זיהוי מוקדם של אלצהיימר

illush4

New member
זיהוי מוקדם של אלצהיימר

האם לשכוח שנאכלה המנה העיקרית חמש דקות קודם, ובקשה לקבל שוב את אותה המנה, מהווה סימן מוקדם למחלה?

or253

New member
פגיעה בזיכרון לטווח קצר

שלום לך, אני לא יודעת אם אפשר לקרוא לזה סימן מוקדם למחלה אבל מה שכן, זה מראה על פגיעה בזיכרון לטווח קצר שהוא בין הראשונים להיפגע במחלה זו ובעיות בזיכרון לטווח קצר הן הראשונות שמופיעות. אני יכולה להעיד על אבי שנמצא בשלבים ראשונים של דימנציה, שמבקש לאכול כמה דקות אחרי שסיים ארוחה מלאה. לדעתי הוא פשוט לא זוכר שאכל. יחד עם זאת, יכול להיות שגם תחושת השובע מיטשטשת עם המחלה (?? אולי מישהו כאן בפורום יכול להוסיף בעניין זה, אני לא בטוחה). בכל אופן, אבא שלי מתנהג כאילו הוא כל הזמן רעב.

ronnyw

New member
סימנים מוקדמים.

לגבי שני המסרים הקודמים, רציתי להוסיף קצת מנסיוני, אולי זה יסייע לכם. עצם שכחה של ארוחה או מיקום מפתחות או שם של מישהו ןכו' - זה עוד לא אומר כלום. זה קורה לכולנו, ועם השנים זה קורה יותר ויותר. לכולנו יש איזושהי החלשות של יכולות המוח. מתי זה נראה חשוד? א. כזה קורה בתדירות גבוהה מידי (לפי תחושתכם. אתם מכירים את האדם ואת התנהגותו). ב. הסימן המובהק (נכון לכולם) - חזרה על אותו סיפור או על אותה שאלה או על אתו הירהור כמה פעמים באותו ביקור, וכל פעם - כאילו פעם ראשונה. ג. (משהו שאפיין את אימא שלי, אבל נדמה לי שגם זה נכון אצל כולם) כהות חושים מסוימת. היתה הרגשה כאילו היא איבדה את חריפות התחושות, כאילו היא מתייחסת לעולם "דרך וילון": הודעה על חבר קרוב שמת ציערה אותה, אבל ממש לא במידה שהייתי מצפה, וגם עברה מיידית לסדר היום. ולהיפך: נכד שסיים קורס קצינים, שבימים רגילים היה ממלא אותה גאווה ושמחה - היא אפילו לא ראתה צורך להטריח עצמה לטקס הסיום של הקורס. זו מין הרגשה כאילו היא מתרחקת. ד. כהות חושים גם בתחושות הפיזיולוגיות: לא רעבה, אבל גם לא שבעה כשאוכלת (גם זה יכול להיות הסבר ל"מנה הנוספת" שהיזכרתם), לא קור ולא חום (אני זוכרת ששמתי לה שאימא מתכסה עם שמיכת פוך באמצע אוגוסט. כששאלתי, טענה שלא חם לה) ועוד. אבל אני חושבת שהמדד העיקרי הוא החוש-חש שלנו. ההרגשה שזה לא זה, שאמא "מזייפת". אם יש לכם בבטן את התחושה הזו, אפילו אם אין לכם סיפור מעשה מדויק או דוגמא מדוקדקת - לכו לבדיקות. ואסיים בכיוון ההפוך: אם כישורים מיוחדים של החולה (נגינה, פתרון תשבצים, סריגה, חישובים מתמטיים בעל פה וכו') לא נפגעו כלל - אל תאחזו בזה, זה לא אומר כלום !! בהחלט תיתכן דימנסיה רצינית בלי שהקטע המסוים הזה ייפגע. במקרה הפרטי שלי, לקח לנו זמן להבין את כל הסימנים, כי כל פעם אמרנו ש"אישה שפותרת ככה תשבצים", "אישה עם הומור כל כך חד ורהוט" - לא ייתכן שהמוח נפגע. כמה שטעינו !... שיהיה רק טוב !!

illush4

New member
זיהוי מוקדם של אלצהיימר

תודה רבה עבור המידע. רק רציתי להוסיף ולשאול האם חלף זמן רב בין הסימנים הראשונים שקרו לבין זיהוי המחלה. האם במשך כל התקופה הזו נראה היה שהאדם לא ממש חולה אלא שאלו היו רק אפיזודות חולפות?

ronnyw

New member
זיהוי מוקדם - כמה זמן?

