ושוב שאלה לקראת חגיגת יומולדת

נ י נ י4

New member
ושוב שאלה לקראת חגיגת יומולדת

לבת 75. הפעם זו חמותי. ילידת הארץ,מעמק יזרעאל. אולי יש רעיונות לגבי אירוח ( לא ממש ארוחה) , אלא יותר מנות קטנות , מעין קוקטייל כזה? מנסה לחשוב על מאכלים שיערכו לחך של ילידי הארץ, דור הפלמ'ח כאלה... אודה על רעיונותיכם....
 

ענת סלע

New member
אני הייתי עושה מזה "קטע"

והולכת על מה שנהוג לכנות "רטרו". כל הדברים שפרצו אל מטבחנו בסערה אחרי תקופת הצנע ועד סוף שנות השיבעים, נניח. משהו נוסטלגי.
 

ranlevy

New member
רעיון חביב

אבל בשביל זה נדרש מישהו שהיתה לו תודעה בתקופה הזאת... ושיכול לספר מה היה אז. עוד כמה זמן האירוע? -- רן.
 

ענת סלע

New member
למשל

הרעיון הוא כמובן להפוך את כל אלה לגורמה. על תום תקופת הצנע אני לא לגמרי סגורה, שנות השבעים יותר קרובות אלי: נקניקיות עטופות בבצק עלים, שהיו "שוס" ענק במסיבות של הקצונה הצהלית, סלט וולדורף שכיכב כיכוב ענק, היו אבקות "דיפ" עם אורך חיי מדף של 9000 שנה לפחות, פונדו היה שיא העידכון הקולינרי מתישהו. בתחום המשקאות היתה אבקת "זיפ" (משו מגעיל במיוחד), באלכוהולים: "בוסקה" ו "פנטזיה".
 

נ י נ י4

New member
תודה, אבל אני יותר חשבתי בכיוון של

"מעדני" מלחמת תש'ח- תפוחי אדמה- קרטושקס ( כבסיס לשידרוג), מאכלים של קומזיץ כאלה או מאכלים מזרחיים, שהם אהובים יותר על הדור הזה. לא ממש סגורה על העניין, וגם רוב המאכלים האלה רחוקים מגורמה כרחוק מזרח ומערב.... תודה, בכל אופן :)
 

kaya11

New member
אמא שלי סיפרה לי

שבתקופת הצנע בירושלים הם היו מכינים קציצות מעלי חוביזה ומרק סרפדים... למרות שזה כבר נראה לי לקחת את הנושא רחוק מידי... אבל אני יכולה לשאות אותה איך זה נעשה אם יש מעוניינים...
 
מסכנה חמותך../images/Emo9.gif

בגיל 75 היא כבר חשבה שלא תצטרך לאכול יותר אוכל חסר טעם של תקופת הצנע, אבל לא, הנה זה בא שוב ובגדול... קרטושקעס...
לדעתי, תכיני לה משהו פשוט וטעים, בלי להסתבך.
 

eingedi

New member
ארוחת תש"ח ברוך גמילי ../images/Emo141.gifרעיונו

שלום אני הייתי הולך על דברים בסיסים מרק עגבניות טוב עם אורז( מתקרבים לחורף זה מתאים). תפ"א ממולא עם ירקות שורש מוקפצים עם נתחי סינטה. רוסביף אנטריקוט מוגש עם חצאי עגבניות בטטה ובצל בינוני אפוים בתנור עם שמן זית טימין ומלח גס אפונה סינית כתוספת ירוקה וטריה מוקפצת קצת יין והרבה מזל טוב שנה טובה קובי
 
מניחים לפתחך אתגר ואתה מצטער?../images/Emo13.gif

יש עוד 10 ימים, מספיק זמן כדי לחשוב (ולנסות) איך משדרגים את הקומזיץ, הקוקו והסרפאן... מי יודע, אולי יצא לנו פה משהו שיהפוך לגורמה ישראלי מקורי
 

נ י נ י4

New member
אולי לא הובנתי נכון- בהחלט מבקשת

להפוך את האירוע לגורמה, אבל קודם רציתי להתחיל לחשוב ממה להתחיל, מה הבסיס הנכון ליציאה לדרך...
 

terroir

New member
../images/Emo45.gif ../images/Emo45.gif ../images/Emo45.gif תבורכי !

