התמונה המלאה
אכן, אני התייחסתי לסיכוי של ילד ספציפי, אשר בד"כ בריא, להיות משותק - מאד מאד נמוך בכל תרחיש, כפי שציינתי (אגב, גם הסיכוי שלה לתופעות לוואי מהחיסונים נמוך יותר).
אני מבין היטב את הלוגיקה שאתם מסבירים אותה לעצמכם ולציבור. אין צורך לחזור פעם אחר פעם על הרטוריקה. בשורה התחתונה, בניכוי כל ההסברים, ההתיעצויות ומסע ההסברה שעלה לנו פי 7.5 מעלות החיסונים המוחלשים עצמם, נשארנו עם הימור פזיז שלכם על מבצע חיסון אוכלוסייה שלמה בחיסון מוחלש, למרות סיכוי גבוה שהנגיף הטבעי היה נעלם כפי שבא וללא נזקים משמעותיים.
ראינו את זה ב 90% מביקורי הנגיף הטבעי באפריקה, וחשוב מזה,
אנו רואים את זה במדינות עם פרופיל דומה לשלנו בצפון אירופה: תנאי סניטציה גבוהים, הרגלי הגיינה טובים, שיעור התחסנות IPV גבוה מאד:
In northern European countries (France, Netherlands, Sweden, Finland, Iceland), IPV schedules have resulted in the eradication of wild-type polioviruses and protected against large outbreaks of paralytic disease for several decades [28]. The impact of IPV in these countries has been attributed to an effect of IPV on shedding in the nasopharynx in settings where oral-oral transmission is likely to predominate. Where importations of wild-type polioviruses to these countries have been documented, they have resulted in outbreaks ranging from a single case to over 100 cases of poliomyelitis [29]–[32]. These outbreaks have usually been restricted to unvaccinated communities, indicating the reduction in poliovirus transmission that results from vaccination with IPV. To date, no outbreaks have been reported from countries that have recently switched to exclusive use of IPV. However, there is some evidence from Israel that IPV-using communities are more at risk compared with OPV-using communities [33
הם בדיוק מספרים על מדינות מערביות (צפון אירופה) המחסנות דרך שגרה במומת, כמו בישראל, שרשמו התפרצויות פוליו עם חולה אחד עד כמאה חולים, כתוצאה מייבוא הנגיף הטבעי. הם מספרים שהתפרצויות אלו היו בד"כ מוגבלות לאוכלוסיות בלתי מחוסנות, מה שמצביע על הפחתה בהתפשטות נגיף הפוליו כתוצאה מהחיסון המומת דווקא! (זה חידוש - אז החיסון המומת לבדו, באוכלוסייה מחוסנת רק במומת עם תנאי תברואה מעולים, עשוי גם כן למנוע התפשטות הנגיף - בהדבקה בהפרשות מהרוק. הם גם מצביעים על העובדה שבמדינות כאלה, הדבקה מהרוק היא דווקא היותר שכיחה, ולא הדבקה בצואה!, כנראה בשל ההפרדה הטובה בין מערכת הביוב למקורות המים והמזון). הנה יש לנו כאן דוגמאות שבהם לא מיהרו לחסן במוחלש את האוכלוסיה, אפילו לנוכח תחלואה(!) של עשרות אנשים - רחוק ממה שיש בישראל, שבה אין עד עכשיו ולו חולה אחד. שם לקחו הימור מחושב שלא להסתבך עם החיסון המוחלש - למרות העברה מוגבלת של הנגיף וחולים!
(בהמשך הם מספרים שלמרות שלא נרשמו התפרצויות באוכלוסיות שעברו לחסן רק במומת, יש סימנים מישראל שאוכלוסיות כאלו נמצאות בסיכון מוגבר להתפרצויות בהשוואה לאוכלוסיות המחסנות במוחלש. ובכל זאת, עד היום, אפילו כאן - אין אף חולה אחד! וגם אם היו כמה - עדין זו לא היתה סיבה למהר עם המוחלש לכל האוכלוסייה, ממש כפי שלא מיהרו לעשות במדינות הנ"ל).
ד"ר קלינר, כל מה שאנו אומרים, זה שההחלטה לעשות שימוש בחיסון המוחלש בישראל בתנאים שנוצרו (אין צורך לחזור עליהם) - הינה החלטה עם סיכון גבוה יותר בהשוואה להחלטה חלופית שלא לעשות שימוש בחיסון הזה.