במחשבה לאחור, אני חושבת שעברה כשנה מאז שהתחלנו לדבר במשפחה על כך שאימא משונה, ועד שאכן אובחנה בוודאות. ייתכן שהסימנים היו עוד קודם, אבל התייחסנו אליהם כ"סתם זיקנה" (מדובר באישה שאובחנה בגיל מעל 83, כך שבכל מקרה היתה מעבר ל-80. היום היא בת 87.).

zs1957

New member
זיהוי מוקדם כמה זמן?

שלום רוני! רוב חולי אלצהיימר מאובחנים כשהן במצה מתקדם. גם אני חשבתי שבעיות ההתנהגות של אימי הן תופעות של זקנה, תופעות נפשיות של להיות לבד לאחר מות אבי,חשבתי שזה תופעות של אובדן בן הזוג לאחר 45 שנות נישאים. פתאום היא לבד צריכה לדאוג לעצמה. במיוחד בנושא הכספים בבנק. לא היה לה שמץ של מושג מה עושים. כמובן שתמכתי בה והלכתי אתה לבנק ואת כל ההשקעות אני בצעתי לאחר קבלת אישור ממנה.הסימנים היו קודם אני פשוט אספתי כמה שיותר ראיות כדי לקבל איבחון יותר מדויק. חשדתי שזה שיטיון. ההשערה שלי התבררה כנכונה לאחר הבדיקה אצל הפסיכוגריטרית שאבחנה אותה כחולת אלצהיימר.ראיתי שפקידת הבנק הציעה לה קופת גמל והיא חתמה מבלי לשאול ולהתייעץ אתי מה שתמיד הייתה עושה ולאחר שהיא ספרה לי הבנתי שפקידת הבנק הוליכה אותה שולל, כדי שהיא תקבל אחוזים במשכורתה על מכירת קופות גמל לזקנים דמנטים. ותביני זו משהיא שאבי ז"ל הכיר אותה טוב והיא נלה לו את הכספים בבנק . הוא סמך עליה. לי היא לא נראתה בכלל.אני מיד קלטתי שהיא אשת מכירות מצויינת והלקוח ל אל מעניין אותה העיקר האחוזים על המכירות שהיא תקבל. היא כבר מזמן לא עובדת בבנק. ואז פניתי לבית משפט למשפחה לקבל אפוטרופסות וקבלתי תוך חודש. היום אף אחד בבנק לא יכול לרמות אותי. אני מנהלת את עסקיי בבנק עם מנהלת הבנק בלבד וזאת לאחר עשיית שעורי בית ולימוד החור היטב. תאמיני לי שמעתי המון סיפורים על פקידי בנק שנצלו את מצבם של החולים שלנו ועשו להם תוכניות גרועות והם הפסידו הרבה כסף. מי שהרוויח זה פקיד הבנק ע"ח החולה הדמנטי. הם מריחים את המצב וצדים את החולה בכל מיני שקרים והצעות מפתות שמשרתים רק את האינטרס שלהם. חשוב מאד שבני המשפחה ילכו עם החולה לבנק. זהבה שחם /עמותת אלצהיימר

or253

New member
זיהוי מוקדם

במקרה שלנו, הסימנים היו שם כבר כמה שנים. היום אנחנו יודעים. אז ייחסנו את זה לגיל, או לסתם חוסר ריכוז או חוסר שימת לב. בדומה למה שאמרה רוני, היו הרבה מקרים אחרים שהתנהגות שנונה ותחכום מצד אבי הטעו אותנו וגרמו לנו לחשוב שהכל בסדר איתו. במבט לאחור, ברור לי היום שהסימנים היו שם. שוב, כפי שרוני ציינה, הבנאדם מתחיל לזייף: שוכח להעביר הודעות, מסיים שיחת טלפון עם מישהו ולא ממש יודע להסביר מה נאמר בשיחה, מתבלבל בימים, שוכח תאריכים, מתבלבל במקומות זרים. כל הסימנים האלה היו שם במשך שנים. רק כאשר בשנה האחרונה זה הפך לקיצוני יותר במקרים מסויימים - החלטנו ללכת ולבדוק.

