והנושא שמטריד אותי הערב.....הפרעות אכילה

אמא לה3

New member
והנושא שמטריד אותי הערב.....הפרעות אכילה

עד כמה המשקל או צורת הגוף של המתעמלות אצלכן מדאיג אותן? עד כמה אתן מודעות לתפריט שלהן? והכי חשוב, קלטתן שמישהי מהבנות ירדה במשקל בצורה משמעותית, איך אתן תגיבו כמאמנות/מדריכות אפילו כהורים למתעמלות אשר שמו לב למתעמלת אחרת מהקב' שירדה בצורה משמעותית במשקלה, הייתן אומרות/עושות משהו?

Tammie

New member
יצא לי להיתקל במקרה כזה

וזה דווקא לא היה בהתעמלות... חברה שלי בתיכון הייתה מאוד רזה, היא לא אכלה כלום במהלך היום, וגם בבית הייתה אוכלת מעט. היא בעיקר אכלה חטיפי אנרגיה ולפעמים קצת שוקולד. בשלב מסויים ממש דאגנו לה והתייעצנו מה לעשות- הרגשנו שזו כבר בעייה רצינית, מצד שני לא רצינו לפגוע באמון של החברה וללכת מאחורי גבה. ניסינו לדבר איתה על זה ולשכנע אותה לאכול אבל שום דבר לא עזר. בסופו של דבר פנינו ליועצת של ביה"ס והיא דיברה איתה ועם ההורים. כיום, היא עדיין מהחברות שלי, והבעייה נפתרה לחלוטין. חשוב גם לציין שהיא לא הייתה במצב קריטי באותה תקופה, אבל מי יודע לאן זה היה מגיע ללא הייעוץ הנכון. בסך הכל אני חושבת שלמרות שיש קושי לפעמים בלדבר על כך- מתביישים או שפשוט מרגישים שזה לא ממקומנו, לפעמים פשוט אין ברירה. הפרעות אכילה הן נושא רציני מאוד וצריך לערב מישהו סמכותי בנושא.

אמא לה3

New member
וכמאמנת?

לצערי, נתקלתי לא מזמן במתעמלת שלי שלא ראיתי כארבעה חודשים, לחרדתי, הנערה ירדה כ20 קילו ממשקלה, מילדה יפה היא הפכה לשלד עצמות...נורא נורא נורא..... ניסיתי להעיר כל מיני הערות על כמה שהיא ירדה (לא בחיוב...) וראיתי הכחשה. שוחחתי עם חברותיה לכיתה והן אישרו שהיא אכן ממעטת לאכול וגם את הקצת היא "שורפת" בפעילות ספורטיבית. הן היפנו את תשומת ליבה של המחנכת והיא התיחסה בביטול. אחרי שראיתי את הילדה, פניתי למס' גורמים בבית סיפרה והבאתי לתשומת ליבם את חששי ממצבה. לפני כיומיים הנערה הגיעה לאימון, במהלך האימון אחת הבנות שאלה שאלה הנוגעת לתזונה ואז "פתחתי את הנושא", שוחחתי עם הבנות על חשיבות התזונה הנבונה וכן על ההשלכות של הפרעות אכילה אצל נערות וספורטאיות בפרק, בסוף האימון לקחתי את הנערה לשיחה אישית ובה היא סיפרה לי שהחל מעקב אחריה, היא מודעת לזה שהיא רזה ואף על פי כן היא רוצה להיות רזה כמו חברה אחרת לקב' (שהיא רזונת מטיבעה), עצם ההשוואה הזאת לחברה, בעצם התריעה על כך שהילדה לא הפנימה כלל את מצבה החמור, היא התלוננה על כל שמכריחים אותה לאכול ונמאס לה מזה, ניסיתי להסביר לה שאוכל מבחינתה הוא כמו תרופה, וכמו שילד חולה מחוייב לקבל את הטיפול המתאים, כך האוכל בעבורה... לא יודעת אם עשיתי את הדבר הנכון, לא לגמרי שלמה עם זה ומאוד מקווה שלא הרחקתי את הנערה או גרמתי איזה שהוא נזק, מה שכן, השיחה הסתיימה בזה שאמרתי לה "אני רוצה שתדעי, שלעולם לא אשפוט/אכעס עלייך, רק תדעי שאני כאן לעצה בשבילך ועבורך". מה דעתכם?

