התרעה ואתרעה

cgardner

New member
התרעה ואתרעה

שלום, מה ההבדל (אם קיים) בין התרעה ואתרעה, והאם בכלל קיימות שתי צורות הכתיבה? במהדורת מילון אבן שושן שבידי לא מופיעה המילה אתרעה, כנ"ל בחיפוש באתר של האקדמיה ללשון. אני מניח שהתשובה תהיה תקפה (...ותקנו אותי אם אני טועה) לשורשים נוספים באותם בנינים כגון: אזעקה/הזעקה אזהרה/הזהרה אבחנה/הבחנה אשכבה/השכבה ועוד היד נטויה.
 
תשובה מאתר האקדמיה

שם הפעולה התרעה והפועל התריע על - הזהרה מפני סכנה מתקרבת. [הפועל גזור מן השם 'תרועה' - הקול שהשמיע המחצצר שעמד על חומת העיר כשראה אויב מתקרב.] לדוגמה: המבקרת התריעה על היעדר תכנית לשעת חירום; התקבלו התרעות על פיגועים. שם הפעולה התראה והפועל התרה ב- (התריתי, התרית וכו') - הזהרה, איום, הודעה לעשות דבר מה או שלא לעשותו. המונח משמש בהלכה ובמשפט. לדוגמה: "אין ממיתין ולא מלקין עד שתהיה שם התראה" (רמב"ם, משנה תורה); "אין נהרגין עד שיהו שני עדיו מתרין בו" (בבלי מכות ו ע"ב); 'לפני העיקול תישלח התראה'. לצד התראה במשמעות זו התפתחה בעברית בת ימינו משמעות נוספת: הודעה (מוקדמת), כגון "הם הגיעו לביקור בלי התראה מוקדמת". בצה"ל משמשת התראה בשתי משמעויות (1) הודעה מקדימה בדבר פעולה צפויה. הודעה זו מוסרים מבעוד מועד למפקדה או לגייסות, כדי שיוכלו לנקוט צעדי כוננות דרושים; (2) שלב בפקודה הניתנת בתרגיל סדר." [הפועל: נתן התראה]. השימוש ב'התראה' בהוראה של 'הודעה מוקדמת' אינו בהכרח רצוי (ואפשר להמליץ על 'הודעה מוקדמת'), אך אין טעם לפסלו. שם הפעולה הרתעה והפועל הרתיע - הבאה לידי נסיגה (רתיעה), הבאה לכלל זהירות ולהימנעות מעשיית פעולה כלשהי. לדוגמה: נשק גרעיני מרתיע מפני התקפה; כוח ההרתעה של צה"ל לא נשחק.
 

cgardner

New member
עדיין לא מובן

תודה על תשובתך, אני מכיר את הטקסט שצרפת שאכן מבהיר מהי התרעה אך לא אם קימת אתרעה.
 

יוקה

New member
להתריע ולהתרות...

התרעה - הודעה. בשעתו (בית המקדש ובוודאי גם בתים אחרים), שופרות מילאו את מקום המדיה והעיתונות של היום. קול תרועה - לפני הודעה חשובה. התראה - אזהרה, בדרך כלל לפני נקיטת פעולה אחרת ומותנית. מעין " נו נו נו (בשורוק)". "אני מתרה בך! אם לא תוריד ממני את הידיים שלך, אגיש תלונה במשטרה. עכשיו יותר פשוט?
 
למעלה