ה..שאלה

matam haifa

New member
ה..שאלה ../images/Emo53.gif

ובאמת בלי שטויות. יש הטוענים ש-NTFS "רגישה" - אני פשוט לא נתקלתי בשום רגישות...אלא להפך. ידוע שהקבצים שנכתבים על הדיסק מתפצלים, ב-fat יש טבלה השומרת התחלה וסוף של כל קובץ וכך גם אם הקובץ התפצל המערכת יודעת לגשת לקבצים, ולכן בהפסקת חשמל שהיתה לבית"ר הלך לו הכל (ואת זה רציתי להסביר לו) כי המערכת מאבדת התחלה או סוף של קובץ (בתכנות זה נקרא "pointers") השאלה שלי: איך במערכת קבצים ext2 ו-ntfs נשמרים הפוינטרים הללו ? תודה.

ezaton

New member
זה לא פויינטרים, זה קובץ פתוח

וקרא מה שכתבתי בקשר למערכות קבצים. Ez

ezaton

New member
הסיבה שבשלה NTFS רגישה

איננה מערכת הקבצים עצמה, אלא המערכות שעובדות איתה. קצת על NTFS (ופה אני יודע יחסית מעט) NTFS היא מערכת קבצים שמוצאה מה HPFS של IBM (שימשה במערכות ה OS/2). עד גירסת 3.51, אגב, היתה תמיכה ל HPFS ב NT, אבל היום כבר אין. מערכת הקבצים המקורית של IBM נועדה לתת ביצועים משופרים, דרך הצבעה דינאמית (אינדקסינג), דרך איפשור קיצורי דרך ברמת מערכת הקבצים (קישור סימלי וקשיח), דרך איפשור יותר מ inode יחיד לקובץ (inode הוא ה"מציין" של הקובץ. אם הוא שם, הקובץ קיים), ועוד תכונות מופלאות. המחיר היה גבוה - מעבד חזק יותר. פנטיום 100 עם OS/2 נשא בעול לא בשמחה רבה, אבל סחב. מיקרוסופט, בדור "הבא" של HPFS (שנקרא NTFS) הוסיפו מערך הרשאות לכל קובץ (וזה מערך הרשאות בהחלט מורכב ומסובך), התעלמו מהקיצורי דרך במערכת הקבצים, והוסיפו במערכות שלהם הטמנה (מלשון cache) נוראית, לשיפור הביצועים במערכת הקבצים שהחלה להיות כבדה מאוד (בעיקר עם מערך ההרשאות, שמעמיס מאוד), ולכן כיבוי לא נכון של NT או 2000 עם NTFS יכול לגרום לפגיעה בקובץ חיוני, עקב אי כתיבה (או אי סגירה), וזה נכון *בעיקר* ל registry, שתמיד טעון בזיכרון, עד ל"שפיכתו" על הדיסק בעת הכיבוי (ולא רק אותו, אבל הוא מהקריטיים יותר). בחלונות 2000 הם צימצמו את ה cache, ולכן זה יציב מעט יותר, אבל מערך הרשאות כבד ומורכב אף יותר מאט מאוד את ביצועי המערכת (שכן כל קובץ דורש השוואה מול מערך ההרשאות של הפונה אליו, וככל שמערך ההרשאות מורכב יותר, ההשוואה אורכת יותר). לכן ביצועי NTFS גם ירודים מאלו של FAT32, וגם מסוכנים יותר (המערכת מבצעת caching להרבה יותר, למטרת שיפור ביצועים). הפסקה ועל Ext2 ו- Ext3 Ez