ולשף הלבוש: אני מנסה לברר את הכוונות, גם אם דרכי לפעמים בוטה משהו (ועל כך הסליחה). ואני שמח שאלו התשובות.
 

ooopsi

New member
מקווה שיכולה לעזור איכשהו

יש ברשותי את הספר "הבישול הטוב מזרח ומערב" של ליליאן קורנפלד, שלדעתי יכול לתת לך מענה טוב למתכונים מהתקופה. אם תרצי מתכונים תני קריאה ואקליד
 

נ י נ י4

New member
אם תוכלי להציע לי

רעיונות מהספר אשמח מאוד. אני די צועדת פה בדרך חשוכה... הכיוון הוא דברים שאפשר לאכול בקבלת פנים, לא ארוחה סביב שולחן. מעוררי תיאבון, כאלה, אולי ממולאים קטנים, מאפים וכדומה...?
 

ooopsi

New member
זו ההצעה מהספר לארוחת מזנון:

אם יש משהו שנרא לך תגידי ואקליד את המתכונים א. ארוחה קרה: פרוסות צלי בשר קר סלט תפו"א במיונית פרוסות עגבניה ירקות כבושים אגוזים ממולחים (ממש ככה זה כתוב בספר) לפתן, עוגה, משקאות או לחילופין קוקטייל עגבניות ביצים רוסיות סרדינים על לחם קלוי סלט מלפפונים וקינוחים כנ"ל ב. "ארוחה לאחר הצגה" דגים או עוף קר או קלופס ממולא ביצים סלט חצילים או כרוב במינית או סלט עגבניות ומלפפונים כבושים זיתים שחורים או ירוקים או סלט סלק סלט פירות או פירות בג'לי עוגות ביסקוויט ושתיה ג. ארוחות מזנון חמות לחורף: נקניקיות חמות (עטופות בבצק פריך) או אטריות במיץ עגבניות עם גבינה מרוסקת (שוב, הניסוח הוא מהספר) שעועית לבנה אפויה במיץ עגבניות או ביצים ממולאות כרוב כבוש לחמניות חמות פירות , עוגות ושתייה ד. לנשפית קוקטייל מולחת: עיגולי אבוקדו ושזיפים ממולאים גבינות על קיסמים רצועות גבינה, רצועות ירקות כריכים קטנים מגוונים זיתים, אגוזים, תופינים ממולאים נקניקיות בלחמניות פאי "קנפה", תפו"א אפויים בחתיכות פיצות קטנות, בורקס, ביצים ממולאות חתיכות דג, עוף, כבד על קיסמים ממרחים עם קרקרס עוגות שונות ופטיפור בסוף הצעות הגשה: אפשר להחדיר אוכל על קיסמים בתוך חציל, כרוב אדום או אשכולית
 

ooopsi

New member
ובעצם תוך כדי הקלדה עלתה לי הצעה:

כמבון בתנאי שין לך בעיה לשים בשר וחלב על אותו שולחן, במידה וכן פשוט תתעלמי מ"הגורמים" המפריעים: ביצים ממולאות (נראה לי חובה) דגים מלוחים וכבושים למיניהם נקניקיות מיני עטופות בבצק עלים מטבלי גבינות שונים בטעמים של פעם - אני זוכרת רק שהיה בטעם של שמיר ובטעם של רוקפור. אם מישהו זוכר עוד טעמים תגידו כדור גבינות ואגוזים - אפר במקום כדור אחד גדול לעשות כדורים ט=קטנים בטעם של ביס וכמובן להשתמש בגבינות איכותיות פירות יבשים ממולאים בגבינות - שזיפים, מישמישים, תמרים חמוצים למיניהם תוצרת בית "כבד קצוץ" מאפונה (יותר טעים לדעתי מזה העשוי מחצילים קרקרים שילוו את הכל, ואם את רוצה להשקיע - כמה לחמים תוצרת בית רוסטביף תוצרת בית + מינז תוצרת בית + חרדל סלטים - אולי סלט כרוב כלשהו (אין לי רעיון לזה אבל ברור שצריך שיהיו ירקות טריים על השולחן) מתוקים: מספר עוגות בחושות, אולי בשביל ההומור עוגת גבינה עם ג'לי פירות (יש בספר ילדים מבשלים אם אני לא טועה) או עוגת ביסקוויטים (גם משם) פירות טריים וכמובן שתיה כשנרה לי רעיון נחמד זה לעשות פונץ' קל או להגיש יין שפריץ שוב, מתכונים ינתנו בשמחה
 
