התפתחות הידע האנושי

אחר

New member
התפתחות הידע האנושי

מישהו יודע על מחקרים או תיאוריות כיצד ביצעה האנושות "קפיצות" ברמת הידע שלה, שלא הגיוני שהם תוצאה של אירוע ממוזל אחד? למשל, ייצור נחושת. אם אני לא טועה, הדבר מצריך חימום במעלות גבוהות מאד, כך שלא ניתן להניח כי גרגירי נחושת שבמקרה היו ליד המדורה עליה צלה האדם הקדמון את הארנבת הוא צד נצטרפו והיו למתכת. האם יש איזושהי הנחה לגבי ההשתלשלות ההדרגתית שהובילה לכך?
 

Caligola

New member
אפשר לחשוב על מספר רעיונות כדי

להסביר את ההתפתחות של תורת המתכות: (1) יתכן והאדם הקדמון הניח אבנים מסביב למדורה כדי שהאש שהוא מדליק לא תתפשט - והסלעים האלו גם היו מנחושת ובסופו של דבר הם הפכו לנוזל ומכאן החלה תורת המתכות, (2) יתכן ותורת המתכות החלה כאשר האדם החל ליצור קדרות וכלי חרס בכבשנים, ואחרי הכל לנחושת יש פיגמנט יפה המושך את העין, והאדם שיצר את כלי החרס רצה להוסיף פיגמנט.. וכעיקרון - אפשר לומר על הרבה דברים רטרואקטיבית שהם נראים כקפיצה (לא הגיונית כביכול) מעבר לרמת הידע שלנו: האם המצאת החשמל איננה קפיצה מעבר לרמת הידע שלנו? האם גילויים של גלי רדיו? של ה-DNA? כל התקדמות בידע האנושי היא קפיצה ברמת הידע שלנו ורטרואקטיבית הרבה מהקפיצות האלו יכולות להראות לא הגיוניות.
 

אחר

New member
השאלה היא למה קוראים קפיצה

קפיצה - מבחינה אבולוציונית, איך שאני מבין אותה - היא התקדמות שלא סביר שהיא תיעשה בצעד יחיד. גילוי הד.נ.א אינו נחשב לקפיצה מהבחינה הזו, שכן הרקע שקדם לגילוי היה של סביבה מדעית החוקרת את גוף האדם. יכול להיות שמבחינות רבות זו ההתקדמות הכי גדולה של האנושות, אבל מבחינת ההסתברות להתרחשות אין כאן כל תעלומה. ההסבר שתורת המתכות החלה כגילוי הנלווה לייצור חרס נשמע הגיוני, בהנחה שאכן מבחינה טכנית שימוש באותו תהליך יכול להביא בדרך מקרה לשני התוצרים. אם יתברר שהטמפרטורה לייצור מתכות היא גבוהה עשרות מונים מזו הנדרשת לחרס, אז התרחיש הזה אינו הגיוני. בעניין הזה אין לי שום מושג. כמובן, שחוץ מזה גם צריך להבין איך הגיע האדם לייצור חרס. פה צריך ללכת אחורה ולבדוק האם זה היה יכול להיות תוצר לוואי של פעולה אחרת, כגון הדלקת מדורה לחימום או לצלייה. אין לי שום ידע לגבי התהליכים הללו, ולכן עניין אותי לדעת אם נעשו מחקרים ופותחו תיאוריות בנושא.
 
למעלה