אהלן
אתה מדבר על מקרים שעליהם 'שמעת'.. כאחד שהיה חלק מגוף תקשורת כ-3 שנים ובעל ניסיון רב בתחום, תן לי לומר לך משהו.. בכל ארגון תקשורתי יש חדר עריכה, להלן 'המטבח'.. בחדר העריכה לוקחים את חומר הגלם (צילומים מהשטח, רשמי הכתב, פרשנות וכו') ומעבדים לכדי מוצר מוגמר, להלן 'כתבה' או 'ידיעה'.. כידוע לך, ב'מטבח' לכל אחד מאיתנו יש הכוח לעבד ולחתוך ולהוסיף ולהאריך ולקצץ כרצוננו.. בוא נקח מקרה היפותטי, אדם בעזה נהרג בעת ששהה ברכבו, כרגע אין מידע ברור איך ולמה.. העורך, שלעיתים רבות אינו אובייקטיבי ואינו מהסס לערוך ע"פ השקפת עולמו או ההשקפה בה חפץ בעל הארגון/כלי התקשורת, יכול להציג את המקרה דנן בשלל כותרות, שכל אחת מהן תטען את המקרה בנתונים אחרים, שיביעו את דעתו לעיתים.. אם העורך הוא בעל עמדות שמאל-קיצוני, הוא יכול לתת כותרת 'ערבי נרצח בעזה'.. כלומר - הבחור 'נרצח' (ולא נהרג) על רקע לאומני.. מה שיגרור את זעמם של אנשים כמוהו.. באותיות הקטנות (שנקראות פחות, אגב) הוא יכתוב שהמניעים לא ברורים והעניין בחקירה.. אבל את מי זה מעניין? את תגובת הכעס אצל הנמען הוא יצר.. (הארץ לדוגמה) אם הוא ימני קיצוני, הוא יכול לספח את המהומות שהיו באותה שעה בעיר בין חמאס לפת"ח ולומר ש'אזרח עזתי נהרג'.. לא משנה אם המהומות היו בקצהו השני של העיר ולאדם ההוא לא היה קשר אליהם.. גם הוא יציין בגוף הידיעה שהעניין בחקירה.. העורך יכול להיות מאוזן ולהציג את הדברים כפי שהם 'נמצא בעזה כשהוא הרוג ברכבו'.. הוא יכול להוסיף אם לרכב נגרם נזק, ואז זה יראה בכלל כ'תאונת דרכים'.. שים לב כמה אפשרויות יש להציג מקרה אחד, וכל אחת יכול להציג זאת עם משמעויות אחרות.. הפואנטה שלי: צריכה ביקורתית.. אל תקחו כל דבר שאתם שומעים/קוראים/רואים כמובן מאליו.. נסו להבין שמאחור עומד גוף שלעיתים אינו נקי מאינטרסים ומוסר לכם את השמועה כפי שהוא רוצה ולא כפי שהיה באמת.. לעיתים, אם מדובר באנשים בעלי דעה דומה, סביר שהם יעבירו את הסיפור בשינויים קלים לפי השקפת עולמם.. גם אם הם אינם עושים זאת מתוך רצון מודע.. ולמקרים הנ"ל.. ידוע לי על חיילים רבים שהסתירו בעיות רפואיות כדי לשרת כלוחמים, אך ברגע שהצבא עלה על זה, מיד הוציאו אותם.. גם זה קורה.. ידוע לי על אנשים שנהרגו ללא שום סימפטום או התראה, שהיו בריאים לחלוטין וקרסו במהלך משחק כדורגל בשכונה או חטפו התקף לב.. בואו נסכם שכל עוד תיקיהם הרפואיים של הנ"ל לא נגלו לעינינו, לא נשפוט לימין או לשמאל, לטובה או לשלילה.. מאחר ולא היינו שם, ויתכן וישנם גורמים משמעותיים שאין אנו יודעים, ושאם היינו יודעים יתכן והיינו חושבים אחרת..