התנפץ המסתורין סביב הגמגום!

mico24

New member
התנפץ המסתורין סביב הגמגום!

אני לא מבין מה המסתורין הגדול סביב תופעת הגמגום.. אמנם אין (וגם לא יכול להיות) תרופת פלא וטיפול, שעוזר ב-100%, אבל התופעה ברורה, מובנת והגיונית לחלוטין! מהפן הפיסי: מה שקורה, לאנשים מסוימים ישנה נטיה במצבי מתח לאמץ שרירים מסוימים. אצל 99% מהאנשים, זה שרירים שונים בגוף, אבל אצל המגמגמים אלו השרירים, שאחראים על הפעלת מיתרי הקול ואיברי הדיבור. מה שקורה, במצבי מתח (או אפילו סתם בזמן דיבור), המגמגמים "נועלים" את איברי הדיבור, וכמובן לא מצליחים לדבר. (כמה פעמים הרגשתם את הרגשת החנק, החוסר אוויר, "הנעילה הזאת?!). כמו כן, צורת הפקת הדיבור כולה אצלינו משובשת, אנחנו לא מפעילים את מערכת הדיבור בצורה, לה היא נועדה, וכמובן הוצאת כל מילה, משפט, מספר משפטים ברצף, בלתי אפשרית בצורה כזאת. זה כמו לנסות לרוץ על קצות האצבעות, נופלים כל צעד. הפקת הדיבור אצל הלא מגמגמים מבוססת על הברות קוליות, הם מפעילים את מיתרי הקול בצורה ישירה, ברצף, ולא מפסיקים את הגירוי (הפעלה) שלהם, אלא לצורך נשימה. האותיות מתחברות למילים, למשפטים, בצורה אוטומטית, ללא שום שליטה על הפה. ואילו אנחנו מתרכזים במילים עצמן, עוצרים את הרטט (קול) אחרי כל מילה (או הברה) ומנסים "להוציא" את האותיות כמו שהן ללא הקול, דבר זה בלתי אפשרי! מהפן הפסיכולוגי: תופעה, שנובעת מהקושי הפיסי לדבר, היא שליטת יתר באיברי ההיגוי. מערכת הדיבור לא נועדה לשליטה כזאת, דבר זה צריך להיות אוטומטי לחלוטין. כמו נהיגה באוטו- אחרי שלומדים, לא חושבים איפה לשים את הרגל, או נגינה בכלי מסוים - הנגן לא חושב איפה לשים את האצבע. ואנחנו, שמודעים לקושי "להוציא מילים ואותיות", מנסים לשלוט עליה, וכמובן שזה לא עובד, זה לא זורם, כל תהליך הדיבור משובש וקשה לביצוע. אנחנו מרגישים חוסר ביטחון במערכת הדיבור שלנו ובצדק! תבדקו את עצמכם ותראו כמה זה תואם, הגיוני, ונכון עבור כל אחד ואחד מכם! התרופה היחידה, שיכולה להיות, זה ללמוד להפיק דיבור, כמו רוב האנשים, בצורה שזה נועד לעבוד. לא יודע אם זה אפשרי, אבל זה הפתרון היחיד..

b e ll

New member
צר לי לאכזב, אבל אין ולא היה

מיסתורין. את הסיבה לגימגום עדיין לא מצאו באופן מוחלט אבל את הגורמים המייצרים תשתית לגימגום כתוצאה מהקושי הפיסי יודעים כבר עשרות שנים. דווקא בדוגמאות שנתת (נהג ומנגן בכלי נגינה) אתה די סותר את עצמך, נהג וגם נגן הגיעו למצב שבו הם לא "חושבים" מה הם עושים כתוצאה מתרגול רב וממושך. תרגול שמייצר שלמות. רוב האנשים לא צריכים לתרגל דיבור, בגלל שאין להם בעיה בהפקת הדיבור - אנחנו לעומתם, חייבים לתרגל ו"ללמוד" לדבר בצורה כזו שתאפשר לנו לשלוט בגימגום. אני חולמת על תרופה שניתן לקחת אותה ולהפסיק לגמגם, ממש כמו במחלות נפשיות. אני חושבת שאפשר למצוא תרופה לגימגום. אסור להגיד שאי אפשר... זה נותן כר פעולה נרחב לכל השרלטנים למינהם להמשיך למכור "חלומות" להמון מגמגמים והוריהם. אני מסכימה איתך שהדרך שבה ניתן לשלוט בדיבור היא באמצעות תרגול, העלאת השטף תגרור מאליה גם עליה בבטחון העצמי והעזה גדולה יותר. מכאן יתחיל מעגל טוב של הצלחה במקום מעגל שלילי שנותן היזון חוזר שלילי עוד יותר.

mico24

New member
נגן מקצועי חושב איפה לשים את

האצבע על כלי הניגון שלו?! כשאת נוהגת, את חושבת "עכשיו אני מעבירה הילוך, הנה.. עכשיו אני לוחצת עם רגל שמאל על הקלאץ'"? מה שקורה במקרים האלה, שאנשים כתוצאה מתרגול ממושך (או פחות) מרגילים את הגוף שלהם לביצוע הפעולות האלה באופן אוטומטי לגמרי. אני יכול להגיד לך, שעבדתי עם נגן כינור, שהיה יכול לנהל שיחה שלמה בזמן ניגון אזושהי מנגינה (לוא דווקא פשוטה) ללא כל מאמץ. הוא לא חשב מה הוא עושה, לא חשב איזה אצבעות להזיז. הוא הגיע למצב, שהגוף שלו מבצע את הכל בצורה אוטומטית. כך גם בדיבור. את אמרת בעצמך, שהגעת למצב, שאת לא יודעת, מתי את משתמשת בטכניקה, ומתי לא. את לא שמה לב. כלומר, הרגלת את הגוף שלך להתנהג בצורה מסוימת, להגיב בצורה מסויומת בזמן דיבור, וזה כבר קורה בצורה אוטומטית, את לא צריכה לשלוט בזה. אז איפה הסתירה? הפתרון לכולנו הוא ללמוד איך להפיק דיבור, כמו שאנשים רגילים מפיקים. נכון, אצלם זה עובד בלי מחשבה או כל מאמץ מצדם, אך אצלינו כל התהליך התפקשש, ולא למדנו את זה בצורה נכונה, אז הידע הזה חייב להיות נרכש.

b e ll

New member
../images/Emo45.gif

תספר קצת על הטיפול, צריך לתרגל? מה מלמדים אותך לעשות ששונה ממה שעשית קודם?

dolphin m

New member
אני מסכים איתך לגמרי

גם אני הגעתי בדיוק לאותן מסקנות, ואם זה לא מספיק, גם שתי הדוגמאות שהבאת הן שתי הדוגמאות שאני חשבתי עליהן..... אני יודע שעם תירגול אינטנסיבי אפשר לצאת מזה או לפחות להפוך את הגמגום לזניח. רק משום מה אני מעדיף לשמוע מוזיקה ולנגן במקום לתרגל......

למעלה