התנהגות בני בן ה 3.5

התנהגות בני בן ה 3.5

היי, בני הבכור בן שלוש וחצי ובני הקטן בן 11 חודשים. יש לי הרושם שחלה נסיגה אצל בני הגדול בהתנהגות שלו, בעקבות בתינוק. אני מתחברת מאוד לשיטת אדלר אך כרגע אני אובדת עצות. ההתנהגות שלו באה לידי ביטוי במילים לא יפות שהוא אומר לכל אחד (הורים סבים אחיינים שלי וכו'..)הוא מתעצבן מהר מאוד ואז מחטיף וזורק ידיים ורגליים לכל עבר. בגן הוא לא מתנהג ככה! עצות למי שיש אשמח לקרוא

כאילו תיארת את הבת שלי

והאמת היא שמאוד קשה לי גם איתה וגם עם עצמי לאחרונה. אני צריכה ללכת אבל אכתוב יותר מאוחר עוד קצת...

חזרתי ../images/Emo13.gif כותבת קצת עלינו ומנצל"שת גם לתובנות

בת השלוש וחצי שלי - לא קל לנו איתה בזמן האחרון. היא ילדה שלא קל לה עם שינויים, וכל השינויים סביבנו לאחרונה נותנים בה את אותותיהם. קודם כל נולדה לה אחות קטנה לפני 10 חודשים שהיה מעבר לא קל לכל המשפחה ולא רק לה, ואז התחיל כל הבלגן סביב החזרה מארה"ב לארץ, וביקור של חודש בארץ ואז חזרנו הנה ואז היא עברה קבוצה בגן... כל שינוי מחריף את ההתנהגות שלה ולאט לאט כולנו מאבדים את השפיות שלנו
היא צועקת ובוכה המון. יש ימים שאני מרגישה שכל היום עובר עליה בלבכות ולהתלונן. היא ממש מחפשת איך להתלונן ומה לא בסדר, וכשהיא מקבלת את מה שהיא רוצה אז היא מיד שולפת מתחת לשרוול משהו אחר שנורא מפריע לה, נורא לא הוגן כלפיה, והנה היא הכי מסכנה בעולם. מין ילדה כזו שמחפשת איפה היא מסכנה ולמה כל כך רע לה. יש לה גם בעיה של רגישות תחושתית שמתבטאת בכל מיני אופנים, וחלק מזה זה שהיא לא יודעת איך לתת לאחרים ספייס. היא נכנסת לספייס שלנו, של האחיות שלה, של ילדים אחרים, וזה מתבטא במה שנראה כמו הצקות בלתי נגמרות לכולם. אני מוצאת את עצמי הרבה פעמים מגיבה באופן שאח"כ אני כועסת נורא על עצמי ולא מפסיקה לחשוב איזו אמא איומה אני. מנסה כל הזמן להשתפר אבל לא תמיד מצליחה. אני מרגישה שאני לאט לאט יוצאת מהכלים וקשה לי עם זה. קשה לי איתה, ועם עצמי, ועם מה שזה עושה למשפחה שלנו. לפעמים שואלים אותי איך אני מסתדרת עם שלוש ומתחשק לי לענות - אם רק לא היתה לנו מאיה הכל היה ממש נופת צופים
ורק זה שאני חושבת כל עושה לי רע, כי זה לא מגיע לה, ולא מגיע לנו. אבל זו האמת ואני לא יכולה להסתיר אותה. אני אוהבת את הילדה שלי אהבת נפש, היא ילדה כל כך מיוחדת ומקסימה ויש בה כל כך הרבה טוב לב כלפי העולם, ועם זאת כל כך הרבה טינה כלפי העולם וכלפינו... היא יכולה לקום בבוקר וכולה נוטפת דבש ומחמדים, ותוך חצי שעה להפוך את עורה בגלל שהיא מרגישה שאחותה קיבלה קערה יותר שווה משלה לארוחת הבוקר ולא חשוב שהקערה היא בדיוק אותה קערה
אבל היא מרגישה מקופחת. וחשוב לה להיות מקופחת כי לא משנה מה אנחנו עושים זה לא עוזר. מחליפים את הקערה, מבקשים מאחותה לתת לה את שלה (מה שלא הוגן כלפי האחות), נותנים משהו אחר... אז מה כן עוזר? קודם כל גילינו שללכת בטוב עוזר הרבה יותר מללכת ברע. עונשים לא עושים דבר מלבד לעוד צעקות ועוד כעס ועוד תחושת קיפוח. לצערי הרב זה נמצא כל כך עמוק בדיפולט שלנו, העונשים ומיד ללכת בצורה שלילית, שאנחנו ממש צריכים לחשוב באופן מודע על איך עושים מזה חיובי. אתמול למשל, מהשניה שאספתי אותן מהגן כל הדרך בכי ותלונות. על מה? אין לי מושג. אז דיברתי אליה בשקל ואמרתי לה "את יודעת מה אני אעשה כשנגיע הביתה?" היא מיד נכנסה למגננה ואני אמרתי "כשנגיע הביתה אני אתן לך... חיבוק גדול גדול!!" והיא זרחה
לשתי דקות בדיוק עד לתלונה הבאה ולצרחות שבאות בעקבותיה. עוזר לתת לה המון תשומת לב. הילדה הזו היא בור ללא תחתית של תשומי, וככל שהיא מקבלת עוד היא דורשת עוד, וזה בסדר. היא תקבל. אבל גם אם היא קיבלה תשומת לב רבה וחיובית כל היום וכל הלילה, בשניה שאין אותה לרגע (כי צריך להכין אוכל ולה לא בא לעזור, או כי התינוקת צריכה לינוק אבל היא החליטה שדווקא היא רוצה לשבת לי על הברכיים ולא לידי, או כי אני רוצה ללכת לשירותים) מיד עולה קול זעקה נוראי וכאילו מישהו הרג אותה
אז אנחנו מנסים. אולי אחרי שנחזור לארץ, אם זה ימשיך ככה, אנחנו נלך לטיפול. כלשהו. לא יודעת עוד איזה. עכשיו אין לאף אחד מאתנו אנרגיות וגם לא זמן להתחיל במשהו שתוך חודשיים נצטרך להפסיק בגלל שאנחנו לא נשארים כאן. תובנות נוספות לבינתיים תתקבלנה בברכה.

