ועכשיו לשאלתי

snowe

New member
ועכשיו לשאלתי ../images/Emo101.gif../images/Emo35.gif../images/Emo35.gif../images/Emo35.gif

היי חברים אומנם אני אינני הונגריה אלא ילידת הארץ אבל כנראה שהגורל ההיטורי שלי רצה שאשתייך גם לקבוצתכם אם תרצו או לא (אין ברירה) אבי ז"ל נפטר לפני 3 שנים היה ניצול שואה והוא והוריו הצליחו להגיע לארץ ישראל. אבי היה בתקופת השואה בערך בגיל 9-12 אבי יליד יוגוסלביה ובתחילת המלחמה וההפצצות על בלגרד ברחו הוא והוריו לאן? להונגריה אבי ואביו היו במספר גיטאות ...ובכל פעם מסיבה זו או אחרת(לפעמים בלי סיבה) עברו לגטו אחר האמא הייתה עם תעודות מזוייפות בבודפש הגטו האחרון בון שהה אבי ואביו היה גטו פייג´,PACS יום לפני שאבי היה אמור להיות ברשימת המוצאים מהמחנה (קבוצת אנשים שיצאו כנראה להשמדה כי לא חזרו..) אביו שהיה טבח בגטו שיחד את אחד הקצינים הגרמניים שכנראה בכל זאת היה לו קצת לב שינסה לשחרר את אבי. ואכן לא תאמינו אבל הקצין הגרמני כנראה עשה משהו כי כבר בשעות הלילה לקחו את אבי והעבירו אותו לאמא שלו בבודפשט ביום במחרת הגיעו עם רשימת השמות ואכן שמו של אבי הוכרז אבל אבי...? לא! כפי שאמרתי אבי עלה לארץ מהונגריה עם אביו ואמו ועוד 2 דודות לצערי במשך חייו תמיד אהב לספר את ספורי השואה אבל ללא שנים, דמויות וכ´ ולכן כיום אין לי כל משפחה מצד אביו מלבד דודה אחת צעירה באמריקה אינני יודעת כלל אם נשארה.. רציתי לבקש מכם חברים במידה ויש לכם אינפורמציה כל שהי על גטו פאייג´ שדרך אגב לא מצאתי בינתיים(מר טומי ואחרים הפנו אותי למוזיאון בצפת) שום תיעוד מפי אנשים שהגיעו לארץ מגטו זה, האם משהו בכלל מכיר את משפחתו של אבי? שם אבי: רוברט סיידנר שם אביו- מטיאס/מתיאס שם אימו- אירנה ואחותה אולגה הייתה להן עוד אחות נדמה לי בשם איבי שם משפחתה של אימון בנעוריה - אברהם אשמח לקבל כל פרט ולו הקטנטן ביותר לגבי הגטו, המשפחה.... ועכשיו תגידו-----לא מספיק החייתי את האתר? אומנם לא על תרבות הונגריה פרופר אבל גם ההסטוריה היא חלק ניכר מהתרבות שהשפיעה על הלך חייהם של האנשים, מאכליהם, לבושם וברור על התנהגותם.

טומי*

New member
את מתכוונת לפאץ´ ?-- PECS ../images/Emo35.gif

אני לשמחתי הרבה צעיר מדי לדעת פרטים,כי נולדתי לאחר השואה אבל אנסה לברר רק השאלה אם באמת מדובר בפאץ´?

טומי*

New member
לפני שנה וחצי הייתי בעיירה...