ezaton

New member
עותק - המעט שאני יודע

ותקנו אותי אם אתם מוצאים טעויות, כי לא ממש טרחתי ללמוד את החומר התיאורטי יותר מדי, בעניין הזה (יש לענות לשאלות בפורום, ולשחק במחשב, ולעבוד - הקיצר, אין זמן). נתחיל ב FAT (עם הרחבה ל FAT32). FAT היא מערכת הקבצים הראשונה שהציעה מיקרוסופט עבור מחשבי IBM (נדמה לי שהם קנו אותה, אבל...). והיא מיצגת File Allocation Table. בבסיסה מבוססת חלוקה לוגית של הכונן הקשיח למספר סופי וקבוע של יחידות לוגיות, כאשר בכל יחידה יכול להתאכסן חלק (או כל) מקובץ יחיד. לא יתכן מצב שבו יחלקו שני קבצים (או חלקים משניהם) את אותה יחידה (כלומר, יתכן, אבל לא תקין). ישנן שתי טבלאות "הצבעה" - בתחילת מערכת הקבצים, ובסופה, ובדיקת תקינות מבוססת גם על השוואה ביניהן. מכיוון שמספר היחידות סופי, ומבוסס על 16 סיביות, יש לנו הגיון פשוט. נניח, לשם הציוריות, שיש לנו דף משבצות פוליו אחד, אותו אנחנו צריכים לחלק ל N סופי מקטעים. גודל כל מקטע יגזר מגודל הדף עצמו. כל מקטע ייוצג על ידי משבצת אחת בראשית הדף (ומשבצת תואמת בסופו) שמכילה שם (לשם העניין, שם יכול להכנס בדיוק בתוך משבצת) - כאינדקס מיקום בדיסק. אם יש לנו שם "יוסי" שתופס מקטע וקצת, הרי שמבחינת האינדקס שלנו, הוא ממלא שתי משבצות בטבלה (האינדקס שלנו, שווה ערך מבחינת צורה לטבלה. אה, הטבלאות בראשית ובסוף זהות מבחינתינו, לכן אני לא אציין שהן שם פעמיים כל פעם), כי אי אפשר למלא "משבצת וקצת". כלומר, בזבזנו מקום מועט (לא קריטי מאוד). הגודל שמיוצג על ידי כל משבצת בטבלה תלוי בגודל הדף. אם נשתמש באותו מספר משבצות לטבלה, אזי על דף "חצי פוליו", כל משבצת תייצג מקטע קצר יותר, וכך נגיע לניצול טוב יותר של מקום (פחות ביזבוז). בואו נגיד, במקרה, שהראש של הדיסק הקשיח, כל כך וכך מידע שנקרא, מחוייב לגשת לטבלה (רק זאת שבהתחלה, אגב), וזה חריף יותר עבור שינוי קבצים (כלומר, אם הקובץ לא נמצא מייד אח"כ, הוא צריך לעצור ולחפש אותו). כל כך וכך קבצים יהיה על ראש הדיסק לחפש בטבלה את מיקום הקובץ הבא. זה עוד לא נורא, מה שממש גרוע זה שכמתודת כתיבה, מערכת הקבצים תכתוב על המקטע הקרוב ביותר להתחלה, בין אם הוא מספיק או לא. אם לא, אז ממשיכים לבא הקרוב ביותר, וכן הלאה. אם מחקת עכשיו שלושים אובייקטים קצרים (שתפסו מספר מועט של מקטעים, כל אחד) מהדף, והיו מפוזרים, ועכשיו אתה מכניס אובייקט גדול, הוא יפוזר בכל הדיסק. הראש יתחיל לקרוא את הקובץ, ירוץ לטבלה לבדוק היכן ההמשך, יקרא את ההמשך, ירוץ לטבלה לחפש את ההמשך הבא, ירוץ להמשך הבא וכן הלאה. בקריאה הדיסק שלך במיטבו, בחיפוש, לא. התוצאה תהיה נפילה משמעותית בביצועים. איחוי פותר את הבעיה הזאת, כך שבמהלך פעולה ארוכה מאוד של הזזה, הקבצים "מאוחים" לכדי אחידות, כדי שקובץ יתפוס מקטעים סמוכים, ולא מפוזרים. נורטון, בתוכנת ה SpeedDisk שלהם הגדילו לעשות, ואף שינו מיקומי קבצים לפי כמות הגישות אליהם, הסמיכות הנדרשת ביניהם (מערכת ההפעלה לתחילת הדיסק, לדוגמא), גודלם, והאם הם ספריות. מגבלה נוספת של fat היא בכמות הקבצים שניתן להכניס בספריה בודדת (אלפים בודדים), ובכמות הקבצים בספריית האב (כולל ספריות *לעולם* לא מעל 512 - כל קרבה למספר הזה תגרור נפילת ביצועים שלא ידעתם כמותה. זאת אחת ההתקפות הנפוצות של netbus, כמעט בלי נפח, רק ספריות ריקות). חיסרון נוסף הוא שכמות וגודל הטבלה מוגבלים, ותומכים רק עד חלוקות של 2GB, בגודל אשכולות של 32k (כל ספריה עולה לך 32k רק ביצירה) - ביזבוז עצום. אם יתבצע ההיפך, והמקטעים יוקטנו למינימום (בהנחה ואפשר), ראש הדיסק יגש כל הזמן, גם באמצע קבצים קטנים, לטבלה לבדוק מה קורה. אין מנצחים... FAT32 עולה על אחיו בכך שהמציין מתבסס על אורך של 32 סיביות, ובכך מאפשר תמיכה במחיצות גדולות פי אלפים, "משבצות" שמצביעות על מקטעים קטנים יותר (חסכון בנפח), תמיכה (עד כמה שאני יודע) במחיצות עד 2TB, ותוספת נחמדה - בטבלה עצמה מצויין אם מקטע מלא לחלוטין או לא (מאוד עוזר לאיחוי). אני אעשה הפסקה קטנה, ואחזור עם NTFS. Ez

ezaton

New member
תוספת קטנה

מיפוי סקטורים פגומים הוא דרך סימון מיוחד בטבלה. על יחידה קטנה בודדת, אתה יכול לאבד איזור נפח לא קטן. אה, ויש חשיבות למיקום קבצים מסויימים (ככלל, בכולם) בתחילת הדיסק - אלו הקבצים שה Bios יודע לטעון לזיכרון - קרי, הטוען של שאר המערכת. אבל זה ככה בכל מערכות מיקרוסופט. Ez

matam haifa

New member
אני מוכן להמר שבעתיד אתה ודאי

תכתוב ספר בנושא לינוקס. בהצלחה!

למעלה