וזאטקה vzatka

וזאטקה vzatka

הבוקר נסעתי במונית למקום העבודה שלי. נהגים משום מה בדרך כלל מתחילים לפטפט איתי גם בשעות בוקר למרות הפקקים, ולמרות הקושי של כולם להתחיל להניע ידית הילוכים [גם מי שלא נוהג באותו רגע...]
התחיל לדבר על מזג האויר בארץ. סיפר שהוא מסיביר,עלה לפני 23 שנים לארץ. ישראל נפלאה לדבריו. רק מה-מדי חמה.
גם בחורף?- שאלתי. בטח גם בחורף-ענה. סיפר לי שבשנים הראשונות היה מוציא הון על קניית קרח מתחנת דלק . היה ממלא בו את האמבטיה שלו,וקופץ לטבול שם "כמו עם סם"לדבריו. הרגיש חייב לתת לגוף שלו תנאים של סיביר. אם אקלים יותר מ-0 מעלות -כבר חם לו,לדבריו. עד היום קונה כשמרגיש צורך לקרר את גופו...רק מעט פחות.
ואז שאלתי על מה שעניין אותי. שאלתי אם הוא מכיר דבר כזה שעל סרטיפיקאט משלמים כסף מסויים במסלול רגיל ,ואם רוצים מהר יותר - משלמים יותר . הוא ענה שבוודאי,ושזה כך בכל רוסיה. נתן דוגמה קונקרטית של כתיבת תלונה על ידי שוטר בהקשר לרכב ולנהיגה. כאן בארץ השוטר לא יוותר על התלונה. ברוסיה- תשלום מזומנים מיידי יסדר את הכל...
קוראים לזה vzatka- הוא אמר.
בכל מיני גירסאות נדמה לי שרבים מאיתנו כשהיינו בחו"ל נתקלו באפשרות ובהתבקשות לזרז את המהלכים תוך הוספת מזומנים. זה שייך למנטליות. התנגדות- כורכת בחובה המתנה של זמן רב, שכולל צורך בהוצאות נוספות ורבות על מחייה.
צריך לקחת בחשבון,לשאול את העמותה בכמה ידובר ,ומה מזה הם יוכלו לסבסד.חשוב להתכונן למנטליות אחרת בהקשר לנסיעה.

Daria34

New member
אז מתוך הסכום של 22 אלף יורו כנראה הרוב זה

תשלום שוחד??

EmLeBanim

New member
רק לפני ששואלים את העמותה וכו'

חייבים לקחת בחשבות שמשקראת "vzatka" זה למעשה שוחד ומהווה משעשה פלילי גם ברוסיה גם בארץ....
גם ברוסיה צריך לדעת מאוד טוב איך להציע כסף (אם כבר רוצים להתעסק בזה), למי להציע כסף וכמה להציע
ובשביל לדעת את זה את חייבת להבין היטב את המנטליות שאני אישית למשל (למרות שעד גיל 16 גרתי ברוסיה)
לא מבינה.
אני ממש לא הייתי ממליצה להתחיל עם זה, כי יכולות להיות לזה השלכות לא צפויות ורציניות מאוד, זה פשוט לקיחת
סיכונים מיותרים שיכולים לקלקל גם למישבא אחריך....

China8

New member
אני חושבת שזו תופעה תרבותית רחבה

היא חלק מהחיים בארצות מסויימות ואי אפשר לקדם שום עניין בלעדיה. אני זוכרת שדיונים בנושא בעבר גם העלו שרשורים סוערים...

לגבי המשפט האחרון של מה שכתבת על דיבור עם העמותה, אולי תוכלי להסביר יותר למה את מתכוונת כי אני לפחות לא מבינה...
מנטליות אחרת, כן....

Daria34

New member
זה תופעה תרבותית גם לרצוח על כבוד המשפחה..

אז להתעלם מזה??