tookmy

New member
../images/Emo12.gif כאילו

דיברת על בת השנתיים שלי. אמנם בת יחידה בלי תגובה לאחות קטנה וכו' אבל: רגישות לשינויים ברמה קיצונית, רגישות תחושתית שבאה לידי ביטוי בכל מיני אופנים, לא נותנת ספייס בכלל בכלל וגם יש לה תקופות שהיא כל הזמן כל הזמן מייללת ו/או צורחת ככה שאני ממש מרגישה אמא איומה לפעמים על התגובות כלפיה, אבל כשזה קורה אני יוצאת מדעתי. והכי מוציא אותי מדעתי שלכל העולם כולו היא בדרך כלל נופת צופים (רק לא נותנת ספייס) ואיתי היא קוטרית ומחפשת איפה לשגע הרבה פעמים. אבל, היא ילדה מדהימה וחכמה ומקסימה , רק שעם החלק הזה ממש קשה לי.

../images/Emo201.gif אוי. לבי איתך ועם הקטנה שלך ../images/Emo14.gif

הקטע עם הספייס מוציא אותי מדעתי. היא כל הזמן בתוך הפרצוף של מי שהיא מדברת איתו, או משחקת איתו. היא חייבת לשבת על אותו כסא שאחותה או אני יושבות עליו, וזה לא תמיד נעים כי אנשים צריכים מרווח נשימה. היא מתקרבת קרוב קרוב עם הפנים כשהיא מדברת, חוטפת חפצים מהידיים של התינוקת או של אחותה הגדולה או שלי, וחייבת פשוט חייבת ללוות אותי לכל מקום שאליו אני הולכת. מילא אם זה רק היה לווי, אבל זה תמיד בא ביחד עם יבבות אינסופיות על כמה שהיא מסכנה. היא פשוט חייבת רחמונס כל היום וכל הלילה. לגבי הרגישות התחושתית, אנחנו משתדלים להקל עליה בכל דרך אפשרית במקום לנסות להלחם בזה. גוזרים פתקים של בגדים, מרשים לה ללכת עם בגדים קצרים גם בחורף של NJ ובלי המעיל/כובע/כפפות, נעליים בלי גרביים - כל מיני דברים כאלו שמציקים לה. מפריעים לה רעשים חזקים מידי או חלשים מידי, מגע פתאומי שבא בלי רשותה, כל מיני דברים כאלו. אפילו ריחות חזקים יכולים להוציא אותה מדעתה. וככל שיש יותר דברים שמפריעים לה תחושתית, כך ההתנהגות שלה יותר ויותר גרועה. יש לה כמובן גם עור כמו של אמא שלה, סוג ד', עם אטופיק איום ונורא ולכן כולה מלאה פצעים וגרודים, מה שגורם לעוד תלונות ומסכנות. עוד משהו שמצאתי שעוזר איתה זה לתת לגיטימציה לתלונות שלה. רק ששוב, בדיפולט שלי אני מתוכננת להגיד "די כבר עם התלונות האלו! אני לא יכולה לשמוע אותך מייללת יותר! תלכי לחדר ותחזרי כשתהיי מוכנה לדבר כמו בנאדם!"
אבל אם אני חושבת שתי שניות לפני שאני פותחת את הפה אז יוצאים לי דברים הרבה יותר מוצלחים, כמו: "אוי, מאיה'לה, את כל כך מסכנה!! באמת לא פייר ש-X לא נתן לך לשחק עם הפאוור ריינג'ר שלו היום בגן. זה באמת נורא ואיום!! בואי ואחבק אותך, מתוקה שלי. בואי, שבי לי על הברכיים ונשים לך פלסטר על כל הפצעים שלך". לא יאומן כמה שהיא נהנית מזה שנותנים לגיטימציה למסכנות שלה.

