"זה נחמד שיש תן ביס ושאתה חלק ממשהו גדול" – הפרילנסרים שהפכו לשכירים ברקע משבר הקורונה

iNEEDit25

New member
מפתח תוכנה שקיצצו את שעות העבודה שלו ל-10% בזמן המשבר; מעצב שהתחיל במקום עבודה חדש ממש לפני הסגר; ומנכ"ל שמעסיק 140 עובדים ש-15% מהם היו בעבר פרילנסרים מספרים על היתרונות והחסרונות ב'להיות אדון לעצמך' ועל השינוי התפיסתי שעברו העצמאים והמעסיקים בעקבות המשבר

מה דעתכם? האמנם עדיף להיות שכיר מאשר פרילנסר?

הפרילנסרים שהפכו לשכירים ברקע משבר הקורונה

כל הנושא הזה של "כלכלת החלטורות" שבהם העובדים הופכים להיות פרילנסרים שלמקום העבודה שמעסיק אותם אין כלפיהם שום מחויבות סוציאלית הוא נושא שדובר עליו רבות, ולא רק בהקשר של העבודה בהיי טק אלא אפילו בהקשר של חברות כמו אובר.

על פניו זה נשמע נהדר - אתה יכול לבחור מתי וכמה לעבוד לפי הצורך שלך בכסף וכמה חופש בא לך. מצד שני, כשמגיעים לקצוות של משבר כלכלי - פתאום לא מעט אנשים מגלים שרשת ההגנה של הזכויות הסוציאליות שהם ויתרו עליהן כל כך בקלות לטובת "עוד חופש" פתאום נשמעת הרבה יותר טוב מהחופש שנראה להם כל כך קריטי בעבר.

קלייטון.ש

Well-known member
כל הנושא הזה של "כלכלת החלטורות" שבהם העובדים הופכים להיות פרילנסרים שלמקום העבודה שמעסיק אותם אין כלפיהם שום מחויבות סוציאלית הוא נושא שדובר עליו רבות, ולא רק בהקשר של העבודה בהיי טק אלא אפילו בהקשר של חברות כמו אובר.

על פניו זה נשמע נהדר - אתה יכול לבחור מתי וכמה לעבוד לפי הצורך שלך בכסף וכמה חופש בא לך. מצד שני, כשמגיעים לקצוות של משבר כלכלי - פתאום לא מעט אנשים מגלים שרשת ההגנה של הזכויות הסוציאליות שהם ויתרו עליהן כל כך בקלות לטובת "עוד חופש" פתאום נשמעת הרבה יותר טוב מהחופש שנראה להם כל כך קריטי בעבר.
בעניין הזה צריך לזכור שיחסי עובד-מעסיק נקבעים לא לפי ההסכם בין הצדדים או לפי מה שהם חושבים שהיה אופי היחסים ביניהם, אלא לפי מהות היחסים בפועל. פירוש הדבר שבתנאים מסויימים בית הדין יכול לקבוע שהיו יחסי עובד-מעסיק גם בהעסקת פרילנסר. למשל אם הוא עבד בעיקר עבור מעסיק מסויים. ואז המעסיק עלול לגלות שהוא כן מחוייב בהפרשות הסוציאליות ובתשלום פיצויים במקרה של הפסקת ההעסקה.

bralon1

Member

כולנו עבדים ברגע שנולדנו...

חופש זה אשליה בריאה, וכל עוד היא מחזיקה אותך בחיים למה לא?!

user32

Well-known member
מנהל
אני יכול להעיד כעצמאי שבחודשיים-שלושה האחרונים יש מבול של פניות מלקוחות. כמות כזאת שאני לא זוכר כבר שנים. את רובם נאלצתי לדחות מחוסר בעובדים (אין צורך לעזור לי למצוא מתכנתים. אלא אם כן יש בקהל מתכנתי node full stack מנוסים שרוצים לבוא לפרוייקטים של כמה חודשים).
בכל מקרה, כולנו ב100-120% כרגע ומנסים לדחוס בכל דרך אפשרית.

יש לזה כל מיני הסברים. אחד הלקוחות, אדם שאני מחזיק ממנו מבין בענייני שוק (היה איש פיננסים בכיר בכל מיני קרנות) אמר שהרבה פרוייקטי תוכנה שמטבע הדברים מציעים ללקוחות שירותי און ליין כלשהו העלו את הפיתוח להילוך גבוה בגלל הקורונה. פתאום לקוחות חייבים דחוף לעלות לאוויר עוד פיצ'רים, שירותים בענן שקיבלו "בוסט" של משתמשים תובעניים שעברו לעבוד מקוון, וכו'.
יש גם עוד תופעה של יזמים שמרגישים שעכשיו זה הזמן להכות בשוק: כבר פנו אליי פרוייקטים בתחום הרפואה המקוונת שרוצים "להוציא את המוצר דחוף", פרוייקטים בתחום המשלוחים והלוגיסטיקה, איקומרס וכו'.

ובצד ההיצע, יש עיוותי שוק לא צפויים. חבר טוב שממש רציתי שיבוא לעשות פרוייקט אמר לי באדישות שהוא מקבל אבטלה עד יוני 2021 אז למה לו למהר? בנתיים הוא יושב בבית ועובד על איזה סטארטאפ עם חברים. הוא אגב פוטר מהעבודה האחרונה שלו כמה שבועות לפני הקורונה ולגמרי בלי קשר לנגיף אבל אם לא היה את הדמי אבטלה המשופרים, הוא כבר מזמן היה אצלי או אצל מישהו אחר כותב קוד.

בקיצור, מה שקורה בשטח זה שלפחות בתחומי הפיתוח האפליקטיביים יש מלא עבודה. זה לפחות מהצד שלי וגם אצל 4-5 קולגות-שותפים שבדקתי איתם וגם הם עמוסים מעל ומעבר.
מה יהיה בעתיד אין לדעת.

בתור מי שהוא גם וגם לדעתי אין ערך בלהיות פרילנסר אלא באחד מששלושה מקרים: 1. אתה לא צריך את הכסף ומעדיף לעשות משהו אחר עם הזמן 2. יש לך סטטוס ייחודי שמאפשר לך לגבות סכומים מאוד גבוהים שלא היית יכול להרוויח כשכיר 3.כצעד בדרך להתרחבות (לפתוח חברה ולהעסיק עובדים בעצמך)

למעלה