ויזה J2, פתיחת חשבון השקעות בני"ע וניתוק תושבות

• פותח הנושא Econ2
  • פורסם בתאריך

Econ2

New member
ויזה J2, פתיחת חשבון השקעות בני"ע וניתוק תושבות

שלום לכולם,
אשמח לעזרה בנושא הבא -
אני על ויזה J2 (אשתי הסטודנטית על ויזה J1) ועם ssn.
הגענו לפני כמעט שנה וחצי ואנחנו נישאר בארה"ב עוד לפחות 4-5 שנים.
אני מתכנן לעשות ניתוק תושבות בביקור הקרוב בעוד מספר חודשים.
השאלה היא האם כדאי לי לחכות עם פתיחת חשבון מסחר בני"ע עד לאחר ניתוק התושבות או שאין סיבה שלא אפתח עכשיו?

תודה רבה לעונים

ilanvag

New member
כמו שכרמילי כתבה לך - עושים את זה און-ליין

(כלומר ממלאים טופס ומפקססים להם... או שככה זה היה לפני כמה שנים... לא מכיר דרך לעשות את זה ממש און-ליין דרך האינטרנט).

זהו הטופס שאתה צריך למלא, די חודרני. אני ואחרים "דילגנו" על כמה סעיפים בו, שחשבתי שהם יותר מדי חודרניים. לשיקול דעתך.

לאחר מכן מפקססים את זה למשרד ביטוח לאומי שאליו אתה "שייך", לפי כתובת מגורים אחרונה בארץ. בקש ממישהו בארץ שיתקשר אליהם ויבקש מספר פקס -- בזמנו אמא שלי עשתה את זה עבור המשרד הספציפי, ענו לה די מהר והיו מאוד נחמדים. בכלל, כל התהליך היה מאוד חלק.

Fellowship

New member
יש טעם בכלל לבצע ניתוק תושבות? הרי בכל מקרה המבחן הוא בדיעבד

אם מילאתי את הטופס אבל בפועל לא באמת ניתקתי תושבות (נניח ביקרתי למעלה מחודש בשנה בישראל),
לא התפטרתי מהעבודה אלא יצאתי לחל"ת וכו', עצם מילוי הטופס לא יעזור.
&nbsp
אם לא מילאתי את הטופס, אבל בפועל אין לי שום קשר לישראל,
לא משלם ביטוח לאומי (כבר אי אפשר לשלם מינימום), לא מבקר יותר מהמקסימום וכו',
אז האם אי מילוי הטופס יעמוד לרעתי ביום המבחן, אם וכאשר נחזור לישראל?

ilanvag

New member
אם אתה לא משלם ביטוח לאומי - בסיכוי גבוה

שתצבור חובות, קנסות פיגורים, הצמדות שונות, ועוד כל מיני דברים "כיפיים"... ואם אין לך חובות כיום, וסתם "נעלמתם" להם מהראדאר ואתם לא משלמים, אז די ודאי שבתוך שנה-שנתיים כבר יהיו לך חובות, ואולי אפילו רציניים.
&nbsp
להיעלם לביטוח לאומי ולא לדווח ולא לעשות שום פעולה (ניתוק או תשלום כלשהו) -- שזה מה שאני מבין שעשיתם -- זה רעיון מאוד לא מוצלח.

Fellowship

New member
הבהרה

1. אין לנו חובות ומדוע שנצבור חובות?
אנו בכל מקרה מגישים דו"ח שנתי (דרך רו"ח) ובו יתבצע התשלום (אם נדרש) למס הכנסה וביטוח לאומי, לא?

2. חשבתי שאין יותר "תשלום מינימום לביטוח לאומי", נכנסתי לאתר שלהם כעת:
"מי שאינו עובד (למעט אישה הנשואה למבוטח תושב ישראל), חייב לשלם דמי ביטוח לאומי ודמי ביטוח בריאות עבור עצמו בשיעור המינימום - 171 ש"ח לחודש."
אז תשלום מינימום עדיין קיים ונדרש?

3. אנו נחזור לישראל, כנראה, לאחר שנתיים/שלוש, להבנתי זה לא מספיק כדי שיכירו בכך שמרכז החיים שלנו עבר,
על אחת כמה וכמה במקרה שלנו, מכיוון שאישתי לא התפטרה מבית החולים בישראל,
הם ביקשו ממנה לצאת לחל"ת במקום להתפטר, שקלנו זאת והסכמנו.
כך שאני מניח שבכל מקרה אנו נחשב תושבי ישראל (אלא אם שלא כמתוכנן, נשאר הרבה יותר שנים), לכן באופן מכוון אינני מנתק תושבות,
כדי להמשיך לשלם לקופת חולים וכדי שאם יקרה מקרה רפואי חמור, תהיה לנו גם האופציה לחזור לטיפול בישראל.
לא שיש כוונה כזו או מצב פוטנציאלי שאמור להוביל לכך, אבל אם בכל מקרה כנראה לא יכירו בניתוק התושבות גם אם אבצע אותו כעת,
מדוע להפסיד כיסוי רפואי פוטנציאלי בישראל?

