זכויות יצרים על מתכונים

rshany821

New member
זכויות יצרים על מתכונים

שלום רב
האם מותר לי להשתמש במתכונים ברשת (לדוגמה מתכונים מאתר מקו) באתר שלי.
זאת אומרת אני מעלה את המתכון וליד הכותרת בגדול אני רושמת שהמתכון הוא מאתר ממקו ונותנת את הקישור.

האם זה מותר?

תודה מראש

שני
 
כעיקרון, אסור

אסור להעתיק מתכונים ללא רשות מבעלי זכויות היוצרים במתכון (להשתמש זה מונח לא נכון, המתכונים מתפרסמים לצורך שימוש מסויים שהחוק לא אוסר אותו ממילא, קרי ביצוע בישול ואפייה).
לאיסור האמור קיימים כמובן חקריגים, כמו לכל איסור, והכוונה להגנות שבחוק.
מקרה די מוזר של ישום הגנת השימוש ההוגן היה בפסק הדין בעניין על השולחן נגד אורט, שם פורסמו מתכונים על ידי גולשים בפורומים הציבוריים של אורט. ואולם, נראה על פני הדברים כי פסק דין זה לא ישים במקרה שאתה מתאר, שכן אינך מדבר על העלאת תוכן גולשים באתר של פורומים ציבוריים, אלא של העתקה בוטה של יצירות על ידי בעלי אתר מסחרי אחד לאתר מסחרי אחר.
 
הערה קטנה לדורון

הכלל שדורון פירט נכון ומדוייק, אך הוא מוגבל למתכונים שאינם גנריים. מנגד, מתכון סטנדרטי לכל מאכל סטנדרטי (ביצת עין ...) לא יהיה מוגן. בדרך כלל על המתכון להיות במידה כזו או אחרת לא גנרי ואז לא יהיה מוגן.

ההמלצה הכי טובה - גש להתייעץ עם עו"ד. אתה לא רוצה שאם תגרום נזק למשתמשים שלך יתבעו אותך, אתה לא רוצה שיאשימו צאותך בהפרת זכויות, אתה לא רוצה שיאשימו אותך בתקלות אחרות. לכן הכי פשוט - תגן על עצמך. זה לא תמיד זול אבל זה חוסךף כאב ראש יקר אחר כך. ממש כמו ביטוח.
 
יורם, אין לנו מחלוקת

פתחתי את התשובה שלי במילה "כעיקרון".
אתה צודק, יש מתכונים שלא יהוו יצירות מוגנות כפי שיש גם צילומים טכניים שלא יהוו יצירה בעיני בית המשפט, אך בשני המקרים, מדובר על מיעוט די שולי.
כמובן שכשמישהו נתבע בבית משפט, חשוב לו מאד אם העבודה נשוא הדיון נופלת בתוך הכלל או בתוך המיעוט, אך ההבחנה לא תמיד ברורה וחדה. אני יוצא מהנחה שרוב המתכונים שמתפרסמים באתרים מסחריים אינם מתכונים כה פשוטים וגנריים כביצת עין.
מעבר לכך, מה שמוגע אינו המידע 0איך מכינים ביצע עין) אלא צורת הביטוי, ואם למשל מישהו יכתוב את המתכון בצורה יצירתית (רק לשם המחשה, בחרוזים) גם מתכון לביצת עין יכול להיות יצירה שראויה להגנה.
מה לעשות, רוב הציבור עדיין לא מבין את מקצוענו ואת תפקידנו ולא מודע לכך שחוות דעת משפטית לרוב לא מבוססת על שליפת סעיפי חוק או תקדימים מתוך ספרים ומאגרים, אלא מחייבת הבנה משפטית ויישום על עובדות.
רק אתמול באיזו שיחת חולין, מישהוא העלה בנוכחותי את השאלהף אם בתי המשפט צריכים לעשות צדק ואם יש חוק, איך יכול להיות שבמשפט אחד שישבו שלושה שופטים, אחד רצה לזכות ושניים רצו להרשיע?
כמובן, לכל משפטן שאלה כזאת הזויה, כי גם אם נתעלם משאלות של ראיות (קבילות ומהימנות) ישום החוק יכול להיות שונה ובהתנגשות בין זכויות, לא כל אחד יגיע לאותה נקודת איזון.
אני שונא הכללות, אך אעשה כאן הכללה: ההדיוט בתחום המשפט נוטה להתרשם מדיווחים בתקשורת על פסקי דין חריגים. היות ואין לו את הכלים המשפטיים לעשות הבחנות, הוא נוטה לחשוב שחריג שדווח בהרחבה או בהתלהבות בתקשורת הפך להיות הכלל.
כפי שנאמר, "פנים רבות לתורה". (לא רק לתורת משה, גם לתורת המשפט)
 
מסכים אבל

דורון. אני מסכים עם כל מילה אבל התוספת שלי נועדה להדגיש ששתי פנים לכל תשובה ולכן מומלץ להתייעץ עם עו"ד שיעודכן בנסיבות הספציפיות.
חו"ח לא לומר שמה שאמרת אינו מדוייק אלא להראות שבכל לא יש כן ולהיפך.
 

kaduri

New member
לא כדאי להסתכן בהפרת זכויות יוצרים

הי,

מתכונים, אם מדובר במאכלים יום יומיים, אין בעיה לפרסם, ע"מ לא להפר זכויות יוצרים, נסחי את המתכון במילים שלך.
אם מדובר במתכון יחודי לשף מסויים, או לא משהו סטנדרטי - צריך להזהר.

עד כמה שידוע לי, מתכונים, כמו גם לדוגמא מפרט טכני של רכב מסויים, וכ"ד - ניתן לעשות בהם שימוש ולהעתיק.
בכל מקרה, כל מקרה לגופו, ורצוי להתייעץ עם עו"ד זכויות יוצרים ע"מ להיות מכוסה מבחינה משפטית שלא נעשית עבירה ופגיעה.

קחי בחשבון, על הפרות זכויות יוצרים, הקנסות / פיצויים די גבוהים, ויכולים להגיע לעשרות ומאות אלפי שקלים.

תסתכלי בטבלה בקישור סכומי פיצויים בזכויות יוצרים - תקבלי תמונת מצב.

בהצלחה !
(ולא לעשות שטויות)
 
למעלה