זורק פה איזה רעיון טכנולוגי

user32

Well-known member
מנהל
הכותרות על אפשרות לניתוק מחשמל ומרשת הסלולר גרמו לי לחשוב על משהו. האמת שזה עלה לי בראש בזמן רעידות אדמה ברחבי העולם שגרמו לניתוקים ונפילת רשתות.
מה אם נפתח אפליקציית חירום שתשתמש במעין פרוטוקול Gossip להפצת הודעות חירום? עוד אין לי את האלגוריתם בראש אבל הרעיון הוא שכל מכשיר יכול לשמש שמשדר/מקלט P2P למכשיר אחר וכך להפיץ הודעות (שיגיעו לאנשהו?).
כל זאת בלי לעבור דרך מרכזיית סלולר וכמובן ללא ווייפי או כל דבר דומה אלא רק בשליחה וקבלה של אותות סלולריים בין מכשירים.
בהנחה שיש כמה מאות אלפי "תחנות" ושהאפליקציה תנהל מדיניות קשוחה של הגבלות שליחה (הודעות יכילו עשרות בייטים בודדים), זו תעבורה סבירה עבור מכשיר מודרני בימינו.
נדמה לי שהיה סטארטאפ ישראלי שפיתח מכשיר לתקשורת סלולרית באיזורים מוכי אסון והשתמשו בו ברעידת אדמה אבל אני לא מוצא אותו ואולי אני לא זוכר נכון.

vinney

Well-known member
השתמשו במשהו כזה בזמן COVID למעקב אחרי התפשטות המחלה. גם הapple tags והמצלמות של אמאזון עובדים על רעיונות דומים. רובם מבוססי bluetooth או WIFI, לא תדרים סלולריים.

choo

Active member
לא נראה שלי שבתור כותב אפליקציה, תהיה לך גישה לשידור "אות סלולרי" בטלפון הנייד - איזו סיבה יש ליצרני הטלפונים לספק לך גישה לחומרה הזו? זו פירצת אבטחה רצינית, ובאג בקוד כזה עלול לשבש את הפונקציות הבסיסיות של הטלפון.

הכיוון הסביר יותר הוא להפוך את הטלפון להוטספוט ללא סיסמא ולהשתמש בזה כדי להתחבר למכשירים שנמצאים במרחק של כמה עשרות מטרים - אבל זה לא יעבוד במרווח שבין ערים/יישובים, וכנראה שלא יעבוד גם במרווח שבין שכונות בערים כמו חיפה וירושלים (שבהן יש שכונה על גבעה, שהמרחק האוירי ממנה לשכונה הקרובה ביותר אליה, עשוי להיות גדול מדי לקישור ויפי). אגב, גם אם תפתור את בעיית האותות הסלולריים - זה יעבוד רק בגבולות כל יישוב, ברגע שאתה יוצא מגוש דן החוצה (טווח שידור של כמה מאות מטרים?)

user32

Well-known member
מנהל
כן. וויפיי וBT זה יחסית קל אפילו לאפליקציה רגילה אבל הבעיה היא כמובן הטווח.
שמעתי פעם מישהו מתחום הסייבר שיש דרך פשוטה יחסית להתחזות למרכזיה ולגרום לסלולר לתקשר איתך. אם זה כך, אז אין סיבה שמכשיר לא יוכל לשמש כמרכזיה. וכמו שchoo כתב, זה צריך להיות מתחת לשכבת האפליקציה והSDK הסטנדרטי שזמין למפתחים. נגיד משהו יותר דומה ל"אפליקציה" של פגסוס הידועה לשמצה ;)

vinney

Well-known member
אם זה כך, אז אין סיבה שמכשיר לא יוכל לשמש כמרכזיה.
זה לא מדויק. להתחזות למרכזיה ולגרום לטלפון מסוים להתחבר זה לא אותו דבר כמו להיות מרכזיה אמיתית ולנהל התקשרות של עשרות/מאות/אלפי ערוצים כמו שתחנות GSM יודעות לעשות. במכשיר טלפון אין מספיק מקלטים ומשדרים לעבוד בנפח תעבורה כזה ובמספר ערוצים כזה, טלפונים בנויים לנהל חיבור אחד בו זמנית (אולי שניים, אם זה dual sim), לא יותר.

אפשר כמובן לבנות פרוטוקול אחר על החומרה ולא להשתמש בפרוטוקול GSM, אבל זה ידרוש שינויים מהותיים במבנה ובחומרה שאתה כמפתח אפליקציה לא תוכל לעשות. גם לא פגסוס, כי חלק מפרוטוקלי התקשורת הסלולריים ממומשים בחומרה ממש.

מעבר לנושאי אבטחה למיניהם שכבר עלו - חשוב לזכור שיש לכל טלפון סלולרי סוללה שהזמן שלה מוגבל, במיוחד בתנאים שבהם אי אפשר יהיה להטעין אותה. במצב כזה השירות שאתה מציע צריך להיות יעיל בכל מה שקשור לשימוש בסוללה - כדי לאפשר לטלפונים להיות זמינים להודעות האלו לאורך זמן, וגם כדי לאפשר לטלפון להיות בשימוש לדברים אחרים גם אם הרשת הסלולרית לא זמינה (נניח בתור פנס, או משחק לילדים).

למעלה