זכות האדם על גופו

gershon17

New member
זכות האדם על גופו

הפנו את תשומת ליבי שאולי אנשים מפה יהיו מעוניינים להשתתף בדיון שמתנהל לאיטו בפורום שינוי. בסיס הדיון - אני תוהה למה להגביל את זכותי למכור אחת מכליותי, בהנחה (האמיתית) שאני לא נמצא בשום מצוקה כלכלית, אלא במצב כלכלי מצויין.

iceviper

New member
שאלה מעניינת

כי אם אני אוסר עליך למכור כליה יש פה לכאורה הפרה של זכות האדם על גופו.מה שכן,מוכרחים לבחון את ההשלכות של צעד כזה: 1.דרישה אפשרית מעניים למכור חלקים מגופם במקום להזדקק לקיצבאות סעד. 2.הגדרת גוף האדם כחפץ שאינו שונה ממכונית או כל דבר אחר-כלומר זילות בחיי אדם. ואולי עוד בעיות אתיות.

ולעניין ההגיון

אני לא רואה שום הגיון לכך שאדם ירצה לוותר על אבריו, אלא בשלושת המקרים הבאים: 1. האדם אכן נמצא במצוקה כלכלית, ולכן נאלץ למכור אבריו. 2. האדם רוצה לעזור לאחר, ולכן תורם את אבריו. 3. האדם איננו שפוי. אגב, בקשר לתרומת איברים כדי לעזור: לדעתי, אם היתה יותר מודעות לנושא התרומה לאחר המוות, ויותר אנשים היו עושים את זה, אז גם היה נחסך הצורך בתרומת (או מכירת) איברים ע"י אנשים בעודם בחיים.

gershon17

New member
אל תשכח

שאתה מרשה לי לעבור הפלה, בגלל זכות האדם על גופו. ואתה מרשה לי לעשות פירסינג, או להשמין, או לצרוך הרבה יותר מדי אלכוהול וטבק, או לא לעשות פעילות גופנית. כי זה הגוף שלי.

gershon17

New member
ואתה גם מרשה לי

להביא ילדים לעולם בלי אישור ממך. ואתה אפילו מרשה לי לתרום כליה. רק למכור אתה אוסר עלי, ואני לא מבין באיזו זכות בדיוק אתה בא ואומר שאסור לי למכור חלק מגופי אבל מותר לי לתת אותו בחינם. וזה גם לא קונסיסטנטי, כי שיער מותר לי למכור, וכליה לא. למה אסור לי למכור כליה?

iceviper

New member
זה ברור

הנורמה היא שמותר לך להזיק לעצמך בשביל מישהו אחר או לטובת הכלל,לא בשביל להרוויח כסף. לדעתי זה הגיוני,משום שנורמות שאתה מקבל על עצמך בשלב מוקדם או מאוחר אתה תצפה גם מאחרים לקבל אותם לעצמם. במילים פשוטות,אם אתה מקבל שמותר לך לתרום כליה,אתה תצפה גם מאחרים לתרום כליה במקרים קיצוניים. אם תמכור כליה עבור כסף,במוקדם או במאוחר אתה גם תצפה מאחרים למכור כליה במקרים מסויימים.

iceviper

New member
*הבהרה

למרות שגם פירסינג נקרא להזיק לעצמך,ההודעה הקודמת שלי לא חלה עליו משום יהנזק הוא אפסי בהשוואה לעניין כליה או כל איבר אחר בגוף שאובד לך.

יש הבדל יותר חשוב ...

בין פירסינג לתרומת איברים. פירסינג נעשה לצורך הנאה עצמית, האם זה מוצדק או לא זאת שאלה אחרת. אבל תרומת איברים אף פעם לא נעשית לצורך הנאה עצמית, היא נעשית או לצורך עזרה לאחר (המקרה הטוב), או לצורך רווח כספי (המקרה הרע).

gershon17

New member
הנורמה הזו מגבילה את הזכויות שלי

איזו סיבה יש להגביל את זכותי על גופי בגלל הנורמה הזו? היא מיושנת וארכאית. אני לא מצפה מאחרים לעשות שום דבר. אני רק רוצה את החופש להחליט למכור איברים מגופי (כל עוד הסיכון סביר. ואם מותר לתרום כליה, אז הסיכון סביר) אם אני רוצה בכך. כמו שאתה לא מכריח אף אחד למלא כרטיס תרומת איברים, וכמו שאתה לא מכריח אף אחד לתרום מח עצם אם הוא מתאים לתרומה למישהו נזקק - כך אף אחד לא יכריח מישהו למכור כליה. מדובר בזכות שנראית לי טבעית לגמרי, ועוד לא מצאתי סיבה הגיונית אחת לאסור אותה עלי. לא בחובה.

iceviper

New member
מיושנת וארכאית?

לא נראה לי.עובדה שהשאלה מתעוררת,ועובדה שאנשים ליברלים לגמרי חולקים על דעתך. והסברתי לך:כרגע אתה אולי לא מצפה מאותם אנשים לעשות זאת,אבל בכך שאתה עושה זאת בעצמך אתה מפעיל טריגר בשביל מעצבי דעת קהל שינסו ואולי יצליחו לשכנע אצת הקהל הרחב שמותר לו לדרוש ממוישה העני המרוד למכור כליה לפני שיבקש מהחברה לדאוג לרווחתו.

orlyt

New member
אני מסכימה..

לכאורה אין הצדקה למנוע ממך לעשות עם עצמך מה שאתה רוצה, אבל אנחנו לא רק אינדיווידואלים בלתי תלויים, ולמעשים שלנו יש השפעה על החברה כולה בסופו של דבר. ובאמת, אחת הבעיות הגדולות ביותר שאני רואה בנושא סחר באיברים היא שמי שיאלץ לעשות זאת, הרבה פעמים לא מתוך רצון חופשי (אם יש כזה בכלל), הם האנשים חסרי האמצעים

יש כאן בעיה נוספת

מה ש-gershon17 בעצם טען זה שבמקרה שבו האדם איננו נמצא במצוקה כלכלית רוצה למכור כליה, פשוט כדי להרוויח כסף, אין בעיה. אבל אני טוען שגם במקרה הזה, וגם בלי קשר להשפעה הכללית על החברה, יש בעיה, ואז הבעיה היא בעצם הפוכה. קרוב לוודאי שזה יגרום לכך שהאדם השני (זה שזקוק לכליה) ייאלץ לשלם סכום כסף גדול כדי לקבל את הכליה, כלומר המוכר מנצל את המצוקה (במקרה הזה, לא מצוקה כלכלית, אלא מצוקה בריאותית) של האדם השני כדי להרוויח כסף - הרי לאדם השני לא תהיה ברירה אלא לשלם.

orlyt

New member
בהחלט..

וזה מרחיב את הבעיה לכך שבעלי האמצעים יוכלו לרכוש לעצמם "בריאות" איכותית יותר ומהירה יותר, וחסרי האמצעים יאלצו לחכות עד בוש בתורים אינסופיים (קצת כמו שקורה היום
) חיתמו עוד היום על כרטיס א.ד.י לתרומת איברים

בקשר להפלה

אם תקרא את הדיון שהיה כאן בנושא הפלות (הוא כרגע בעמוד השני של הפורום), אז תראה שהדעות (גם שלי וגם של iceviper) גם בנושא הזה לא כל-כך ברורות. אבל בעצם, הנושא הזה מאוד שונה מנושא תרומות האיברים, כי כאן מדובר גם על אדם נוסף (בהווה או בעתיד, תלוי איך מסתכלים על זה), לכן ההשוואה לא כל-כך רלוונטית.

למעלה