tookmy

New member
אצלנו זה בא לידי ביטוי בצורות

טיפה אחרות אבל עדיין מציק מאד. רגישות תחושתית שבאה לידי ביטוי בעיקר בעניין של רעש, לפעמים מתעוררת מהקלדה במקלדת כשהיא ישנה, פוחדת מכל מכסחת דשא שמופעלת בשכונה . שונאת להתלבש אבל אם היא כבר לבושה הפתק לא משנה (בהקשר של מגע אובחנה כגבולית, לא דורש טיפול, אבל רגישה) אבל עד שהיא מסכימה להתלבש... ההקשר של הספייס הכי משגע אותי. בסדר שהיא ישנה איתי, אבל לאחרונה היא שוב רוצה לישון עלי, או היתה תקופה שעם הפרצוף על הצואר שלי (לא איפשרתי, לא יכולי לנשום) הקטע החדש זה איתי בשמיכה שלי ולא להתכסות בשלה, נצמדת אלי. כשהיא ניגשת לילדים שהיא לא מכירה הם מיד מרגישים מותקפים כי היא מיד מלטפת אותם, גם אם הם לא רוצים או שהיה להם נעים והפסיק להיות נעים- היא ממשיכה. היתה תקופה שהיא היתה ניגשת לילים זרים ונוגעת בהם, בעצם גם היום- ליטופים בפנים מילד לא מוכר לא כולם אוהבים וגם מי שמכיר אותה לא בהכרח מוכן לסבול כל היום את הליטופים שלה, שלפעמים הופכים לכואבים אבל בדרך כלל למרבה המזל לא. בקשר לבגדים, בקיץ איפשרתי ללכת ערומה כל הזמן, אבל בחורף וגם עכשיו זה כל הזמן מלחמות כי בין השאר אם היא יותר מחמש דקות עם בגד קל מדי, או בלי גרביים, מיד מתחילה להתעטש, כמו אמא שלה. היו כמה ימים לפני איזה חודש-חודשיים שהתייאשתי ונתתי לה ללכת יחפה ועם בגדים קלים בבית, אבל היא הצטננה בצורה רצינית אז אני מכריחה אותה להתלבש... מצד שני כשהיא בימים טובים ותקופות טובות היא פשוט ילדה מדהימה, עם המון חוש הומור ומאד מאד כייפית.

cv

New member
קראת את הספר "איך לדבר כדי שהילדים יקשיבו.."?

כי המשפט האחרון שכתבת הוא ממש דוגמא למופת! אם לא קראת, תקראי. אם קראת, אולי שווה ריענון כדי שזה יתן לך רעיונות וכלים נוספים...

תודה ../images/Emo140.gif קראתי חלקים

כשיש שלוש ילדות בבית קשה לקרוא ספר שלם בבת אחת
והוא באמת נותן כלים טובים. חבל שאין ספר שיכול להעניק לנו כמה מנות נוספות של סבלנות ואורך רוח. בתיאוריה אני יודעת מה כדאי לעשות ומה כדאי לא לעשות, אבל כשמגיע התכל'ס זה לא תמיד קורה. נו מילא. לפחות חלק מהזמן זה כן קורה...

POOH*

New member
מזכירה את שלי...

