ועוד משהו

ועוד משהו

אז נכון שזה לא נכלל ברשימת הנושאים קודם, אבל זה נושא פילוסופי פיצוצי לדעתי. שכפול גנטי. הטכנולוגיה כבר כאן, אדם כבר שכפלו, (שלב כזה או אחר לא אכפת לי) ועכשיו מגיע הפאן הכיפי! השכפולים הגנטיים בחברה. האם שכפול גנטי זכאי לזכויות של אדם רגיל או, מה יהיו זכויותיו של שכפול בחברה? האם זה נכון מוסרית ליצור שכפולים גנטיים שלך בתור "חלקי חילוף" או "עותק לגיבוי" ? אם יצור נוצר במטרה לבצע מטרה מסוימת (אדם מהונדס שיוכל להיות חייל אולטימטיבי למשל) האם מותר לנו להכריח אותו לבצע אותה גם אם אינו חפץ בה? אם שכפול של אדם מבצע פשע חמור ביותר, האם ניתן להאשים את המקור בנטייה גנטית לפשע ואף להענישו? אם ניתן יהיה להנדס גנטית אדם מושלם, האם הגולם לא יקום על יוצרו? (אגב אותה שאלה מופנית אל אינטליגנציה מלאכותית גבוהה מספיק להיות עצמאית) מספיק לבינתיים לא?

Henryf

New member
שכפול

לפי היהדות, האם שכפול של יהודי יהיה יהודי ? הנרי

עידו10

New member
HA HA HA ../images/Emo13.gif

אני לא בטוח שהיהדות מוכנה לדבר כזה... הם עדיין נמצאים בימי הביניים...

nissimhania

New member
שכפלו אדם??

הכל דיבורים בינתיים, אף אדם לא שכפלו. כאשר זה יקרה, אם זה יכול בכלל לקרות, יהיו לזה השלכות אדירות לגבי מהותינו. מעניין, ובמידה וזה יצליח, אם תיפתר בזאת הבעיה הפסיכופיסית. הרי ששכפלנו יצור אורגני, האם שכפלנו נשמה?? אם כן, הרי שמקורה בחומר ולכן היא איננה. אם לא, היא עדיין איננה שהרי הוכחנו שלא "צריך" אותה. אני, בכל אופן, מקווה שלא יצליחו לשכפל בן אדם באמת. נוח לי להאמין שיש לי נשמה.

רוזנה

New member
אבל ...

מה זאת נשמה? האם זה לא כל יצור חי? הרי יש הגורסים כי גם בבע"ח יש נשמות...?! ולפיכך, אתה מזהה אדם משוכפל כרובוט...? או בצורה אחרת, כיצד אתה מבדיל בין שיבוט לבין אדם? יצירת האל?! יצירת אדם?! ואז מה בנוגע לזכויות? ואם כך, מקדימה ושואלת- יצור ללא נשמה (על פי ההגדרה שתגדיר לי בטח מאוחר יותר...
) ראוי לחיים בכלל? שוווו... לוקחת נשימה עמוקה וממתינה לתשובה
רוז

nissimhania

New member
הלוואי והיתה לי תשובה... רוז.

פשוט נוח לי להאמין שיש לי נשמה והיא מצדיקה את קיומי. היא מהותי האמיתית והיא שעושה אותי לאדם. נשמה אינה נמצאת בחומר, וגם לא ברוח. היא אי שם "ליד" האלוהים, מחוברת אליו ומקושרת עד אלינו פה "למטה". לשכפל אותה לא ניתן, כי היא אינסופית, היא אלוהית. ולכן לאדם משוכפל לא "יהיה" אותה. האם זה אומר שאינו ראוי לחיים? לא יודע... מה זה "ראוי" בכלל? אלו השאלות הכי קשות שאני יכול לחשוב עליהן. אני רחוק רחוק מלפתור אותם, ואפילו מפחד מהתשובות שאני עלול לקבל... הלוואי ולא אדע דבר כזה לעולם. נכון, זו אימרה המעידה על חולשה- לכל אדם יש נקודות חולשה, זו שלי.

רוזנה

New member
מעניין לדעת...

מדוע אתה חושב שזוהי נקודת החולשה שלך? אולי היא נקודת החוזק שלך?...

Henryf

New member
אני מקווה שלא יצליחו לשכפל

תהליך ההלודה הרגיל של ילד, אינו מהווה סוג של שכפול? יצירת נשמה? הנרי

לחוכמת הגלידה-שיבוט

העלת פה נושא מעין,אני אישית גם מקוה שיגיעו לשיבוט אדם אחרי שאני כבר לא אהיה בעולם הזה כי בשלב ההוא האדם יצטרך להתמודד עם התמצית הטהורה של השאלות הפילוסופיות ואני לא בטוחה שהוא מוכן עדין לשאיפה כזו. שלך חנה גונן

אז ככה.