China8

New member
את לא חייבת

את אכן מוזמנת לשנות את נהלי מתן השוחד בכל המדינות בעולם בהן זה מקובל.

Daria34

New member
זה שזה תרבותי לא אומר שזה לא פלילי.גם ברוסיה

גם ברוסיה זה פלילי...

צר לי, אך הדוגמא הזו

(של שוטר מבטל תלונה) היא פשוט שוחד.

כאשר אני מדברת על זירוז הליכים תמורת תשלום עמלה, איני מדברת על שוחד אלא על זירוז הליכים עבור עמלה.
כאשר אני מדברת על מתנות כדרך להראות הכרת תודה, איני מדברת על שוחד.
משפט א' מדבר על הליך חוקי, ומשפט ב' מדבר על נוהג מקובל. מה שנהג המודית דיבר עליו הוא שוחד, וככזה לא יסופסד על ידי שום עמותה החפצה בהחזקת רשיון.

כן, צריך להתכונן למנטליות אחרת. אחד הדברים החשובים הוא להבחין בין תופעות שונות של תשלומים, שבישראל נראים אותו הדבר, אך במקום אחר יש להם משמעויות שונות לגמרי. לא לכל דבר צריך לקרוא שוחד, אבל מתשלום שוחד צריך להמנע כדי לא לגרום לאימוץ להיות לא חוקי, גם אם המשמעות היא המתנה והוצאות נוספות.

אמפתיה4

New member
גם אני. ואפילו להיפך

התבקשנו לא להביא מתנות לפקידים/נציגים וכו. כן הבאנו בגדים וצעצועים לבית הילדים.
כמו כן, לא התבקשנו לשלם אף סנט לזרוז הליך כלשהו, והכל הלך יחסית מהר.

יסמין@

New member
ממש לא חריגה. גמני לא נתקלתי ולהיפך. ותמיהה:

לא ברור לי מדוע מעלים את הנושא מדי פעם. זה רק יכול להזיק לאלו שעדיין לא אימצו.

ידע זה כח

ואני לא חושבת שזה מזיק לאלו שעדיין לא אימצו.
אנשים שמאמצים-חשוב שידעו לאן הם מגיעים ויתכוננו לכך.
להערכתי עמותות לא תספקנה תמיד הסבר יזום מראש על התופעה,ולהבין רק כשאתה כבר שם שזהו המצב זה להיתפס עם אקדח לרקה ,במצב חלש,כשיש מטרה שמקדשת אמצעים וזה מה שמנוצל בסיטואציה,אז לדעתי צריך להגיד את זה בקול רם.

יסמין@

New member
להגיד דברים בקול רם

בפורום פתוח, שבו אי אפשר לדעת מי הקוראים/ות, מה תפקידם, היכן הם חיים וכו'... האמנם כל כך כדאי? ברוסיה יש אנשים שיודעים לקרוא עברית... וגם בארץ יש אנשים מרוסיה שיש להם קשרים עם רוסיה... יש דברים שלא צריך לצעוק בקול רם במקום פתוח לרווחה. לדעתי. בנושאים כאלו אני בדעה ש better safe than sorry

יסמין

מה שהבנתי,לא רק מהנהג,שזה כל כך מקובל שם שאין סביב זה שום אוירה שלילית או איזו תחושה שזה לא היה צריך להיעשות.זאת דרך של התנהגות והתנהלות יומיומית מאד מקובלת שם, ומכיון שהיא שונה מזו שאצלנו ,ומבחינתנו [מבחינת המאמצים]בכל זאת מחייבת היערכות טכנית -חשוב להכירה.

