זכויות יוצרים

einatnoi

New member
זכויות יוצרים

שלום רב!
עיצבתי סקיצה לגוף מסויים והיא כללה צלליות של דמויות שמצאתי בחיפוש בגוגל תמונות.
מבין שלל הסקיצות, דווקא זו נבחרה.
עתה לא הצלחתי למצוא שוב את התמונות בגוגל, וגם לא באתרי תמונות למכירה.
1) האם מותר לי לעשות שימוש בתמונות? (אין עליהם צללית מים או ייחוס לאתר מסויים כך שאין ביכולתי לאתר את בעל הזכויות - אם יש כזה)
2) האם מותר לי להשתמש בצללית כבסיס ועליה להוסיף אלמנטים שיגרמו לה להיראות מעט שונה?
3) במקרה כזה האם עדיין יהיו עליה זכויות ואהיה חשופה לתביעות?
4) האם מותר לי לעשות שימוש ברעיון שמוצג בצללית ולצלם בעצמי דמויות ולהפוך אותם לצלליות שיראו בדיוק אותו דבר?
5) אם מדובר בלוגו אך הוא מורכב ממספר צלליות- כלומר אין צללית מסויימת שהיא הלוגו, אלא כמה כאלו- הצללית היא לא הלוגו. האם יש בכך בעיה?
תודה!

זכויות יוצרים

השאלה המשפטית הראשונה שיש לבדוק במקרה זה, היא האם בצילום שמצאת יש זכויות יוצרים. כל עוד שאת לא יודעת בודאות שהתמונה לא מוגנת בזכויות יוצרים, עלייך לצאת מהנחה שכן. מדובר בתמונה שמצאת ברחבי האינטרנט, ואף אחד לא מבטיח לך שהעותק שמצאת איננו כשלעצמו עותק מפר זכויות שהועתק ללא רשות מצד שלישי.
הפעולה שאת ביצעת הינה לכאורה עשיית יצירה נגזרת. הציור "שלך" הוא לכאורה יצירה נגזרת, שזכות היוצרים בו הן משותפות ליוצר הצילום המקורי ולך. פרסום הציור שלך ללא קבלת רשות מבעל זכויות היוצרים בתמונה מהווה לכאורה פגיעה בזכויות היוצרים שלו.
הבתייחס לשאלות/הערות שלך לפי מספרם:
1) אין העדר סימן מיים או ייחוס אחר ולא כלום. אמנם בדין האמריקאי, ציון זכות היוצרים והשנה הם מהותיים, אך כאמור, אינך יודעת שמה שאת מצאת אינו עותק מפר ושמישהו לא מחק את הסימנים מהעותק המורשה.
2) עשיית יצירה נגזרת ללא קבלת רשות מבעל הזכויות בצילום נחשבת להפרת זכויות יוצרים, כל עוד היצירה המקורית מוגנת בזכויות יוצרים (כלומר אינה נחלת הכלל).
3) כן, אך כמובן ככל שתעשי יותר שינויים, או שכבות של הסתרה, הסיכויים שיטפסו אותך יותר קטנים.
4) כעיקרון הרעיונות הם נחלת הכלל, ואין לאף אחד שום זכות על רעיון, ואולם "קומפוזיציה" בצילום ובציור הם יותר מראיון ובהחלט עשויים להיות נושא לזכות יוצרים.
5) אני לא בטוח שהבנתי את השאלה שלך. מה שכן בטוח הוא שאסור להעתיק יצירות מוגנות בזכויות יוצרים ואסור לעשות מהן יצירות נגזרות ללא קבלת רשות. הוא הדין לגבי חלקים מהותיים מיצירות. כלומר, אם בצילום המקורי יש למשל 10 דמויות ואת מעתיקה דמות אחת ועושה מזה יצירה נגזרת, זה עדיין יכול להיחשב הפרת זכות היוצרים אם הדמות שהעתקת היא חלק משמעותי מהיצירה המקורית. יש כאן עניין ש מידה ואי אפשר לתת תשובות מדוייקות מבלי לראות על מה מדובר, לכן מומלץ לך לפנות ליעוץ משפטי אצל עו"ד שמתמחה בזכויות יוצרים, תקבעי פגישה, תציגי לו את המקור ואת הציור שלך ותקבלי חוות דעת.

למעלה