פאצ´ והנה בית הכנסת שפעיל רק בסופי השבוע

snowe

New member
כןטומי כן זה כנראה זה../images/Emo24.gif

גם אני נולדתי אחרי השואה ומזל שנולדתי כי אם אבי היה יוצא עם הרשימה שהקריאו שם בגטו פאץ אזי ברור שאני לא הייתי זוכה לדבר אתך באתר.... (אני מרשה לעצמי לדבר בהומור אולי ציני בגלל שזה כנראה "מהגנים" של אבי שכך העביר אותם לביתו) אז כפי ששאלת גם אני לא יודעת בדיוק איך מאייתים את העיר- פאג, אני חושבת שיש רק עיר אחת כזו בדרום מערב הונגריה PACS או PECS כפי שאמרת ובבית הכנסתץ בפנים היית? האם ידוע לך משהו על ספר המרמירים של הונגריה שנמצא שם? הורי היו שם לפני 10 שנים ואמרו שיש שם ספר כזה ושמו של אבי נמצא בינהם כאחד הנרצחים כי הם לא ידעו שהוא ניצל ממש ברגע האחרון מהגטו וידעו שכל מי שהיה ברשימות חוסל ואינו בחיים אבל אבא שלי שרד למרות הכל ולכן עולה השאלה האם אין עוד כאלה? תודה טומי

טומי*

New member
כן הייתי בתנוכו של בית הכנסת...

וכמה שזכור לי גם ראיתי את הספר שהיזכרת.את יודעת איך זה ישראלים בכל מקום מחפשים,משפחה.גם חתמתי בספר אורחים בעברית וגם בהונגרית.דרך הגב העיירה PECS יפיפיה, יש לי מלא תמונות שצילמתי שם.צירפתי ת´הכתובת של האלבום בוובשוט ששם ישנן תמונות מבודפשט וגם מפאצ´

Chaya2002

New member
למתענינת מפאצ´

בעלי אבי איינהורן יליד הונגריה, מאזור פאצ´, חזר לפני שבוע מטיול שורשים באזור זה שנקרא טולנה-מג´ה (יש לו שם אחות ) אחותו מכירה את הקהילה בפאצ´ ,באם הינך דוברת הונגרית אתן לך את מס´ הטלפון היא מאד תשמח לעזור לך היא בקשרים עם החזן ועוד אנשים שחיים שם מלפני דורות.לידיעתך לפני שבועיים היתה תכנית טלביזיה בהונגריה על אותו בית הכנסת.

snowe

New member
אני ממש מתרגשת

כל כך שמחתי לקרוא תגובתך אבל אני לצערי לא דוברת הונגרית ואפילו באנגלית(אני מבינה)אבל לא מרגישה חופשית לדבר אשמח מאוד אם במקרה שיש לכם קשר בתכתובת איתם או אפילו דוא"ל אנסה לכתוב להם... כדי לקבל פרטים נוספים לגבי משפחת- סיידנר או זיידנר לפעמים האיות בגרמנית היה שונה תודה מקרב לב

snowe

New member
לא תאמינו אבל קבלתי קצת מידע../images/Emo24.gif

היום הגיע אלי בבוקר מכתב ממוזיאו יהדות הונגריה שבצפת ממש מקסימים רק לפני יומיים שלחתי להם דוא"ל וכבר היום....? אז מה קיבלתי פשוט אני כל כך מתרגשת... 1. דף מצולם בעברית מספר של יד ושם ובו מידע על גטו פאג´ בו כתוב שנשארו בחיים רק 2 ילדים אחים תאומים אז איך אפשר לא להתרגש הרי אני יודעת שגם אבא של היה בין הניצולים ואף אחד אפילו לא יודע גם ביד ושם לא יודעים 2 צורף צילום של רשימת הנרצחים בעיר פאג ומה מצאתי? הששם של אבי רוברט סיידנר נמצא ברשימה(אני ידעתע על המסמך אבחל לא היו לי עדויות) אמא שלי ואבי ביקרו בפאג´ לפני 10 שנים ואו את ספר המרטירים בבית הכנסת. כמו כן אבא שלי התעלף כמעט ובקושי היה מסוגל להיכנס בשער הגטו לאור כל הזכרונות הקשים שהוצף בהם לדברי אימי כיום גרים בגטו כבשכונה רגילה לגמרי ונראה לי שאפילו לא יודעים מה היה שם כשאסרוק את התצלומים אני אעלה אותם באתר אשמח להמשיך ולקבל מידע לגבי משפחת סיידנר או אברהם שמוצאם ביגוסלביה ובתקופת השואה היו בהונגריה תודה לכולכם ואני עדיין בקושי נושמת מרוב התרגשות אבל הרגשתי את חובתי לשבת ולכתוב לכם על כך