פנטזי1

New member
זיהוי מוקדם

אצלנו הסימנים הראשונים שמשהו לא בסדר היו כאשר אבי נסע לעבודה עם האוטו שלו וחזר באוטובוס.הוא שכח את האוטו במקום העבודה או יותר נכון הוא לא זכר שהאוטו אצלו.בהמשך התחילו בעיות בהתמצאות,הוא נסע לאחותו ולא הגיע אליה הסתבר שהוא נסע לכתובת הישנה שלה שכבר הרבה שנים קודם היא עברה משם.היום כבר כמעט 7 שנים שהוא מאובחן וכמובן שהמצב קשה.הוא לא זוכר כלום .הוא טוען שהוא לא אכל 2 דקות אחרי שהוא קם מהשולחן,אין לו תחושות של חום וקור כשחם הוא יכול לבוש סודר ושקר הוא יכול ללכת בלי גרביים,גם תחושות של רעב וצמא אין לו.שמות הוא בכלל לא זוכר רק את שלי ושל בת זוגו וגם בזה הוא מתבלבל לפעמים.את שמות הנכדים הוא לא יודע.וכל יום שבת אצלו.בקיצור המצב מתדרדר בזמן האחרון די מהר.

אנימו

New member
RONNYW - חידשת לי בענין התשבצים.

אנחנו מתפעלים כל פעם מחדש מהתשובות הנכונות על שאלות בתשבץ. לא ידעתי שהיכולת הזו משתמרת יחסית. גם לגבי חוש ההומור - אנחנו שואבים עידוד יחסי מהעובד שהאיש מגיב בצחוק ב"מקומות המתאימים" כשמספרים משהו הומוריסטי. לגבי המוסיקה - החולים מאוד אוהבים מוסיקה ורגישים לחוש הקצב. גם מלות שירים זכורות להם. איך כתבת? שיהיה רק טוב....

zs1957

New member
תגובה לאנימו

אני רוצה לחזק את דברייך. אני עושה תרפיה במוסיקה לנפגעי מוח בינהם יש לי מטופלת שהיא חולת אלצהיימר. כל הטופלים שלי אוהבים מוסיקה ותנועה ובמיוחד חולת האלצהיימר,שאין לה סבלנות לעשות משהו פרט למוסיקה, תנועה ,ריקוד , פזיותרפיה וטאי צי.אמי שהיא בשלב האחרון של המחלה מטופלת על ידי באמצעות מוסיקה, שירה ,עיסוי עם מוסיקה,אפילו שהיא לא זוכרת אותי ואת אחותי ואינה יכולה לדבר היא נהניית מהמוסיקה , המגע והשירה. יש לה ברק בעיננים וזוהר על הפנים בעת שהיא שומעת מוסיקה. זו למעשה התקשורת שלנו עמה.מוסיקה היא שפה וניתן לתקשר אתה במקרים קשים מאד של מחלות מוחיות. היא נותנת שמחה, רוגע אוש והנאה. זה כל מה שיש לנו לתת לחולים שלנו. זהבה שחם /עמותת אלצהיימר

zs1957

New member
תגובה ל - ronnyw

שלום רוני! נגינה, סריגה, חישובים מתמטיים לא נפגעים שייך לזיכרון לטווח ארוך. מה שנפגע הוא הזיכרון לטווח קצר. לא זוכר מה אכל לפני דקה, לא זוכר איזה יום היום וכו.אדם שפותר תשבצים, או כותב 6 שקים לוועד הבית ללא טעות בין ספרות למספרים אנני בטוחה שהוא חולה דמנטי. חולה שהזכרון לטווח קצר שלו נפגע אינו יכול לפתור תשבצים, לכן אני לא יודעת אם לאמא שלך יש אלצהיימר לפי מה שאת כותבת. ניתן לבדוק את זה בבדיקת דם פשוטה האם החולה חולה באלצהיימר או בדמנציה ויש הבדל ביניהם למרות הדמיון. זהבה שחם /עמותת אלצהיימר

אנימו

New member
ZS1957-תודה על תגובתך. אגב, שמתי לב

שהזכרת מספר פעמים את הדימנסיה כאילו היא מחלה בדומה לאלצהיימר. עד כמה שידיעתי מגעת הדימנסיה היא מעין מטרית העל של כל המחלות שמקראות דימנטיות ונגרמת ע"י האלצהיימר, הפרה המשוגעת , פגיעה באונה הקדמית (פרונטל טמפורל) ועוד מחלות. כולן גורמות לניוון של תאי המוח שזו למעשה הדימנסיה.