ברור לי שאי הפעולה שנקטנו אינה אידיאלית, אבל נראה לי שבשקלול כולל היא עדיפה.
אם מישהו סבור אחרת (לאור הפרטים שהצגתי), אשמח לקרוא את דעתו.

ilanvag

New member
פלושיפ, אוהב אותך -- גם שואל שאלות וגם עונה עליהן

כבר גילית בעצמך שיש עדיין תשלום מינימום ושאתה צריך לשלם אותו.

אם תגגל עוד קצת, אז תוכל למצוא מאמרים על כך שאי אפשר פשוט להיעלם לרשויות המס (ובעיקר לא ביטוח לאומי) ולהפסיק לשלם, כי מבחינתן אתה עדיין חייב בתשלום, ולו המינימום; ואם אתה לא משלם ונעלם להן, אזי הדברים הללו מתחילים לצבור קנסות פיגורים, הצמדות וריביות, ושאר מרעין בישין.

וכמו שכתבת, באם אתם חוזרים בוודאות לארץ לאחר שנתיים-שלוש - ועל אחת כמה וכמה כאשר אשתך בחל"ת -- אזי אכן אין טעם בניתוק תושבות. תכינו רק סטיפת מזומנים לשלם לדוד שרוליק על השנים הללו שבהן הייתם בארה"ב (ובמיוחד על השנים שבהן עשיתם שימוש באמנה, ולפיכך לא שילמתם שום מסים לדוד סאם).

בקיצור, ענית לעצמך כבר על כל השאלות. יש עוד משהו שאפשר לעזור בו?

Fellowship

New member
גדול
חידוד:

בנוגע לתשלום המינימלי, הופתעתי מכיוון שקראתי לא מעט בפורום שכתבו שתשלום מינימלי כבר לא קיים,
אבל מסתבר שכן, והאתר אפילו מעודכן לשנת 2018

הדילמה היא, ואני לא מצפה שמישהו כאן יפתור לי אותה, נובעת מכך שהתוכניות עשויות להשתנות,
אם בסוף נשאר יותר שנים (ואז גם החל"ת יהפוך להתפטרות), לא רק שהכסף שנשלם במשך השנים הראשונות היה מיותר,
הכסף הזה יעמוד לרעתינו כאשר יבצעו את מבחן מרכז החיים. לצורך הדוגמא, נניח שבשנתיים הקרובות נשלם בת"ל,
לאחר שנתיים נחליט להשאר עוד 3 שנים, נפסיק לשלם ונבצע ניתוק תושבות,
אז כשנחזור לאחר 5 שנים, יכולים לטעון שבשנתיים הראשונות עדיין היינו תושבים,
וראיה חותכת היא המשך תשלום דמי ביטוח לאומי ואי ביצוע ניתוק תושבות,
ולכן אנו "לא תושבים" רק 3 שנים, וזה כנראה מעט מידי, לכן נצטרך לשלם גם עבור 3 השנים האחרונות.
כלומר, במקום לא לשלם דבר 5 שנים, נשלם על כל 5 השנים (פלוס ריבית).
כמובן שאני מאוד מפשט (יש עוד פרמטרים, שבשנה הראשונה אנו בכל מקרה תושבים מכיוון שעזבנו אחרי ינואר וכו').

1. אם מנסים לאמוד את העלויות, אז במידה ולא נבצע ניתוק, אז כשנחזור נצטרך לשלם את מה שבכל מקרה היינו צריכים לשלם + קנסות.
מצד שני, אם נחזור מאוחר מהצפוי, יתכן ולא נצטרך לשלם כלום.
לכן אני בעצם רוכש ביטוח של חזרה מאוחרת, והפרמייה היא גובה הקנסות

אם פספסתי משהו, אשמח להארה/הערה.
אגב, נניח שלא יוותרו לנו על הקנסות, מישהו יודע מה גובה הקנסות?

