התמודדות של ילד עם המרחק מאמא

רביד163

New member
התמודדות של ילד עם המרחק מאמא

שלום,

אני בחודש השביעי להריוני, בחודש חמישי נכנסתי לשמירה קפדנית הכוללת שכיבה בלבד.
יש לי ילד בן 4 שהיה רגיל שאני עושה איתו הכל ונאלץ להתמודד עם מציאות חדשה, בה אבא מחליף את אמא בכל הדברים.
היה לו קשה לקבל את השינוי בהתחלה, אך תוך כמה ימים הוא התרגל.
המצב קצת החמיר וקיבלתי הוראה לעבור לגור ליד בית חולים עם פגייה (בגלל שאנחנו גרים באילת ואין שם פגייה), אז לפני שבועיים עברתי לגור אצל אחותי ליד אשקלון
ובעלי ובני נשארו באילת, אך עברו לגור אצל ההורים של בעלי, כדי להקל על בעלי בטיפול בילד. המעבר לבית של סבא וסבתא לא עבר בצורה חלקה ובכל פעם שסבתא העבירה את הבגדים
של הילד מהתיק לארון- הוא פשוט החזיר אותם לתיק. כמו כן, הוא התעקש לקחת איתו כמות ענקית של צעצועים אליהם הביתה, וגם כשבאו לבקר אותי הגיע עם המון צעצועים מהבית (אני משערת שזה בגלל שזה מעניק לו ביטחון- להיות עם החפצים המוכרים מהבית כשהכל מסביבו משתנה...).

בחרתי שלא לספר לבני את הסיבה האמיתית למעבר שלי, מכיוון שחששתי שיפתח רגשות שליליים כלפי אחותו לעתיד ש"לקחה" לו את אמא לכמה חודשים.
לכן, אמרתי לו שכואבת לי הרגל ושאני נוסעת לרופא מיוחד שיטפל לי ברגל.
עכשיו בכל שיחת טלפון הוא שואל "למה את לא איתנו" ואני כל הזמן מזכירה לו שבסוף אני אחזור וגם מסבירה לו שאני רחוקה לא מתוך רצון, אלא מחוסר ברירה.
עד עכשיו הייתי מרוצה מהטיפול במצב, ברור שלא הכל מושלם וכרגע אפשר להגיד שהילד פיתח חרדת נטישה כלפי אבא שלו וממש נחרד כשהוא נעלם לו (אם הוא לא אומר לו לפני כן שהוא הולך).
היום סיפרה לי חמתי שהוא ביקש לראות סרט וידאו של אירוע משפחתי "מתי שאמא לא היתה חולה" וכמובן שנקרע לי הלב, כי לא חשבתי שהוא ממש חושב על זה...
עכשיו מטריד אותי שהוא חושב שאני חולה ואני לא יודעת אם עשיתי נכון כשלא סיפרתי לו את הבעיה האמיתית.

מצטערת שזה יצא ארוך.. אשמח לעיצה.
תודה רבה

smile li

New member
שלום רביד

אתחיל מהסוף - לדעתי לא פעלת נכון כשאמרת לו שאת חולה. הילד חרד לשלומך, חושב שמדובר במצב לא פשוט (הרי את צריכה לעזוב את הבית בשביל טיפולים, את כבר לא איתו ועם האבא, אולי גם האב מתוח, השגרה כבר אינה שגרה). נכון היה לרתום אותו לנושא ההיריון והלידה הצפוייה ולומר לו את האמת, שהיא אגב, הרבה פחות מרתיעה מסיפור הכיסוי. לומר לו שאת סומכת עליו שהוא ואבא ידאגו לך ולהיות איתו בקשר יומיומי. בכלל, לגייס את הילד לעזרת המצב היה מאפשר לו לדעת שהוא נחוץ עבוריכם ושהוא חלק חשוב במשפחה ולא "נלחם על מקומו" ומנסה להיאחז בדברים שיאפשר לו תחושת בטחון וקרבה אליכם (חפצים, סרטים).

הצעתי, בהנחה שמדובר בילד בוגר בן 4, לדבר איתו על כך ולבקש ממנו שיהיה איתך בקשר יומיומי: שאת מצפה לקבל ציורים ממנו כי זה הכי משמח אותך בעולם, שאת מצפה לביקורים שלו, שיביא איתו גם צעצועים ותשחקו יחד, שיביא ספרים אהובים עליו ותקראו יחדיו סיפור. תנסי עד כמה שניתן, כן לתת לו את תשומת הלב ולעשות יחדיו דברים מהנים, על אף המציאות שהשתנתה.
נכון שעכשיו את סמוך לאשקלון והוא באילת, אבל האם ניתן לארגן מפגש לפחות 3 פעמים בשבוע? תקבעו ימים למפגש כדי שידע שאת לא "נעלמת", הוא לכל המאוחר יראה אותך מחר/מחרתיים ואת כל כך מצפה לבואו! כדאי שהוא ואביו יכינו לך חוברת עם תמונות שלהם וציורים, אולי יום אחד שהבן ואביו יקנו משהו לארוחת הערב ויצטרפו אליך לארוחה משותפת; תתענייני במה שעובר עליו בגן, עם משפחתו של בעלך וכו', תסבירי לו שזה זמני וברגע שתיוולד האחות, כולכם חוזרים יחד הביתה.
כדי שלא יפתח כלפי אחותו רגשות שליליים, אמרו לו שאת יודעת שהוא יהיה אח נהדר ושגם היא תאהב אותו (הרי איך אפשר שלא?) וחוץ מזה, נסו גם להעסיק אותו בדברים אחרים שאינם קשורים למשפחה, אלא יותר לחברים בגן, לפעילויות מחוץ לבית וכדומה.

