התמודדות עם אשמה.

noname20000000

New member
התמודדות עם אשמה.

נפלתי שוב. התהום העמוקה של האשמה.
אשמה על דברים שעשיתי לפני כך כך הרבה שנים.

נוח לי לי לשכנע את עצמי שהייתי ילדה קטנה. שלא חשבתי מראש. שפעלתי בלי התחשבות בהשלכות.
אבל המעשים נעשו והאשמה לא עוזבת.
אני נושאת אותה כבר שנים כמו אבן כבדה; כבר התרגלתי למשקל מפני שהוא הפך לחלק ממני. אבל אחת לזמן מה, ברגעים קשים יותר, האבן נופחת חיים ופוגעת בי, ואני נזכרת בקיומה. נזכרת איך אני תמיד סוחבת אותה איתי.

איך האשמה הזאת משרתת אותך היום?

מה היא ממלאת לך? למה את לא מוכנה בעצם לוותר עליה?

noname20000000

New member
היא חסרת תועלת לחלוטין, ואפילו מזיקה.

הייתי שמחה לוותר עליה בלי הינד עפעף, אבל לצערי היא עומדת חזק ואיתן ואין לי מושג איך להיפטר ממנה.

הלוגיקה אומרת לי "תפסיקי כבר! עבר כל כך הרבה זמן, את אדם שונה ואת יודעת שלא תעשי את הדברים האלו שוב", אבל הרגש שם פס ומכביד עליי ולא נותן לי לשכוח.

אם רק היתה תרופה עבור אשמה :(

את צודקת ולא צודקת, לדעתי - טריגר

יש לאשמה רווח משני, ואילולא היה, לא היינו אוחזות בה כל החיים. אני לא חושבת שלוגיקה עוזרת לי פה. תראי, אני יודעת שאבא שלי ניצל אותי כי הוא היה דפוק בראש ולא כי אני הייתי פתיינית בגיל שנתיים-שלוש-שתים עשרה וכו', אבל האשמה לא מרפה ממני. כמה שאני לא מנסה לשכנע את עצמי, אני עדיין מרגישה אשמה. אשמה כי הוא נפטר בגללי (ככה האחים הנחמדים שלי הטיחו בי כשהייתי רק בת 16). כי הייתי ילדה רעה. כי הרגזתי אותו. כי דיברתי לא יפה (פחחח כל כך לא). אימא שלי האשימה אותי שאם יגלו לה סרטן זה בגללי, וגילו אצלה סרטן והיא ביקשה סליחה (אחת משלוש פעמים בערך שביקשה ממני סליחה בכל חיי, והגיע לי הרבה יותר). ניסיתי להיות טובה, בחיי שניסיתי.

אני מרגישה כעת אשמה שהחתולה שלי חזרה לסורה כי אין לי חשק וסבלנות להשקיע בה עם הטיפול ההתנהגותי שהתחלנו בו כל כך יפה, ואת התרופה היא לוקחת פעם כן פעם לא ואני לא מתעקשת ולא מנסה למצוא פתרון, וחזרתי לצעוק עליה והיא חזרה להתגרות בי ולתקוף וזה עצוב לי נורא, כי אני לא אימא מספיק טובה. והאשמה רק בי, כי אני הבעלים שלה.

ואולי בכלל אני גרמתי לאבא שלי לעשות את הדברים ההם. ואולי בגלל שהרגזתי את אימא שלי היא הענישה אותי כל כך קשה וחטפה בסוף סרטן. אז מה אם הצלתי את החיים שלה כמה שבועות לפני מותה, כשהתמוטטה ואיבדה את ההכרה. אז מה אם שמרתי עליה הכי טוב שיכולתי במשמרות שלי.

והאשמה הזו אוכלת אותי, נוניים, אוכלת אותי.

ובשל העובדה שעשיתי הרבה עבודה על עצמי בשנים האחרונות, אני יכולה להגיד לך שיש בהחלט לאשמה רווח משני. כואב לי להגיד את זה, כואב לי לחשוב ולהרגיש את זה, אבל אני מבטיחה לך שאילו לא היינו מרוויחות מזה כלום, לא היינו אוחזות בזה.

אשמה יכולה לזכך. לגרום לסביבה להפסיק לכעוס עלינו, כי אם אנחנו כועסים על עצמנו מספיק, לוקחים הכול על עצמנו, כבר אין טעם לכעוס עלינו גם מבחוץ, זה מנטרל אותם.

