זבנג 14-15

זבנג 14-15

בביקורי האחרון בארץ החלטתי לקנות את שני ספרי הזבנג האחרונים כדי לראות מה קורה בימים אלו בסדרה שהייתי קורא נלהב שלה לפני הרבה שנים. כמו הרבה קוראי זבנג "התפכחתי" והבנתי שזו לא סידרה כזאת מקורית אחרי הכל וגם לא כל כך מתוחכמת. אבל אחרי הפסקה גדולה כשאני קורא עכשיו את החומר (חדש או ישן) אני מגלה שזה דווקא לא כל כך רע. בספרים 14-15 יש כמה סיפורים די מוצלחים, למרות שרב הסיפורים האחרים הם די תפלים. לא ממש נוראים, אבל גם לא כאלה נהדרים ומשאירים מעין תחושה כזאת ריקה בבטן. קצת כמו ארצ'י קומיקס, רק עם הומור שחור ואלימות. יש גם הרבה מיחזור של רעיונות ישנים. אם פעם אשר לא הצליח להבדיל בין הסופגניות של יוספה לכרית סיכות, אז עכשיו גולן לא מצליח להבדיל בין קוביות נסורת לעוגיות של יוספה. אותן בדיחות שחוזרת בצורות שונות. הצביעה גם לא ממש עושה לי את זה. ברב המקרים זו דוגמא מצויינת למה פוטושופ היא תוכנה מעצבנת. היא מאוד נגישה וכל אחד יכול לצבוע איתה קומיקסים, אבל רק מעטים יודעים לעשות את זה ממש טוב. אני די מתגעגע לצביעה הישנה בטושים בשנים הראשונות של הסדרה. עד כאן הקטילות, עכשיו לדברים הטובים. נחמד היה לעקוב אחרי אורי פינק מימיה הראשונים של הסדרה ועד היום. מי שמעלעל בספר זבנג הראשון (לא לבלבל עם זבנג 1) יראה אבולוציה די מרשימה של צייר שממש משתפר מספר לספר. בספרים האחרונים של זבנג אורי פינק כבר באמת הגיע לרמה מרשימה של טכניקה מכל הבחינות: עיצוב הדף, סיפור בתמונות, ציורים (כאמור חוץ מהצביעה שרק הלכה אחורה). מדובר בספר שדי כייף לקרוא בשירותים או כמה עמודים לפני שהולכים לישון. הספרים טיפה יקרים ויש חומר שהרבה יותר מומלץ לקרוא קודם, אבל זה בהחלט לא בזבוז כסף. במיוחד קרע אותי מצחוק "אל תבכי בשבילי ארגנטינה" בזבנג 14. חבל שאין יותר סיפורים ברמה הזאת. אבל עכשיו אני מגיע לנקודה שבאמת הפריעה לי בספר והיא הדמות של זיו. זיו היה נער רגיל חסר כל יחוד עד שאורי פינק הוציא אותו מהארון בזבנג 1 (שלפי דעתי זה הספר הכי טוב בסידרה ושאחריו הסידרה רק התחילה לרדת לאט לאט ברמה). נכון שזבנג זו סידרה שמסתמכת על סטריאוטיפים, אבל עם גבולות. למשל, הערבי שעבד בחומוס סבבה לפני הסכמי אוסלו היה נורא נחמד וממש לא שיחק לסטריאוטיפים המעליבים של הערבי העילג. אאישה, הדמות האתיופית, היא מיסטיקנית מטורללת. אולי יש לא עור שחור, אבל אותה דמות בדיוק היתה יכולה להיות גם לבנה או סינית והיא עדיין תעבוד. גם כל הדמויות בעצם הן יהודיות אבל אין עליהם סטריאוטיפים מעליבים של יהודים. אבל זיו? הוא אחד הדמויות הכי צורמות שזכיתי לקרוא בקומיקס. בימים אלו לזיו יש שיער ורוד והוא נורא נשי. הוא מדבר עם הידיים, הוא אוהב לשמוע עברי לידר ובעצם כל קלישאה הומואית. הוא עדיין חסר כל יחוד כעת חוץ מזה שהוא הומו. דווקא בזבנג 1 בו זיו יוצא מהארון הוא עדיין "נורמלי". בשלב מסוים הוא מתנהג כמו סטריאוטיפ של הומו נשי כדי להבריח חבורת בריונים שרצו להרביץ לג'ינג'י ואז שהוא "חוזר לעצמו" ג'ינג'י מופתע. זיו אומר לו "מה, באמת חשבת שהומואים מתנהגים ככה?" ואני רוצה לשאול את אורי, "מה, אתה באמת חושב שהומואים מתנהגים ככה?"

shnichsser

New member
אם תקרא את הזבנגים האחרונים אלה

שמופיעים במעריב לנוער תראה שאורי פינק נמצא בשקיעה והרעיון מתחיל להיות ממוחזר. הזבנג לדעתי הכי טוב הוא באמת זבנג 1 וזבנג 7.