עשה ואל תעשה במצב של חשש להפרעות אכילה

אין להעיר הערות בנוגע לגוף, לאוכל, להרגלי אכילה או למראה חיצוני. לא הערות טובות ולא הערות לא טובות. כל הערה עלולה להתפרש אצל הנערה בצורה שונה לגמרי מהכוונה המקורית ולהעצים את העיסוק בגוף. במידה ורוצים להגיד לנערה משהו שקשור בנושא, יש ליזום שיחה מיוחדת בנושא, לתכנן אותה מראש, לשקול מילים, ולא להעיר הערות ספונטניות. יש לערב את ההורים ובמידת האפשר גורמים מבית הספר (מחנכת, יועצת, מנהלת) ומהרווחה. לרגע לא לשקול לשתף פעולה עם הנערה ולא לספר לאף אחד. הרבה אנשים חושבים, שנערה שסובלת מהפרעת אכילה צריכה לקבל איזה שהוא "זבנג" שיפתח לה את העיניים שתראה איך היא נראית ואיפה היא חיה. חושבים שהמשפט המושלם שייאמר בזמן ובמקום הנכון ישנה את התנהגותה, הסיפור הנכון, הסרט או המשל יגרמו לה פתאום להבין מה היא עושה לעצמה ומה ההשלכות לכך. זה לא נכון. אין משפט/סיפור/סרט/דוגמא/שיחה או המחשה כלשהי שיכולה כבמטה קסם לעזור לנערה. ההיחלצות מהמצב היא ארוכה וממושכת, וכוללת עליות וירידות. זה בשלבים. צריך להיות עקביים, סובלניים ונחושים. להבין שזה בסדר ולתת גם לנערה להבין שהתהליך הזה בסדר. לא לחשוב שכמה שיחות יעזרו. ולא לתת לנערה את התחושה שלמרות שדיברו איתה שבוע שלם כלום לא קרה. כי זה לא נכון. להפנות לאנשי מקצוע: פסיכולוג קליני ומרפאה להפרעות אכילה. זה בעצם צריך להיות היעד של המאמנת- לא לטפל- אלא לגרום לנערה לפנות לטיפול מקצועי. ודבר אחרון- שאני מקווה שלא יסתערו עליי- אבל לא צריך לעשות עניין גדול מכל נערה שמרזה. אם נערה רזתה, אפילו הרבה, אבל עדין היא בריאה ושמחה לעיתים, והיא לא רזה בצורה מסוכנת, כלומר סתם נראית פחות שמנה ממה שהייתה ולא שלד- לא צריך ישר לטפל בה כאילו יש לה הפרעת אכילה. הימנעות מאוכל במשך יום שלם, או הפחתת כמות הקלוריות הנצרכת במשך כשבוע-שבועיים אינה מסוכנת לבריאות. גם אם זה קורה כל חודש. לעומת זאת כל ההתרגשות של הסביבה היא זאת שמטמטמת את הנערה. העיסוק בגוף הוא תופעה שכיחה וטבעית בגיל ההתבגרות, הגיל בו הגוף משתנה והוא חלק מהשינוי הגופני וההורמונלי שעובר על הנערה. אנחנו לא מצפים שהנערות יתעלמו מהשינויים שקורים להן, ואם הן טיפה מאבדות פרופורציות, אבל עדין בגבול הנורמה- זה בסדר וזה מותר- הן רק נערות, זה יעבור להן. לפעמים דווקא עודף תשומת הלב שנערות אלה מקבלות מחמיר את הבעיה.

אמא לה3

New member
אז ככה....

כן הערתי בהתחלה הערות בנוגע לגוף/משקל, אולי מתוך זעזוע. הנערה הדוברת היא אנורקטית קלאסית ממש, כמו בספרים. ערבתי גורמים מבית הספר והם דאגו לערב את ההורים ואת הרופאה (אני מניחה שרופאת משפחה). מודה, חשבתי ששיחה תיגרום לה לזבנג, להבנה כמה שמצבה גרוע. ברור לי שזה עניין של תהליך ארוך וחשוב לי שהיא תדע שהיא יכולה לשתף אותי בתהליך, בין אם זה לקבל תמיכה ובין אם זה פשוט אוזן קשבת, לא קל לה בכלל. אין כאן עיניין עם ילדה שסתם הרזתה, הנערה היא ממש שלד, מרגישים אצלה כל עצם בגוף (אפילו בישבן
) זוועה. החברות מספרות שהיא לא אוכלת כלום וגם את מה שהיא מכניסה לפה היא תכף רצה לעלות ולרדת מדרגות. הלחיים שקועות, העיניים בולטות, הכמויות בגדים הלא ראליות שהיא לובשת על עצמה, רעד בלתי פוסק. לדעתי, המצב ממש חמור. היא מספרת שכרגע רודפים אחריה עם האוכל וזה מרגיז אותה. אני מקשיבה, מנסה לתת שיקוף מולה. וכן, אני בהחלט מסכימה שעודף תשומת הלב בהחלט יחמיר את הבעייה, אבל מצבה כל כך גרוע שאין מנוס מלתת תשומת לב.