ronnyw

New member
תגובה לזהבה - אבחון המחלה

שלום זהבה, שמתי לב שטענת (בשני מסרים נפרדים), שניתן לזהות אלצהיימר בבדיקת דם פשוטה. האם את בטוחה? אני יודעת שניתן לאבחן את המחלה באופן פזיולוגי/גופני רק לאחר המוות (הינה קטע מהאתר של העמותה, מהפרק של שאלות ותשובות:) " ?כיצד מחלת אלצהיימר מאובחנת אבחנה מוחלטת של מחלת אלצהיימר אפשרית רק בניתוח לאחר המוות. אולם ישנה התקדמות במבחני אבחון בשנים האחרונות המאפשרים 80-90 אחוז דיוק בדיאגנוזה של המחלה על-ידי הרופא .אין בדיקה אחת המאפשרת אבחון המחלה הסטוריה רפואית מפורטת ובדיקה רפואית נעשית ואחר-כך נערכת סדרת בדיקות נוירולוגיות במשך תקופה מסוימת. מטרת התהליך לשלול כל סיבה אפשרית אחרת .לסמפטומים " האם חלה התקדמות ויש שינויים? (אני קוראת גם אתרים זרים וכתבות כלליות, וטרם ניתקלתי במידע על בדיקות דם כאלה. זה, כמובן, מאוד מאוד חשוב לכל אלה מאיתנו שמתלבטים בנושא הגנטי, וחוששים שמא המחלה או-טו-טו מגיעה...) גם הגדרת דמנסיה באתר שונה מזו שאת נתת. (דמנסיה - תופעה של ירידה ביכולות הקוגנטיביות שיכולה לבוא כתוצאה של גורמים שונים. אלצהיימר - אחד מאותם גורמים.) אנא, בדקי והבהירי. תודה !!

zs1957

New member
תגובה לronnyw אבחון המחלה

שלום רוני! את המומה לשמוע את אשר כתבתי בנושא האבחון, אכן קיימת בדיקת דם כזו ניתן לבצע אותה בארץ באחד המרכזים הרפואיים .אנני יכולה לפרט את השם כיוון שאסור לנו להמליץ באתר ע"פי החוק על שום רופא או מרכז. הבטחתי לגרשון לכבד את החוק ואני אכן עומדת בהבטחתי. במידה ואת מעונינת לדעת יותר פרטים ניתן להתקשר לביתי. מספר הטלפון שלי מופיע באתר האינטרנט של עמותת אלצהיימר : "קו חם ואוזן קשבת" סיוע טלפוני למידע, הדרכה ותמיכה. כמו כן הוא מופיע גם בעלון עמותת אלצהיימר בדף האחרון. צר לי מאד שאני מכבידה עלייך אבל אלה ההוראות של תפוז גרשון מקפיד עליהן ואנני רוצה שיכעסו עליו בגללי. אני יודעת שהנושא של בדיקת דם חשוב מאד בגלל הגורם הגנטי. אני ואחותי הולכות לעשות את הבדיקה הזאת. כמו כן ניתן לעשות בדיקה גנטית באחד המרכזים הרפואיים בארץ. דבר נוסף שאפשר לבדוק הוא מבחן קוגנטיבי ע"י נוירופסיכולוג בכל אחת ממרפאות הזכרון בבתי החולים.הבדיקות הללו אינן בסל הבריאות, הן בתשלום. השאלה המרכזית היא מדוע יש לבצע בדיקות גנטיות וחס וחלילה אני נשאית הגן אפו E4 אני צריכה לחיות כל חיי במתח וחרדה שעוד מעט אני אחלה במחלה איומה חשוכת מרפא ואני אהיה כמו אמא שלי.מי שהולך לבצע בדיקה כזאת צריך להיות אדם חזק בנפשו אחרת הוא ישתגע ויאושפז בגהה. זה בדיוק כמו במחלת הסרטן. ידוע שסרטן הוא גנטי, יש גם השפעה סביבתית ויש גם את האדם עצמו שגורם למחלה. האם כל אחד כזה צריך לעשות בדיקה גנטית?התשובה לא!!יש היום רפואה מונעת וניתן לבצע את כל הבדיקות מבלי לעשות בדיקה גנטית. אני מקווה שהארתי כאן ולו במעט את כל הלבטים העזים בנושא בדיקה גנטית. כמי שלומדת גנטיקה אני יודעת שמצד אחד זה מסקרן ומצד שני זה מאיים. זהבה שחם /עמותת אלצהיימר

למעלה