זכויות יוצרים על קוד תוכנה

  • פותח הנושא uzi2
  • פורסם בתאריך

uzi2

Active member
זכויות יוצרים על קוד תוכנה

אמנם השאלה מתייחסת למשפט ותוכנה ולא משפט ואינטרנט, אבל אני מקווה שזה בגבולות הלגיטימיות בפורום. ממה שהבנתי, החוק לגבי יצירות ספרותיות, קובע כי זכויות היוצרים תופסות עד 70 שנה לאחר מות היוצר. הבנתי שהחוק (בארץ?) קובע כי לעניין זכויות היוצרים יחשב קוד תוכנה כיצירה ספרותית. מה המשמעות של זה כאשר מדובר בקוד שרשום על שם של חברה ולא על שם של אדם?
 
הגנה על זכויות בתוכנה

1. על-פי החוק תוכנה היא יצירה, ולא אמצאה, ויצירה אינה נרשמת לצורך הגנתה. היא מוגנת אוטומטית מרגע היווצרה. 2. על-פי הפסיקה (בארץ), תוכנה, המשלבת תהליך בעל תוצאה מוחשית פיסית, כגון שיפור מערכת הזרקת דלק במסוקים, אפשר לרשום כאמצאה ולהוציא עליה פטנט. 3. משך ההגנה על יצירה הוא משך חיי היוצר ועוד שבעים שנה לאחר מותו, ואין זה משנה בידי מי הזכויות בפועל (אם הזכויות הועברו או נמכרו). 4. משך ההגנה על פטנט הוא עשרים שנה בלבד מתאריך הבקשה, אולם ההגנה רחבה יותר. 5. על ההבדלים בין הגנת זכות יוצרים להגנת פטנט ראה פה, כאן ושם. הערה: החתום מעלה אינו עורך דין.
 

uzi2

Active member
אז בעצם מה שאני מבין,

בעצם מה שאני מבין מכאן הוא שזה שהעובדה שתוכנה רשומה על שם של חברה ושבפיתוחה עסקו עשרות תוכניתנים, (שמן הסתם אינם חתומים על הקוד) לכל אלו אין מענה בחוק, ומדובר רק בבעיות של יישום החוק. עדיין התוכניתנים הם אלו שלפיהם יקבע משך תוקף זכויות היוצרים. ודרך אגב, תודה על הקישורים. עם החוק והיישום שלו בארה"ב יש לי הכרות לא רעה, אבל טוב גם לקבל תמונה כלשהי על הנעשה בארץ ובאירופה. המצב כיום מבחינת פטנטים בארה"ב נראה ממש גרוע, כיוון שהתפיסה בשנים האחרונות מאוד מקלה בכל מה שקשור לדרישות השימושיות והאיכות של הפטנט, מה שמאפשר לחברות גדולות לצמצם מאוד את מרחב ההשרדות של החברות הקטנות. להלן מאמר מעניין בנושא. שוב. תודה.
 
עוזי, אני חוזר על דברי עופר

תו7כנה אינה רשומה על שם אף אחד, לא על שם אדם ולא על שם חברה. זכויות היוצרים בה קיימות מבלי צורך לרשום אותן, בדיוק כמו שלך יש זכויות קניין במטלטלין שלך, כגון הרהיטים שלך, הבגדים שלך, הטלוויזיה שלך וכד' (למעט מכונית) והזכויות האלה לא רשומות בשום מקום. השאלה נראית לי היפוטתית, שכן אינני מכיר שום תוכנת מחשב ששומרת על הערך שלה יותר מ 70 שנה. מה התוכנה הכי ישנה בה אתה משתמש? פטנטים הוא ענף אחר של הקניין הרוחני ואכן הדין בארה"ב שונה מאד מהדין הישראלי. הדוגמה הבולטת ביותר היא הפטנט שנרשם בארה"ב בשם ילד בן 5, בדבר התנדנדות בנדנדה לצדדים ללא עזרה של מבוגר. אינני בטוח שאני מדייק, אך מקובלת שם השקפה שכל דבר מתחת לשמש שאיננו מהטבע ויש בו חידוש, יכול להירשם כפטנט.
 

uzi2

Active member
השאלה היפותטית, במובן שאני לא

במובן שאני לא צריך את העצה לשום עניין פרקטי, אבל השאלה שלי בכל זאת באה גם כדי לסווג לעצמי את כל המקומות שבהם ההקבלה שיש בחוק בעייתית. בכל מקרה, קיבלתי תשובה, ותודה. ברור ששום תוכנת מחשב לא שומרת על הערך שלה 70 שנה, וגם 20 שנה (פטנט) זה זמן של כמעט נצח במובנים של מחשבים. ומדיניות פטנטים (בייחוד של משרד הפטנטים האמריקאי) זה נושא שכמובן מטריד אותי יותר מאשר נושא זכויות היוצרים.
 
למעלה