בהצלחה, היריון ולידה קלים!

רביד163

New member
תודה רבה

תיארתי לעצמי שזו היה טעות ובהחלט אתקן אותה...
לצערי המפגשים כרגע יכולים להיות פעם בשבועיים, מכיוון שכלכלית לא נוכל לעמוד בזה (טרם קיבלתי מהביטוח הלאומי את התשלום על שמירת ההריון...) וגם נסיעה של 4 שעות לכל כיוון רק תתיש את הילד ואת אבא שלו... בכל אופן, כשהם באים פעם בשבועיים, זה ל-3 ימים, כך שאני יכולה לבלות איתו כל היום ולישון איתו ביחד.
אני מתקשרת אליו כל יום ושואלת אותו איך היה בגן ובכל מיני פעילויות שהוא היה בהן.
רשמנו אותו לחוג פעם בשבוע והוא הולך הרבה לחברים וממש מועסק כל יום בשעות אחה"צ.
אני מקווה שהחזרה לשיגרה תהיה קלה כמה שניתן, בכל זאת- זו לא תהיה השיגרה שהוא הכיר, אלא עם אחות קטנה. אבל הוא כ"כ ציפה לזה וביקש את זה, אז אני מקווה שהוא יקבל את התוספת בשימחה.
שוב תודה,
רביד

pelegpsych

New member
הריון ומחלה

שלום רביד
מקווה שהשמירה עוברת עלייך טוב ושאת מקפידה לרענן גם את עצמך, זה בטח יכול להטריף לפעמים אבל את עושה את זה בשביל משהו שחשוב לך וזה קצת מנחם, לא?...
אני יכול להבין את הרצון לא לבלבל, למנוע מצוקות עתידיות, שלא יפתח רגשות שליליים וכו'--גם כאן את מכוונת ומנסה להמשיך להעניק, למרות המרחק, לילדך המחכה ומצפה. מציע לארגן לכם מפגש משותף - את, אבא ועלם החמודות בן ה-4-- ולספר לו על ההיריון והצורך לשמור עליו. ילד בן 4 שעד כה גדל ללא בעיות יוכל לעמוד בזה והאמת (שהיא סך הכל די חיובית, נכון?) יותר מתאימה במקרה הזה מאשר לצרף את מושג המחלה לכל הסיפור.
להתגעגע ולרצות לחזור אלייך זה טבעי ונהדר--אין טעם לשאוף ולנפות את הגעגועים

בהצלחה

רביד163

New member
כבר שוחחתי איתו

שלום,

אני אפגוש את בעלי ובני רק בעוד שבועיים, אז בחרתי להסביר לו בטלפון (לא יכולתי לחיות עם הידיעה שהוא חושב שאני חולה...).
באופן כללי שיחות הטלפון מאוד קצרות, אין לו הרבה סבלנות לדבר בטלפון ולכן בשיחה כל מה שהספקתי להגיד לו זה שהרגל כבר לא כואבת לי ושאני לא חולה.
מייד הוא ענה "אז אני רוצה שתבואי עם אבא הביתה". רציתי להמשיך ולהסביר לו למה אני לא יכולה לדבר, אבל הסבלנות שלו נגמרה.
אחה"צ שוחחתי איתו בסקייפ- חשבתי שאולי בשיחה "פנים מול פנים" תהיה לו יותר סבלנות, ואכן כך היה!
חזרתי על זה שאני לא חולה ושהבטן שלי כבר מאוד גדולה ועוד מעט התינוקת תרצה לצאת ולכן אני נשארת אצל אחותי, כדי לגשת לבי"ח וללדת.
הוא ביקש שאראה לו את הבטן והתלהב שהיא גדלה :) הוספתי שכשאני אלד הוא יבוא עם אבא שלו ואנחנו נחזור כולנו הביתה.

בנוסף, קניתי לו 2 ספרים על אחות חדשה וכשהוא יבוא לבקר אותי בעוד שבועיים, אני אקריא לו אותם.

עד עכשיו בכלל לא חשבתי שהוא חושב שאני חולה, אמרתי לו רק שכואבת לי הרגל וחשבתי שזה בסדר. אתמול כשחמתי סיפרה לי שהוא חושב שאני חולה, הבנתי שאני צריכה לעשות משהו
ולכן העלתי כאן בפורום את השאלה. ברור לי שהתקופה הזו תשאיר קצת משקעים אצלו, אין מנוס מזה. אבל אני מנסה לעשות הכל בשביל לצמצם את זה כמה שניתן.

תודה רבה על התשובה, אני מבינה עכשיו איך עלינו לפעול בהמשך.
רביד

smile li

New member
כל כך שימחת אותי

שמחתי מאד לקרוא את ההתפתחויות!
אכן שיחה "פנים אל פנים" (גם אם בסקייפ) עדיפה על פני שיחה טלפונית.
אני בטוחה שעכשיו את יותר רגועה וגם בנך. מעולה שקנית לו ספרים על אחות חדשה שתצטרף למשפחה.
עתה נותר רק לאחל המון בריאות והמשך קל

רביד163

New member
תודה רבה

הרעיון של השיחה בסקייפ מצליח ממש יפה, הבן שלי מאוד מתלהב מזה ומתקשר אליי הרבה :)

למעלה