וגם/או

• פותח הנושא maec
  • פורסם בתאריך

maec

New member
וגם/או

בעקבות שיעור אקסל... נניח שיש לי רשימת עובדים שמכילה שם פרטי ועיר מגורים. מנהל מחלקת משאבי אנוש ביקש ממני לערוך רשימה של העובדים שגרים בתל-אביב ובירושלים. כמובן שכבן אדם (למרות שגם כאן הדעות חלוקות) הבנתי בדיוק מה הוא רוצה. אבל - כשמבקשים דבר כזה מהמחשב, צריך להגיד לו - תן לי את רשימת העובדים שגרים בתל אביב או בירושלים (משום שאין עובד שגר גם כאן וגם כאן). והשאלה - האם זו שגיאה גם בעברית לבקש את רשימת העובדים שגרים בתל אביב "ו"בירושלים, האם צריך לבקש את רשימת העובדים שגרים בתל אביב "או" בירושלים? תודה לעונים

מוגג

New member
בעברית מקראית

"ו" משמשת לפעמים במקום "או" אבל עדיין כדי למנועמימות המילה "או" שימושית יותר. לכן עדיף להשתמש ב"או". (טו) וּמַכֵּה אָבִיו
וְאִמּוֹ מוֹת יוּמָת: (טז) וְגֹנֵב אִישׁ וּמְכָרוֹ וְנִמְצָא בְיָדוֹ מוֹת יוּמָת: ס (יז) וּמְקַלֵּל אָבִיו
וְאִמּוֹ מוֹת יוּמָת: ס (יח) וְכִי יְרִיבֻן אֲנָשִׁים וְהִכָּה אִישׁ אֶת רֵעֵהוּ בְּאֶבֶן אוֹ בְאֶגְרֹף וְלֹא יָמוּת וְנָפַל לְמִשְׁכָּב: (יט) אִם יָקוּם וְהִתְהַלֵּךְ בַּחוּץ עַל מִשְׁעַנְתּוֹ וְנִקָּה הַמַּכֶּה רַק שִׁבְתּוֹ יִתֵּן וְרַפֹּא יְרַפֵּא: ס (כ) וְכִי יַכֶּה אִישׁ אֶת עַבְדּוֹ
אוֹ אֶת אֲמָתוֹ בַּשֵּׁבֶט וּמֵת תַּחַת יָדוֹ נָקֹם יִנָּקֵם: (כא) אַךְ אִם יוֹם
אוֹ יוֹמַיִם יַעֲמֹד לֹא יֻקַּם כִּי כַסְפּוֹ הוּא: כו) וְכִי יַכֶּה אִישׁ אֶת עֵין עַבְדּוֹ אוֹ אֶת עֵין אֲמָתוֹ וְשִׁחֲתָהּ לַחָפְשִׁי יְשַׁלְּחֶנּוּ תַּחַת עֵינוֹ: ס (כז) וְאִם שֵׁן עַבְדּוֹ אוֹ שֵׁן אֲמָתוֹ יַפִּיל לַחָפְשִׁי יְשַׁלְּחֶנּוּ תַּחַת שִׁנּוֹ: פ (כח) וְכִי יִגַּח שׁוֹר אֶת אִישׁ אוֹ אֶת אִשָּׁה וָמֵת סָקוֹל יִסָּקֵל הַשּׁוֹר וְלֹא יֵאָכֵל אֶת בְּשָׂרוֹ וּבַעַל הַשּׁוֹר נָקִי: (כט) וְאִם שׁוֹר נַגָּח הוּא מִתְּמֹל שִׁלְשֹׁם וְהוּעַד בִּבְעָלָיו וְלֹא יִשְׁמְרֶנּוּ וְהֵמִית אִישׁ אוֹ אִשָּׁה הַשּׁוֹר יִסָּקֵל וְגַם בְּעָלָיו יוּמָת: (ל) אִם כֹּפֶר יוּשַׁת עָלָיו וְנָתַן פִּדְיֹן נַפְשׁוֹ כְּכֹל אֲשֶׁר יוּשַׁת עָלָיו: (לא) אוֹ בֵן יִגָּח אוֹ בַת יִגָּח כַּמִּשְׁפָּט הַזֶּה יֵעָשֶׂה לּוֹ: (לב) אִם עֶבֶד יִגַּח הַשּׁוֹר אוֹ אָמָה כֶּסֶף שְׁלֹשִׁים שְׁקָלִים יִתֵּן לַאדֹנָיו וְהַשּׁוֹר יִסָּקֵל: (שמות פרק כא)

עמית ו

New member
בעברית?

נראה לי תקין לחלוטין לבקש את רשימת העובדים המתגוררים בי-ם ובת"א. אבל אז אתה צריך לשים לב לפיסוק - אם הפיסוק נכון, אזי אתה מבקש את רשימת העובדים המתגוררים בי-ם, ואת רשימת העובדים המתגוררים בת"א (ולפני הבגרות בלשון ידעתי איך קוראים לזה). פיסוק לא נכון, לעומת זאת - יפלוט את רשימת העובדים המחזיקים דירות הן בת"א והן בי-ם.

sailor

New member
ואילו במחשבית

או = ו/או (OR) ואילו או טהור (XOR-exclussive OR) כולל רק את השונה לא את שניהם. נדמה לי שהאקסל מדבר מחשבית ולא עברית.

יש הבדל בין השפה המדוברת לשפה

המתמטית. למשל: מה ראית? שום דבר. מה, לא ראית שום דבר? אבל כרגע אמרתי לך שכן ראיתי שום דבר

למעלה