וכאן בדיוק קלעת בול לדעתי בנושא "שירות משמעותי":
אישית, במובן המילוני של המילה, אני מבין "גיוס" כפעולה ראשונית להכניס אותך לצבא, ו-"שירות" זה מה שאתה עושה שם ברגע שהגעת במשך 3 שנים (או כמה שיוצא לך).

וכאן בדיוק נכנס לתמונה "משמעותי":
אתה יכול לנסות להגיע לתפקיד הכי קל או לקבל פתורים ולקצר שירות, או בקיצור לראות בזה משהו שאין לך ברירה לעשות, ואז לנסות לצמצם כמה שפחות, לעשות כמה שפחות, והעיקר להעביר כמה שיותר מהר את הזמן העיקר לצאת לדי חובה.

זה שירות לא משמעותי.
בלי לזלזל יותר מידי בכל מיני "עובדי" מזכירות (יש בצבא מזכירות משני המינים), מש"קי ממטרות ועוד תפקידים שהצבא היא כנראה שורד בלעדיהם (והיום לפעמים למד לעשות להם outsourcing לאזרחות) זה לא שירות משמעותי.

לאומת זאת יש תפקידים שדורשים מאמץ, עושים בהם דברים חשובים מאוד, מאתגרים מאוד, ולפעמים מעניינים מאוד, ומי שנותן את המאמץ ומגיע לתפקידים כאלה לא רק שתורם הרבה למדינה, אלא לא פעם יצא נשכר בעצמו.

לא יודע אם אתה מכיר את התופעה הישראלית, אבל יוצאי יחידות טכנולוגיות כמו 8200 מאוד מבוקשים בהייטק בארץ, ויכולים להגיע לעבודות טובות מאוד אפילו אם אין להם תואר רלוונטי.
יש דיונים על "שרשרת המזון" בפורום 308 - עבודה בהייטק.
תואר של מי נחשב יותר, איזה ציון צריך כדי שיסתכלו על קורות חיים שלך וכו'.

בקיצור - זה שירות משמעותי מבחינתי - שירות שהשקעת בו, ויצאת עם משהו טוב ממנו.

באופן אישי לא שרתתי בשום יחידה עלית, והתגייסתי רק כי הייתי חייב.

לא סבלתי את זמני בצבא, אבל אני חייב להודות שיצאתי ממנו עם 2 דברים טובים:
1. היכולת וההרגל לחיים עצמאיים (פעם ראשונה בחיים שיצאתי מהבית לתקופה של יותר מיומיים)
2. רישיון נהיגה בדרגה הכי כבדה (אם אי פעם לא אוכל למצוא עבודה כמתכנת, יש לי גיבוי
)

אז הנה הסיבה שאני חושב שצריך לחנך לשירות משמעותי:
היות ואין ברירה וחייבים להתגייס, צריך לחנך את הילדים שהצבא לא צריך להיות "סבל" ולא צריך להיות משהו שצריך "להיפתר ממנו כמה שיותר מהר".
אלא שהצבא יכול להיות משהו שאפשר להשקיע בו, ואז גם המדינה, אבל יותר חשוב - גם אתה כאזרח, תצא נשכר, ואולי אפילו תבטיח לעצמך עתיד מקצועי.

אגב, אני לא רואה שום דבר שסותר דמוקרטיה בגיוס חובה.
כל מדינה דמוקרטית בעולם מגייסת חובה (בארה"ב קוראים לזה draft) כשהיא נמצאת במצב מלחמה וצריכה עוד חיילים להגן על עצמה.
כאמור, ארה"ב עשתה זאת לא פעם.

בישראל אין באמת חוק גיוס חובה. יש "צו השעה". הבעיה היא כמובן שהצו הזה נותר בתוקף מקום המדינה ועד היום, ובכנות לא קשה להבין מדוע.

אפשר לנהל דיון האם ישראל יכולה לשרוד עם צבא קטן יותר ומקצועי יותר שבמקום לגייס מתוקף חוק כל מי שרק אפשר, מזמין אנשים להתגייס אליו בתור קריירה.
אבל לדעתי זה יהיה דיון סרק. בעוד שעקרונית אני בעד צבא כזה, אין לי את הנתונים האסטרטגים לקבוע אם ישראל יכולה להרשות זאת לעצמה, או לא.

אני מזכיר לך, שבניגוד לרוב הדמוקרטיות בעולם, אנחנו מוקפים מכל הצדדים במשטרים מאוד לא יציבים, ומאוד עוינים.
זוכר מה קרה בניסיון לעשות שלום בהסכמי אוסלו, ומה קיבלנו בתמורה להסרת הכיבוש בהתנתקות?

כל עוד יש כ"כ הרבה גורמים מסביב שלא יתרצו משום דבר פחות ממחיקה מוחלטת של מדינת ישראל מהמפה, אני בספק שנוכל לוותר על גיוס חובה.

אז כל מי שיש לו בעיה עם גיוס כזה, מוזמן לעבור למדינה אחרת שאינה נמצאת בסכנה קיומית.