התלבתויות ושאלות

marianna57

New member
התלבתויות ושאלות

שלום לכולם, הצמחונות מזמן מושכת אותי וגם מעוררת ספקות -האם אצליח , האם זה לא יזיק? אפשר להתחיל לבד או רצוי ליווי של איש מקצוע? כמה שידוע לי זה דורש תכנון ו ידע. האם לתחילים בגיל 40++ צריך לדאוג שחוסר חלבון חי יגרום נזקים? צריך לציין שבשנים אחרונות אני כמעט לא אוכלת בשר אדום, יותר עוף וקצת דגים. יש פה אנשים עם סיפור דומה?
 

d a p h n a

New member
אין שום סיבה שזה יגרום נזקים

אפשר לאכול תזונה צמחונית או טבעונית בריאה ומלאה. כאשר עוברים לתזונה צמחונית (ובעצם, לכולם), כן מומלץ לעשות בדיקות דם תקופתיות כדי לוודא שאין חוסרים בדברים מסויימים (ברזל, בי 12) אבל בהחלט אפשר להיות צמחונים/טבעונים בלי שיהיו חוסרים ותוך שמירה על אכילה בריאה. תזונה צמחונית בריאה מתבססת על ירקות, פירות, דגנים, קטניות, אגוזים - ועבור מי שהוא צמחוני ולא טבעוני גם מוצרי חלב וביצים.
 

marianna57

New member
תודה על התגובה. נגיד אני מחליטה להפסיק

לאכול בשר (עוף). מה אני אוכל כדי לא להיות רעבה? מקום של בשר צריך ךמלא במהשהו אחר, כנראה בפחמימות. הם לא משבעים ו גם משמינים. לאכול סויה מעובדת שמוכרים לנו בסופר גם לא כ"כ בריא.אני לא כ"כ אוהבת את סוי וטופו. האם אפשר להסתדר בלי זה? זה נכנס לתפריט שלנו בשנים אחרונות.איך אנשים הסתדרו קודם בלי מוצרים שהיגיוע וממזרח הרחוק? באירופה למשל אף פעם לא אכלו את זה. איך להתחיל כדי לא להגיע למשבר? האם חייבים ליווי דיאטן או כדומה? תודה מראש על העצות. .
 

d a p h n a

New member
לא, בפירוש לא "להחליף בפחמימות"

וגם אין צורך להחליף בתחליפי בשר. הסוד לתזונה צמחונית נכונה הוא לעשות "סוויצ'" במוח. בתזונה בשרית, רגילים לחשוב על אוכל כעל מנה עיקרית (בשר) ותוספת (ירקות מבושלים, פחמימות וכו'). אחת הטעויות שצמחונים מתחילים עושים היא שהם ממשיכים לחשוב באותה הצורה, ואז או שהם פשוט אוכלים רק "תוספת" (פחמימות וירקות), או שהם מסתמכים על תחליפים (כדי להחליף את ה"מנה העיקרית"). בפועל, מה שצריך לעשות הוא לזרוק את כל צורת החשיבה הזו, ולהתחיל לחשוב על כל הדברים שאפשר להכין בלי להשתמש בבשר. ארוחה צמחונית מאוזנת בדרך כלל לא תהיה משהו כמו "שניצל טבעול, פתיתים וסלט" (למרות שגם את זה מותר לעשות לפעמים). ארוחה צמחונית מאוזנת תכלול איזשהוא תבשיל שכולל בתוכו גם פחמימות (בדמות דגנים, תפוחי אדמה וכו'), גם חלבונים (בדמות קטניות, מוצרי חלב או ביצים) וגם ירקות. דוגמאות: - מג'דרה (אורז עם עדשים) - ירקות מוקפצים עם טופו ו/או ביצה על מצע של אורז או נודלס - לזניה - פסטה עם רוטב עשיר שמכיל ירקות וחלבון (אפשר באמצעות קטניות או באמצעות מוצרי חלב) - מרק ירקות עם עדשים -בוריטוס במילוי עדשים, ירקות וסלסה וכו' וכו' וכו'. הרעיון הוא לחשוב על כל המרכיבים שיש לך על המדף/במקרר שלא כוללים בשר, ולחשוב מה אפשר להכין מהם. אני צמחונית כבר 17 שנה, ואני אמנם אוכלת מדי פעם טופו וגם אוכלת מדי פעם תחליפי בשר מעובדים, אבל שני הדברים מהווים חלק קטן מאוד מתזונה שלי.
 

שוקiלית

New member
סליחה

אם זה נשמע לא טוב אבל לדעתי טבעול פתיתים וסלט זה בול אותו דבר כמו מג'דרה (הטבעול כמו העדשים והאורז כמו הפתיתים) ובול כמו הלזנייה רק שכן זה דפי פסטה וגבינה וביצה, מוקפץ אורז נולדס וטופו זה כמו הטבעול רק צורה אחרת, בוריטוס במילוי עדשים אותו הסיפור הבורטוס זה קמח כמו הפתיתים ועשוי חיטה והעדשים החלבון הקטנייה, זה הכל אותו דבר אותה הגברת בשינוי האדרת. זה המשך החשיבה. כי פשוט אין דרך אחרת, זה חלבון מקטנייה פחמימה מאיזה דגן וירק
 

d a p h n a

New member
אבל הרי זה בדיוק מה שאמרתי

שארוחה צמחונית מאוזנת מכילה דגן, חלבון וירקות, במגוון גרסאות.
 

