לא לא לא!
לדעתי טיפ הוא מנהג נלוז שמזיק בהמון רמות- 1. מוריד מהמעסיק אחריות על השכר של העובד. יש עובדים שיעבדו בתת תנאים כי הם סומכים על זה שהם יקבלו טיפים- זה פוגע בעיקר בהם וזכויותיהם, אף על פי שאינם מבינים את זה. אבל על עבודה צריך לקבל שכר מהמעביד. טיפ, אם בכלל, זה משהו שהוא מעבר למינימום השכר הראוי על התפקיד. 2. מוריד את רמת השירות- כן בניגוד לתפיסה המקובלת- שימוש בטיפ בעצם מוריד את רמת השירות, כי המצב הנוכחי הוא שבכל מקרה איש השירות מצפה לקבל טיפ, ובכל מקרה נהוג לתת טיפ, כך שבעצם יוצא שעל שירות סטנדרטי משלמים אקסטרא כסף. העצוב הוא שאפילו על שירות גרוע רוב האנשים ישלמו טיפ כי "לא נעים"- המשמעות של זה היא שהעובד יודע שהוא יכול לתת שירות גרוע ועדיין לקבל אקסטרא כסף. כלומר אנחנו בתור אלו שנותנים טיפ כי כתוב "הטיפ לא כלול במחיר" גם כשהשירות גרוע בעצם מעבירים את המסר שאנחנו נשלם בכל מקרה- אז למה להתאמץ בכלל? 3. מי החליט מי זכאי לטיפ ומי לא?- למה רק למלצרים? למה לא לפקידה בעיריה? למה לא למורה של הילד? ומה עם המוכר הנחמד בחברת הטלפון הנייד? הם כולם נתנו לנו שירות והקדישו עבורינו מאמץ- למה מלצרים מקבלים וכל האחרים לא? אז בואו נוריד מהמעסיק את הצורך לשלם משכורות בכלל ונשלם על כל שירות ושירות באשר הוא טיפ בנפרד. לפקידת הדואר, לקופאית בסופר, לאישה הנחמדה שרשמה את הילד שלנו לחוג, לספר שסיפר אותנו, לנהג האוטובוס וכו' וכו'. לא ברור לי במה הם פחות עובדים עבורינו מאשר המלצרים, ולמה להם לא צריך לתת טיפ ולמלצרים כן. פשוט לא ברור לי. הרי כל מקום שאנחנו מגיעים אליו הומה באנשי שירות- זה חלק מתפקיד העסק- למה אנחנו צריכים לשלם על השירות הזה, הרי אנחנו משלמים מלכתחילה על המוצר, וזה חלק מהמחיר, בדיוק כמו ששכירות המקום הוא חלק ממחיר המוצר. 4. כי זו טעות לחשוב שהכסף הולך לאיש השירות- יש מיקרים שכן ויש מיקרים שלא. יש לי חברה טובה שהלכה לעבוד כמלצרית ברשת אילן'ס- וכן, אני מזכירה שמות כי כל מה שאני כותבת פה מגובה בעובדות בשטח. אז ככה- הם לא נותנים שכר מינימום אלא משלימים את השכר מהטיפים שהמלצרים מקבלים למרות שזה לא חוקי- משלימים לשכר מינימום- לא יותר. את הטיפים שאתם משאירים- מכניסית לקופה! ואם, ורק אם, בעל הבית רוצה- הוא נותן בסוף המשמרת עד כ- כן, תקראו טוב- 50 שח טיפ למשמרת. אם תעשו חישוב הכי פשוט בעולם של 10 שח טיפ לשולחן בממוצע, יוצא שהמלצר מקבל שווה ערך טיפ של חמש שולחנות שהוא שירת- כל השאר נכנס לכיס של המעסיק. כך שלא רק שאתם לא משאירים את הטיפ למלצר שלכם שעבד, אלא אתם בעצם ממנים את משכורת שכר המינימום שלו ומוסיפים לרווח של בעל המקום. דרך אגב- באילן'ס לא מאפשרים להוציא חוזה העסקה החוצה- עליך לחתום ולהשאיר את החוזה אצל המעסיק. כמובן שהמעסיק דואג לעשות רושם של דואג ואיכפתי כלפי חוץ, אבל הוא מעסיק מלצרים צעירים ותמימים שלא מבינים כמה הרבה כסף המעסיק עושה על גבם (בנוסף למחיר הקפה מלכתחילה) ועוד מרוצים מזה שנותנים להם את החמישים שח (אם בכלל) בסוף המשמרת. וכמו שרובכם בטח יודעים- זה לא שאילן'ס זו איזו רשת קטנה ונידחת שלא נכנסים אליה אנשים ולכן אין טיפים למלצרים. יש והרבה. אני בטוחה שבעל הרשת צוחק על חשבון המלצרים והלקוחות כל הדרך אל הבנק. אז תחשבו טוב טוב לפני פעם הבאה שאתם נותנים טיפ- למי ולמה אתם משלמים את זה.