נולדתי ב: PÉCS , אבל הורי נפגשו

שם, אחרי המלחמה... לחברה טובה שלי היו הוריה במקור, מהעיר, והיו בין הבודדים, שנצלו ( לפני שנכנסו לגטו) את יהודי הונגריה (חוץ מבודפשט) לקחו למחנות כבר בהתחלת 44´ - מעטים ניצלו...הכרתי פסיכיאטר בארץ, שהייה במקור מהעיר, גם כן, כמו ילד או נער, הוא כתב זכרונות, כרגע לא זוכרת את שמו...אבדוק... הגטו קרוב לתחנת רכבת, במקור בנו לעובדי רכבת. בניין די גדול, עם חצר פנימי...בילדותי עברתי כל יום לפני הבניין, עם אוטובוס, אבל האנשים לא רצו לזכור שזה הייה הגטו, אמרו :MÁV - bérház אפילו תחנת אוטובוס יש שם, עם השם הזה...רק שלט קטן על קירות האפורים מציין, שזה הייה הגטו... אני חושבת, שההונגרים במשק עשרות שנים רצו למחוק מזכרונם את הגטו, את היהודים בכלל. עיר שהיתה קיימת לפני 2000 שנה, בזמן האימפריה הרומית, בתקופת הטורקים בנו שם מסגדים, 2 נישארו במצב טוב, עד היום. אחד מהם התנצר...בכיכר המרכזי של העיר, אחד חפך למוזיון.עיר של אוניוורסיטאות, אומנים ואנשי אקדמיה רבים עברו ילדותם שם. ישנם מוזאונים רבים בעיר. בית הכנסת היפה מעיד על קהילה גדולה ועשירה, עד 1944. היום בקושי יכולים לארגן מניין. לאחרונה, בהתחלת יוני הייתי שם, כמעט ישר מהמטוס נסעתי...זאות אומרת באותו יום שהייתי עוד בתל-אביב, בערב כבר הייתי שם...ואז הרגשתי פעם ראשונה, כמה דומה האקלים. רחות של אביב ישראלי היו שם. העיר בנוי על חלק הדרומי של הר, בשם MECSEK.

snowe

New member
../images/Emo24.gifתודה על תגובתך אווה

אווה ראיתי בכרטיסך שאת קרובה לגיל שלי- 46 כלומר בנות דור שני לשואה מאיין הגיעו הורייך לפאג? והאם עליתם לארץ מיד או גרתם שם זמן מה?(סליחה ראיתי שסיפרת על חוויות בעיר באיזה גיל?) אשמח מאוד אם תוכלי לאתר את שם האדם שאת מכירה שנשאר שריד מגטו פאג תודה על הפרטים הנוספים שלא היו ידועים לי כלל אלא למרות שאבי נסע לפני 10 שנים לראות את המקום לדברי אימי לא זכר כלום לא מהאזור, השכונות ו... רק כשהגיעו ל"שערי" הגטו פתאום קפא והצטמרר ושם זכר ... חשש להיכנס פנימה כאילו הזמן חזר לאחור בשבילו ולא פלא ... האם במשפחתך מהורייך זכית לשמוע על תגובות רגשיות, מעשים של אנשים שהיו בפאג בתקופה? תודה על תגובתך דורית

דורית, שבת שלום!