זואילי

New member
ההיערכות החידה שאני יכולה להוסיף

בנושא כספי זה- שיש תשלום ביום האחרון כשמגיעים לשגרירןת הישראלית כדי להוציא לילדים
ויזה לישראל. זה לא נאמר מראש ולפחות אצלי נאמר רק לקראת הנסיעה השלישית.
מעבר לזה אני אישית לא נתבקשתי להוציא עוד כספים בשהותי שם.
כן ראיתי פעם אחת שהנציגה שליוותה אותי נתנה "מתנה" לפקידה במשרד מסויים.
אם היו עוד כאלה- זה לא היה בנוכחותי. וכמובן לא בא ממני.
אני מסכימה שזה דבר נפוץ וידוע ולא מסתירים אותו. במקום עבודתי אנחנו
עובדים עם לקוחות מרוסיה. בכל נסיעה של מנהל השיווק לשם- כל פגישה שלו
בכל מקום עם כל אדם, נהוג שהוא מביא מתנה למי שאיתו נפגש...
נחזור לענייננו.. מהעמותה נתבקשתי לתת בגדים לקבוצת הילדים. כשהגעתי לרוסיה ומסרתי את החבילה
לנציגים- הם הופתעו ואמרו שממש לא הייתי צריכה להביא ובטח לא בגדים...
אבל בסופו של דבר הם אמרו לי שמסרו את זה ולא בביקור הראשון אלא רק לאחר המשפט.
אני גם חושבת שטוב להכיר את ה"מנהג" הזה כדי לא להיות מופתעים. יש מספיק ממה להתרגש או להילחץ או להיות מופתע שם. אז העניין הזה- שכאמור נפוץ ולא "אישיו" מבחינה "מקומית"- טוב שיהיה בתודעה.

ואני אוהבת מאד את "מהעמותה התבקשתי לתת..."

אם הנציגים הופתעו זה משום שהמאמצים הם לא אלה שאמורים לתת ולתת... כבר כתבתי את דעתי בעבר כשהנושא עלה (והוא עולה מידי מס' שנים...) על מה שהעמותה מטילה על המאמצים במקום לקחת על עצמה. בד"כ המדובר בשימור קשריה-היא עם המוסד/הפונקציונר וכי בעלויות שהיא גובה מהמאמצים עליה לממן זאת ולא להטיל עלות נוספת על המאמצים.

נ.ב. אני יודעת שתיכף יקפצו כל התומכים בהענקת המתנות לבית הילדים ו/או לפונקציונרים (שמקבלים בנוסף, כמובן, מהמאמצים) ו\או תומכי העמותות, אז לא חייבים להגיב...

fannyd

New member
בואי ואפתיע אותך

רק לפני איזה יומיים דיווחו בערוץ 2 שאחד מכל שמונה ישראלים משלם לרופא מתחת לשולחן כדי לזכות בטיפול טוב יותר. מתי בפעם אחרונה חקרת מה קורה ברשויות המקומיות, מדוע כל כך הרבה בעלי תפקידים שם מועמדים לדין? פרט למה שמוסכם עם העמותה בארץ אין לשלם דבר. זה לא יזרז ולא יעכב. בהחלט ייתכן שמי מהמקומיים ינסה אבל הם גם יידעו לקבל סירוב ברוח טובה. אגב, בשעתו באוקראינה שמעתי מהמלווה המקומית שגם בשגרירות ישראל נהוג לשלם מה שאת מכנה ווזאטקה.

fannyd אני מתייחסת לדברים הנוספים שמבקשים

ממך נציגי העמותה בחו"ל (מתורגמן/מלווה-לפעמים זה אותו אדם ולפעמים שניים נפרדים, אך שניהם מטעם העמותה) לתת שם. מדובר, לכאורה, בדברים שעלותם לא כ"כ גבוהה, כך שאנשים מעדיפים לא להתווכח ולא להתעמת שם, על מנת שחלילה דבר לא יפגע ו/או יעכב את התהליך. בד"כ אנחנו נתונים במצב די שביר ולחוץ, במדינות שההתנהלות שם אינה מוכרת לנו ותלויים לחלוטין בנציגי העמותה ודרישותיהם.

למעלה