זכר, נקבה ומה שביניהם

hillelg

New member
זכר, נקבה ומה שביניהם

כמי שהתריע בעבר על הבעיה שבחפיפה בין הפורומים, אצרף דוגמה מצויינת: שרשור מעניין בנושא השאלה מדוע קיים מין דקדוקי בשפות שונות (ובשפות אחרות הוא לא קיים). לענ"ד, השרשור הזה שייך יותר לבלשנות, והיושבים בפורום יוכלו להעשיר את הדיון מידיעותיהם בשפות אחרות ובתאוריות של הדקדוק. אז אני מזמין אתכם להגיב, שם או פה (מה שיגרום פחות נזק...).

nizanm

New member
פה,אבל קורה שסוטים מנושא הפורום.

לעתים בשל ממשק - כבמקרה שהבאת; לעתים סתם בא למישהו לרפות ולדבר על מה שבאותו פורום נחשב : "הא ודא" ..

הכימאית

New member
ועכשיו שגם הספקתי לקרוא את רובו,

ברצוני להתייחס לנקודה מסוימת, שהוזכרה בפורום תרבות עברית אך לדעתי לא חודדה מספיק. ראינו שהחלוקה בין זכר לנקבה (ולניטרלי, בשפות בהן זה קיים) היא שרירותית למדי: שולחן, למשל, הוא זכר בעברית אך נקבה בצרפתית; בעברית השמש נקבה והירח זכר (לפחות כל עוד לא קוראים לו "לבנה") אך בצרפתית - שניהם בדיוק להיפך... על הסיבות לקיומה של ההפרדה בין זכר לנקבה לא אדבר בכלל - מה כבר אפשר להוסיף לכל מה שנאמר בַּפורום השכן? אבל נקודה מעניינת נוספת היא שגם החלוקה בין יחיד לרבים היא שרירותית למדיי. קיימות בעברית הרבה מלים בצורת רבים, שבשפות אחרות צורתן צורת יחיד. רוצים דוגמאות? בבקשה: שָמַיִם, מים, חיים, פָּנִים, נישואים, גירושים, בעלים (של רכוש). (ובכלל אפשר לשאול: למה "חיים" הם ברבים? כל אחד מאיתנו הרי חי רק פעם אחת, לא?
) קיים גם המצב ההפוך. בעברית אוכלים שעועית (ביחיד!), ובשפות אחרות אוכלים את אותו הירק בצורת רבים. אני מניחה כי כמו במקרה של זכר ונקבה, קיימים הסברים רבים ושונים לחלוקה בין יחיד לרבים...

hillelg

New member
אגב, את יודעת מה היחיד של "מים"?

[היה מי שאמר: H1O...] - - - מה. כמו water בא מ-what. ו-aqua מ-qua. (c) כל (או רוב) הזכויות שמורות לאבשלום...

הכימאית

New member
משעשע ../images/Emo6.gif

אבל לא הייתי ממליצה לאף אחד לנסות לשתות רדיקלי HO, גם אם אתם באמת מאוד צמאים.

אני לא יודעת איך זה בשפות אחרות

אבל החלוקה לזכר ונקבה בגרמנית היא חסרת כל הגיון וכדי לזכור אותה צריך לשנן כל מילה בנפרד, בעברית לפחות יש את העניין עם ה- בסוף. וגם השימוש בזכר ונקבה בה לידי ביטוי בכל חלקי הדיבור: מילות יחס, אקוזטיב-דאטיב ובטח דברים שעדיין לא למדנו. פחחח. אין מנוס חוץ מלדבר כמו עולה חדש. "אני חושב גדר שלך נהדרת!"

למעלה