Tammie

New member
למה שנתסער עלייך?

את כל כך צודקת. לא כל רזון הוא אנורקסיה ולא כל מי שחושבת שהיא שמנה למרות שהיא רזה היא בעלת הפרעה. אני מכירה הרבה בנות שהן רזות באופן טבעי והן בכלל לא חושבות שהן כל כך רזות אבל זה לא אומר שהן לא אוכלות, וגם אם הן שומרות על התזונה שלהן זה עדיין לא הופך אותן לאנורקסיות. הרבה פעמים יש לאנשים נטייה לקחת מקרה ולהקצין אותו למרות שזה לא כך באמת. כמו למשל נושא אחר- מכירים את הילדות הקטנות שבאות לאימון ובוכות ולא נותנות לאמא שלהן ללכת? הייתה לי פעם ילדה כזאת ובסופו של דבר הסתבר שהייתה לה חרדת נטישה מאוד קשה והיא הייתה צריכה לקבל טיפול פסיכולוגי בנושא. מאז- כל פעם כשאני רואה ילדה שבוכה ולא נותנת להורים לצאת מהאולם אני מיד חושבת שיש לה חרדת נטישה. אבל כמובן שזה לא כך. אני כל פעם צריכה להזכיר לעצמי מחדש שזה טבעי, ורוב הילדים עוברים את זה וכנראה שאחרי כמה פעמים הדבר יפתר. אז כמובן שצריכים להיות עם היד על הדופק, במיוחד בנושא של הפרעות אכילה, כי העולם בדרך כלל משדר לילדות שאם הן לא רזות ודקיקות הן לא יפות, ויש את הבנות שיקחו את זה רחוק מדי. אבל צריך לשים דברים בפרופורציה, וכמו שאמרת נועה, החוכמה הגדולה היא להעביר את הנושא לטיפול של אדם מקצועי ולא לחשוב שאנחנו המאמנות יכולות לעשות ולפתור הכל.

אמא לה3

New member
תמי...

את ונועה דיברתן על שני דברים שונים, האחד הוא באמת לשים דברים בפרופורציה, כמו שנועה אמרה, לא כל ילדה רזה או בדיאטה היא אנורקטית, לא כל ילדה בוכייה היא עם חרדת נטישה. כאן המקרה הוא שונה לגמרי. הנערה שאני מדברת עליה היא אנורקטית אמיתית...אני כבר מעל 20 שנה במקצוע וזו פעם ראשונה שאני רואה נערה במצב ירוד כל כך. בהרבה מיקרים אחרים ושונים הורים פנו אלי שאסייע, שאתמוך בהם או בבנות, שאדריך (לאו דוקא בהתעמלות), כאן הרצון לעזור ולעשות את זה נכון מגיע ממני (וגם קצת מהחברות שלה לכיתה ולקבוצה). פשוט עדיין לא נתקלתי במצב כזה ואני לא רוצה לעשות טעויות.

Tammie

New member
לא הגבתי על הסיפור שלך בכלל...

כתבתי רק על החלק האחרון שנועה כתבה ומאוד הסכמתי איתו.

INBAR1232

New member
עשיתי פעם אחת דייטאת כסאח =שטות גדולה

בתחילת השנה בערך חודש וחצי אחרי שהתחילו לי שיברי מאמץ , המאמנת שלי לקחה אותי לשיחה ואמרה לי שאם אני יוכאל יותר בריא , זה יעזור לזה להחלים וכל מיני דברים שהיו קשורים למשקל וגובה שקצת העליבו כשחשבתי על זה ... והתחלתי בדייטה כסאח ! אחד הדברים שהיא אמרה לי זה שאם אני יירד במשקל וזה , יהיה לי נורא קשה לבצע תרגילים שקשורים לכוח כמו פליק פלאק ... עשיתי את הדייטה במשך חודש וקצת ופתאום היא התחילה להאיר לי על לדחוף בפליקפלאק (לאחר ערבית) וכל מיני כאלה ... כעבור 4 אמונים ראיתי שאני לא מצליחה וכל פעם ניסיתי לתקן וניזכרתי במה שהיא אמרה ,ומיד הפסקתי את השטות של הדייטה !....ועכשיו אין לי שום בעיה עם הפליק פלאק (לא סיפרתי את הקטע על הדייטה למאמנת , אבל חברה שלי נורא דאגה לי ודיברה איתה על זה ) ***כשאני מתכוונת לדייטאת כסאח זה היה בשבילי לאכול אולי 2 ירקות ביום ואיזה חטיף אנרגיה

למעלה