התפתחות בכיוון מסוים וחידוד ה"פיתוח"

Sophalin

New member
התפתחות בכיוון מסוים וחידוד ה"פיתוח"

לפי הבנתי הבסיסית את האבולוציה, אם ניקח את התפתחות הצוואר הארוך של הג'ירפות לצורך הדוגמא, אני רואה זאת כך:
יש נניח קהילה של 1000 סוסים מנומרים.
הם אוכלים את כל הענפים הנמוכים באזור ורק העצים בעלי הענפים הגבוהים מראש הסוסים האלה שורדים.
בדור הבא של הסוסים המנומרים - חלק נולדים עם צוואר קצת יותר ארוך והם יהיו בעלי סיכויי השרדות גבוהים יותר מהפרטים האחרים.
כך הדורות חולפים והסוסים בעלי הצוואר הארוך ביותר שורדים עד שמקבלים את הג'ירפות של היום.

עד כאן זהו הסבר מאוד גחמני ומופשט של האבולוציה.
ברור מכאן בצורה מאוד ברורה שהתארכות צווארן של הג'ירפות לא היה מכוון מראש לקבל חיה שכזו.

הג'ירפה היא החיה הגבוהה ביותר עלי אדמות (תקנו אותי אם אני טועה).
אני לא יודע איזו חיה נמוכה ממנה במקום השני אבל החיות שעולות לדעתי כרגע הן דברים כמו יענים או אולי פילים. (אם יש משהו גבוה אני אשמח אם יידעו אותי)
גובהה של ג'ירפה יכול להגיע ליותר מ- 7 מטרים!!!
החיות האחרות שציינתי (למיטב ידיעתי) מגיעות לגבוה של כ- 3.5 מטרים.

אם כך השאלה שנשאלת היא מדוע אחרי שהג'ירפות הגיעו ליתרון גובה של נניח 4.5-5 מטרים הן המשיכו לגבוה? איזה אלמנט השרדותי גרם להמשך הצמיחה הזו?
כשהן היו נמוכות, אז ברור שהמזון הנמוך נגמר מהר בגלל התחרות עם אלו השוכנים הנמוכים על פני הקרקע - אך בהגיען ליתרון הגובה התחרות (עם אותם יצורים) מפסיקה.
לא רק זה, אם קיימים שוכני עצים השוכנים על גבי העצים שאיתם נוצרת התחרות, הארכת הצוואר לא תפתור את הבעיה הזו.

בעיה נוספת שעולה לי היא שהארכת הצוואר במקרה כזה עשויה להוביל אפילו לחסרון השרדותי!

אם כך מדוע ואיך האבולוציה מסבירה את כל זה?

John the Savage

New member
הצוואר של הג'ירפה

ראשית, התחרות קיימת לא רק בין ג'ירפות למינים אחרים אלא גם בין ג'ירפות. צוואר ארוך יהווה יתרון לג'ירפה כזו על פני חברותיה שלא מסוגלות להגיע לעלים היותר גבוהים. הצוואר מספיק גמיש בכדי להגיע גם לעלים יותר נמוכים, כך שמהבחינה הזו הפרטים הגבוהים יותר יזכו ביתרון משום שהם גם מסוגלים להתחרות עם ג'ירפים נמוכים יותר על המזון שלהם וגם מסוגלים לגיע לעלים גבוהים יותר. כך ג'ירפות גבוהות ממקסמות את טווח הגובה ובהתאמה את כמות העלים הזמינים עבורם. באזור סוואנה בו כמות העצים מוגבלת, זה יתרון משמעותי.

שנית, התמונה הפשטנית יחסית לפיה ההתפתחות בג'ירפות היא בעיקרה מוטציות בגנים האחראים על אורך הצוואר רחוקה מלהיות מדוייקת. השינויים המורפולוגיים הם חלק קטן מהתמונה, וסביר להניח שגם החלק ה"קל" (כלומר, מדובר במוטאציות פשוטות ושכיחות יחסית). החלק הקשה יותר הוא התפתחות המנגנונים הפיזיולוגים שאיפשרו לג'ירפות לשרוד עם צוואר ארוך, ובייחוד פיתרון התאמות במערכת כלי הדם. התרחיש היותר ריאלי לגבי התארכות הצוואר של הג'ירפה הוא:

1. התפתח מין בעל צוואר ארוך קצת יותר מאשר זה של בעלי חיים אחרים בסביבה. הצוואר הארוך מאפשר להגיע לעלים גבוהים יותר שבעלי חיים אחרים לא מגיעים אליו, אבל יוצר בעיות בהולכת הדם. במין זה, היתרונות בצוואר הארוך יותר עולים על החסרונות, אבל עדיין המגבלות הפיזיולוגיות מקטינים את השרידות ולא מאפשרים צוואר ארוך יותר.
2. עקב היווצרות מוטאציות במנגנונים הפיזיולוגים, נוצרים מנגנונים שמאפשרים לאותן מיני-ג'ירפות לשרוד טוב יותר עם הצוואר הקצת ארוך שלהן.
3. ההתפתחות הזו מאפשרת לפרטים בעלי צוואר ארוך עוד יותר לשרוד, ולהם יש יתרון משום שהם מגיעים לעלים שנמצאים מחוץ להישג צווארם של אחיהם לעדר.
4. מוטאציות נוספות משפרות עוד יותר גם את המנגנונים הפיזיולוגים שמאפשרים לשרוד עם צוואר ארוך יותר, ובמקביל הצוואר מתארך עוד יותר. בכל פעם, פרטים אלו מצליחים להשיג מזון שאינו זמין לאחיהם לעדר, ולכן מוטאציות אלו נהיות שכיחות יותר באוכלוסיה.
5. התהליך נמשך כל עוד יש יתרון בגובה הצוואר (כלומר, כל עוד גובה הצוואר לא עובר את גובה העצים בסביבת המחיה שלהם), וכל עוד יש הזדמנות לשכלל את המנגנונים הפיזיולוגיים שיאפשרו שרידה של פרטים בעלי צוואר ארוך יותר כך שהיתרונות יעלו על החסרונות.