פשוט לא יאומן... הייתה תקופה שניסיתי לתת לגיטמציה למסכנות אבל ראינו שזה רק מחריף את המצב. אז היום עברתי לגישת - מותר לך להרגיש מה שאת מרגישה אני לא שוללת - כעס, עצבים, מסכנות - מותר לי לא לרצות לשמוע את התלונות והיללות כל היום. ואז היא עושה פרצוף של בכי.. בוכה שניה וחצי ואז אוספת את עצמה וממשיכה להתלונן אבל לא בקול בכייני. וגם אצלנו שי רגישות תחושתית - שמטופלת. והיא נורא אוהבת את הריפוי בעיסוק - אבל עדיין קשה לה. למרות שהיא לאט לאט לומדת, נראה לי, לזהות את הקשיים ולהסביר ולהימנע מהם.. והקושי הנוכחי שהכי מפריע -ז ה שהיא כל הזמן מתלוננת ש"אין לה מספיק זמן אמא" היא איתי כל היום בבית, היום חזרנו מסופ"ש בו בילינו רק שתינו [בלי האח הקטן ואבא] ומהרגע שהגענו היא רק סיפרה כמה היא רוצה זמן אמא לבד. מה עשוים? לא יודעת.. אני משתדלת לאסוף הרבה אוויר לדבר בשקט ולא לצעוק. לפעמים זה עזור לפעמים לא... בסוף זה יעבור וישתפר, לא? [ואז נתחיל את גיל ההתבגרות] POOH

רגישות תחושתית

הייתי מציעה לכן לבדוק את העניין שכן ישנם הרבה מקרים של רגישות יתר לתחושה וזה נחשב היום לאחד מאלפי ליקויי למידה והפרעות שמאובחנים ומטופלים. בכל אופן אני מאוד בעד להפוך כל עניין על הצד החיובי שלו. בתנהגות היא שפה! היא כנראה רוצה להגיד לך משהו וזו הדרך שהיא מוצאת לנכון (אולי הם מחכים את ההתנהגות שלנו בדרך שלהם..). אני מאוד בעד לדבר בטון רגוע-היא צועקת יותר ויותר את מדברת יותר ויותר בשקט. אני אמנם מייעצת אך את ההודעה הראשונה שלי אני עדיין מאשרת- כמוני כמוכן........

כל כך צודקת!

ככל שהטונים שלה עולים, שלי יורדים - זה לא בא לי באופן טבעי, אני צריכה לעשות את זה ממש בצורה מודעת ואפילו להפוך את מה שאני עושה באופן טבעי (היינו = לצעוק עליה יותר חזק) אבל זה באמת מרגיע, גם אם לא אותה אז לפחות אותי. הבעיה היא, שאבא שלה נכנס ללחץ מהעניין הזה של הקול הרם וההתנהגות הלא-תמיד-מלבבת שלה. ואני יכולה עד מחר לעבוד על עצמי, אבל אני לא יכולה לעבוד עליו. הוא צריך לעבוד עליו. והוא לא תמיד רוצה/מוכן/יכול. לפעמים כן. אני מקווה שהשינוי בהתיחסות *שלי* יביא לשינוי אצלו, כי בד"כ מה שקורה זה שאני מביאה לשינוי כלשהוא והוא לאט לאט מאמץ אותו בלי לשים לב
היו לנו כמה ימים יותר רגועים, כלומר - יותר רגועים מבחינתי, לא בטוח מבחינתה. אתמול היא נפלה ונחבלה באופן רציני והיו לנו לפחות שעתיים של בכי וצעקות רצופות בבית (הרבה אחרי שכבר הפסיק לכאוב, אבל לפחות עד שהיא הרגישה שהיא קיבלה את כל תשומת הלב המגיעה לה). אני שמחה מהאופן שהתמודדתי עם זה, וחושבת שגם מבחינתה היתה הרגשה טובה בסופו של דבר. הבוקר כל הגן נתן יחס לפצעים והתפעל מעד כמה הם גדולים ואדומים - זה שימח אותה מאוד
מדהים מה משמח ילדה בת שלוש וחצי.

שמחה מאוד, ובקשר לאישך...

הילדה לומדת להבחין בינך לבינו. לא כולם אותו הדבר ואל לנו הנשים לצפות שהאבות יתנהגו בדיוק כפי שאנו רוצות, לכן את תמשיכי לבצע את השינוי שהתחלת בו ואישך ימשיך בשלו, הילדה שוב, לומדת להבין שממך יש התנהגות מסוימת ומאישך התנהגות אחרת (כמו מהסבים והסבתות) אז שיהיה יום טובו ובהצלחה. אגב שהילדה שלך נפלה או תיפול בעתיד התגובה שלך אליה ברגע כזה צריכה להיות אמפטיה גמורה כלומר: אוי כמה שכואב לך, איזה פצע גדול מסכנה שלי וכו' וכו'

למעלה