נכון, עוד לא קם אדם משוכפל והתהלך בינינו, אבל! קבוצה של מדענים אמריקנים אני חושב, שיבטו עובר של אדם (הכניסו תא (לא זרע) של אדם מסוים לתוך ביצית - יוצר העתק דומה מאוד למקור) ה"עובר" התחיל להתפתח ובשלב מאוד מאוד מוקדם הרגו אותו. אני לא זוכר מה הייתה המטרה של הניסוי אבל הניסוי הזה שבר וריסק את כל גבולות האתיקה המוכרת! מכאן שאם שכפלו אדם אחד, אין שום סיבה שמדענים רוסים חסרי עבודה ישבטו לסאדם תוכנית מגירה, או לניאו-נאצי עשיר איזה היטלר או שניים. אז אולי הרעיון שלכל אחד יהיה בסלון איזה סיינפלד שכל מטרתו בחיים זה לבדר אותנו או משהו כזה, אבל הדלת פתוחה, הטכנולוגיה קיימת והמוסר כבר מזמן לא. לפי דעתי מה שיקרה עם השיבוטים זה: תחילה יוולד הילד המשובט הראשון (אע"פ שהוא ממש לא יהיה הראשון, רק הראשון המפורסם) יקראו לו אדם או טרומן (תלוי מה האמריקאים מעדיפים, סרטים או אמונה) הוא יוולד ויחיה כמו מלך בגלל שהוא הראשון. תחילה באמת יוולדו מספר מצומצם של שיבוטים וישמשו הורים חשוכי ילדים. אחרי או לפני, הצבא (האמריקאי! אלא מי?) יעשה ניסויים ויבנה חיילים משופרים גנטית (ע"ע חייל אוניברסלי) הצבא יעשה איתם ניסויים וישלח אותם למשימות בכל מיני חורים. אחרי זה, המלחמה הגדולה או המשבר הבא הגדול יטופלו בסיועם של החיילים האלה. השימוש בהם יגדל עד שכל העבודה תעשה על ידיהם. אחרי זה או בזמן ש, יתחילו להשתמש בשיבוטים לצרכים רדודים והם ישמשו כעבדים לסוגים שונים. עכשיו פה נשאלת שאלת הנשמה, או האינטלגנציה שלהם. אם אכן יעשה שימוש כזה בשיבוטים ויהיו להם רגשות ותכונות אנושיות במהרה תהיה מלחמת אדם- ביצירת האדם (הגולם קם על יוצרו אם תרצו) ומשם, מי יודע?

אני לא רואה כאן סוגיה אתטית

ראשית, מדובר באדם לכל דבר, ולכן ראוי למלוא הזכויות המוסריות. שנית, אנו "יוצרים" אנשים כל הזמן, וחלקינו בחוסר-אחריות משווע, ולכן מה זה משנה באיזה דרך. שלישית, אני לא פוחד מ"שכפול" של היטלר. היטלר הגיע לשלטון לאחר בחירות דמוקרטיות (הזיופים בהם לאו דווקא היו גדולים מאלו בבחירות האחרונות בארה"ב או במפלגת העבודה). לסיכום, אני חושב, שזוהי סוגייה פסיכולוגית: קשה לנו להתמודד עם תאומים זהים לנו, שיקחו ממנו - בהקשר לדיון הקודם - את האשליית ה"אני" הייחודי, החשובה כל-כך לקיומנו החברתי.

מישקה

נכון, אם יווצר היטלר חדש זה לא אומר מייד שהרייך יקום תוך יום. אבל הוא כן יאגד את כל הנאצין והאנטישמים תחת "בית" אחד, ואם ישפרו אותו הוא לא יחזור על הטעויות של היטלר... וכשאנחנו יוצרים אנשים כיום, זוהי צורה טבעית של יצירה. מה אנחנו עושים אתם זו שאלה אחרת. השאלה היא האם התערבות כה משמעותית מצד האדם לא תביא להבדל (לא בהכרח חוסר ב"נשמה" או משהו כזה, אלא פגמים שנוצרים כתוצאה נניח ממחסור של איזשהו מרכיב שעוד לא אובחן בלידה טבעית...)

תשובה

לגבי פגמים שנוצרים, אני מוכן להודות יש כאן סוגייה אתית מסוימת, אם יש סבירות גבוהה משמעותית מזו שבטבע, שיווצרו, לפחות בהתחלה, פגמים כאלה. לגבי היטלר, אני חושב, שמה שאנו מתווכחים עליו הוא: א. תפישה שונה ביחס לגנטיקה: אני לא חושב, שבגנטיקה (טבע) של היטלר או של מישהו אחר כתוב משהו לגבי תורת הגזע והנאציזם (תרבות, סביבה, תקופה של משבר כלכלי, שבר מודרני ועוד). ב. תפישה היסטורית שונה: יש תפיסה האומרת, שההיסטוריה נישאת על כתפי יחידים, ואני לא שותף לה. אני חושב, שיש הבדל בין הנאציזם של היום לבין הנאציזם של אז - לא רק מבחינת קנה-המידה, אלא גם מבחינת מידת הרלוונטיות שלו. בקיצור, הסכנה היא לא הולדתו של עוד היטלר, אלא הגעתה של תקופה הרת-אסון והיווצרותה של חברה מנוונת מוסרית (עכשיו?), שבה קם אחד כמו היטלר, שאני לא שותף למיסטיפיקציה ולייחודיות שלו. הוא לא כזה מיוחד. להיפך, בתרבות ההמונים שלנו, יכולים להזדמן כאלה, כשיש להם ביקוש.

למעלה