אפשר גם מעשית לקיימה לעד, מאחר והיא כוללת את כל מכרזי הקרקעות החדשים בישראל, כך שלא נותרת בנייה חדשה לשאר האוכלוסיה שלא עומדת בתנאי תוכנית מחיר למשתכן).

לכן גם אם תתרחש "פיצוץ בועה", הרי שהדבר יביא לביטול תוכנית מחיר למשתכן ואז תוכלו לרכוש דירה במחיר מופחת שיהיה לכל היותר בסדר גודל דומה למחיר הדירה שאתה יכולים לרכוש היום במסגרת מחיר למשתכן.

רוצה לומר כי רכישת דירה במחיר למשתכן כיום נותנת לכם הטבה כספית ששווה סכום כספי ניכר ובכך גם מבטלת סיכון עתידי של "פיצוץ בועה".

גם אם תקזזו אי קבלת דמי שכירות בתקופה הנ"ל ורצף תשלומים לקבלן במהלך תקופת הבנייה עדיין זה משתלם, אתם גם מקבלים דירה חדשה ויש לכך ערך.

מעבר לכך שיש גם אפשרות לתרחיש שלא רק שלא תתפוצץ בועה אלא שהמחירים גם ימשיכו לעלות (זוהי דרך אגב התחזית של הגופים הפיננסים בישראל- חפשו הודעה קודמת שלי בנושא זה והרבה רואי עתידות שראו "פיצוץ בועה" בשנים האחרונות אכלו הרבה כובעים).

לכן לדעתי זו תהיה טעות לא לנצל את הזכות שקיימת לכם.

ערפל10

New member
כמה שיקולים נוספים

בתוכנית ישנן הגרלות שונות. כמו כן התמחור של הדירות איננו משקף את ערכן הריאלי. כך למשל ספק אם הייתה בכלל הטבה כלשהי בדימונה. או למשל ספק אם הזוכים ברעננה שלא היו בין הראשונים לבחור דירה יזכו בהטבה של ממש, כי התמחור של הדירות הגדולות שם גם די דומה למחירי השוק החופשי. מאידך ישנן הגרלות עם הטבות מאוד משמעותיות. בטרם קבלת ההחלטה הייתי ממליץ קודם כל לברר לעומק מהי ההטבה בפועל. אם זה אכן 300.000 ש"ח, זה כמובן דבר ענק. כי אפילו אם יהיו הירידות, הסיכוי לתרחיש של 30% נשמע מאוד מאוד קיצוני עם סיכויים נמוכים למדי. אז אם להתייעץ, אז לא עם המומחה להרגעת האישה, אלה עם שמאי מקרקעין שמכיר היטב את האיזור. ומאוד רצוי לעשות זאת בטרם בחירת הדירה. מהי הקומה המעודפת ומהם כיווי האוויר המעודפים ומהו המחיר הריאלי של הנכס. שים לב, התמחור בתוכנית הולך לפי מטרז' בלבד, כאשר בפועל המחירים של דירות זהות בגודלן עלולים להיות שונים בעשרות אחוזים, תלוי בקומה והכיוונים. כמו כן כבר שבשלב זה הייתי ממליץ לברר מה הריביות שתקבלו על משכנתא. יכול להיות שתופתעו מאוד לרעה כאשר הריביות הגבוהות למעשה יאכלו לכם את כל ההטבה. בקיצור לאסוף מידע, לפעול מהראש ולא מהלב.

למעלה