זכויות יוצרים

זכויות יוצרים

שלום,
שמי מעיין דרורי ויש לי חוגים של תיאטרון בובות בגני ילדים וצהרונים.
קראתי בפורום על זכויות היוצרים והבנתי את חומרת העניין.
הבנתי שניתן להציג אגדות וסיפורים עממים,
ולכן רציתי לדעת על 3 סיפורים שלא ברור לי הדין לגביהם. האם צריך זכויות יוצרים? ואם כן למי לפנות?
- נרקיס מלך הביצה? (אם אני לא טועה לוין קיפניס התבסס על אגדה?)
- חנהלה ושמלת השבת
- דירה להשכיר (אני מניחה שצריך זכויות יוצרים של לאה גולדברג? למי לפנות?)

תודה,
מעיין דרורי
 
תשובות חלקיות

ברוכה הבאה,

מותר להציג הצגות של סיפורי עמים ומשלים - זכות היוצרים על יצירה פוקעת בתום 70 שנים ממות היוצר.
דנו פה לגבי זכויות יוצרים מספר פעמים, תחזרי בחיפוש בפורום ותמצאי עוד תשובות.

נרקיס מלך הביצה נכתב בהשראת סיפור נרקיסיוס ע"י לוין קיפניס שנפטר ב1990, את יכולה לברר עת זכויות היוצרים בהוצאת הספרים : הוצאת טלויזיה חינוכית- תנסי לפנות דרך "צור קשר" באתר של החינוכית

חנהלה ושמלת השבת: תפני להוצאת עופר, יצחק דמיאל נפטר ב1972

דירה להשכיר: לאה גולדברג נפטרה בשנת 1970, את יכולה לפנות להוצאת כתר ולברר.

בהצלחה,
נשמח לראות תמונות של היצירות שלך.
 
שלום גם לך מעיין


צודקת, נושא זכויות היוצרים הוא נושא מורכב וסבוך ואני תמיד שב וממליץ לחברי\ות הפורום שלא להסתבך בו בשום פנים ואופן, גם במידה של ויתור על הצגה\הופעה\שעת סיפור שיכולים אולי לספק פרנסה לא רעה אבל עלולים לגבות מחיר גבוה בהרבה מכל סכום שניתן להרוויח

אני באופן אישי, לא מסוגל באופן מוסרי להרשות לעצמי לעשות שימוש כל שהוא למטרות רווח וגם שלא, ביצירה, סיפור,ספר או רעיון שאינם פרי מוחי מבלי לקבל אישור מפורש מכך המיוצר\ת, מעבר לעובדה שהם זכאים, אם יבחרו בכך, לקבל תמלוגים על השימוש ביצירתם ובפרסומה, זכותם הטבעית היא לאשר את ההצגה המתבססת על יצירתם ולהחליט שהיא עומדת בפרמטרים שהם חושבים לנכון כראויים ליצירתם ושההפקה מכבדת אותם.

לגבי הסיפורים הספציפיים ששאלת:
*"הנרקיס מלך הביצה" - את ממש לא טועה, לוין קיפניס אכן התבסס על אגדה ( הנס כריסטיאן אנדרסן אם אני לא טועה...הדעות חלוקות לגבי מקור האגדה )
כמי שהתעסק עם כתביו של לוין קיפניס והעלה הצגה המבוססת על שיריו וסיפוריו ( כמובן, תוך קבלת כל האישורים המתאימים ותשלום תמלוגים לבעלי הזכויות ) אני יכול לומר לך שאת לא יכולה להשתמש בעיבוד שעשה קיפניס לאגדה וששודרה בתוכנית "פרפר נחמד" ויצאה גם בספר מתוך הסדרה ולא בציטוטים, משפטים, אזכורים ורעיונות מתוך העיבוד הנ"ל אבל יכולה בהחלט להשתמש בגירסת האגדה המקורית.
* "חנהל'ה ושמלת השבת" שנכתב ע"י יצחק דמיאל שוויגר - מחוייב בקבלת אישור בכתב ממשפחת דמיאל
* גם עם הסיפור "דירה להשכיר" מחוייב בקבלת אישור, במקרה הזה אני מצטרף לדעתה של חבובית, לפנות להוצאת הספרים שגם אם אינה בעלת הזכויות לאישור לצורך הצגה\המחזה, היא תדע לאן להפנות אותך.
חשוב מאוד שתסבירי להם את גודל ההצגות שאת מעלה והכמויות של הצופים שלהן הן מיועדות על מנת שהם יבינו שלא מדובר בהפקת ענק או בהפקה מושקעת ויתייחסו לכך בהתאם במידה וידרשו תשלום עבור השימוש.
מקווה שעזרתי לך
ועל הדרך גם לכל השאר
 
תודה

תודה רבה על התשובות המפורטות.
את האגדה המקורית של "נרקיס מלך הביצה" חיפשתי בגוגל אך לא מצאתי. מישהו יודע איפה למצוא אותה? שם? מחבר?
האם בכל זאת אפשר לפנות לבעלי זכויות היוצרים של הסיפור של לוין קיפניס? למי לפנות?
האם יכול להיות שיש זכויות יוצרים גם להוצאת ספרים וגם לבן משפחה? האם יכולים "לעבוד" עליי בנושא? בד"כ כמה תגמולים מבקשים, כלומר מה הגיוני ולא הרבה מדי?
אני מניחה שכאן זה המקום לשתף את התסכול שכאשר התחלתי כלכך התלהבתי מהסיפורים שהמצאתי, אבל הגננות מבקשות כל הזמן סיפורים מוכרים מספרות הילדים ולא מבינות את המצב שאנו נמצאים בו.
תודה,
מעיין דרורי
 
למעלה