ה' השאלה

ה' השאלה

בימינו ממעטים להשתמש ב-ה' השאלה. שאלתי היא האם מבחינה תחבירית מותר לצרף את ה' השאלה כתחילית רק לפעלים או שגם למילים ממחלקות דקדוקיות אחרות? (למשל, שמות עצם). תודה.

תודה.

ע"פ גושן גוטשטין לא הבנתי אם גם שמות עצם מותרות. מהדוגמאות ששם הבנתי שפעלים זה בסדר וגם כינויים. אני מנחש שכל חלק דיבר אפשרי... האם כך?

אסופית02

New member
לא יודעת על חוקיות..

מצאתי גם את "הבחכמה" (תוה"פ). נראה לי שלא מתאים לשאול על ש"ע, אבל מן הדוג' יש ה"א השאלה לפני תוה"פ, וגם מתאים לפני ש"ת, לדוג': היפה הוא....? "שבולת" טובה בכללים ומציאת חוקיות, אולי היא תבוא בהמשך..

Yuvalenko

New member
דוגמאות מפורסמות לשאלתך ../images/Emo26.gif

"הגם שאול בנביאים?" "הגם אתה, ברוטוס?" משמע - ניתן להשתמש בה' השאלה לפני שמות עצם, שמות, מילות קישור ועוד - כאשר המשפט הוא משפט שימני, בעל נשוא שימני. במשפט פעלי, לדעתי החוק אומר שצריך לצרף את ה' השאלה לפועל בלבד.

השלום לכם?

שלום שלום הכל נכון. יש הכל בכל מכל כל אחרי ה השאלה הנה מקבץ דוגמאות (מהתנ"ך, סליחה שלא הבאתי עם ניקוד ומראי מקום) הקלו המים? השלום לו? האתה זה בני עשו? הלא כל הארץ לפניך..? הגוי גם צדיק תהרוג? היש לכם אח? הטרם תדע כי אבדה מצרים? המבלי אין קברים במצרים? הצאן ובקר ישחֵט להם? היד ה' תקצר? הטובה היא אם רעה? המן הסלע הזה נוציא לכם מים? הלנו אתה אם לצרינו? מסקנה: יש ה השאלה לפני פועל, שם, שם תואר, מילות יחס, כינויי גוף. בקיצור - הכל. אמנם נכון שה' השאלה לא משמשת באופן רגיל בעברית החדשה, אבל כשמישהו רוצה להתבטא באופן מליצי הוא עשוי להשתמש בה, ויש גם שימוש בביטויים כגון השלום לו, הלנו אתה אם לצרינו ועוד. וחוץ מזה ה' השאלה משמשת למעשה במילה האם (ה+אם) ובמילה הלא

תודה רבה על ריבוי הדוגמות

זה אכן מועיל מאד. תודה לכל העוזרים. מקווה שעד מחר אוכל לפרסם כאן קישור למאמר שאני כותב ובו מנסה להציג את כל הצירופים האפשריים של אותיות השימוש, כולל אילוצים על חלקי הדיבר של המילים אליהן הצירופים מצטרפים. אני גם מנסח תחביר רגולרי (ביטוי רגולרי) אשר מהווה ניסוח מקוצר של הרשימה. כמו-כן אני מראה הבדלים בין 'יכולת' לבין 'ביצוע'. בקיצור, תודה על עזרתכם. מקווה שגם יהיה לכם עניין במאמר ותואילו להעיר עליו מהערותיכם.

mochama deaf

New member
ה' השאלה באה

בד"כ לפני פועל או מילית, אך יש מקרים חריגים שבהם היא באה לפני שם עצם. הדקדוק המסורתי נוטה להעדיף את הנורמה על החריגים מן הסתם.

למעלה