אשמה יכולה - אבסורד ככל שזה נשמע - להסיר מעצמנו אחריות. אחריות ואשמה אינן היינו הך, שימי לב. ההבדל הוא גדול: כשאדם לוקח אחריות על החלק שלו בתקריות, זה אומר שהוא בוגר ומפוכח, ושהוא נכון ללמוד משגיאותיו להמשך. כשאדם מאשים את עצמו, הוא מקבע את עצמו בצורת חשיבה ילדית שאינה מאפשרת לו לגדול. באמירה "אני אשמה, הכול בגללי" וכו' ישנו אלמנט של הסרת אחריות מעצמי, כי אין פה לקח ללמוד, אין מסקנות להסיק, בטח לא כאלו שלוקחות אותנו למקומות טובים. כשלוקחים אחריות - מסיקים מסקנות ולומדים מטעויות בלי להלקות את עצמנו. כשלוקחים אשמה - אנחנו ממשיכים להלקות את עצמנו בלי הרף ובלי לאפשר לעצמנו ללמוד מזה שום דבר. הגינוי העצמי הזה לא יוביל למקומות טובים, תאמיני לי.

ואני כותבת את זה לא רק לך, אלא גם לכולם פה ובעיקר לעצמי, שמתייסרת מאוד בתקופה האחרונה עם כל הפלשבקים שיש לי, עם כל המודעות שלי למניפולציות שאני עושה על אנשים ולא יכולה לחדול.

יכול להיות שמה שאני כותבת פה לא מדבר אלייך, וזה בסדר גמור. אבל הייתי חייבת לשקף לך איך אני רואה את הדברים ואולי הצלחתי לעזור במשהו.

אפשר לשלוח לך חיבוק גדול, מכיל ומזדהה?

noname20000000

New member
מקבלת את החיבוק ושולחת אחד חזרה!

האמת שאצלי, תחושת האשמה מורכבת רק מדברים שאני עשיתי, ולא דברים שאנשים עשו לי. מקרים שבהם חד משמעית פגעתי במישהו אחר. ולכן זה כל כך כואב, כי אני יודעת שגם אם ארצה אין אף אחד אחר שאפשר להאשים, לפחות קצת, מלבדי.

אני מבינה את מה שאת אומרת בנוגע להסרת האחריות, אבל הדברים שעשיתי... אני לא מרגישה שיש להם איזשהו הסבר או שיש מאחוריהם הגיון. וכל כך קשה לי לקבל את העובדה ש*אני* עשיתי אותם.

כמו תמיד, מודה לך על ההתייחסות והאכפתיות!

אז יש לי רעיון אחר

אני לא יודעת מה את עשית לאחרי, אבל לאסירים, את ודאי יודעת, קוצבים תקופת מאסר, ולפעמים אפילו מנכים להם שליש על התנהגות טובה. בואי תחליטי כמה זמן את מוכנה להמשיך עכשיו את העונש שלך, תקציבי לך פרק זמן סביר, ותצאי לחופשי. אם את יכולה לכפר על מה שעשית - תעשי את זה. קשה לי לדעת במה מדובר כשאת לא מפרטת, אז אם אני לא בכיוון תגידי לי.

noname20000000

New member
הלוואי והייתי מסוגלת לשתף.

אבל אני מתביישת ונבוכה וכועסת, ואין לי אומץ לספר על הדברים האלו. אני יודעת שצריך, אני יודעת שכדאי, אבל קשה אפילו לדמיין את עצמי עושה את זה.

בדיוק היום חשבתי על מטאפורה שמסבירה, לדעתי, את המצב שלי בצורה די מדויקת;
אני מרגישה שאני מסתובבת עם קצין מבחן 7\24.
כל פעולה שאני עושה, כל מילה שאני אומרת עוברת שיפוט או ביקורת דרכו. יש לו מודל ספציפי שאני אמורה לציית לו במדויק, או שאני נענשת במצב רוח רע, אשמה וכו'.
והקצין הזה, הוא תזכורת לכל מה שרע בי. כל רע שעשיתי, כל דבר שלילי שהרגשתי אי פעם.

אם הבנתי אותך נכון, אני משערת שלרבים מאתנו

יש קצין כזה בפנים, או שופט פנימי אכזר.
שוב, אני לא מכירה את הסיפור שלך, וזה בסדר גמור שאת לא רוצה לחשוף אותו כאן, אך האם יש מי שאת יכולה לשתף אותו? האם את משתפת את הפסיכיאטר? תזכירי לי אם יש לך מטפלים אחרים?
בטיפול טוב את תלמדי איך לנטרל את הקצין הזה ולא לשתף איתו פעולה, לשחרר את הדגם שאת אמורה לפי תחושתך לדבוק בו. ואני מאמינה שזה אפשרי (עם עבודה קשה, שיהיה ברור).

noname20000000

New member
...

אני נמצאת בטיפול עם פסיכיאטר ופסיכולוגית, אבל אני לא מרגישה שאני יכולה לשתף, אפילו אותם. אני פוחדת מאוד.

אני מקווה שחלק מהדברים ייפתרו במהלך הטיפול, כי אני לא יודעת מה השלב הבא אחרי טיפול פסיכולוגי ופסיכיאטרי. אם בכלל קיים שלב כזה.

למעלה