הורי באו מקצבות אחרות של הונגריה, ונפגשו כספורטאים בעיר... לאחר ששברתי את הקרריארה של אמי( עם העובדה, שנלדתי 1953), הם נישארו שם. גדלתי בפץ´ עם סיום התיכון, ועזבתי כאשר התחלתי ללמוד בבודפשט. בעצם רק לתקופות קצרות חזרתי לשם לביקור. בגיל 32 עליתי לארץ, עם שתי ילדי בלבד. אמי לא דברה איתי שנתיים, ואמרה, שאני אמא רעה, שלקחתי את הילדי למלחמה... מסיבות מובנות, אני לא אשפוט על כך, אבל לא יכולה להגיד, שהקשר חזק ביננו. לפני 4 שנים אבי נפתר...חוץ מאמי ואחותה הצעירה ממנה 5 שנים, אין לי קרובי משפחה שם. קשה להסביר את המצב בהונגריה, לאחר המלחמה...על דת לא שמעתי מילה בבית, לא על יהדות. אבא שלי חיפש תמיד חדשות על ישראל, אבל לא חשבו לעלות לארץ... אולי אבי, ב:1956 שכל ערב נאצר על יד הבית מסעית, עם אנשים שעברו את בגבול...בסוף נישארו שם. הם ידעו, שבשלב מסויים, בבודפשט, התקרבתי לסביבה של הרב שרייבר, הילדים סיפרו להם, שהיינו בבית כנסת, אבל לא חשבו שאני הולכת עד הסוף... אבי, משערת, בתוך ליבו שמח, שאני חזרתי ליהדות, אבל לא יכולתי לדבר על זה איתו...בין 1991 ו1997 לא הייתי בהונגריה. הייתי עסוקה עם החיים כאן, עם הילדים, ולא התחשק לי לשמוע מאימי, את הדאגות שלה...בסוף, כבר נורא התגעגעתי אליכם, ותכננתי לנסוע ליום האולדת ה:70 של אבי...אחרתי יומיים. הוא נפתר

snowe

New member
את ממש נהדרת

כל כך שמחתי לקבל את מכתבך ועוד לשמוע שאת נמצאת לא הרבה שנים בארץ ושולטת כל כך טוב בכתיבת השפה העברית כל הכבוד!!! היה לי עצוב לשמוע שהקשר עם אימך לא היה כל כך טוב ושאביך נפטר זה ממש מקר אותי לגורלך כי גם אבי נפטר לפני 3 שנים בגיל 65 כלומר אביך ואבי היו בערך באותו גיל כמו שאני ואת הפרש של 4-5 שנים? האם לאביך הייתה משפחה גם בארץ? לאימך? האם היו גם ניצולים או שהם לא חוו שאופן אישי את השואה. איך את מסתדרת בארץ שלנו עם ילדייך? האם הם קטנים? ועם מי נשארה אימך שם בהונגריה לבד? כמה שאלות אני שואלת כמו "קושיות" ששואלים בפסח אבל אני כל כך סקרנית ולא יכולה להתאפק מלשאול אם את מרגישה שאינך יכולה לענות לי לא אכעס אני מכבדת את רצונך שלך דורית