2. כתבת: "ובמיוחד על השנים שבהן עשיתם שימוש באמנה, ולפיכך לא שילמתם שום מסים לדוד סאם)"
נניח שרק אישתי עובדת.
אם לא יכירו בדיעבד בניתוק התושבות, פרט לכך שאני אצטרך לשלם את המינימום לחודש כפול מספר החודשים + קנסות,
אם אני מבין נכון, התוספת היא גם שאישתי תצטרך לשלם דמי בט"ל (12%) מגובה השכר שהיא מרוויחה כאן,
מכיוון שהאמנה למניעת כפל מס אינה כוללת ביטוח לאומי (אפילו אם היא תשלם כאן FICA), האם נכון?

Econ2

New member
להבנתי

בתיאוריה אתה אמור לשלם 12% מההכנסות אם חי בחו"ל ותושב ישראל.
בפועל אם תשלם את ה-179 ש"ח ולא תחזור תוך 5 שנים לא תהיה לך בעיה
אבל אם תחזור אחרי פחות מ-5 שנים, יכולים לדרוש את מלוא הסכום.
לשלם 179 ש"ח ולהישאר תושב ישראל למרות שאתה עובד בחו"ל נמצא בתחום האפור לדעתי. אם ינתקו לך תושבות מיוזמתם אז שילמת לשווא ואם תחזור לפני אז כנראה שיהיה לך חוב בדיעבד על כל הסכום.

ככה אני מבין את זה בכל אופן, זה לא בדיוק שחור ולבן

Fellowship

New member
"אם תשלם את ה-179 ש"ח ולא תחזור תוך 5 שנים לא תהיה לך בעיה"

הבעיה היחידה היא ששילמתי ללא צורך והכסף לא יחזור.

אם אני לא טועה

אתה כל הזמן מדבר על תקופת שהייה בארה"ב של שנתיים שלוש ...
אחרי חמש שנים מנתקים אותך אוטומאטית.

Fellowship

New member
נכון, מה שמוביל לשאלת מעניינת נוספת

עיקר הדילמה היא מכיוון שאנו לא יודעים מתי נחזור, אחרת זה היה הרבה יותר פשוט.

כעת עולה שאלה נוספת:
נניח ובשנתיים הראשונות לא ננתק תושבות, נשלם לביטוח לאומי, אישתי תהיה בחל"ת.
החל מתחילת השנה השלישית אישתי תתפטר מבית החולים בישראל, ננתק תושבות ונפסיק לשלם לביטוח לאומי, במשך 3 שנים.
לאחר שחלפו 5 שנים מאז שעזבנו את ישראל, נחזור לישראל.

במבחן מרכז החיים, האם יחלקו את שתי התקופות כך שהחלק הראשון (שנתיים), בוודאות נחשבנו תושבים,
ובחלק השני (3 שנים), לא נחשבנו תושבים, אבל 3 שנים זה לא מספיק,
ולכן לא יכירו בניתוק התושבות, או לחילופין יסתכלו על הכל כמקשה אחת, קרי:
לא משנה כ"כ מה היה בתוך 5 השנים, אבל העובדה הפשוטה היא שלא היינו בישראל 5 שנים רצופות
(עם ביקור קצר של שבועיים בשנה, נניח), ולכן יכירו בהעתקת מרכז החיים?

ברור לי שהמבחן הוא מהותי ולא כמותי ושהוא מאוד אינדיבידואלי,
אבל ככלל אצבע וכשאלה עקרונית, האם בסיטואציה כפי שתארתי,
ההתסתכלות תהיה גלובלית או שיחלקו את התקופות ויפסקו עבור כל תקופה לכשעצמה?

JochaSchwartz

New member
בעניין "תשלום מינימאלי"

המונח עדיין קיים, חי ובועט - ורלוונטי עבור מי "מי שאינו עובד".
מי שכן עובד - גם אם לא בארץ - חייב לשלם מעל המינימום.
היתרון היחיד, אולי, בתשלום המינימום מחו"ל זה שבחזרה לארץ ביטוח לאומי לא יראה שאתה בחוב, כי הוא לא רואה את ההכנסות. מי שלא ישלם את המינימום יואר בזרקור על ידי ביטוח לאומי ויצטרך להצהיר כך או אחרת בנוגע להכנסותיו בחו"ל.
כך שלהבנתי תשלום מינימום יקל על האפשרות להעלים מס (אך יקשה לטעון לניתוק תושבות בפני מס הכנסה, כפי שאשר כתב לפני כמה ימים).
&nbsp

Fellowship

New member
אני לא מעוניין להעלים מס, מה גם שבכל מקרה חייבים משנת 2017

להגיש דו"ח שנתי למס הכנסה.

miado

New member
בימינו אפשר להעלות את הטפסים דרך האתר

והם נשלחים לסניף המטפל (בטח בפקס
). חוסך שיחה כדי לברר אם "הפקס הגיע".

ובכלל מומלץ להירשם לאתר כי מופיע שם מצב התושבות.

למעלה