ailag

New member
בקשר לזיו

גם לי סטריאוטיפים על גייז צורמים, אבל אצלו הבעיה היא בסטריאוטיפים של הכל. אני מדברת על זה שחברות שלי בחט"ב שלא ידעו מהחיים שלהן חשבו שאני כמו ירון בגלל שיש לי משקפיים ואני אוהבת מדע. ראיתי אנשים מושפעים מהרצל - וחושבים דברים רעים על מזרחיים. הפמיניסטיות לא צריכות עוד לעג כמו זה שסיגל מביאה להן. אורי פינק מביא קומיקס צבעוני, אבל העולם בקומיקס הוא שחור ולבן. לכל אדם יש תכונה אחת בלבד, הכל סטריאוטיפי. וזה נחמד שאפשר להבין את הקומיקס בקלות, אבל בגלל שזה הקומיקס היחיד בארץ בכזו תפוצה ושכ"כ הרבה ילדים קוראים, הם לומדים ממנו. ובינינו.. איך שהוא מראה את הסטריאוטיפים כולם, גם אם זה לא היה מחנך את הילדים כמו שזה מחנך, זו דרך ממש דבילית. אין שום רמה לסדרה שמתבססת על סטריאוטיפים בצורה חזקה כמו זו.

אכן

לי לא כל כך מפריעים סטריאוטיפים כי הרבה הומור נשען על הקונספט הזה, למרות שאני מסכים שקומיקס שמורכב מדמויות שטחיות לחלוטין שהן סטריאוטיפ מהלך יכול מהר מאוד להתחיל לשעמם. הבעיה שלי עם זיו היא יותר עמוקה: אצל כל הדמויות יש סטריאוטיפ שקשור לאישיות שלהם (מלכת כיתה סנובית, פמינסטית שמאלנית קיצונית, חנון, ערס וכדומה). הבעיה עם זיו שזה שהוא הומו זאת האישיות שלו וזה מה שבאמת באמת הפריע לי.

לא בטוח שהבנתי...

מה שאני אומר זה שאצל הדמויות האחרות הסטריאוטיפ נובע מהקצנה של האופי שלהם. אצל זין האופי שלו הוא זה שהוא הומו. למשל, לאאישה האתיופית אין אופי של "כושית". אני לא אומר שהסטריאוטיפים האלו לא נסחטו עד תום כבר, אבל אין עדיין רואה הבדל בין שני הסוגים.

ailag

New member
-=-=-

למשל.. כל מהותו של ירון היא "חנון". כ דבר שיעשה, יגיד או יחשוב יפול לתוך התבנית הקבועה של החנון. זה לא שהוא חנון בגלל שתמיד הוא אומר דברים חנוניים, אלא בגלל שהוא אף פעם לא אומר דברים א חנוניים. כנ"ל לגבי שאר המשתתפים.. איך האופי של זיו הוא שהוא הומו יותר משהאופי של אשר הוא שהוא בריון, למשל? או שאתה מתכוון להשלכה מזה שהוא הומו לזה שהוא חייב להתנהג "כמו בת" ולאהוב ורוד? (שזה באמת מעצבן)

Alexco

New member
אני אענה

בריונות היא אופי, ביי דפינישן. הומוסקסואליות ממש לא!

Scum Bunny

New member
מה בנוגע למרוקאי\ערס?

או לבלונדינית\טיפשה? או למורה\מכוערת ומרושעת? וכו'.

יש בזה משהו

בזה אתה דווקא די צודק. אורי פינק הצליח איכשהו לצאת בהומור מהמצב המביך של הרצל בכך שהכריז שהוא בעצם פולני. אבל בקשר למורה הרעה אתה צודק. אין דמויות חיוביות של מורים בזבנג וזה גם לא נחמד (למרות שזה סטיראוטיפ הרבה יותר מעליב לדעתי מסטריאוטיפ ההומו). בקשר לבלונדינית טיפשה: מאיה היא דווקא די תכמנית וחכמה ויוספה בעוד שהיא לא גאונה, היא גם לא פוסטמה. תפקיד האידיוט שמור לחבר הבריון שלה אשר שלו יש שיער חום... אבל אתה מבין למה אני מתכוון. לא סטריאוטיפ של אופי מסויים אלא הדבקת אותו האופי למישהו מקבוצה מסויימת (גיי, בלונדיני, מורה, ערבי וכדומה).

ailag

New member
-=-=-=-

- בקשר למורים, אני חושדת שאני יודעת מיהי אחת מהמורות שגב' זעפני מבוססת עליהן
למרות שהיא מלמדת דוקא בחטיבה, אז די הייתי בטוחה שזו היא (בית הספר בו אורי פינק למד..) - מאיה - העניין סביבה הוא סביב החזה והחיוך שלה. כנ"ל יוספה. התחכום של מאיה מוגבל לדברים שקשורים בזה שהיא ה"זונה וואנבי" של השכבה - היא יכולה לפתות אנשים ולרמות אותם כך, היא יכולה לבלבל אנשים ע"י היופי שלה.. עדיין כל מה שהוא מאיה סובב סביב זה שהיא "יפה" ושכולם רוצים אותה. יוספה, בצורה דומה (לפעמים פחות, האמת. סיפורי הבישולים למשל לא קשורים באופן ישיר לסטריאוטיפ שלה)

לא מזמן פתאום נזכרתי לי...