nowonder

New member
בהחלט לא אותו דבר

דפנה אומרת כאן דבר נכון. לשנות את הגישה לפיה צמחונים אוכלים תחליפים לבשר. טבעול זה אוכל תעשייתי, מעובד, שנועד לחקות טעמו של בשר. אני לא רואה שום סיבה לאכול משהו כזה. לחשוב שטבעול זה חלק חשוב או מרכזי בתזונה צמחונית זו טעות. ולחשוב שצמחונים צריכים לחפש תחליפים לבשר זו תפיסה מוטעית, כאילו צמחונים חיים בחסך כלשהו. צמחונים אוכלים חלבון ממקורות אחרים, שאינם בשר. והשילוב של חלבון מקטנייה+פחממה מאיזה דגן + ירק אינו השילוב היחיד שאפשר/רצוי או צריך לאכול.
 

taliF454

New member
אני רוצה להתייחס למשהו שדפנה אמרה-

לגבי ה"סויץ'" במוח "השילוש הקדוש" של ארוחת צהריים (שניצל-סלט-צ'יפס או כל פחמימה אחרת) חביב במיוחד על ילדים ואנשים צעירים (במיוחד כאלו ששונאים לבשל
) לא שאני חייבת לצאת להגנתם,אבל יש גם קרניבורים משקיענים (לפחות מי שאני מכירה) שאוכלים מדי פעם פסטה עם רוטב מעניין,לזניה,מרק,בוריטוס וכו' כך שזו לא המצאה בלעדית שלהם מצד שני- אם זה מה שאוהבים ורגילים אליו,זה לא חייב להשתנות כשעוברים לטבעונות\צמחונות (במיוחד ב"תקופת המעבר",כשבמילא קשה להתמודד עם השינויים בהרגלי האכילה) מסכימה (בערך,גם אני חוטאת באכילתו מדי פעם) עם מי שמתנגדים לשניצל טבעול בגלל ערך תזונתי נמוך (ולטבעונים-בגלל שהוא לא מתאים להם) אבל אפשר מדי פעם להכין ולהקפיא (או לקנות) לביבות או קציצות צמחוניות בריאות יותר ולהגיש לצד פתיתים\אורז\תפ"א וסלט ואז האיזון לא מופר
 

d a p h n a

New member
אל תביני לא נכון

גם אני לפעמים אוכלת שניצל/קציצה/משהו עם פתיתים, אורז או כד'. וכמובן שיש גם אוכלי בשר שאוכלים אחרת. אבל בגדול, כדרך חיים, יותר קל להיות צמחוני בצורה טובה ובריאה אם לא מנסים כל הזמן לאכול "מנה בשרית-סלט-פחמימה" כזה.
 

taliF454

New member
../images/Emo9.gif אבל בגלל זה השתמשתי ב"אפשר מדי פעם"

לא שזו הדיאטה המומלצת ביותר,אני מסכימה,אבל גם אני כמו הרבה צעירים גדלתי על השילוב הזה עד גיל מסויים (בקיבוץ היו מכינים קציצות צמחיות מעולות!) וחוץ ממני (בגלל בעיה אחרת) כל הצמחונים בקבוצה גדלו להיות אנשים בריאים וחסונים וללא חוסרים בויטמינים כלשהם (או עודפי משקל)
נראה לי שבעיקרון אנחנו מסכימות,פשוט מתנסחות אחרת!
 

p e b b l e

New member
אני צמחונית בריאה ושבעה כבר 17 שנה

כמו שדפנה כתבה אין צורך בטופו וסויה, למרות שלדעתי אפשר להכין מהם מטעמים של ממש. תזונה צמחונית בריאה מבוססת על שילוב של דגנים וקטניות ירקות ופירות. אפשר להכין תבשילים של שעועית, עדשים, קינואה או סויה (פתיתי סויה יבשים מעולים לבישול לדעתי) ולשלבם עם מנת פחמימה וירקות. ניתן להכין מרקים, קציצות, כריכים, וכל דבר אחר בעצם פשוט בלי בשר. שילוב של דגנים וקטניות מאוד מזין ובעיני גם משביע. לפי הידוע לי חלבון לא מן החי בריא יותר מחלבון מן החי מכיוון ואין בו כולסטרול או אנטיביוטיקות למיניהן, כך שאם צורכים חלבון משילוב של דגנים וקטניות אין חשש לחוסר חלבןן. בכל מקרה, בטאגליינס יש קישורים למתכונים שניתנו בפורום, את גם מוסמנת לדפדף בפורום ולחפש עוד מתכונים שעוד לא נכנסו לשם או פשוט לשאול ולבקש הצעות לתבשילים. שיהיה בהצלחה.
 

marianna57

New member
תודה רבה על הסברים. זה נכון שאצלי כל

ארוחה בנויה ב"כ- מנה עקרית חלבון+תוספת פחמימות ו/או ירקות. צריך באמת לעשות סוויץ במחשבה וגישה להרכבת הארוחה. אדפדך במתקונים ותפריטים. אגב, בטאגליינס-איפה זה -לא מצאתי. ועוד- שמעתי שלאחרונה יש גישה ששילוב דגנים וקטניות - זה לא חובה. זה נכון?
 

p e b b l e

New member
לא חייבים לשלב דגנים וקטניות באותה הארוחה

אבל רצוי באותו היום. לדעתי, אין צורך לשים דגש על הדגנים מכיוון שרובנו צורכים אותם על בסיס יומיומי בצורת פסטה, אורז, לחם, קוסקוס, מאפים ועוד. לרוב צריך פשוט לשים לב שצורכים גם קטניות במהלך היום. קישור למתכוני הפורום: http://www.tapuz.co.il/Forums2008/Links/Default.aspx?ForumId=1618&cId=15695
 
למעלה