קרטושקס גורמה

הרבה פחמימות אכלנו היום... הערה: למתכונים אלה עדיף להשתמש בתפוחי אדמה המיועדים לאפיה, בעלי תכולת עמילן גבוהה (ותכולת מים נמוכה), בגודל בינוני (כ-200 גרם כ"א). תפוחי אדמה אפויים פעמיים 4 תפ"א בינוניים, מקורצפים ומשומנים קלות בשמן נייטראלי (קנולה) 120 גרם גבינה (צ'דר, גרויאר ופטה מתאימות מאד) 120 מ"ל שמנת חמוצה (בטמפ' החדר) 120 מ"ל ריויון (בטמפ' החדר) 2 כפות חמאה (בטמפ' החדר) 3 בצלים ירוקים, פרוסים דק 1/2 כפית מלח פלפל שחור, טחון טרי אופים את התפ"א (בשלמותם) בתנור שחומם מראש ל-200 מעלות (ב-1/3 העליון של התנור) עד שקליפתם מתקשה מעט ומקבלת גוון חום (והתפ"א נדקר בקלות עם קיסם), כשעה. מוציאים ומצננים מעט, כ-10 דקות. חוצים את התפ"א לשניים (לאורכם) ומרוקנים אותם בעזרת כפית (משאירים כ-1/2 ס"מ "בשר" צמוד לקליפה). מחזירים את הקליפות לתנור (אני הנחתי אותן הפוכות על כוסיות קטנות, כדי שלא יתקמטו). כעת יש לנו מקסימום 10 דקות להכין את המילוי, אחרת הקליפות יאפו יתר על המידה (יש לאפות את הקליפות עד שיתייבשו וייעשו קריספיות, ולא יותר). מועכים את "בשר" התפ"א לפירה ומערבבים עם השמנת, הריויון, החמאה והמלח. מוסיפים את הגבינה והבצלים ומתקנים תיבול. מוציאים את הקליפות מהתנור ומעבירים את התנור למצב גריל. ממלאים את הקליפות במחית, מחזירים לתנור ואופים עד עד שפני המחית הופכים מנומרים וקריספיים, 10 עד 15 דקות. מוציאים מהתנור ומניחים "לנוח" כ-10 דקות לפני ההגשה. וריאציה נחמדה ומומלצת היא תפ"א אפויים פעמיים עם סלמון וצלפים: מחליפים את הגבינה ב-120 גרם סלמון מעושן קצוץ (אפשר להשתמש בזנבות סלמון מעושן, לא צריך את הנתחים הגדולים והיקרים) ו-3 כפות צלפים טריים קצוצים. קרטושקס תפוחי אדמה שום פלפל קאיין רוזמרין טרי מלח ים (או מלח גס) בעלי ומכתש (אם אין: אפשר לאלתר מקערה וידית רחבה של סכין, אבל לא להשתמש במעבד מזון) מכינים מחית מהשום, מלח, קמצוץ פלפל קאיין ומעט רוזמרין קצוץ. יחסי הכמויות בהם השתמשתי היו 4 שיני שום + 1/4 כפית מלח + 1/4 כפית קאיין + 1/2 כפית רוזמרין. "קודחים" חור גלילי לאורך התפ"א (במרכזו) בעזרת המכשיר לגלעון תפוחים. שומרים 1 ס"מ מכל קצה של הגליל שהוצאנו, כ"פקק". ממלאים את החור במחית השום (מותירים מרווח של 1 ס"מ בקצוות) וסותמים את הקצוות עם ה"פקקים". אופים את הקרטושקס בגריל פחמים (מכסים את התפ"א בפחמים מכל עבר) עד שקליפת התפ"א מתפחמת. מוציאים מהגריל ומניחים לנוח (ולהצטנן) כ-10 דקות. חוצים לאורך ומגישים. אוכלים עם כפית. אפשר לגוון עם רוטב פשוט-פשוט, מקובל מאד בארה"ב אבל בטח לא היה מוכר כאן בתש"ח: שמנת חמוצה עם עירית.
 
פאטוש גורמה

וריאציה על ה"פיתה-עם-בצל-ובנדורה"... 2 פיתות 1 בצל סגול גדול, קלוף 4 כפות חומץ בלסמי 4 כפיות סוכר 1/4 כפית פלפל קאיין 8 עלי חסה מסולסלת (או "משי"), קרועים לחתיכות בגודל ביס 2 בצלים ירוקים, קצוצים דק 1 מלפפון (לא מקולף), מגולען, חתוך לקוביות קטנטנות 3 עגבניות בינוניות, מקולפות וחתוכות ל-8 פלחים כ"א 4 כפות פטרוזיליה מסולסלת (או 3 כפות שטוחה), קצוצה דק 1 שם שום, כתושה 2 כפות סומאק 4 כפות מיץ לימון טרי 4 כפות שמן זית 4 כפות נענע, קצוצה 1 כפית מלח 1/4 כפית פלפל שחור, טחון טרי חוצים את הפיתות ל-2 עיגולים ואופים ב-180 מעלות עד שנהיות קריספיות (5-10 דקות). מוציאים ושוברים לחתיכות בגודל ביס. פורסים את הבצל הסגול לפרוסות בעובי 3/4 ס"מ, מפזרים עליהן כף סומאק ופלפל שחור גרוס גס, ואופים ב-180 מעלות עד שהגלד החיצוני מתייבש. מעבירים את התנור למצב גריל, מעבירים את הבצל ל-1/3 העליון של התנור ואופים 5 דקות נוספות. מוציאים מהתנור ומסירים את הגלד החיצוני. שומרים חם. על להבה בינונית ממיסים את הסוכר בחומץ, מוסיפים את הקאיין ומצמצמים ל-1/4 הכמות (כף אחת). שומרים חם. בקערה גדולה מערבבים (מנערים) את הפיתות, החסה, הבצל הירוק, המלפפון והעגבניות. בקערה קטנה טורפים היטב את הפטרוזיליה, השום, כף סומאק, מיץ הלימון, שמן הזית, הנענע, המלח והפלפל עד שהרוטב מתאחד. מוזגים על הסלט. מניחים את פרוסות הבצל הסגול מעל הסלט. מטפטפים כמה טיפות של בלסמי מצומצם על הבצל.
 
למעלה