...בקומיקסי המד"ב והסופר-גיבורים שהוא נהג לעשות בעבר והם אלה שבאמת אהבתי (צ'וקומוקוס האיום והנורא, לוטרה, חרצולי החלל, ואפילו סופר שלומפר שעשה איזה קאמבקון...). ופתאום נזכרתי למה כל כך אהבתי אותו- אלה היו קומיקסים מקוריים ומיוחדים, עם הרבה הומור והומור עצמי, צבועים בטושים (!!!) ועם הרבה השקעה על עיצוב הדמויות והלוקיישנים. מאז הסיפורים האלה הוזנחו ונשכחו לטובת הסיפורים הנדושים-שחוקים-ממוחזרים של זבנג. עם השנים ניכר שם חוסר השקעה רציני בציור ובצביעה (שמחליפה בעלים כל שבועיים. גם אני ניסיתי להיות אחד כזה), קווים מקושקשים וסקיצתיים-משהו, מצויירים וצבועים בגסות ובהתאם לכל זה גם העלילה כבר לא מושקעת, לא מצחיקה, די אידיוטית וחוזרת על עצמה (השיא היה לדעתי לפני פחות מחודש, כשראיתי בדיוק את אותו סיפור עם אותן דמויות רק מצוייר מחדש. הבדיחה על גילי שמחטט באף תוך כדי מבחן). יכול להיות שפינק פשוט מורח ומושך את הסוף הצפוי? שיהיה כתוב בפרוטוקול: אני כבר שנים לא קורא בקביעות את זבנג ושאר יצירות פינק, לא מאז שקיבלתי את ההארה על מכונת הכסף המלוכלכת והכל כך ממוסחרת שנוצרה (למשל כל גירסאות ופורמטי זבנג וסדרות הבת למיניהן, הגלידות וקו הביגוד).

ויאגרה

New member
בדיוק

זכור לטובה הסיפור בהמשכים בכיכובו של סופר שלומפר שפורסם בעיתון הילדים המנוח "כולנו" ובמסגרתו נלחם סופר שלומפר בתופעה של ברקים כחולים שהופכת אנשים נורמאלים למפלצות אכזריות שמביאות לידי ביטוי את התסכול העמוק ביותר של קורבן הפגיעה. כך הפך סופר מתוסכל וכושל לסופר-מן (חולם בו', פ' לא דגושה), מורה שהייתה למושא לעג למורה על אנושית ואורן ציבלין, העורך של אותו עיתון שכולם שכחו את היומולדת שלו, לתפלץ עם עוגת יומולדת על הראש. בסיפור ארוך ומעניין (בשביל הילד שהייתי) שצוייר ונכתב בצורה שנחשבת בעיני למוצלחת עד היום מתברר שמקור הברקים הכחולים האלו הוא בגהנום. אין לי מושג מה קורה בסוף כי כבר הספקתי לשכוח (זה היה לפני הרבה שנים) אבל הסיפור הזה הוא עדיין, לפי דעתי, הדבר הטוב יותר שכתב פינק.

ויאגרה

New member
ואם מישהו...

רוצה לקרוא את אותם סיפורי מד"ב וסופר גיבורים של פינק אפשר למצוא אותם בספר "קוסמיקס" פרי עטו. לוטרה, חרצולי החלל, סופר שלומפר וצ'וקומוקוס האיום והנורא מככבים. משום מה, פינק בחר להתעלם מהסדרה שבה כיכב מתבגר שהיה גם שד מגהנום (סדרה שאין לי מושג מה השם שלה אבל אני זוכר בה סיפור אחד בו נלחמו הגהנום וגן העדן ואיזשהו מלאך אלים הפך בסוף לשד מפני ש"הדרך לגהנום רצופה בכוונות טובות").

Athaclena

New member
לי יש את קוסמיקס

והוא ממש חמוד, ציורים יפים, סיפורים טובים - אחלה בחלה

moshikgulst

New member
אפרופו מד"ב פינקי

מישהו זוכר את הסדרה שלו "כוכב שביט" שהופיעה ב"סופשבוע" של מעריב פעם? סדרה על סופר-גיבור שהופך מטינ-אייג'ר חננה לגיבור כשהוא משלב את ידיו...

KarlMarx

New member
אני מזמן כבר לא קורא זבנג

בהתחלה היה חמוד,אבל זה נעשה לקומיקס לא מצויר טוב ומלא סטראוטיפים מפגרים. למשל המהפכה היה רעיון דפוק לגמרי

למעלה