באופן כללי, מנגנונים דומים גורמים לכך שברגע שהאבולוציה עולה על אסטרטגיה הישרדותית מסויימת, האסטרטגיה הזו עוברת אופטימיזציה ומתפתחת (במידת האפשר ותחת המגבלות של השינויים הזמינים גנטית) עד לנקודה בה המחיר הכרוך במימוש אותה אסטרטגיה עולה על היתרונות.

Sophalin

New member
אוקיי אבל

במצב כזה הייתי מצפה לראות מני ג'ירפות עם צווארים באורכים שונים
כלומר הייתי מצפה לראות מלבד הג'ירפות הקיימות היום עוד ג'ירפות בעלות צוואר בגובה של נניח 5 מטר שעדיין שורדות בגלל שעדיין התחרות שיש להן על המזון שבגובה 5 מטר הוא קטן יותר מזה שב- 6 מטר ומזה שב3.5 מטר וכדומה.
למה כל הג'ירפות הן (פחות או יותר) באותו הגובה?

gadallmighty

New member
תשובה:

צריך לזכור שאוכלוסיית הג'ירפות היא, אוכלוסייה שבה מתרחש ערבוב גנטי.
פרטים בעלי צוואר ארוך התרבו עם כאלו בעלי צוואר קצר והצאצא היה בעל צוואר באורך ביניים.
סביר להניח שלאורך דורות השונות בתוך האוכלוסייה לא הייתה רבה במיוחד, אלא שאורך הצוואר הממוצע גדל במשך הזמן עד שהתייצב על מה שהוא כיום.

אילו היו אוכלוסיות נפרדות של ג'רפות (ללא ערבוב גנטי) באזורים בעלי עצים בגבהים שונים (הגורמים ללחץ ברירה אחר)
יתכן מאוד שהדבר היה כפי שרשמתה

בנוסף, מתוך ויקיפדיה:
"ככל שצוואר של ג'ירף ארוך יותר, וככל שמשקל ראשו רב יותר, כך יוכל הג'ירף להפעיל כוח רב יותר באמצעות הצוואר. במחקר שנערך, נמצא כי זכרים שמצליחים יותר בקרבות הצוואר זוכים להזדווג עם נקבות מיוחמות במידה רבה יותר, כך שייתכן שאורך הצוואר הרב הוא תוצא של תהליך ברירה זוויגית (Sexual selection)."

ranisharoni

New member
אוקפי

ולחץ סלקטיבי:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=KU1fOhMYofc#t=3698s

איילת1974

New member
אאל"ט מורה אחת לביולוגיה

לימדה אותי פעם שג'ירפה היא התפתחות אבולוציונית של צב.
האם מישהו יודע על זה משהו?

John the Savage

New member
סיכוי גבוה יותר שהמורה שלך לביולוגיה

היא התפתחות אבולוציונית של צב. לי היה פעם מרצה כזה לפיסיקה.

וברצינות. ג'ירפה שייכת למחלקת היונקים. צבים שייכים למחלקת הזוחלים. היונקים התפתחו אמנם מהזוחלים, אבל הם התפתחו מענף של זוחלים קדמונים שהתפצל מהענף אליו שייכים הצבים וכל שאר הזוחלים המודרניים לפני מעל ל-300 מיליון שנה. לפני 300 מיליון שנה לא היו קיימים עדיין בכלל צבים. לכל היותר אפשר לומר שלג'ירפה ולצב יש אב קדמון משותף. אבל זה נכון ככל הניראה לכל שני מיני בעלי חיים שתבחרי.

אולי היא התכוונה למשהו אחר אבולוציה איטית כמו צב... אני מורה לביולוגיה ותמיד הדהים אותי , איך תלמידים עלולים להבין את דברי. למשל פעם אמרתי בכיתה שמנדל אבי תורת התורשה היא אדם חד עיין שהבחין בתופעות טבעיות וכו. חשתי שהתלמידים לא מבינים משהו, בסוף הסתבר שהם הבינו מדברי שמנדל היה בעל עין אחת....

תלמידה סיפרה שאימא שלה לחצה באצבע על לחי אחותה לאחר שנולדה , כדי שתהיה לה גומת חן...ותלמידה אחרת סיפרה שלאחותה יש כתם לידה בצורת תות, כי אימא שלה לא השיגה תותים בזמן ההריון....וזה היה לאחר שלמדו גנטיקה - תכונות תורשתיות ותכונות נרכשות.

Charles Darwin

New member
משעשע, אבל זה כלום לעומת

חלק מהדברים שנאמרו בפורום.

הג'ירפה התפתחה מהאוקפי אולי מה שמורה התכוונה

זה שהיונקים התפתחו מקובצה מסיוימת של זוחלים

למעלה