ויסות חושי

ויסות חושי

לבני בן השש מאובחן pdd מזה שנה יש בעיה בויסות חושי הוא לוקח את התוסף קור ולול כחודש וכן סידן+מגנזיום+אבץ של גרמזה וכן אומה 3 של אומגראד (הטעם מצויו) אני רואה שיפור קל בקשב אך בנושא הויסות החושי אין שיפור הוצעה לי דיאטה סנסורית הברשות וכן וסט משקל למניעת התנועתיות יש לו גירוי בעיקר בפה (לועס את הכיפה בזמן הריכוז בגן) האם יש למישהו ניסיון עם וסט המשקל אשמח לחוות דעתכם בקשר לתוספים תודה איריס
 

razgalili

New member
אנא תארי לנו בדיוק את הסימפטומים שאת רואה

שמפריעים לך. ויסות חושי הוא שם של סל שלם של בעיות שלעיתים קרובות אינן "חושיות" דווקא. האם הילד גם אוכל כל מיני דברים משונים ובולע או רק לועס? האם יש לו בעיות עם העדפה של מאכלים מסוימים?
 
ויסות חושי

סתיו מגיל צעיר (בערך שנתיים) נוהג ללעוס את שרוולי החולצה ולעיתים גם את החולצה כולה (ממש רטובה) היום זה פחת גם בגלל שאנחנו מעירים ואולי בגלל אבץ נוזלי שנהג לקבל הוא גם אוהב ללעוס את קצות הספה ,שמיכות , כריות, בזמן הריכוז הוא נוהג ללעוס את הכיפה למרות הערותיה של הגננת ולגעת בגופו הוא מסוגל ל"הזרק" על כסא למרות הערות להפסיק ולזוז בעבר היתה בעיה עם מגע של חול בכפות הרגליים מסוגל ל"תקוע" את האצבע באף ולא להוצא למרות הערות שלי שמתי לב שבזמן האחרון הוא מחכך את גופו במיטה בעקרון הוא רק מכניס את הבדים לפה אך לא בולע אותם עליי לציין שהוא מאוד בררן באוכל אוכל רקמאכלים מסוימים יבשים למשל אורז יבש שניצל תירס וצנימים בעבר גם נהג לפזר מלח על מלפפונים או לאכול את המלח מהמלחיה סליחה על התשובה הארוכה האם יש פתרון לכל הבעיות האלה..... תודה רבה איריס
 

razgalili

New member
בעיות של תחושה בפה

הבעיות שאת מתארת יכולות להיות בעיות של חוסר במינרלים. האם הילד עבר בדיקת דם בשנים האחרונות? איך הברזל שלו? סביר מאד שאפשר לשפר את הצורך המתמיד ללעוס באמצעות תוספת של אבץ, מגנזיום, מנגניז, סלניום, ואם בדיקות מראות בצורך אז גם ברזל. כדאי להוסיף כמות קטנה של ויטמין C חומצי (כחמישים גרם) בארוחות או מיד לאחריהן לשפר עיכול וספיגה של מינרלים מהמזון. מחסור במינרלים גורם לבעיות נוירולוגיות בכל רחבי הגוף במיוחד באיזור הפה ובפנים שם העצבים לא מתפקדים כראוי ויש תחושה מתמדת של נימול, אבל גם בקצות הגפיים. תוספת מינרלים יכולה לעיתים קרובות לשפר את הבעיה או לפתור אותה לגמרי. כשיש העדפה של מרקמים במזון זה יכול להראות על בעיה של לעיסה לא טובה. זו בעיה שניתן לאבחן אותה עם תרפיסטית דיבור טובה שמתמחה בזה, ויש תרגילים שאפשר לעשות עם הילד לגרום לו ללעוס בצורה שונה. גם זה קשור לבעיה נוירולוגית בסופו של דבר. הורים בפורום מדווחים בצורה קונסיסטנטית שיפור במצב המינרלים (במיוחד ברזל) כששומרים על דיאטה דלת גלוטן קזאין וסויה. אם אתם יכולים הייתי ממליץ לשקול לעבור לדיאטה כזו ביחוד כיון שתיסוף מינרלים כבר מראה שיפור.
 
איריס התשובה בכלל לא

ארוכה (ולא צריך להתנצל, כל המרבה לשאול הרי זה משובח) אלא קצרצרה. כלומר: כדי להבין את הפרופיל החושי של בנך (שאולי גם משתנה לאורך השנים, העונות, שעות היום וכ"ד) יש צורך בהערכה סנסורית יסודית הכוללת ראיון מקיף עם ההורים (זה לוקח לי בממוצע 4-5 שעות), רישום דקדקני של רוטינת היום-יום שלכם, תצפיות במסגרות הטבעיות של הילד (גן, בית) ורק אז אפשר לנסות לגבש תמונה. כמעט לכל התנהגות סנסו-מוטורית יכול להיות גם הסבר אחר. ילדים הרבה פעמים משתמשים בשפה סנסורית כדי "להגיד" משהו שמקורו שונה, ומאידך הרבה פעמים הקושי בעיבוד החושי יתבטא בדברים שלך בכלל לא נראים שייכים. כדאי גם לעשות תהליך של ברורואבחנה בין הדברים שמפריעים לילד, הדברים שמפריעים לכם ההורים והדברים שמפריעים לגננת ולגורמים אחרים. איבחון טוב וטיפול (אם צריך) חשוב שיעשו באופן ישיר, לא דרך האינטרנט ותוך ליווי מתמיד שיהיה זמין לכם כל הזמן. חשוב למצוא איש מקצוע (לרוב מר"ב) שמתמצא באוטיזם ובליקויים סנסורים. חשוב לדעת איך לאסוף את הנתונים ולפרש אותם, איך להתאים טיפול (וכמובן את ההבדל בין דיאטה סנסורית לבין פרוטוקול ההברשות של ווילברגר ושאר ההתערבויות שעומדות על הפרק). לגבי ווסט משקל: ברוב המקרים הוא לא מאוד אפקטיבי (בלשון המעטה). אפשר תמיד לנסות: למצוא בגד עם הרבה כיסים או לתפור כמה כיסים לבגד מתאים ולהכניס משקוליות (שקיות חול למשל) כדי לראות מה קורה. בהצלחה! ענת שמר, מר"ב.
 
למעלה