דונית, לא רוצה לעורר רחמים, אני

בסדר...יש לי ילדים ניפלעים, גדולים, עצמאיים, מוצלחים, מאוד געה בהם! כבר כתבתי פעם, שהם שילוב מוצלח של הישראליות והחינוך אירופי...מעושרים, עושים, מה שאוהבים.עם בתי, למרות, שחייה בלונדון, הקשר שלי מצויין, וכמה אני קשוחה, לעולם לא אישכח את מצבי עם אמי, ואני תומכת בבתי, בכל נפשי. הורי היו ילדים, בזמן המלחמה, לכול אחד הייה סיפור ארוך, מסובח, וסביר להניח מעלה כעבים וזכרונות קשים. סבתא שלי, האמיצה, החכמה, הגיבורה הצילה את בנותיה, רוב הזמן לבדה ( בעלה הייה בצבא, בשרות עבודה, ללא נשק. כאשר חזר, עוד אסף את כוחו, ונסע לארצות הברית, להכין מקום למשפחה, אבל מצב בריאותו התדרדר, וניפתר שם. סבתא קיבלה את התקפת לב האשונה, לאחר המלמה בגיל 32. אחרי זה עוד 3 פעמים, אבל אישה מופלה הזאת היגיע לגיל קרוב לשמונים, עם כל בעיות הרפויאות שלה. הורי עבדו, ובתור ילדה קטנה סבתא תיפקד עיקר, כאם, במשפחה. נורא, נורא קשה להסביר את נפש הניצולים, זה גם תלוי, אך עברו את התקופה קשה, שבהונגריה לא היתה ארוכה, אבל אחזרי מאוד. הם בחרו בשתיקה, וזה הייה אפשרי במדינה, שהדת בכלל נסוג מול האידאולוגי הקומוניסטים. הורי היו במעמד טוב, מפני שהיו ספורטאים מצטיינים, לא היו צריכים להיות חלק ממנדגנון המשטר, כדי לעבור את השנים בשקט, ובמצב כלכלי סביר. אם, מעניינים אותך דברים על העיר, למרות שאביך עבר רק את תקופה האיומה, אסמח להעביר חומר...

snowe

New member
אשמח לקבל פרטים על האזור

וכל מידע על הגטו, העיר, שרידים , אנדים ועוד אני לא חושבת שאגיע בקרוב לאזור זה גם אם אהיה בהונגריה זה די מרוחק מבודפסט אבל שמעתי שזו עיר יפייפייה לפי דברי האנשים בפורום אבל קשה לי מבחינה רגשית להגיע למקום שאבי עבר שם חוויות קשות ועדיין אני מנסה לברר אם גם הסבא והסבתא שלו שהיו שם נרצחו או לא רשומים ברשימה אני מודה לך מאוד על כל מילה ומילה ומחזקת ידייך ובחייך עם ילדייך במדינה שלנו שלי ושלך ושל כל החיהודים

אסיג לך, ואת מי שמעניין...

אם אסע פעם הבאה, אקח כוח, ואצלם את המקום - אבל לא בקרוב... אני צריכה/רוצה לנסוע ללונדון, בפברואר, על מופעה המחזה של הבת שלי... היא ילדה כזאת נפלאה! על פץי דרך האינטרנט יכולה להסיג דברים אבל בטח לא על הגטו... תודה על המילים היפות שלך... אווה

snowe

New member
תודה אווה על הכל....../images/Emo24.gif

אווה מה אמרת על הילדה שלך? מה היא עושה בלונדון? מופיעה ? לא הבנתי נכון אשמח אם תפרטי שלך דורית

בתי מחזאית (שחקנית)...בשפת

שקספיר...היא למדה משחק וכתיבה, בלונדון (בכוחות עצמה בלבד), ולפני שנתיים הפיקה את המחזה הראשון שלה, בשם: UNTOUCHED . היא שמה את כל כספה, שחסחה, במשך שנים - הצליחה לשחזר, אבל עבדה מאוד קשה...גם שיחקה, גם כל היחסי ציבור עשתה לבדה. את המחזה השיני שלה מציגים בפברואר, בלונדון, עם עזרת המרכז תרבות הונגרית, שם.

בתי מחזאית (שחקנית)...בשפת

שקספיר...היא למדה משחק וכתיבה, בלונדון (בכוחות עצמה בלבד), ולפני שנתיים הפיקה את המחזה הראשון שלה, בשם: UNTOUCHED . היא שמה את כל כספה, שחסחה, במשך שנים - הצליחה לשחזר, אבל עבדה מאוד קשה...גם שיחקה, גם כל היחסי ציבור עשתה לבדה. את המחזה השיני שלה מציגים בפברואר, בלונדון, עם עזרת המרכז תרבות הונגרית, שם.

למעלה